Vargflock skjuten i Höör!

Fast det var i en djurpark förstås. 12 stycken!

Det har gett ett våldsamt eko i medievärlden, ämnet är hett förstås efter vargjakten för en vecka sedan. 

Det borde finnas lärdomar att dra av detta:

Exempelvis:  Det är oerhört svårt att få en varg att hindras av ett stängsel om den vill igenom.
- De biter av sina tänder, säger parkpersonal
Och då borde det vara lättare att begripa hur svårt det är att hägna in tamdjur och skydda dem från varg. När varg har börjat vänja sig vid att äta exempelvis får eller kor så går de igenom även vargsäkra stängsel. Vargstängsel är inte den ultimata lösningen på problemet med att varg tar tamdjur. 

- Att det är tveksamt om stora rovdjur ska finnas i djurparker. Flocken var disharmonisk säger experter och den hade förmodligen tidigare mobbat ihjäl en vargvalp och ätit upp den.

- Personalen fick panik, kanske borde man ha bättre förberedelser för att hantera (ofarliga?) rovdjur.

Sen drabbas man av frågor i sammanhanget:
Hur gick det med hjortarna som vargarna tog sig in till? (Tydligen hann de döda en kronhjort!)
Varför kunde man inte använda bedövningspilar? Man skjuter ju på vargar i vilt tillstånd med bedövningspilar och de varken står still eller är särskilt nära föreställer jag mig.
Kommer vargarna att skickas till SVA för bedömning av skadskjutningsfrekvensen?
Kanske borde djurvårdarna ha en bra skytteutbildning när det gäller rovdjur; Björnpasset, vargpasset.?


Fnissanfall får man förstås också när man förstår hur rädd personalen på djurparken blev när man förstod medias intresse; man vägrade att uttala sig igår. Ville man försöka mörka? Man ler också åt de ivriga försäkringarna att det inte var jägare utan djurparkspersonal som sköt, som om inte djurparkspersonal måste anses vara jägare om de har licens för vapen klass 1, fast jägare som för tillfället befann sig på sin arbetsplats djurparken. För om man inte har goda skäl att ha en sådan vapenlicens exempelvis är jägare, så får man ingen licens.  Kanske djurparkspersonal får ändå? Vet ej. Man ler också åt de lika ivriga försäkringarna att man utrymde parken, inte för att vargarna var farliga, utan för att man måste skjuta. Och åt att man sköt dem, inte för att man ville skydda några människor för det behövs inte, utan man gjorde det av omtanke om tamdjur i närheten. (??!).  Personalen tycker  alltså på fullt allvar  att det skulle vara ok annars med djurparksvargar ute i det vilda, vargar som vant sig vid närhet till människor. (?) Om det nu inte funnits djurägare i närheten?

Synd om personalen tycker man förstås när tillräckligt många lyssnat på deras panikartade konversation på ljudupptagningen dem emellan under jakten. Här kan man tala om vilda västern. Men vad skulle man göra?
Sen kan jag bara föreställa mig alla hot som kommer att drabba de anställda. Om jag vore djurparksägare så skulle jag gå in på hemsidan och omedelbart radera alla uppgifter om de som arbetar där. Rabiata vargvänner är trista i såna sammanhang.

Hur borde det vara i djurparker med vargar? Det blir ju nästa tanke. Nu kommer vi alla att veta hur man ska hantera vargar i hägn, alla kommer att känna oss som experter på det. Jag drabbas förstås av tanken att man kanske skulle ha en djurpark med stort varg- och hjorthägn bredvid varandra. Då får publiken se hur det fungerar i verkligheten när vargar jagar och äter. Det skulle också ge en bra bild av hur de svenska hjortdjuren har det i vargrevir. Brukar det inte vara så att man får problem med överskott av hjortdjur av olika slag i djurparker? Man måste försöka sälja dem till andra parker, för publiken vill ju inte veta av att man dödar de söta ungarna när säsongen är slut. Parken borde ju känna sitt ansvar att förmedla verklighetsnära upplevelser av djur och natur. Och att jaga - äta hör ju till. I USA, i Idaho, släpper man ut harar exempelvis som vargarna i hägn får jaga och äta. Kanske bidrar de svenska idylliserade djurparkerna till att vi i det moderna samhället fjärmat oss från de vilda djurens normala leverne och romantiserar dem på ett sätt som leder till feltänk. Hela hysterin med vargar talar ju för det. För jag antar att det inte blivit samma kalabalik om 12 älgar tagit sig ur sitt hägn och skjutits eller 12 hönor.

Fast jag kan ju känna i mitt hjärta att det inte borde finnas vilda rovdjur inhägnade alls.  De borde få röra sig fritt över stora områden istället. Om vi har behov av att se deras liv och leverne så kunde det ske med webkamera kanske på strategiska platser ute i naturen eller från särskilt uppbyggda platser där man kan få chans att se djuren utan att störa dem. ¨Så gör man  i USA i nationalparkerna. De drivs av inkomster från besökare.
Kommentarer
Postat av: Torbjörn Sundelin

Du skjuter mitt i prick Inga. Vi kommer förmodligen inte få samma bild från media. Upplever att de ofta tagit ställning varför de sannolikt inte kommer att skriva om att en rödlistad utrotningshotad art decimerats. Observera att hela tilldelningen i Sverige var 27 djur. I ett nafs försvann 12 - utan att alla föreningar för vargens välbefinnande kommenterar saken.

Men det kanske är så att dessa föreningar skiljer på inhägnade och fria djur på samma sätt som de skiljer på den fria vargen och den lilla rest av glesbygdsbönder. De senare är de som borde vara rödlistade i långt högre grad än vargen!

Torbjörn Sundelin

Postat av: Thalina

Det var längesedan jag var i en djurpark och jag kommer heller aldrig att besöka någon mer.Jag lider när jag ser alla instängda djur som borde vara i frihet.ha det så gott kram Thalina

2010-01-10 @ 18:56:18
URL: http://thalina.blogg.se/
Postat av: Lena

Det verkar helt vansinnigt att stänga in 12 vargar i ett hägn. Det måste ju varit inte bara oro, som man säger, utan vild panik i flocken. Unga hanar måste ju ge sig iväg och hitta ett eget revir.Jag hoppas att den djurparken aldrig får tillstånd att hålla varg igen. Eller så måste dom ta hand om "överskottet", för djurens bästa. De flesta björnungar som döps på våren i djurparkerna avlivas innan mamman går i ide. Ingen tycks bry sig.Vilda djur ska inte vara i hägn! Du har så rätt!

Man kan bara hoppas på att den diskussionen kommer igång nu. Sverige är ju ett en-frågeland och just nu är det varg!

2010-01-10 @ 19:06:13
Postat av: Inga M

Torbjörn: Det är intressant att följa konsekvenserna av detta. Kan det bli så att vargvänner nu fokuserar på dilemmat med att ha stora rovdjur i hägn? Det har ju gått märkligt tyst förbi trots att det förekommer på ett antal platser i landet och hägnen är ibland inte särskilt stora. Det kan inte anses som acceptabla miljöer för så utrymmeskrävande rovdjur.Fast juridiken har djurparken på sin sida. Vilda vargar är statens vilt medan djurparksvargarna ägs av djurparksägaren. Och han / hon får alltså avliva dem. Men frågan är förstås hur det gått till med avlivningen. Och uppenbarligen var inte alla parkbesökare ute ur parken heller. Det hela är rätt förvirrat både moraliskt och ur djurskyddaspekter.Thalina: Senast var när mina barn var små och vi var i Kolmården. Det var ändå rätt stora hägn där om jag minns rätt. Men visst ska såna här stora rovdjur inte vara i hägn egentligen. Och de här mådde uppenbarligen inte bra sedan en längre tid.Lena: Det ligger nog en hel del i det Du skriver. Ja, om jag förstod uppgifterna rätt så har man under några år sparat ett par vargar från varje valpkull för att få en viss åldersfördelning. Det måste ju rimligen innebära att äldre djur har blivit könsmogna för länge sedan och enligt sin nedärvda instinkt ska ge sig av från flocken för att bilda eget revir / alternativ ta besegra / ta död på befintliga alfadjur och själva ta över. Om man nu vilt får spekulera (och de får man ju) så kanske alfadjuren eller någon av dem helt enkelt var "besegrade" av någon av de andra äldre vargarna och vet då instinktivt att den kan riskera livet genom att stanna kvar. Då är det frihet som gäller om så några tänder går åt på kuppen. Jag vet inte, jag försöker bara förstå vad som kan ha hänt.Visst kan vi behöva en allvarlig diskussion om detta med att hålla stora rovdjur i små hägn och den diskussionen bör ju föras i ljuset av att vi numera har möjlighet att med modern teknik följa de här djurens liv ändå, utan att bura in dem. Det kan hända att den delen av djurparkernas verksamhet ska ändras till att följa djur med webkamera och visa med 3-d- teknik, som Avatar eller så. Andra djur lämpar sig bra för att hägna och det är helt ok.2010-01-10 @ 19:52:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback