Människor dödas av varg ...

... ibland. Vargen har alltid varit ett mytomspunnet djur.

 En av de nyaste myterna om vargen är att det är ett helt ofarligt djur, ett djur man kan gossa med i vilt tillstånd eller i hägn. Men sanningen är en annan. Det är ett vilt djur med potential att döda människor och det har hänt, förr kanske mer ofta men även några gånger i nutid. Enligt forskare i Sverige finns ingen som kan garantera vargens ofarlighet gentemot människor, det handlar om ett vilt djur, men betraktarsidan brukar låtsas att man inte hört det. :

Den här texten är hämtad från sidan som heter "
Vargfakta", med adress i min bloggrulle:

"Vargattacken mot Patricia Wyman är en av de mest omskrivna i modern tid. Dels för att den ledde till Wymans död, dels för att hon uppenbarligen haft en felaktig bild av riskerna, vilket bekräftades av hennes arbetskamrater som även de trodde att vargarna var ofarliga.

Den 14 september 1996 anställdes kanadensiska Patricia Wyman, 24 år, som vargskötare vid Haliburton Forest & Wildlife Preserve.

Som universitetsutbildad biolog hade hon rätt kompetens och hon hade varit i det stora varghägnet två gånger före sin anställning och död: En gång tillsammans med sin handledare och en gång för att provmata vargarna.

Redan dagen före den dödliga attacken hade Patricia Wyman börjat oroas av vargarnas beteende. Bland annat hade de uppträtt hotfullt mot hennes pojkvän.

 

Angripande vargar hotfulla mot polisen

Sent på eftermiddagen den 18 september, fyra dagar efter att Wyman påbörjat sin anställning, hittades hennes sargade kvarlevor i varghägnet. Kläderna hade slitits i bitar och låg kringslängda runt kroppen.

De anställda som hittat Wyman skickade efter Ontario-polisen som anlände med tre beväpnade utredare. Två av dem gick in i hägnet. En av vargarna, uppenbarligen ledaren, morrade hotfullt medan de tre övriga sakta cirklade runt polismännen.

Genom att skjuta i luften lyckades man ändå hålla bort vargflocken en stund och Patricia Wymans kropp kunde bäras ut.

Efter evakueringen avlivades vargarna och skickades iväg för rabiestest. Provsvaren var negativa. Ingen rabies.

Vargparkens chef Dr Peter Schleifenbaum lät en utredare intervjua personalen. Utredaren rapporterade att ”personalen var förvånad då de trott att vargarna var ofarliga”.

 

Personlig bekräftelse från Kanada

Detta bekräftas av den kanadensiske professorn Valerius Geist, Calgary-Universitet, som skrev ett personligt brev till Vargfakta med anledning av vår artikel:

”My dear friend the late Erich Klinghammer, (utredaren, reds anm.) creator of Wolf Park, Battleground, Indiana, was asked to investigate. He told me he was incredulous hearing that all were convinced at the park that wolves were harmless and did not attack humans.

Erich Klinghammer’s crew at Wolf Park (en annan vargpark med betydligt större erfarenhet, reds anm.) would have easily told Trischa how to behave, especially since the wolves were not socialized at Haliburton Forest.

However, Wolf Park was not contacted. In Wolf Park nobody enters the pen of closely socialized wolves if they have as little as a cold or fever!

Erich had handled several attacks and choked one of the attacking wolves (though eventually, without killing it). He had faced down attacking wolves. His people knew the wolves, for all their charm and charisma could be dangerous.

Trischa trusted science. Science said that wolves did not kill people. Science could not deceive. Her trust in science killed her.”

 

Patricia Wymans död är omskriven och källorna är många, till exempel Wikipedia."


Kommentarer
Postat av: Znogge

Naturligtvis är vargen inget djur att gosa med utan det är ett rovdjur. Men eftersom den inte ser oss som föda så har den inget naturligt intresse att attackera oss.Med tanke på det antal människor som dödats av varg är i princip allting i vår tillvaro farligare.Så tycker i alla fall jag.

Postat av: Inga Magnusson

Znogge: Vad får Dig att tro att vargen inte ser oss som föda? Kött som kött. Och det exklusiva med Sverige är att här jagas inte varg så de har ingen naturlig skygghet för människa. För den som tvingas leva med varg i trädgård och på gårdsplaner så är det nog som att tvingas bo i ett varghägn i en djurpark. Och det är inte så trevligt, speciellt inte om man har små barn och husdjur som behöver komma ut i friska luften.

2011-11-25 @ 06:59:56
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Lena

Är man hungrig är en människa ett väldigt enkelt byte. Parkvargarna hade väl inte fått utlopp för sin jaktinstinkt och ville ha lite "roligt". Jag ser ju hur mina vuxna katter jagar nötter och bollar efter en stillsam innedag.

2011-11-25 @ 10:54:58
Postat av: Mathias

Har en kamrat som är naturmänniska. Utomhus jämt. (Ännu mer än mig) Han har spårat varg sen han var 15 år tills idag. (35) Sköt väl sin första bäver vid 12 års ålder eller nått. Han säger att vargen i Sverige är väldigt rädd för människan och kan lova att han vet vad han talar om, han bor praktiskt taget i skogen. Han säger att det enda djur som skulle kunna vara farligt i Sverige är att möta en björnhona med ungar. Vildsvin ska man ha respekt för också menar han. Däremot säger han att tanken på vargen skrämmer många och att man skrämmer upp varandra. Men säger han, alla vilda djur ska man visa respekt. Och han förstår om folk inte vill ha varg i sin trädgård men att många av våra vilda djur drar sig mot bebyggelse nattetid. Så att någon varg gör detsamma behöver inte betyda att just den vargen är oskygg. Han är även övertygad om att licensjakten på varg kommer återkomma inom något år, kanske i mera kontrollerad form.

2011-11-25 @ 13:37:24
Postat av: Inga Magnusson

Thomas: Du fortsätter i en lång kommentar att odla myten om den ofarliga vargen. Jag har redan bemött detta med fakta ovan och jag vill inte bidraga till att fler Patricior får sätta livet till för att några romantiker envist hävdar att varg inte är intresserad av människor och i princip är ofarlig.Du fortsätter att vara osaklig genom att påstå att vargen är skygg och endast närmar sig bebyggelse i mörker. Det är osant. Det finns mängder av iakttagelser av varg i trädgårdar och på gårdsplaner och i fårhagar mitt på ljusan dag.Sen är jag förstås nyfiken på Din vän vargspåraren. Har han vargspårning som yrke?Och till sist måste jag le lite; självklart kommer licensjakten åter att bli tillåten, det är få som tror på en helt fri förökning av varg i Sverige. Frågan är om jägarna har lust att ställa upp på den då, eller om det ens finns några jägare kvar. Många slutar eftersom jakten har förlorat sin själ när man hela tiden är orolig för hundens liv.

2011-11-25 @ 16:29:35
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Inga Magnusson

Lena: Om man går in på länkarna och läser om förloppet så verkar det som om Patricia kan ha ramlat eller skurit sig på något i parken och blodlukten kan ha triggat igång flocken. Hennes kläder var avslitna, kroppen hade många bett och mindre bitar var borta. Det fanns ilska hos undersökningsdomaren över att den övriga personalen visade stor förvåning över att vargarna attackerat, man hade bergfast trott på vargarnas ofarlighet.

2011-11-25 @ 18:58:10
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Inga Magnusson

Mathias, Jonne och vad Du nu kallar Dig. Jag vill inte gärna publicera anonyma kommentarer, speciellt inte från människor som gömmer sig bakom fega pseudonymer och dessutom ändrar dem lite då och då.

2011-11-27 @ 22:39:38
URL: http://inga.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback