Vargjakten startar den 2:a januari!

Nu startar vargjakten. Det blir en historisk dag på många sätt.  Det är länge sedan varg jagades i Sverige. Här i huset har vi länge jobbat hårt för att det ska bli  en rimlig balans av vargstammen och visst är det lite högtidligt. Vad som gäller runt vargjakt skriver jag mer om i det här blogginlägget.     Detta är ju en ovanlig jakt och den sker egentligen på direkt uppdrag av riksdagen. Den demokratiskt valda församlingen  har satt en övre gräns för vargstammen och nu är det jägarkåren som har uppdraget att se till att den gränsen hålls. Jägareförbundet har ju, som man säger, ett allmänt uppdrag att ta ett ansvar för jakten i landet och man har organiserat detta oerhört snabbt med information ut till medlemmar och kretsar om vad som gäller.

Vi har inget revir där vi bor, alltså organiseras inget här. Det såg länge ut som om Roland också skulle bli snuvad på premiärdagen eftersom han inte har jakträtt i något vargrevir. Men han blev till slut inbjuden till jakt på annan ort. Där har flera jaktvårdsområden gått samman för att jaga över ett större område. I reviret finns 5 - 6 vargar.

Länsstyrelsen har ett par viktiga telefonnummer i sammanhanget, där avskjutning ska meddelas och där info finns om hur många som skjutits. Det finns inga erfarenheter av vargjakt i den här omfattningen och det finns gissningar, allt i från att det blir jättesvårt att fylla kvoten på hela tiden fram till 15 :e februari, till att det kan bli till och med överskjutning redan första dagen. Vädret är i alla fall, bra med någorlunda ny snö att spåra i. Fast i norra Värmland blir det kallt att sitta still i flera timmar och vänta ut varg, bortåt -20 grader.

I Värmland kan ett par tusen jägare vara på benen för den här jakten redan första dagen. Det är ju bara ensamjägare och vargjaktledare som måste registrera sig. Alltså kan det vara många fler som deltar än registreringen ger vid handen. För vargjaktlagen blir det en kamp mot klockan, det är ju först till kvarn som gäller. När kvoten 9 vargar är fylld i Värmland så dras obönhörligen strecket och jakten är avslutad.

Länsstyrelsens Lars Furuholm har en blogg och en twitterkontakt för att möta allmänhetens stora intresse för vargjakten.

Så här står det;


December 29, 2009

Rovdjursförvaltning Värmland

 

Rovdjursförvaltning Värmland– en ny blogg för de som vill följa rovdjursarbetet på nära håll.
På lördag den 2 januari 2010 börjar licensjakten på varg i Sverige. Totalt ska 27 vargar avlivas, 9 av dem i Värmlands län. Många jägare har känt sig kallade att ställa upp i denna premiärjakt och snöförhållandena är ganska goda, men det återstår att se om jakten blir lätt eller svår. Hela Europa följer oss noggrant så det får inte ske några misstag som t ex överskjutning. Jag kommer att skriva om jakten fortlöpande tills den är slut.
Jag kommer också att skriva om inventeringsresultaten efterhand som de kommer in och har kvalitetssäkrats. Men eftersom det slutliga resultatet från denna vinters inventering inte är helt klart förrän i november 2010 kan det betyda att det som skrivs här kanske kommer att ändras senare. Jag hoppas att alla har förståelse för detta och inte använda det som skrivs här mot oss. Kom ihåg att vi inte medvetet försöker undanhålla fakta men att vi är människor som ibland gör fel.

Bloggens poster visas även via Twitter på http://twitter.com/LSTS_rovdjur. Följ oss gärna.

Lars Furuholm
Tel: 054-197074 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback