Hos miljöministern ...

... Lena Ek är gubben nu i skrivande stund, jag får bilder och sms. Det pratas varg förstås och vad man har tänkt sig ska komma ut av det totalhaveri som vargpolitiken befinner sig i just nu, utan plan, utan framförhållning, utan förankring, utan syfte.
Vad ska man göra med en vargstam som kommer att ligga runt 400 individer om några månader när nästa års valpar är födda? Finns det en dold agenda som innebär att man drar på beslutsfattandet tills man uppnått Liljelunds tjänstemannaförslag på 450?

Hur kan regeringen strunta i riksdagsbeslut på ett tak på vargstammen på 200- 300 individer och licensjakt? Varför drar man ut på beslut om förvaltningsplanen helt i onödan? Varför ignorerar regering och Naturvårdsverk riksdagsbeslut om regional förvaltning genom viltförvaltningsdelegationerna?

Frågan är hur man ska fixa den genetiska förstärkningen och begränsningen av tjuvjakten om man inte har de berörda med sig? När Finland tog  bort licensjakten på varg så minskade plötsligt stammen dramatiskt "av sig själv", från att tidigare ha legat på en stabil nivå.

Efter att ha blivit lurade och förda bakom ljuset gång på gång så är markägare och jägare och vargrevirboende i Sverige trötta på regeringens spel för gallerierna. Från att ha haft ett unikt samarbete mellan beslutsfattare och berörda när det gäller vargförvaltning så riskerar vi nu att hamna i "the Italien way" att sköta de svenska vargarna; dvs man har konfrontation med en omfattande illegal avlivning som  myndigheterna blundar för,  för att plocka politiska poäng och inte reta upp väljarna.

Det nya läget i Sverige innebär att de berörda har slutat upp med att stödja regeringens vargpolitik och det finns inte längre någon aktiv kamp "inifrån" markägere- och jägarorganisationer mot tjuvjakten heller, även om man inte stödjer den aktivt. Vården av samarbetet med beslutsfattarna är inte längre ett incitament för att låta bli illegal vargjakt. Och det moraliska stödet för tjuvjakt har tagit rejäla kliv framåt det senaste året bland de berörda. Jag kan förstå desperationen när människor finner sig plötsligt leva i en helt ohållbar situation, även om det naturligtvis inte är en lösning på sikt på nationell nivå.

Den 5:e december kl 19.00 blir det f.ö. en stor manifestation i Karlstad  på torget mot regeringens vargpolitik. "Varguppropet" ska överlämnas till, antar jag, landshövdingen. Det kommer att komma busslaster av jägare, markägare och andra berörda dit för att visa sitt missnöje. Alla är välkomna! Jag kommer att skriva mer om när gratis bussar avgår från Årjäng och var / när de går.


Kommentarer
Postat av: Landkrabba

Sv: Det är få fartyg som går in till land för dåligt väder. Jag har aldrig varit med om det. Däremot kan ju en hamn vara stängd på grund av väder och inga fartyg får avgå. Är det dåligt väder så kör man med reducerad maskin och försöker följa sjön, vågorna, så gott det går för att minska på påfrestningarna på fartyg, last och besättning. Man tuffar helt enkelt på sakta och inväntar bättre tider!

Postat av: Lena

heja Värmland! Ni rör om i grytan.

2011-11-30 @ 19:01:34

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback