Varför ekonomisk kris i väst?

För det är i huvudsak de västliga staterna som befinner sig i ekonomisk kris. Kina har ett rejält överskott i sin handel med omvärlden och har agerat generös långivare, långt från min barndoms bild av de fattiga, svältande barnen i detta enorma rike.

 Svaren på frågan varför, är säkert många, men ett problem är att alltför många har lånat alltför mycket alltför lättvindigt. Och i grunden anser några, finns ett värderingsfel. Vi (=vanliga medborgare och styrande politiker) vill ha allt direkt utan att spara först, utan att ha säker kredithistoria och utan att amortera särskilt mycket. Antingen har värderingarna ändrats i den här riktningen så att vi har tvingat fram den här utvecklingen eller också  har vi alltid varit såna och ska skylla på institutionerna (stater, banker) som har öppnat låneslussarna och  lättat på reglerna för att uppnå kortsiktiga vinster ekonomiskt och politiskt. Vad är hönan och vad är ägget? Det kan man klura på om man inte har något annat att göra. Ha ha....!

Den här krönikören P J Anders Linder, väljer att skylla på att värderingarna ändrats hos oss, individer och styrande politiker, inte på institutionernas kortsiktiga vinstintresse. Och han efterlyser ett Sverige med mer ekonomisk "dygd", sparsamhet och flit.
http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/skuldkrisen-ar-vardenas-kris_6631186.svd

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback