Kräft- och sparrissoppa!

Den gjorde vi igår fredag och den  var väldigt god, skriver receptet här så jag har det kvar.
 
 
Ingredienser för 4 pers
 
röran:
2 ägg
2 burkar kräftstjärtar (a 170 g st)
1/2 rödlök
1/2 färsk gurka
2 msk dill
salt och peppar
 
soppan:
1 liter hönsbuljong (jag inkluderade kräftspadet  i den och någon dl torrt vitt vin)
500 g grön färsk sparris (jag tog två buntar)
1/2 färsk fänkål
1 msk pressad citronsaft
1 1/2 dl vispgrädde (eller sojaalternativ)
(jag smög ner ett par klyftor färsk hackad vitlök också - erkänner!)
(2 msk maizena men jag behövde inte reda av soppan, den var lagom ändå i konsistensen)
 
Tillredning röra:
1.Koka äggen, skala och dela i halvor.
2.Låt kräftstjärtarna rinna av. Skär löken i tunna klyftor. Skala gurkan, kärna ur den och skär i små tärningar. Hacka dillen.
3. Blanda alltsammans
 
Tillredning soppa:
4. Koka upp buljongen. Bryt av den nedersta delen av sparrisen och släng den. Skär av topparna och lägg dem för sig. Dela resten av sparrisen i bitar. Ansa och skiva fänkålen. Koka sparristopparna någon minut i buljongen, ta upp dem.
5. Koka resten av sparrisen och fänkålen i buljongen c:a 5 minuter. Mixa soppan slät med mixer eller i en blender (vad i all världen är det????)
6. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Rör i grädden och red vid behov av soppan med maizena.
7. Servera soppan het med den kalla kräftröran, ägghalvor, sparristoppar och bröd och gärna ett torrt gott vitt vin.
 
Den här soppan får högsta betyg av oss. Det tar en stund att fixa till men om man är två som hjälps åt så går det snabbt. Jag kan tänka mig att göra enbart soppan också med enbart sparristoppar och kräftstjärtar till, kanske en klick aioli i. Den går säkert att variera.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback