Visning på Guterud 28/8 - missa inte det!
Det är en fantastisk nybyggd ladugård i Långserud hos Bröderna Jacobsson med söner! Vi var där som hastigast o tjuvtittade på hemvägen igår. Tre bröder är det, Olle, Göte o Kent. De är våra arrendatorer så vi träffar dem ibland. Tiden för Öppen gård och visning för allmänheten den 28:e augusti är 10.00 - 17.00.
Entrén är välkomnande. Här innanför är ett personalutrymmen med kök, omklädningsrum och kontor.
En särskild eloge för blomman där vid ingången! Tänk att man kommer ihåg att vattna den förutom allt annat som ska kommas ihåg i en djurbesättning!
Datorn är på många sätt hjärtat i anläggningen. Varje ko har en transponder på sig som lagrar och skickar information hit, mat och mjölkning osv. Dessutom lagras vars och ens rörelsemönster, kroppstemp exempelvis och så larmar det om något avviker. Avvikelser kan vara begynnande sjukdom eller brunst. Man seminerar numera utifrån detta och det lyckas bra.
Här är BB-avdelningen. Kalven får vara med kon den första tiden, tre dagar tror jag det var. Ser otroligt gulligt ut. Sen kalvar som är lite äldre fick ligga på ströbäddar under tak utomhus och få frisk luft.
Här syns transpondern som skickar info till datorn.
250 kor (var det väl) går fritt i en stor välventilerad och ljus hall. Just nu är den öppen i sidofönstren och i taket. De kan lägga sig på ströbäddar när de vill, gödseln går ner genom spaltgolvet under byggnaden till ett system för den hanteringen.
Här är det stora foderbordet där korna serveras mat som till stor del är producerad hemma med en egen blandning.
En liten portabel vanlig mjölkmaskin finns förstås också förutom robotsystemet. Den används exempelvis att mjölka nykalvade kor.
Personalvård! Några är anställda på gården förutom de tre bröderna och söner. De vårdas som synes ömt och stannar länge ;-)
Korna går själva in i en robot när de vill bli mjölkade. Tvättning av spenar och mjölkningen sker automatiskt, en laser känner av juvrets form exakt och anpassar proceduren. Om jag minns rätt så känner roboten av exempelvis höga celltal i mjölken och den mjölken går inte till den stora tanken. Det finns fyra robotar. Det här är insidan, inte kosidan av två robotar. Samtidigt får kon mat. Men transpondern ser till att varje ko inte går dit och får för mycket mat eller blir mjölkad för ofta (ska vara tre gånger per dygn tror jag)
Detta är en automatisk dammsugare som går själv och gör rent på foderbordet.
Mjölken kyls snabbt och överskottsvärmen tas till vara genom att värma upp golvvärmen i personalutrymmena, samt genom att värma upp det vatten som korna dricker. Det betyder att de kan dricka mer och de sparar på energi som annars skulle gå åt till att värma upp. Det går mycket vätska genom en högmjölkande ko, en del mjölkar 50 kg (liter) per dygn.
Här är den gigantiska mjölktanken på insidan huset. Minns inte hur mycket den rymmer, men det stora kruxet är att kyla mjölken snabbt och effektivt och kunna ta vara på överskottsvärmen effektivt.
Här är tanken från utsidan huset.
Det mest imponerande är att man förstår att korna har det på många sätt bättre här än de hade i mindre ladugårdar förr! Man kan ju ha fördomen att mjölkproduktion numera är industriell, men så är det inte. Det är många djur här men allt är utformat så att varje ko ska må bra och att hela anläggningen är byggd utifrån att djuren ska trivas och förbli friska. De kan alltså gå och bli mjölkade flera gånger om dygnet och slipper gå med stora sprängande juver, de slipper stå och ligga i dynga, de kan ligga torrt och fint i ströbäddar, det har frisk luft hela tiden - det luktar knappt ladugård, nyfödda kalven får vara hos kon först, statsanställd veterinär kommer regelbundet en gång i månaden, det är tyst och lugnt i ladugården trots att så många djur finns där. Djuren rör sig lugnt och fridfullt, inget bråk, ingen hets, ingen trängsel. Anläggningen är byggd för 300 kor.
Kommentarer
Svar:
Ja, sedan vi hade mjölkkor också.
Inga Magnusson
Svar:
Ja, det krävs nog att det finns en öppenhet och en tydlighet hur produktionen av mat går till för vi konsumenter har blivit blåsta på en del när vi köper sånt som inte är närproducerat. Verksamheten på Guterud kan verkligen ägarna vara stolta över. De har förutom alla maskiner och hjälpmedel även det man kallar "djuröga", dvs upptränad förmåga att läsa av djuren, hur de mår och har det. Duktigt folk som jag beundrar för deras slit, framåtanda och kunskap.
Inga Magnusson
Trackback