Marcus Werjefeldt ...

... björnjägare (yrkesjägare?) blir ordförande i det nya nollvision - varg - partiet; Naturdemokraterna.Bilder lånad från hans blogg.
 Han har tydligen plotthundar, möjligen laikor också, åtminstone engagerad i deras förening. Men det är ingen vi känner igen så där direkt. Naturdemokraterna säger nej till varg i Sverige om jag har förstått det hela rätt. Jag har ínte sett något partiprogram än. Till en början ser det ut som om det är enda punkten. Och som stämningen är kanske det är det enda som behövs. Man får direkt 9 % sympatier på DNs fråga om man kan tänka sig att rösta på det partiet och det skulle direkt innebära en plats i riksdagen om det är lika med andelen sympatisörer i hela befolkningen.

 Det finns nu i kölvattnet på regeringens svek i rovdjurspolitiken plötsligt en öppning för rätt extrema anti-vargorganisationer. De betraktades tidigare som lite udda av folk i allmänhet men har nu snabbt börjat ses som legitima i stora kretsar av befolkningen på landsbygden, framför allt i de allt talrikare vargreviren; av djurägare, jägare och boende i största allmänhet.

Det går fort nu att  rasera det unika samarbete  och det internationellt uppmärksammade samförstånd som byggdes upp under lång tid, mellan beslutsfattare och dem som var berörda av vargens närvaro. I och med att regeringen ensidigt hoppade av uppgörelsen med jägare och markägare i vargfrågan så har också LRF och Jägareorganisationerna hoppat av arbetet med att försöka förankra regeringens vargbeslut. Det innebär att det lilla förtroende som fanns för de beslutande, rutschar neråt snabbt, tjuvjakten tar fart igen och vargen som djur blir förloraren. Vi har indikationer på att tjuvjakten ökar.

Vargkramarna har ju länge haft sin politiska kanal i Miljöpartiet, men de som krävt begränsning av vargstammen eller nollvision har inte något parti till stöd  i riksdag eller regering. Vargbesluten har ju av tradition varit billig "handelsvara" i politiska kompromisser både mellan och inom blocken oavsett vilka som suttit vid makten. Detta kan bli ett bryskt uppvaknande både för majoritet och opposition. Om DN.s lilla opinonsundersökning i samband med artikeln stämmer så har man goda förutsättningar att bli minst dubbelt så stora som C och KD !

http://www.facebook.com/profile.php?id=610504239&sk=wall
http://sv-se.facebook.com/stoppajakthatet
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13952186.ab
http://www.dn.se/nyheter/politik/nytt-parti-vill-utrota-vargen
http://norrteljetidning.se/nyheter/1.1440383-nytt-parti-med-mal-att-utrota-vargen
http://www.gp.se/nyheter/sverige/1.777709-nytt-parti-vill-utrota-vargen
http://www.atl.nu/skog/vargmotst-ndare-siktar-mot-riksdagen
http://publishme.se/7230/entries/article/144340058/

Kommentarer
Postat av: Martin

Bra skrivet!

2011-11-18 @ 10:23:35
Postat av: Kalle

9% sympatier för utrotningspolitik i en icke representativ opinionsundersökning räcker knappast till ett mandat i riksdagen. "kan tänka sig att rösta på" är inte samma sak som att man prioriterar vargjakt lika högt som skolpolitik, äldrevård, föräldraförsäkring, etc.2011-11-18 @ 13:05:42
Postat av: Johan

Ja för i hjo är det ju gott om varg..

2011-11-18 @ 14:26:15
Postat av: Inga Magnusson

Kalle: Många som lever i vargrevir upplever att inget politiskt parti bevakar deras intressen när det gäller att försöka leva med rovdjuren, men alla de andra frågorna har man säkert redan ett parti som bevakar, så partiet kan få många röster så länge man envisas med att hålla sig till en fråga och inte ge efter för påtryckningar att utvidga sin sfär.

Postat av: Kalle

Att leva med rovdjuren? Naturdemokraterna går ju uttryckligen ut och säger att det handlar om att skjuta ihjäl alla varger som befinner sig i närheten av bebyggda områden. Det är inte tal om att leva med dem, de vill leva utan dem.Det är möjligt att det krävs ett landsbygdsparti för att driva frågan, den stora majoriteten av svenskar lever utanför landsbygden och är i allmänhet negativt inställda till vargjakt, men enfrågepartier brukar aldrig leva speciellt länge.2011-11-18 @ 20:02:50
Postat av: Inga Magnusson

I andra länder som jag känner till så är det tillåtet att skjuta varg som närmar sig tomtgräns och bebyggelse, och det utan att bli rutinmässigt bli anmäld för grovt jaktbrott och riskera fyra års fänglse. Jag hoppas att det fortsätter att bli ett enfrågeparti, i så fall finns alla möjligheter till succé.

2011-11-18 @ 20:41:09
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Muhammed

Jag är mer rädd för multikulti än vargen så jag tar avstånd från detta extrema parti.

2011-11-18 @ 22:52:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback