Skräll! Hela 14 % ....

... skulle kunna tänka sig att rösta på det nya partiet Naturdemokraterna enligt DN:s lilla opinionsundersökning i anslutning till artiklarna igår på tidningens nätsida. Den syns under länken ovan om man scrollar ner en bit. Bortåt 14.000 personer har röstat och det finns möjlighet att rösta än.

 Det antyder att man har tillräckligt med anhängare för att komma in i riksdagen med god mariginal och att man  skulle kunna bli två - tre gånger större än etablerade partier som KD och C på riksnivå. För man planerar enbart för riksdagsvalet, inte kommunvalet.  

Nu ska man ta en sån här undersökning med en nypa salt. Den är inte statistiskt säkerställd för befolkningen eller för DN:s läsare. Och man har frågat vilka som skulle kunna tänka sig att rösta på Naturdemokraterna, inte vilka som kommer att göra det.

Men siffran är ändå väldigt hög om man betänker att DN är en storstadstidning. Jag kan föreställa mig betydligt högre siffror i en tidning i Dalarna eller Värmland exempelvis.


Partiordföranden i Naturdemokraterna, jägaren Marcus Werjefeldt, seglar i medvind just nu. Bilden hämtad från hans Facebook.

Kommentarer
Postat av: Mathias

Känns oroväckande att så många kan tänka sig att rösta på ett enfrågeparti vars mål är att ta bort en hel art från Sveriges yta. Naturdemokraterna - namnet antyder ju att man borde värna naturen istället? Det handlar i långa loppet inte bara om vargen utan alla andra djurarter som kan tänkas inkräkta på på oss människors intressen. Det måste gå att lösa problem utan att djuren alltid ska betala högsta priset. Har vi inte kommit längre än så i sverige 2011 blir jag mörkrädd men tydligen. Inget förvånar längre. Egoismen gror i samhället.

2011-11-19 @ 16:55:27
Postat av: Inga Magnusson

Mathias: Alla djurarter kan inte leva i alla länder, det vore ohållbart. Det måste fungera med samspelet mellan olika djurarter, alla måste ha områden att leva i och föda. Det måste också fungera med människor i området, så att det inte blir för mycket konflikter mellan olika intressen. Hur mycket man som människa måste tolerera hänger samman med graden av hot om utrotning. Vargarna i SVerige är inte någon specifik art, de finns talrikt österut och i andra områden i världen, de är inte på något sätt utrotningshotade globalt sett. Det är ett av jordens vanligaste däggdjur och har en fantastisk reproduktionsförmåga.I Sverige har det inte gått att lösa konflikterna mellan varg och människa på ett bra sätt. Människan drar hela tiden det kortaste strået och betalar med sin livskvalitet, ett högt pris.Vi behöver ha möjlighet att genast ta bort alla vargar som närmar sig bebyggelse och människor, så som man har i USA. Och det räcker med 100 vargar i landet som har friska gener för att ha en långsiktig överlevnad. Om det är det vi vill ha. Och de kan förvaltas enligt stafettprincipen, dvs ett område har varg ett par år sedan tas de bort och ett annat område får ha dem några år osv.På så sätt behöver ingen lida ett helt liv med att leva med varg. Utan man kan se ett slut på det hela. Det handlar inte om hat mot en djurart utan om skepsis mot en regering som inte har en vargpolitik, den har havererat. Det finns ingen förvaltning vare sig på kort eller lång sikt. Och ingen vet vad som gäller, vem som beslutar vad och efter vilka riktlinjer.

Postat av: Roland Ljung

Jag antar att Mathias bor i ngn större stad. Om du inte gör det och ändå inte förstår landsbygdens villkor är det ännu mer anmärkningsvärt! Du skulle behöva sätta dig in i känslan hos ett får som blir neddraget på marken och som vargen börjar äta av direkt utan att vänta på att bytesdjuret ska dö. Gå in på youtube och se hur halalslakt går till, det är en snabb och ytterst human död jmf med att bli attackerad av varg.

2011-11-20 @ 07:30:57
Postat av: Inga Magnusson

Mathias: Jag har fått en lång anonym kommentar från Dig som jag inte publicerar. Kommentarer utan avsändare publiceras väldigt sparsamt här. Den dagen Du skriver öppet vem Du är, var Du bor osv så ska jag tro på att Du är det Du påstår: Jägare, skogsmänniska, boende i vargrevir.Jag kan bara upprepa det jag tidigare skrivit här:Jag omfattar ett humanistiskt, kristet perspektiv, enligt vilket människan har ett exklusivt värde, människovärde och det är lika för alla. Människan är satt på jorden att råda över naturen och djuren och vi ska försöka göra det efter bästa förstånd. Vi har aldrig rätt att plåga någon annan varelse, men som sagt rätt att råda över djurlivet, både det vilda och det tama.Och jag upprepar, vargen är inget utrotningshotat djur globalt sett, tvärtom så är det ett av jordens vanligaste däggdjur. De svenska vargarna har inga exklusiva gener, den gamla svenska vargstammen som vi hade på 1800-talet är borta, de vi har nu är invandrade / importerade.Det har visat sig svårt att ha vild varg i Sverige av olika skäl; jakt, glesbygdsboende, skogsbruk, djurhållning. Det kan ingen förneka. Och ett medkännande räcker inte, man måste också ta konsekvenserna av att man känner med de drabbade, de människor som är berörda. Men makten över rovdjurspolitiken ligger inte hos de berörda utan hos betraktarna, de som betraktar och gillar varg på avstånd, som inte behöver betala priset för en svensk vargstam.Det finns också klara kopplingar mellan Darwinismens tro på att en population gynnas av att den starkare överlever, att den starkare har större rätt till överlevnad/ förökning än den svagare, till nazismen som också såg olika djurarter som olika mycket värda och människoraser som olika mycket värda.För mig går en klar rågång där. För mig har människan ett värde, lika för alla. Människan har rätt att råda över djuren och naturen och ska göra det med klokhet och ansvar. Sen råder i naturen en annan ordning, där den starkare överlever i högre grad än den svagare och det gör att exempelvis det aldrig hittills hänt att en smal genetisk bas i en vild djurpopulation varit något hot. Och det är den eg inte heller bland de skandinaviska vargarna. Men vi människor kan aldrig bli inordnade i den naturens ordning även om vi rent biologiskt är att betrakta som däggdjur och flockdjur. För mig står de etiska övervägandena högre.

2011-11-21 @ 18:15:42
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Mathias

Synd att du inte publicerar den. Du verkar orolig för att mina åsikter ska punktera dina väga tyngre och det blir snarare mindre trovärdigt när du för debatten bakom stängda dörrar. Tycker inte kommentaren var dum på något sätt och framförallt ett gott svar till herr Ljung.Att det finns varg i Värmland är känt sedan Hedenhös och den kommer alltid att finnas här....Har många kamrater som är skogs och naturintresserade, flera är jägare själva som inte har något emot vargen. Även dessa som mig kan tänka sig jaga varg eller andra djur men har inget agg mot någon djurart. Ska be dom besöka din blogg. Hoppas du låter dem kommentera några inlägg.

2011-11-21 @ 18:47:03
Postat av: Inga Magnusson

Mathias: Ha ha... nej jag är inte för ett enda ögonblick orolig över att mina åsikter inte ska stå sig. De bottnar väl både sakligt och etiskt.De vargar vi har i Sverige nu har inget genetiskt gemensamt med vargarna på Hedenhös, de är är invandrade / importerade.Dina vänner är välkomna med sakliga och balanserade kommentarer, självklart. Om de framträder med sina egna namn och en identifierbar avsändare så ökar chanserna för publicering betydligt. Jag saknar fortfarande Din identitet. Är Du rädd?

2011-11-21 @ 18:56:05
URL: http://inga.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback