Tisdagens älgjakt på Harnäs vvo

Idag tisdag verkar det som om man har två tjurar kvar av totalt sex som ska fällas och åtta hondjur kvar av totalt 10. Kalv är fri avskjutning. Man har inom området valt att ha som mål att minska älgstammen rejält, därför fälls nu totalt fler älgar och högre andel hondjur.

I linje med de nýa bestämmelserna om älgskötselområden så kan flera viltvårdsområden gå samman och själva förvalta sin älgstam. Då måste man ha en målsättning med nivån och inventera, det är hårda krav därvidlag enligt lagstiftaren.

Om man väljer att ha en älgstam på 12 älgar i vinterstam så kan man skjuta 4 älgar per 1000 hektar = 2 stora och 2 små för att hålla kvar på den nivån och där har många älgskötselområden valt att lägga sig.

Harnäs vvo tillhör Järnsjöns älgskötselområde och där  har man valt att gå på skogsbolagens önskemål om 8 älgar per 1000 hektar som mål i sin älgstam. Det är ganska mycket mindre än nu. De närmaste åren måste man skjuta av rejält med älg för att komma ner till det antalet och när den nivån är uppnådd så kan man alltså skjuta c:a 9 älgar totalt per år med stort och smått på Harnäs vvo som är 3800 hektar. För att hålla en stam på just 8 älgar per 1000 hektar så blir det enligt beräkningar en avskjutning på 2,4 älgar per år. (Allt beräknat utifrån att man inte har varg på sina marker förstås för då blir det inte mycket kvar att jaga, antagligen inget alls. En vargflock behöver 120 älgar per år som föda, rör sig dock över större område än ett vvo)

Det här är uppgifter som flyger förbi nu i älgjaktstider så jag hoppas att jag har fattat rätt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback