Snedvriden rapportering ...

... var det i media om vargjakten. Om det kan nog alla vara överens. En skränande minoritet fick väldigt stort utrymme. Osakliga påståenden blev plötsligt sanningar; såsom att 12.000 jagade varg, att det var vilda västern, eftergift för jägarna och oordning i jakten. Det var fel, jakten skedde i god ordning och har stöd både i EU och bland svenskar i majoritet och jägarna var 4500.  Det som skulle vara en någorlunda korrekt rapportering gled iväg på formuleringarna till att bli typ, "4.500 var efter vargarna".

Nu vet vi varför. Media kryllar av vargförespråkare och jaktskeptiker; journalistkåren består av 4 gånger fler miljöpartister än befolkning i övrigt och dessutom är antalet sympatisörer med vänsterpartiet överrepresenterade. Idel vargentusiaster alltså som är satta att förmedla fakta om vargjakten. Detta är
fakta som kommer från en professor vid Göteborgs universitet, journalistlinjen.

Så här står det i GD

"En generande förklaring

Om någon är förvånad över medias ensidigt negativa rapportering om vargjakten så finns det en lika enkel som generande förklaring därtill.

Orsaken till att motståndare till jakt på varg erbjuds ett så generöst utrymme i media för att sprida sin negativa uppfattning om både jakten och jägarna är enkel att förstå. Professor Kent Asp, verksam vid journalistutbildningen vid Göteborgs Universitet, ger oss svaret. Enligt honom är andelen Miljöpartister (vargentusiaster) nästan fyra gånger så stor inom journalistkåren som bland allmänheten. Även Vänsterpartiet, där andelen som vill ha mer varg också är mycket stor, är överrepresenterat bland våra journalister och det gör ju inte saken mindre delikat.

Här finns således förklaringen till att olika språkrör för Rovdjursföreningen ständigt figurerar i media, trots organisationens obetydliga storlek.

Faktiskt uppgår inte dess medlemsantal ens till en hundradel av den mängd människor som organiseras inom Svenska jägareförbundet.

Frånsett att detta kan ses som ett demokratiproblem, så anser jag det direkt generande och patetiskt att många journalister inte tycks vara mer intresserade av att bevara sin yrkesintegritet än att de i stället för att ägna sig åt objektiv nyhetsrapportering framför sina personliga åsikter i frågan.

Nåväl, hur ser då en mer rättvisande bild ut? Ja, enligt den Sifoundersökning som bl.a. redovisas i Aftonbladet ger faktiskt en stor majoritet av svenskarna sitt stöd till vargjakten.

Källa: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6396114.ab

Inte heller från vetenskapens sida, här representerad av vargforskaren Olof Liberg, hörs några invändningar. De senaste fem åren har vargstammens tillväxt varit 19 procent och om den höga tillväxten fortsätter även i år måste omkring 60 vargar skjutas nästa år, menar han.

Källa: http://www.jagareforbundet.se/svenskjakt/Startsida/Nyheter/Dubblerad-vargavskjutning-nasta-ar/"


Kommentarer
Postat av: Torbjörn Sundelin

Människan har jagat i 2 miljoner år.

Låt oss ta en två meters tumstock. Om varje millimeter motsvara 1000 år representerar tumstocken den tid människan jagat. Vi har varit jordbrukare i 2000 år. Det motsvarar 2 mm. Vi har varit industrialister i 200 år. På tumstocken är det blott två tiondels millimeter.

Naturens frälsare - de som vet bäst - har funnit i två hundradels millimeter. Är det inte konstigt att det dröjde 2 miljoner år innan vi människor kan få den rätta läran?

2010-01-21 @ 13:37:10
Postat av: Inga M

Torbjörn: Ha ha ... det ligger något i den här jämförelsen! Ekdals debatt på TV i förrgår var en förfärlig uppvisning i snedvriden journalistik, ja knappast journalistik, utan underhållning eller gladiatorspel med publicistiskt medveten avrättning av jägare och vargjakten. De medverkande fick rada upp felaktigheter på löpande band utan att någon fick tid att säga emot. Belinda Olsson gjorde en bättre debatt igår.



Christian: Jag publicerar inte Din kommentar eftersom den innehåller svepande och ogrundade anklagelser mot vargjakten och jägarkåren och detta sysslar så många andra med så jag känner mig inte skyldig att publicera sånt på min blogg. Men Du har rätt i att jägare som ska jaga varg bör ha en särskild utbildning för det. Jag tror att det kommer en sådan till nästa år motsvarande det som finns för björnjakt idag som kallas björnpasset.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback