VD-löner i storbolagen igen då

Detta med orimliga ersättningar som de stora bolagens ledningar tillämpar för sig själva är fascinerande tycker jag. Hur kunde det hända? Varför blev girigheten så absurt stor? Följande är citat från länken nedan, Andreas Cervenka SvD:

"År 1980 motsvarade ersättningen till en storbolags-vd nio industriarbetarlöner. I början av 90-talet började kurvan peka brant uppåt. År 2007 var siffran uppe i 51 arbetarlöner, enligt LO:s statistik.

Vad hände under 90-talet? Jo, från och med 1994 blev det obligatoriskt för bolag på Stockholmsbörsen att redovisa ledningens löner. Plötsligt fick toppdirektörerna reda på vad rivalerna tjänade.

Det var alltså inte skenande levnadskostnader eller galopperande prestationer som låg bakom de höjda lönanspråken, utan något annat.

Vad bekräftades av näringslivshöjdaren Michael Treschow i en DN-intervju i början av året. Man ska inte glömma fåfängan, det är inte kul att stå längst ned på rankinglistan, var hans krassa förklaring till stigande vd-löner."


http://www.svd.se/naringsliv/darfor-skenar-elitens-loner_6631148.svd

Slut citat:

Så här skriver alltså Andreas Cervenka i  Svd om varför storbolagsvd:arnas löner har trissats upp till orimliga proportioner sedan 1980. Då var de  bara som 9 årslöner för en industriarbetare. Nu är de minst 51 årslöner för en industriarbetare. Och orsaken är tydligen rätt simpel; avundsjuka.

Cervenka är nyligen prisbelönad som ekonomijournalist, av 7:e AP-fonden.
http://www.svd.se/naringsliv/cervenka-prisas-igen_6628236.svd


Kommentarer
Postat av: Anonym

anundsjukan kan va farlig, men jisses vilka löner de har!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback