Utbildning lönar sig dåligt för kvinnor!

Åtminstone är det så i en del yrken, främst inom offentlig sektor. En dags utbildning till truckförare kan löna sig mer än 4 års studier på universitet. Det är möjligt att gå direkt från gymnasiet och tjäna betydligt mer än den som skaffar sig en längre utbildning. Det är naturligtvis inte snickaren, maskinisten och VVS-montören som tjänar 28.000 i månaden som har för mycket, det är läraren som tjänar 24.500 som har för lite. Trist utveckling som inte verkar kunna brytas. Och jag är inte säker på att det handlar enbart om genus.
http://www.dn.se/ekonomi/utbildningarna-som-inte-alltid-ger-hogre-lon/

Kommentarer
Postat av: Veiken

Man ska aldrig förakta kunskap, men det verkar som det är just det som sker! :(

Postat av: Lennart Carlstedt

Sorgligt men sant .Det ger mer pengar att hantera maskiner än att hantera människor. Och just de yrkena är ju kvinnodominerade. Vilket t ex betyder att eftersom jag jobbat som bibliotekarie har jag trots lång utbildning haft mindre i lön än t. ex en truckförare. Om man dessutom betänker att många har stora studieskulder blir det ännu sämre ( i det fallet hade ju vår generation förmånen att lånen skrevs av efter 50 års ålder.)

Så den som tycker att feministerna inte behövs längre eftersom kvinnorna nu är jämställda får nog tänka om..

Svar: Ja, man fattar inte hur det kunde bli så här.
Inga Magnusson

2013-08-08 @ 23:13:26
Postat av: Freedomtravel

Det är nog sant, men det som Peter och jag konstaterar (jag har lång högskoleutbildning, han har inte) är att det inte i första hand är lönen som skiljer, utan arbetsförhållandena. Idag tror han att utb hade kunnat ge bättre arbetstider, mer flexibilitet och mindre fysiskt slitande arbete...

Svar: Det ligger något i det du skriver, men om man ska få någon ordning på situationen i skolan så måste man börja avlöna vanliga lärare rimligt. Den låga lönen är inte enbart ett dilemma för den enskilde läraren utan också ett problem för samhället; det går inte att få tillräckligt med sökande till lärarutbildningarna. Om detta fortsätter så står vi där med stor brist på utbildade lärare om något decennium.
Inga Magnusson

2013-08-09 @ 08:21:34
URL: http://www.freedomtravel.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback