Hos en sexgalning med en finansiell atombomb ...

... anser SvD:s börskrönikör Andreas Cervenka att ekonomins öde ligger i händerna på med anledning av Italiens ekonomiska bekymmer. Så kan man förstås också uttrycka det. Medan Europa närmar sig konkurs så bråkar ledarna som småpojkar i en sandlåda om vem som ska bestämma vad. Man tar sig för pannan!
http://www.svd.se/naringsliv/eu-toppmote-kraver-italien-pa-ataganden_6576357.svd
http://www.dn.se/ekonomi/euledarna-satter-press-pa-skuldtyngda-italien
Tacka vet jag en gemensam nordisk valuta, det vore en succè, en ny Kalmarunion!
http://www.dn.se/debatt/om-euron-faller-behovs-en-gemensam-nordisk-valuta

Kommentarer
Postat av: NH

Har vi inte redan sett att gemensamma valutor inte fungerar? Euron är på fallrepet, USA-dollarn har stora problem eftersom den även används för handel mellan andra länder än med USA. Så varför försöka föra in ytterligare en valuta? Det kommer att bli problem så snart det blir olika politiska inriktningar och då har man förlorat en självreglerande funktion som olika valutor erbjuder.

2011-10-25 @ 08:03:44
Postat av: Erik

Svar till NH: Nja, slutsatsen av europroblemen är väl att en gemensam valuta kräver gemensamma finansiella institutioner och gemensam ekonomisk politik, plus rörlighet för arbetskraften. Det har man inte inom euroområdet. Det som Gunnar Wetterberg föreslår är mer långtgående dvs en ny nordisk union åtminstone på det ekonomiska planet. Då skulle det vara en annan sak.

2011-10-25 @ 10:26:40
Postat av: Inga M

NH o Erik: Ja, det ligger något i att en gemensam valuta också kräver en gemensam politisk makt över den. Det är nu helt tydligt att om inte den makten finns så blir det mest käbbel, ingen styrning. Och det behövs uppenbarligen. Om ekonomin släpps lös utan styrning och politiskt ansvarstagande, så som nu är fallet, så utnyttjas systemet samvetslöst av enskilda stater och banker till att sko sig.Kanske inte så smart med en gemensam valuta i Norden heller, men ett tajt ekonomiskt samarbete utanför EU och Euron vore en fördel. Då kunde vi söka oss ut mot de ekonomier som har möjlighet att vara mer framgångsrika sett i ett vidare perspektiv. Kanske står vi inför ett ekonomiskt paradigmskifte där västdominansen har nått sin höjdpunkt och nu snabbt rasar neråt till förmån för nya storheter.

Postat av: Alexandra

Gillar idén om att ha en gemensam valuta i Norden men är också rädd för att det kan uppstå liknande problem som euron har medfört ute i Europa. Samtidigt kan man kanske tycka att det kunde fungera bättre i Norden, eftersom ekonomin bland länderna här är jämnare och mycket mer stabil.

2012-02-28 @ 07:11:54
URL: http://www.valutaomvandlare.com
Postat av: Inga Magnusson

Alexandra: Det var ju liksom min grundtanke i idén med en gemensam nordisk valuta; att vi här uppe i Norden har mer gemensamt än en påtvingad union. Vi har rätt mycket av liknande råvaruskafferi, våra ekonomier bygger på skog, jord och malm. Vi är också historiskt sett väl sammansvetsade i det faktum att romariket aldrig nådde hit upp. Norden har gamla demokratier där folkstyret alltid varit starkt och därmed har vi svagare incitament för exempelvis kurruption. Jag tänker mig att en gemensam historia och en gemensam kultur kan göra en gemensam ekonomi stark, till skillnad från i efterhand pålagda ekonomiska / politiska gemenskaper.

2012-02-28 @ 07:45:58
URL: http://inga.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback