Vargrevir i Stockholm...

... blir det nog, ja nästan inne i stan i alla fall! Det måste glädja de storstadsbor som gillar stora rovdjur. Det vargpar som etablerat sig i Norrtälje markerar revir och det brukar vara ett tydligt tecken på att föryngring är på gång. I så fall kan man inom ett år ha en flock på så där 4- 6 vargar i vuxenstorlek runt huvudstaden. Valparna föds på våren och är i stort sett vuxna vid den här tiden på året.  Dessutom lär den flocken bli extra omhuldad eftersom den är avkomma från den genetiskt viktiga Galvenvargen, den som bär på nya gener. Galvenreviret var fredat under vargjakten.

Vi som bor på landet delar gärna med oss av den kunskap som följer på erfarenhet av att leva med varg. Det verkar också som om området strax norr om Stockholm blir det man väljer för att plantera ut vargar utifrån med nya gener. Om de släpps i Värmland riskerar de att dödas av de vargar som redan finns där, det är trångt mellan reviren. I renbetesland ska man inte ha några vargrevir och i södra Sverige blir det långt till de vargar som de förväntas att blanda sig med, alltså är Stockholmstrakten ett bra alternativ.

Landsbygdsbor tror ju ibland  att alla storstadsbor vill ha mycket varg, men så är det naturligtvis inte. Den manifestation mot vargjakten som annonserades stort i Stockhom lockade bara något femtiotal deltagare och betraktas som en flopp. Undersökningar visar att en majoritet av stadsbefolkningen stödjer vargjakten och en begränsning av vargstammen. Ska bli spännande att se hur det fungerar med varg i anslutning till storstad.

Kommentarer
Postat av: Ingmarie

Kart att varg ska finnas,men då i de trakter de trivs.

Tror inte att storstäder lockar speciellt!

Jakten som nu var verkade mest vara för skjutgalna

personer(givetvis med undantag)annars hade den ju inte tagit slut så fort antar jag.Allt gott till dig!

Postat av: Inga M

Vargen går till de platser som passar dem bäst, det går inte att styra och det här vargparet har valt Norrtälje alltså trivs de där. De kommer förmodligen inte att så ofta promenera omkring inne i stadsbebyggelse, men väl i utkanten och i villområden. Forskarna har ju kunnat följa sändarförsedda vargar som går rätt oblygt i bebyggelse nattetid, men även dagtid. Vid ett tillfälle har en varg faktiskt passerat själva centrala Stockholm från söder till norr.Jakten var beslutad av Sveriges Riksdag och genomfördes av jägare på ett mycket lugnt och välorganiserat sätt. Min man deltog och han satt på en ryggsäck stilla och frös i 5-6 timmar. Ingen av deltagarna var skjutgalen, det krävs både gott omdöme och god utbildning för att få få ha vapen och få jaga. De som jagade var alldeles vanliga jakträttsinnehavare i de aktuella markområdena. Orsaken till att jakten tog fort slut var ju att det finns väldigt mycket varg i de områdena där man jagade, dvs i vargrevir. Det är problemet med varg, att det blir mycket varg i reviren och lite dessemellan. Det är flockdjur.

2010-01-24 @ 09:31:28
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Lena

Det är alltid intressant att läsa nyheter via din blogg. Storstadsnära vargrevir, oj, oj!

I grannbyn har vi en räv, som specialiserat sig på att ta katter. Hundvana katter går åt i rasande fart. I Köpenhamn har man en speciell patrull som jagar räv i centrala sta´n och människor varnas för att mata dem eller hjälpa dem att hitta boplatser.Skånes djurpark har fått ett godkännande av länsstyrelsen för sitt skjutande av hela gruppen. Nu hoppas jag att de inte får tillstånd att ha varg i fångenskap i fortsättningen. Inte utan att de är kastrerade. Allt annat är djurplågeri.50 personer i ett tåg! Ha, ha, vilken manifestation det blev!2010-01-24 @ 11:34:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback