Fina hallon i år!

Fina hallon är det i år, stora och nästan ingen mask i dem. Försöker träna på att hålla mig över dvärgbandmaskhöjden när jag repar och äter på vägen (för plockar och syltar gör jag inte, bara äter när vi går förbi). Det var väl så högt som räv och varg och hund kan lämna sin avföring man kunde plocka? Så har man länge hanterat sina vilda bär nere i Europa och nu måste vi nog snart börja agera så också. Och helst bara äta kokade bär när det gäller lingon, blåbär och smultron typ. För den är här för att stanna dvärgbandmasken, långväga spridd av varg och insmugglade  hundar. Inte överallt, ännu så länge på ganska få platser, men eftersom vi inte vet så blir det lite rysk roulette att äta råa bär som växer nära marken. Båda formerna av dvärgbandmask är synnerligen otäcka, den ena dödlig  och den andra medförande plågsamma och livslånga behandlingar.
Tja, vi utvecklar vårt miljötänk och den biologiska mångfalden. Eller enfalden?

Kommentarer
Postat av: Znogge

Tråkigt att man ska behöva tänka så. När jag var liten kunde man plocka och äta alla bären men tiderna förändras...

Postat av: Hannele på Hisingen

Härligt :)

2013-08-18 @ 12:05:28
URL: http://hannelesparadis.blogspot.com/
Postat av: TantGlad

Jag varken syltar eller saftar heller.
Du har rätt i att inte äta bär efter marken, Fast......blåbär brukar jag äta Fast då när jag sköljt eller kokat dem.
Usch för denna mask.
Ha en fin solig söndag nu!

2013-08-18 @ 12:10:39
URL: http://TantGlad.bloggo.nu
Postat av: Gunnar

Jag har också noterat att det är ett bra hallonår men kände inte till de risker som du skriver om. Låter inte trevligt alls.


2013-08-18 @ 13:56:19
URL: http://gunnardeckare.wordpress.com
Postat av: Gunnel

Trist att inte våga plocka bär på samma sätt som man gjort i åratal. Det är så mysigt att promenera förbi ett bärställe och ta några nävar med bär.

2013-08-18 @ 13:56:57
URL: http://sigrid-gunnelsblogg.blogspot.com/
Postat av: Suss

Oj då, vad jag har förträngt det här....., för visst har jag hört det förut. Jag som gärna äter allt jag hittar ute. Hallon bör väl ändå vara ur riskzonen om de inte är marktäckande. Det är också svårt att tänka sig att koka hallonen innan man äter, hur goda blir de då? Det borde varnas lite mer än på någon enstaka blogg tycker jag, eller har jag förträngt det också?

Svar: Det får alltså bli sylt i så fall, annars är de väl inte särskilt goda kokta. ;-) Det skrivs inte om dvärgbandmasken. Dels är det ovanligt att smittas även där den finns men det är lite rysk roulette över det hela, dels så månar den svenska mediavärlden ömt om varg och det innebär att man skriver inget om det negativa som följer i vargens spår. För det får liksom inte bli en negativ opinion mot varg. Och skepsis mot insmugglade hundar och "adopterade" hundar från oseriösa människor är inte heller mainstream. I svenska media finns på nåt sätt en åsikt i taget bara och majoriteten av journalister är miljöpartister med de värderingarna när det gäller rovdjur - dvärgbandmask.
Inga Magnusson

2013-08-18 @ 19:56:25
URL: http://leontina.blogg.se
Postat av: soffie

å vad hallon vi har med massor här i Karlstad, men usch vad läskigt det är med alla smittor och sjukdomar..

2013-08-18 @ 21:20:16
URL: http://soffie69.blogg.se
Postat av: Inger Maryissa

Så ljuvligt det ser ut med hallonen...skulle gärna vilja vara där och plocka nu..
och minns min barndom när vi plockade massor av hallon och även blåbär, och sedan till kvällen äta de goda bären i mjölk och lite socker över...mums...
och ja, läskigt med dvärgbandmasken...
sånt behövde man inte tänka på förr när man var ute och plockade bär

2013-08-18 @ 22:01:26
URL: http://ingermaryissa.bloggo.nu/
Postat av: Lennart Carlstedt

Främst är det räven som kan bära på masken. Samt mårdhund och även insmugglade hundar. Men risken att smittas är mikroskopiskt liten. Även i Centraleuropa där den är vanligare är det ytterst ovanligt att människor smittas. Sjukdomen tar 10-15 år att utveckla.Botemedel finns.

Det är väl som vanligt med alla larmrapporter...Sist läste jag att mer än 4 koppar kaffe om dagen leder till för tidig död. Tidigare studier har visat att lagom med kaffe minskar risken för Alzheimer och Parkinson. Så man ska nog vara lite skeptisk...

Svar: Jodå, det finns larmrapporter som man ska vara skeptisk till, vi har nog tidigare diskuterat en del av dem du och jag. ;-)
Räven är det djur som oftast bär dvärgbandmask lokalt och smittar den omgivande naturen. Men det är framför allt bl.a. vargen som sprider den långa vägar till nya platser och gör den omöjlig att ringa in och bekämpa. Jägare skickar in fällda rävar för obduktion så man vet några orter där masken finns. Ja, det är ovanligt att människor smittas i Centraleuropa, just därför att man vidtar de försiktighetsåtgärder som jag beskriver, äter inte råa bär i marknivå. Mot den ena varianten dvärgbandmask finns inget botemedel, den är dödlig. Mot den andra, som jag skriver, finns livslång behandling men den är mycket plågsam och påverkar livskvaliteten radikalt. I Värmland som är fullt av varg finns det enligt min mening anledning att vara försiktig och kanske ändra sitt förhållande till bär- och svamp lite. Detta är en av nackdelarna med varg och den har inte lyfts fram alls eftersom man är rädd att få negativ opinion mot det djuret. De som har varnat för den här sjukdomen i vargens spår har till och med hånats.
Inga Magnusson

2013-08-19 @ 00:23:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback