Vargjakten - väl förberedd och inget hot mot stammen!

Det säger de svenska vargforskarna och Jägareförbundet i ett gemensamt pressmeddelande där man beklagar den osakliga rapporteringen i media.


"Pressmeddelande

2010-01-04
Vargjakten är inget hot mot vargstammen.

 Redan innan jakten startade har man framfört kritik mot både jägarkåren och rovdjurspolitiken. Men jakten har genomförts bra och de som deltagit var väl förberedda. Även vargjakten var väl förberedd med både utredning, forskningsrapporter och informationsmöten. Dessutom är det ett riksdagsbeslut som togs i oktober som nu genomförs, om att frysa vargstammen på 210 individer.

 Vargstammen hotas inte av jakten, understryker Olof Liberg på Grimsö Forskningsstation. Vi rekommenderade att upp till 41 vargar kunde fällas under årets jakt, säger Olof Liberg. Den svenska vargstammen kan däremot behöva fyllas på med nya vargar utifrån som förbättrar den genetiska situationen tillägger Olof Liberg som också säger att jakten är ett klokt beslut som behövs för att få acceptans för vargstammen bland dem som bor i vargområden.

De tilldelade 27 vargarna av de totalt cirka 250 är samma proportion som gäller för björnjakten.

”- Debatten känns onödigt högljudd”, säger Torbjörn Lövbom, ordförande i Svenska Jägareförbundets rovdjursråd. Vi fortsätter gärna debatten om hur rovdjuren ska förvaltas, men vill att den ska föras sansat och konstruktivt, med fakta och med respekt för varandras åsikter.

De jägare som deltar i årets vargjakt är väl förberedda. Men säkert kan vissa saker förbättras inför nästa års vargjakt, till exempel om ett sms-system kan förbättra kontakten mellan jaktlagen så man direkt får information när en varg är fälld. Systemet provades delvis i Värmland och fungerade bra där.

 I Sverige är jakten ett stort intresse för de cirka 300 000 jägare som årligen är ute och jagar cirka 26 dagar per år. ”- Den svenska jakten är mycket väl reglerad och de svenska jägarna är naturintresserade personer som känner stort ansvar för det vilda med till exempel inventeringar av rovdjur och utfordring vintertid”, avslutar Torsten Mörner, ordförande i Svenska Jägareförbundet.

 

För mer information kontakta:

Torbjörn Lövbom, ang. rovdjurspolicyn, ordf. Jägareförbundet Norrbotten, 070-693 3967

Torsten Mörner, förbundsordförande Svenska Jägareförbundet, 070-567 93 52

Olof Liberg, Grimsö Forskningsstation,  046 14 85 99

Christina Nilson-Dag, informationschef Svenska Jägareförbundet,  070-738 83 06

 

 

Svenska Jägareförbundet är en folkrörelse med cirka 200 000 medlemmar. Förbundet bildades 1830 i syfte att rädda viltstammarna samt att främja en långsiktigt hållbar jakt. Svenska Jägareförbundet har även ett allmänt uppdrag av regeringen att leda den praktiska jakten och viltvården i Sverige."


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback