Madeleine av Johan T Lindwall

Efter lite tvekan gav jag mig på att läsa den här boken. Det är liksom lite skämmigt att läsa om kungahuset, men för mig är det som vilken dokusåpa som helst, som Svenska hjärtan om nu någon minns den, fast detta är  live. Jag är som skattebetalare dessutom med och finansierar den och då känns det som om jag har rätt att få åtminstone lite info om vad jag bidrar till. Jag gillar att vi har ett kungahus, tycker att det är en trevlig tradition och andra alternativ verkar i mina ögon sämre. Det betyder att jag i flygande fläng, typ i damtidningar hos frissan / kvällspressen,  ibland kollar vad som händer de kungliga, utan att normalt sett fördjupa mig.
 
Den här boken är för det första lite trist skriven som litteratur, det är som att läsa en lång damtidning. Jag antar att man som kungahusskribent måste "koka soppa på en spik" ganska ofta och den soppan  upptar mycket text, massor av upprepningar är det för att fylla upp utrymmet. Exempelvis så skrivs om och om igen att Madeleine är mycket barnkär och gärna vill ha egna barn som fort som möjligt. Utan de här ständiga omtagningar hade det blivit en ganska tunn bok. Sen kan jag reta mig på att Johan T ägnar en hel del utrymme åt att glorifiera och beskriva sin egen person; löprundorna som "råkar" hamna bland de kungliga, bostaden i fint område, det egna valet av lyxig  klädbutik, flotta resor, vänlig uppmärksamhet från kungafamiljen osv. Han som person är i mina ögon helt ointressant. Men ok,  jag fattar att han lever kungligt och ståndsmässigt. ;-)  Lite förvånad är jag att han faktiskt verkar vara bjuden till en del kungliga evenemang.
 
Det finns ett par saker som förvånar mig när jag läser boken om Madeleine. En är att hon verkligen vantrivs med media och har hela sitt liv haft svårt att tackla den ständiga bevakningen. Det kan man inte tro, hon ser ju alltid så vacker och säker ut. En annan sak är att hon och de övriga i familjen är så otroligt påpassade. Lindwall beskriver hur hans s.k. " kontakter" direkt meddelar honom när något är på gång internt bland de kungliga. Det måste alltså vara så att anställda och vänner skvallrar hela tiden, inte alla men några. Så svekfullt. Vem kan man lita på? Jag skulle  unna dem att få vara mer privata. Kungen beskrivs som ofta sur och grinig mot sin omgivning, förtjust i gin tonic men också skämtsam mellan varven. Han styr och ställer med hela familjen enligt Johan. Silvia är  medlaren i alla lägen och den som håller kontakten med barnen. Carl Filip beskrivs som en toffel under Sophia och Victoria och Daniel som precis så präktiga som vi föreställer oss. De kungliga barnen verkar  hjälpa varandra mer än jag trodde.
 
Läsvärd? Nja...... Den ger en del info om kungafamiljens medlemmar om man är intresserad av dem men, som sagt, samtidigt så blir man irriterad på upprepningar och fokus på Johan själv. Det är inte en bok som det är svårt att lägga ifrån sig, tvärtom så drar läsningen ut på tiden, man orkar inte så många sidor åt gången. Ingen bladvändare direkt alltså.
 

Kommentarer
Postat av: AnnaKK

Jag har inte nån vidare koll alls på kungahuset, men rent spontant så gillar jag att Madeleine många gånger verkar gå sin egen väg och gör lite som hon vill. Skulle tro att hon med tiden även kommer att frigöra sej från sin prinsesstitel - åtminstone hoppas jag att hon gör det! Då kommer hon att kännas ännu mera rätt i sina beslut och ageranden! :-)


Svar: När man läser boken så får man uppfattningen att hon nog kommer att avsäga sig prinsesstiteln så småningom, eftersom hon inte trivs alls med offentligheten o ofta tycks bli ledsen över påhopp.
Inga Magnusson

Postat av: Josephine

ytterliggare en kungabok som jag inte får lust att läsa. :-( De som jag läst med behållning har varit de två böckern av Lennart Bernadotte "Godnatt Kära Prins" och uppföljaren som jag inte minns namnet på, samt en relativt nyutkommen bok om prinsessan Sibylla som var riktigt bra. Det sägs att hovet och andra mobbade henne efter kriget - hon var "tyskan" och fick lida för det väldigt mycket. Kanske en av anledningarna att hon inte blev så gammal heller. :-/ Någon jag skulle vilja läsa en bok om är drottning Louise av Mountbatten... även om engelska wikipedia ger en del kött på benen. En intressant kvinna!

Svar: Ja, jag har förstått att prinsessan Sibylla aldrig trivdes i Sverige. Hennes man dog tidigt och därmed hennes förankring i landet. Hon såg alltid ledsen och sträng ut på bilder, kanske inte lätt att vara en god och glad mamma till barnaskaran, bl.a. vår kung. Han har nog sitt genetiska och sociala arv att tampas med stackarn. Drottning Louise blev kanske inte heller så väldigt populär, också hon såg sträng och allvarsam ut. Och hon förblev nog på många sätt anonym för det svenska folket.
Inga Magnusson

2013-08-19 @ 10:25:06
URL: http://giraffen197.webblogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback