"Det finns ingen död", Ingrid Fredrikssons bok...

... börjar kännas aktuell när ålderdomen närmar sig. ;-) Och nu blir den än mer aktuell eftersom man i Cern har eventuellt har lyckats skicka partiklar snabbare än ljuset och det kommer i närheten av det som Ingrid skriver om. Så jag publicerar det här blogginlägget en gång till med anledning av det. Fast man kan ha mätt fel, det är inga godtagna vetenskapliga fakta än, bara att man säger sig ha gjort det. Om man har mätt rätt så är det en sensation, århundradets sensation. Det borde inte vara möjligt utan att resa i tiden också. Och hitta en annan dimension.
http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/snabbare-an-ljuset-fran-cern-till-rom

 Boken är nyutkommen och jag läser den nu - av och till - framlänges och baklänges. Och det behövs för Ingrid skriver lite så där som Paulo Freire, i cirklar. Svåra begrepp kommer tillbaka om och om igen, läsandet blir en pedagogisk spiral på något sätt, inte en inlärning från en punkt till en annan utan ett ständigt pågående sammanlänkande mellan olika vinklingar som griper tag i varandra. Hermeneutiskt kanske man skulle kalla det med en finare term än spirallärande.


Titeln är ju både lockande och skrämmande.

Boken är en tvärvetenskaplig genomgång av vad livet och döden är utifrån framför allt fysik, men också medicin, psykologi, parapsykologi, religion, filosofi och en del annat. Ingrid är välutbildad på det naturvetenskapliga området och har skrivit flera böcker både på svenska och engelska. Hon använder förstås en naturvetenskaplig terminologi eftersom det inte går att hantera fysikens begreppsvärld utan rätt ord. Det gör ju boken svårtillgänglig för oss som inte har den bakgrunden. Antagligen måste man läsa den flera gånger för att sätta sig in i sammanhangen. Men Ingrid har verkligen gjort sitt bästa för att göra sammanhangen begripliga även för oss som inte är fysiker.

I korta ordalag så handlar det om att det verkar inte finnas någon död och kanske inget liv heller så som vi normalt föreställer oss det. Både universum och hjärnans funktion kan vara hologram, dvs ett slags tredimensionella illusoriska optiska fenomen, där varje liten del äger samma information som helheten. Här närmar vi oss teorierna om svarta hål och fysikens supersträngar och väven av tid - rum ( fattar jag inte!).

När vi dör så drar tankar, känslor, kunskaper, ja allt som är vi själva utom kroppen, iväg till en slags gemensam andevärld. Och att den (och vi) existerar parallellt över tid och rum, dvs alla tider existerar i någon mån hela tiden samtidigt i en annan dimension än de som tidigare är kända. Tid och rum har andra samband än de som är direkt synliga, vilket redan Einstein begrep i sin relativitetsteori som i princip går ut på att om man färdas med ljusets hastighet eller snabbare så kan man förflytta sig till annan tid ( fattar jag!) Men nu kan vi inte det i praktiken, så det blir ett teoretiskt resonemang. Han lär enligt Ingrid förresten ha använt sig av meditation för att optimera sin klokskap.

Hittills har det varit i stort sett omöjligt att vara tvärvetenskaplig och samtidigt betraktad som seriös. Varje forskningsgren har ivrigt försvarat det egna reviret och vägrat acceptera kombinationstänk. Men Ingrid framkastar tanken att vi står inför ett paradigmskifte härvidlag eftersom det finns så många bevisligen existerande fenomen som inte kan förklaras enbart utifrån en enda vetenskap. Och det här nya sättet att forska kan påskyndas av LHC, acceleratoranläggningen i Cern i Schweiz. Den är ett revolutionerande verktyg inom fysiken. Den kan ge oss ny kunskap men kan också bidra till att få ett nytt vetenskapligt tänk där tvärvetenskaplighet har en plats.

Det finns alltså ett antal fenomen som bevisligen existerar, fast de inte borde existera:

- Om man lär ett gäng råttor att hitta rätt väg ut ur en labyrint så tar det rätt lång tid innan de kan vägen, men deras ättlingar kommer sedan att ha lättare att lära sig den här vägen. Något slags genetiskt personligt / gemensamt universellt minne?

- Kemister som syntetiskt framställer helt nya ämnen vet att de är svåra att få att kristallisera sig första gången, men sedan går det allt lättare.

- Starka känslomässiga upplevelser som drabbar många samtidigt (typ 11:e september) går att registrera med mätinstument spridda över hela jorden.

Det är s.k. morfiska fält som förenar oss alla levande varelser i en dimension som vi inte känner till. Detta resonemang närmar sig telepati som både människor och djur kan använda. Men det finns annat också som finns men som inte går att förklara, jag kan inte rabbla upp allt här.

Jag inser att jag bara förstått fragment ur den här boken och Ingrids resonemang, det vore roligt att höra henne berätta om detta också. Och det vore inte omöjligt, hon bor här i Sillerud, inte så långt från oss. Boken finns att köpa bl.a. på ICA Sillerud.

Märkligt sammanträffande är att just som jag skrivit det här blogginlägget så upptäcker jag en artikel i SvD som tangerar det område som Íngrid skriver om
http://www.svd.se/kultur/understrecket/einsteins-teori-moter-storsta-hotet-hittills_6546865.svd

Kommentarer
Postat av: Zarah

Låter som en läsvärd och intressant bok. Har inte tid att ta itu med den just nu, men ska lägga in den på min "att-läsa-lista" så jag inte tappar bort den.

Postat av: Herta

Låter spännande. Jag gillar Paolo Freire.

2011-11-07 @ 11:06:38
URL: http://www.hertabloggen.blogg.se.

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback