TBE ...

... är en av smittorna man kan få av fästingbett. Har hittills tänkt bort risken, vi bor enligt uppgift inte i  riskområde. Tänker om nu när en bekant lider igenom sjukdomen med mycket svåra symptom. Vet inte om det är hjärninflammation man får, som man påstod i tv eller om det är hjärhinneinflammation som är lite lindrigare. Encefalit eller meningit? (Och varför kommer jag ihåg det nu då? Avdelning värdelöst vetande!). Det kryper närmare nu i alla fall; Egenäs eller Långserud kom smittan ifrån. Ingendera platserna är så långt bort. Och det har varit flera fall de senaste åren. Tror vi vaccinerar oss nu.  Fästingar får både vi och hundarna nu och då.

Kommentarer
Postat av: Gubben

Har plockat fästingar till leda på katten denna sommar, frugan fått endast en och själv har jag klarat helt och hållet. Bara för jag nu skriver detta så kommer säkert en sådan liten skit hoppa på mig idag.

Svar: Nej då, det kommer ingen fästing och hoppar på dig idag! Det är något med blodet som gör att fästingar gillar vissa människor och ratar andra.
Inga Magnusson

Postat av: AnnaKK

Hoppas det går väl med din bekant som drabbats!! Här nere händer det lite då och då att nån man känner åker på borrelia, men även TBE. Maken jobbade ju i skogen tidigare, och alla på hans företag vaccinerade sej efter att chefen hade fått konstaterat att han vid nåt tillfälle nästan hade fått hjärnhinneinflammation. Jag minns inte riktigt turerna kring det där nu, men han sökte inte alls sjukvård för att han skulle ha fått ett fästingbett eller så, utan det var nog för svår huvudvärk eller något liknande. Hade han dröjt med att söka vård hade han antagligen utvecklat TBE. Usch...

Fästingarna har ju ökat något kolossalt under de sista 15 åren eller nåt sånt. Hunden får många trots att han har fästinghalsband. Fast jag märker på mina svärföräldrars hund som inte har halsband, att han får ännu fler - så hur många vår hund skulle ha haft om han inte hade haft sitt halsband vågar jag inte ens tänka på. Han har ju så mycket päls så varenda fästing som råkar sitta på ett grässtrå som han passerar sveps väl med, kan jag tänka!? 8-X Samtidigt är det ju inte så roligt att utsätta hunden för de gifter som finns i halsbandet - det sägs ju att det med tiden orsakar leverskador... Men ibland måste man välja mellan pest och kolera, typ. :-I

Svar om konstvetenskapskursen: Den första delkursen heter kort och gott "introduktion". Jag har inte hunnit läsa så mycket än, men det verkar gå att problematisera konsthistorieskrivningen en hel del iallafall! :-)

Svar om kamera: Jag har inte använt min systemkamera "på riktigt" sedan jag fotade hästhoppningstävlingar den 12/8. De foton som är publicerade i bloggen den sista dryga veckan är tagna med kompaktkameran. :-)

Svar: Våra hundar får fästingar på sig trots att de har fästinghalsband men de tycks inte fastna utan bara krypa omkring. Fast det hjälper ju inte oss när de fastnar i våra skinn. Vi funderade länge om vi skulle sätta på hundarna fästinghalsband eller inte, tänkte att de var nog giftiga. Men vi gjorde det efter konstaterandet att de fästingburna sjukdomarna är värre.

Angående kamera så tror jag att jag tar råd av dig nästa gång
Inga Magnusson

2013-08-31 @ 13:23:15
URL: http://annakk.blogg.se
Postat av: Lena

Jag har tappat räkningen på mina fästingar i år. Över 20. De kommer nog från alla rådjur i trädgården. De smaskar i sig tulpaner, rosor och äpplen och köttet måste smaka väldigt gott med den dieten. Min k man har fått en enda.
Vi vaccinerade oss för några år sedan. Lika bra att slippa oroa sig.

Svar: Måste man göra om vaccineringarna eller räcker det med en gång?
Inga Magnusson

2013-08-31 @ 14:42:21
Postat av: AnnaKK

Iiih...!! Tror du inte att jag nyss hittade en liten äcklig fästing, som hade bitit sej fast i sidfläsket på mej!? Lite rött och svullet kring bettet, så nu har jag kletat på honung i förhoppning om att det ska vara bra mot eventuella oönskade smittor!!

2013-08-31 @ 15:42:21
URL: http://annakk.blogg.se
Postat av: Suss

Vaccinera dig, får du Borrelia finns det antibiotika, får du TBE kan det vara kört. Det finns ingen medicin mot det. Jag har redan gjort steg 3, för vi har fall här vid Hjälmaren, men det är inte så många än, att det kommit ut i massmedia. Jag fick veta det när jag tog spruta nummer 3. Nu behöver jag inte fylla på förrän om 1 år. Ju äldre vi blir, desto oftare måste man ta sprutorna i början.
Fundera inte mer - ring och beställ tid. Det är lite dyrt, men livet är mer dyrbart!
(Låter jag inte lite som en väckelsepredikant där på slutet?)

Svar: Jo, vi funderar verkligen på det. TBE låter inte roligt med förlorad talförmåga, förlorad rörelseförmåga osv och lång konvalescens. Riktigt skräckscenario!
Inga Magnusson

2013-08-31 @ 17:19:27
URL: http://leontina.blogg.se
Postat av: Inger Maryissa

Ja, de är så läskiga dessa fästingar....och speciellt p.g.a de sjukdomar de kan överföra
trist att en bekant till dig drabbats och ja, man kan bli rejält sjuk och få men långt framöver...
hoppas din vän slipper det och blir bra snart
och ja, det är nog säkrast att vaccinera sig

2013-09-01 @ 18:42:38
URL: http://ingermaryissa.bloggo.nu/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback