Håkan (L)ju(g)holt ...

... riskerar 2 års fängelse enligt professor i straffrätt, om han uppsåtligen tillskansat sig det felaktiga bostadsbidraget. Och faktiskt så menar hans assistent att Juholt sökte och tog emot det mot bättre vetande. Men det finns också uppgifter som talar däremot. http://www.dn.se/nyheter/politik/juholt-riskerar-tva-ars-fangelse
http://www.expressen.se/nyheter/1.2588898/goran-persson-jag-har-inte-pratat-med-hakan
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/fragorna-juholt-maste-hantera_6544053.svd

Hur som helst så kan det bli en segsliten rättslig prövning av det hela och i så fall blir situationen ohållbar. Med lite tur går det snabbt
http://www.dn.se/nyheter/politik/juholtforhor-kan-hallas-under-onsdagen

Mycket talar för att Juholt tvingas ta åtminstone en timeout om det blir långvarigt. Då står partiet där med skägget i brevlådan och en ny plågsam process med att få fram en partiledare. Det krävs inte så mycket inlevelseförmåga för förstå att nya kompetenta kandidater knappast står på kö. Det var ju betydligt fler som tackade nej än ja till den posten alldeles nyss. Ett antal erfarna socialdemokratiska toppolitiker tvingades avgå på ett förnedrande sätt i samband med Juholts tillträde som partiledare och deras anhängare finns numera kvar förstås i en hämndlysten falang, någonstans i kulisserna. Det måste rimligen finnas en djup spricka i partiet och den kan endast en stark ledare överbrygga. Många slipar knivarna i det fördolda just nu och få vågar öppet stödja Juholt och därmed dras med i ett eventuellt fall. 
http://www.dn.se/nyheter/politik/svt-intern-kritik-mot-juholt-pa-motet

Måhända kan det akuta krisläget beröra hjärteroten på någon av de populära socialdemokratiska profilerna som tog steget tillbaka i senaste partiledarvalet; Margot Wallström, Thomas Bodström exempelvis. Det finns  en chans att någon av dem offrar sig för att rädda partiet. Eller två tillsammans i ett delat ledarskap. I så fall slipper man en ny pinsam partiledarvalomgång och kan gå stärkta ur turbulensen. Håkan Juholt kan bli en  parentes som man lägger bakom sig så fort som möjligt. Jag gissar att Thomas, Margot och andra redan kontaktas av förtvivlade partikamrater som bönar och ber om hjälp.

Juholts assistent Peter Cervin, som uppgett att Juholt kände till reglerna när han lämnade in bidragsansökan, har nu tagit time-out.  Ska bli intressant att se hur (s) hanterar en whistleblower.
http://www.dn.se/nyheter/politik/juholts-assistent-tog-time-out

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback