Dvärgbandmask...
I Tyskland plockar man sedan länge inte bär och svamp som växer lägre ner än 50 cm för det är den höjd räven kan sprida parasitäggen på. Fast varg når ju högre upp så det blir väl uppåt 80 - 90 cm här. Eller också spelar det ingen roll eftersom våra bär växer nere vid marken så det drabbas i alla fall.
Vi har inte haft den här förut i Sverige så vi har kunnat äta smultron, blåbär, lingon och svamp direkt. Men i framtiden får vi vänja oss vid att skölja noga först och helst koka innan vi äter. Det lär också bli rekommendationer att tvätta händerna noga när man vistas i skog och mark, före grillning och matsäcksätning exempelvis. Likaså blir det nog en bra idé att tvätta händerna noga om man tagit i sin hund när den varit ute i skogen och naturligtvis avmaska hunden ofta, men det gör man kanske ändå.
Dvärgbandmasken är på stark frammarsch nu i Finland , var tredje varg har den räknar man med, och den är på väg in i Sverige också. Man har funnit den i obducerade vargar i vårt land. Den kommer med insmugglade hundar och självinvandrade vargar (de man räknar med att plantera in lär bli avmaskade först antar jag!). Andra hunddjur har som sagt också den här parasiten men vandrar inte så långa vägar att de är effektiva spridare.
Om nu svininfluensan lärde oss att tvätta händerna och nysa i armvecket så kommer dvärgbandmasken att lära oss att inte äta bär direkt i skogen. Vi ändrar oss, vi hänger med!
Måhända vi ändrar oss - men att inte kunna stoppa in ett moget blåbär i munnen, nä, hoppas du har fel!
Red: Det är inte jag som har rätt eller fel, det är sva och andra som sysslar med sånt här. Man kanske kan ha med någon desinficerande spray och ha på först innan man stoppar i munnen. Neråt Europa har man levt så här länge, i Tyskland kan man inte äta något i skogen som vuxit lägre ner än 50 cm pga detta.
Åh huga. Det är ju lite av den svenska (nordiska) själen som skulle gå förlorad. Att kunna gå ut och plocka bär som man vill är ett arv som jag tycker om att förmedla till mina barn, en del av sommartraditionerna.
Just tvätta händerna efter att ha varit med hunden (vi har ingen egen hund, men väl min far) gör vi redan, men det är mer med tanke på allt som slinker ner i en hundmage under en promenad i grannskapet...
Men man ska nte blanda ihop dvärgbandmask och dvärgbandmask. Det finns olika typer och Echinococcus multilocularis är den som kallas rävens dvärgbandmask och som finns nere i Europa och upp till Danmark men inte i Finland, och Echinococcus granulosus, som är hundesn dvärgbandmask och som finns på hunddjur i Finland men som även kan finnas på ren i norra Sverige och hos våra vilda hjortdjur i Sverige. Det är rävens dvärgbandmask som är den riktigt otrevliga, den finns inte hos varg varken i Finland eller Sverige, inte än i alla fall.
Lotten: Ja man vill ju egentligen inte tänka att det ska bli så i Sverige också.
Anneli K: Det finns olika typer av dvärgbandmask vilket framgår klart och tydligt av de faktatexter som jag länkar till i mitt inlägg. Ja, man blir sjukare av den ena än av den andra. Rävens dvärgbandmask är svårt att bli frisk från om jag förstår saken rätt och den andra kan man behandla men man blir alltså fortfarande sjuk när man får hunddvärgbandmask i kroppen. Redan det gör nog att de flesta av oss kommer att uppträda lite annorlunda i vårt umgänge med naturen framöver.
"Masksjukdomen echinokockos ser ut att få starkare fotfäste i Finland. Enligt forskare beror ökningen sannolikt på en allt större vargstam i landet.
Viltforskare Kaarlo Nygrén säger till Svenska Yle att omkring en tredjedel av vargarna bär på masken. Av de älgar som undersökts i östra Finland har var femte varit smittad med dvärgbandmask Echinococcus granulosus som orsakar echinokockinfektion."
Detta är citat från en av faktatexterna bakom mina länkar. Och man har alltså funnit dvärgbandmask i vargar i Sverige. Det står inte vilken sort men jag antar att det är hunddvärgbandmasken. Och av den blir alltså vi människor sjuka. Huruvida hjortdjuren blir sjuka vet jag inte, de kanske bara bär sjukdomen. Men om de blir sjuka så är nog den sjukdomen ett större hot mot älgstammen i Sverige än vargen.
Anneli K. Glömde; varg i Sverige och Finland ser just nu ut att vara bärare av endast hunddvärgbandmasken men varg kan också bära rävdvärgbandmask om den blir smittad. Och det finns smitta redan på nära håll; Danmark. Det är nog bara en tidsfråga innan den kommer hit också nu när vi har broar och en rätt stor slarvig import av hundar.
Hundimport från mer eller mindre seriösa hundhandlare och utlandsresor med hund lär vara de största hoten att få in rävens dvärgbandmask i Sverige samt om någon smittad räv lyckas ta sig över bron i söder vilket inte är omöjligt.
För att unvika smitta av hundens dvärgbandmask säger expertisen att man ska undvika att utfodra sina hundar med rå mat från vilt, främst inälvsmat. Inom rennäringen hade man ett utbrott av hundens dvärgbandmask under 90-talet men lyckades stävja det genom att slaktavfallet grävdes ner istället för att användas till bla. hundmat som man gjort tidigare. Hjortdjuren blir i princip aldrig sjuka av att vara smittade av hundens dvärgbandmask så något större hot mot älgen verkar den inte vara. Och som sagt blåssjuka orsakad av hundens dvärgbandmask är behandlingsbar och sjukdomen är mycket sällsynt i Sverige och smittade fall är inte smittade i Sverige.
Anneli K: Jag håller med Dig om att oseriös hundhandel är största risken samt räven över bron. Egentlien bara en tidsfråga tror jag innan sjukdomen är här, allt annat vore ett under som det ser ut nu.
Det glädjer mig att hjortdjur inte blir sjuka, men sprider de sjukdomen? De lär ju leva med de här inkapslade parasiterna, precis som vi människor lär få göra om vi drabbas. Den här lär ju just kapsla in sig till skillnad från den farligare varianten som sprider sig istället runt i kroppen. Men jag vill nog varken ha en inkapslad parasit eller en fritt vandranade i kroppen.
Och jag är övertygad om att de här sjukdomarna kommer att komma hit och ändra vårt sätt att vistas i naturen, även om det tar något decennium innan spridningen blivit så stor.
Det där är ett duktigt ruggigt problem och det finns alla anledning att vara uppmärksam. När vi bodde i Schweiz fanns varningsskyltar på olika platser, längs vandringsleder osv. Vi får lära oss att hantera även detta.
Anne: Våra tyska gäster frågar ofta om man verkligen kan plocka bär och svamp utan vidare för den här sakens skull. Vi får nog lära oss att anpassa oss till nya tider med mer kommunikation, inte bara mellan människor utan mellan djur också.