Vargjakt - hur?

Nä, Roland sköt ingen varg, men han fick i alla fall hålla i örat på en död varg. Den sköts alltså i norra delen av Sillerud i Årjängs kommun i det revir som Roland var med och jagade i.


Hur ska vargjakten då se ut?

Vi har varg i Sverige och det betyder att vi kommer att ha vargjakt också. Hur vi än vrider och vänder på det hela så kommer vi att få vänja oss vid
bilder på döda vargar. Ingen tror på en fri förökning av vargstammen på sikt, inte ens de rabiata vargvännerna.  Då är frågan hur den jakten ska utformas.

Nu beslutade Naturvårdsverket att jakten skulle ske som allmän avlysningsjakt, med direkt anmälan till länsstyrelsen vid fällning / påskjutning av varg. Jägarna måste också kontrollera på telefonsvarare en gång i timmen om det finns djur kvar på licensen. Man har erfarenhet av sådan jakt när det gäller lodjur och det fungerar bra. Det kan bli överskjutningar om det är gynnsamma förhållanden och man har många djur och många jägare samtidigt. Men överskjutningarna hotar inte stammen eftersom man lägger in en rejäl mariginal. Licensen är alltså ordentligt i underkant på vad man kan ta ut. 

Hur funkade nu den här avlysningsjakten på varg?

Med facit i hand så kan man säga att det fanns positiva effekter och negativa effekter.

Det var positivt  att så många kunde vara med och jaga varg. Siffran 12.000 jägare har nämnts men jag vet inte om den kan stämma. Det är osäkert om alla registrerade var ute. Men positivt att många av de som drabbats av varg kunde få känna sig delaktiga i jakten och hade alltså möjlighet att aktivt påverka antalet vargar i sin egen bygd. Det är positivt för attityderna mot varg och mot myndighetsutövningen i sammanhanget. En mer positiv attityd är något man måste få till stånd. De som drabbas av vargens närvaro måste få bli delaktiga i förvaltningen och besluten annars får man ingen acceptans. Och acceptans behövs enligt de undersökningar som gjorts. De undersökningarna visar att det är lätt att älska vargar på rejält avstånd men betydligt svårare när man har dem i trädgården eller runt husknuten. Jag skriver "dem" medvetet för de uppträder ofta flera tillsammans, det är ett flockdjur.

Själva organisationen i jakten verkar ha fungerat bra med registrering och telefonanmälan.

Informationen hade gått ut till många, både länssstyrelser och jägareförbund gjorde ett bra jobb med det.

Jaktlagen och jägarna ställdes inför en helt ny jaktform som ställde krav på nytänk och man klarade det suveränt bra. Man lyckades över förväntan med att fälla varg fast man inte många har erfarenhet. Nu råkade väderförhållandena vara ovanligt bra. Om det varit barmark i hela Värmland hade man kanske inte fällt en enda varg den första helgen.

Negativt kan vara att det kom in ett tävlingsmoment i jakten. Det var först till kvarn som gällde och antalet skadskjutningar kan ha en förklaring där. Man har i några fall varit snabb på avtryckaren i ivern att befria just den egna hembygden från åtminstone någon  av de vargar man tvingas leva med. Det blev på så sätt fler bomskott och skadskjutningar kan man förmoda. Det är inte acceptabelt att djur får lida även om man får sätta de här två skadskjutna vargarnas lidande i proportion till att tusentals djur skadas efter våra vägar varje dag och att jägare med eftersökshundar lägger ner ett stort arbete på att förkorta deras lidande.

Negativt var också att det gick väldigt fort med avlysningsjakt när snöförhållandena var så goda. Utan snö kan avskjutningstakten blivit rätt långsam. 

Sen blev det medialt negativt med många döda vargar på en gång, det gav intrycket av blodig massdöd fast det bara var 25 som fälldes på två dagar.  25 vargar motsvarar endast halva den årliga tillväxten av vargstammen i Sverige så egentligen är det inte så många. Och det finns en stor mariginal ner till de 210 som riksdagen har beslutat om.

Jag antar att jakten kommer att utvärderas noga av Jägareförbundet och Naturvårdsverket. Och jag vore inte förvånad om man landar på ett beslut att ta bort enstaka revir istället nästa år. Det kan vara vettigt att pröva en annan jaktform. Då kommer man ifrån tävlingsmomentet i jakten. Samtidigt så befriar man en bygd från varg under en tid och det gör nog större skillnad än att något enstaka djur blir borta i en flock.  Men å andra sidan blir alltså delaktigheten mindre. Det kan vara värt att pröva olika sätt i alla fall.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback