Kungen och Haijbyaffären


Nu har jag läst den, boken om Haijbyaffären. Den handlar om en kungaskandal några generationer tillbaka och det är onekligen lite extra intressant att läsa den just nu när vi är upptagna med eventuell kungaskandal igen.
Jag minns ju pratet om Haijby när jag var liten och det mest spännande då var ju att det fanns delar av det hela som en god förälder absolut mörklade för sina barn.

Om Haijbyaffären har skrivits och stötts och blötts många hyllmetrar under åren, men nu har juristerna Lena Ebervall - Per E Samuelson granskat den under ett par års tid ´genom att kolla igenom dokument samt personliga berättelser i sammanhanget och man har funnit en hel del nytt som är värt att läsa. Boken kom ut 2008 på Piratförlaget och nu på Pocketförlaget. 

Författarna har valt att  skriva om Haijby i romanform. Det är alltså faktagrund men med en berättelseram som naturligtvis är fiction. Boken är synnerligen välskriven och lättläst, man sliter sig motvilligt  från läsningen av de dryga 400 sidorna.

Det som slår mig medan jag läser boken är  hur härdig monarkin är mot skandaler. Det vi upplever nu med en kung som kanske eventuellt vid något tillfälle har besökt en stripteaseinrättning utgör ju en västanfläkt sett i historiskt och internationellt perspektiv.

 I Gustav V hade Sverige att göra med en kung som var kriminell, inte bara enstaka tillfällen, utan hela tiden! Han var aktivt homosexuell vilket var klart olagligt och straffbart då. På ålderns höst (ända upp i 80- 90-årsåldern till omgivningens häpnad!) var han dessutom sexuellt aktiv på ett för omgivningen påträngande sätt, kanske beroende på åldersförvirring: Han kunde alltså i en paus på älgjakten plötsligt öppna gylfen på den chockade unge mannen bredvid sig och plocka ut snoppen!  Tidgare hade han fiskat upp majblommeförsäljande unga män (Kurt Johansson- Haijby) för att inleda längre tids sexuell relation där umgänget försiggick på slottet. Han tafsade på sin chaufför så att bilen med flera passagerare gick av vägen och platsen döptes därefter till Kungens kurva. Hans chaufför fick extra lönepåslag för att han ibland måste stå ut med liknande tilltag från kungen. Fantasisummor betalades ut av kungens personliga medel, men också från hovstaten till Kurt Haijby för att försäkra sig om dennes diskretion, även om det är svårt att finna dokument som stödjer direkt utpressning. I bokföringen hette det "till nådigt känt ändamål"

I sin iver att försöka hindra Haijby från att avslöja kungen så begicks flera kriminella handlingar från omgivningen runt kungahuset. Man såg till att spärra in den mentalt (någorlunda!) friske Haijby på Beckomberga mentalsjukhus för att hans eventuella utsagor skulle ifrågasättas.  Haijby tvingades flytta till det då nazistiska Tyskland och man arrangerade  så att han hamnade i tyskt fängelse och det gjordes också försök från svensk sida att få honom inspärrad i koncentrationsläger. Dessutom blev de rättsliga ingripandena mot honom riggade så att han omöjligen kunde försvara sig; kort förberedelsetid och hemligstämpling av utredningar som åtal byggde på. Den då unge Henning Sjöström var en av hans många försvare. 

Nu var inte Haijby något helgon heller. Hans väg kantades av fantasifulla kostsamma projekt och han framstår i boken som en genuin rättshaverist med manodepressiva drag. Det enda helgonet i boken är nog hans fru Anna Haijby som jobbar och sliter och hela tiden ställer upp för den man hon skiljt sig från men uppebarligen älskar djupt och innerligt hela livet. Trots att han ständigt sviker och överger henne så räddar hon honom ur trångmål gång på gång, försvarar honom och lirkar med honom.  

Sammanfattningsvis kan man väl säga att förnekande och mörkläggandet var mer förödande rent moraliskt än själva handlingarna när man nu i efterhand kan granska allt. Det svenska folket tog dock under hela tiden som avslöjandena pågick, det hela med upphöjt lugn och folkhumorn fick bränsle. Här finns på flera sätt paralleller till det som händer idag. Inte särskilt många hade väl orkat delta i ett vältande av monarkin om det hade stannat vid enstaka kungliga strip-besök eller någon otrohet under ett långt äktenskap. Men det kriminella inslaget, utpressningsituationen som sådan, eventuella offentliga lögner blir mer graverande och kan rubba förtroendet för monarkin.


Kommentarer
Postat av: Selma

Problemet med dagens kungs kaffeflickor, klubbesök och dylikt är för mig mer av arten "varför är han då så tafflig?". Cynikern i mig förvånas inte ens över brist på moral (eller för den delen innehavet av en dubbel) eller kvinnosynen. Det är mest som det är så korkat och illa skött.

Postat av: Inga M

Selma: Ja, ungefär så är min tanke också

2011-06-05 @ 08:32:04
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Znogge

Det spekuleras mycket om den danske prinsen... Men även om andra. Enligt osäkra källor så lär inte Silvia vara guds bästa barn... Dubbelmoralen är stor!

2011-06-05 @ 10:11:23
URL: http://znogge.wordpress.com/
Postat av: Lena

Det är rent pinsamt att se den stackars "knugen" i en direktintervju. Har han inte en enda klok och medkännande rådgivare? Finns där bara fega ja-sägare?

Hans tafflighet är ju medfödd och inte har han väl fått någon hjälp att överbrygga sina svårigheter, talträning, terapi för sin gräsliga barndom eller annat. Inte ens dyslexin tycks han ha fått hjälp med. Vilken lycka det varit, att i hans position kunna läsa!

2011-06-05 @ 12:09:52
Postat av: Zarah

Den boken vill jag läsa. Att kungens kurva blivit döpt efter en vurpa med självaste kungen själv i bilen visste jag. Däremot visste jag inte att det berodde på sexuella trakassarier mot chauffören!



Mycket intressant skrivet av dig, det lockar fram läslusten.

2011-06-05 @ 19:54:30
URL: http://verandan.svenskablogg.se/
Postat av: Gustav

Med detta inlägg vill jag vederlägga en nästan sekellång skröna om Haijby som kung Gustav V nattliga och manliga bekantskap som ännu sprids som sanning på Internet samt ett otal hemsidor ävensom sentida media. Som belägg för dessa påståenden hämtas uteslutande uppgifter från Haijbys egna böcker eller hans juridiska ombud Henning Sjöström. Då som nu är det snaskiga och säljande som vinner spridning och fastnar i folks minne. Om den påstådda händelsen är falsk eller riktig har mindre betydelse.



Militärhistorikern Eric Carlsson skriver om kung Gustav V år 2006: - ”Låt oss anta att en främmande makt under kriget hade framskymtat att de hade besvärande uppgifter om statschefen. Antag vidare att denna makt förklarar att de kommer att utnyttja dessa uppgifter – såtillvida att man från svensk sida inte förklarar sig vara villig att gå den främmande makten till mötes i något aktuellt krigsläge”. Därmed hade Haijby agerande, genom en planerad bokutgivning år 1941, som allvarligt kunde skandalisera och skada Gustav V, hamnat som en i högsta ordningens säkerhetsproblem för Sverige i krigstiden.



Kurt Johansson-Haijby, var en kriminell figur. Han for hemifrån till Göteborg. Där hade han genom förfalskning kommit över en mindre summa och för det brottet i dec 1915 fått en villkorlig dom. Under åren 1915-1919 dömdes Haijby fem gånger för stölder och förfalskningar sammanlagt till två år och elva månaders straffarbete. I Göteborg år 1923 sköt Haijby en poliskonstapel till döds i samband med att avvisitation. Han dömdes till ett år och sex månaders fängelse.



Affären Kurt Haijby är en av de rättsaffärer i svensk kriminalhistoria som tilldrog sig en oerhörd uppmärksamhet från allmänhetens sida. Haijby åtalades år 1952 för utpressning av hovförvaltningen med ursprung från år 1936 och fram till år 1947, med påståenden om att han hade en homosexuell förbindelse med Kung Gustav V. För att Haijby skulle förtiga sina påhittade uppgifter utbetalade hovförvaltningen, enligt dåtida uppfattning, stora belopp. Uppskattningsvis hade sammanlagt c:a 250.000:- utbetalats men enbart c:a 80.000:- kunde bestyrkas med kvitton i rättegångarna. Haijby dömdes i rådhusrätten till åtta års straffarbete 1952 vilket i Svea hovrätt år 1953 sänkte till sex år. Haijby benådades av hälsoskäl efter fyra års fängelsevistelse.



Haijby sökte vid en audiens hos kungen i nov 1933 vin- och spriträttigheter för den av hustrun gemensamt drivna restauranten ”Lido” i Stockholm. Vid rättegången 1952 var det omöjligt att klara ut när audiensen ägt rum eftersom audienslistorna var förlagda. I rådhusrätten var man hänvisad till olika besked från Haijby för åren 1932 och 1933. Vid hovrätten påstod Haijby att skulle ha haft förbindelse med kungen ungefär femton gånger 1932-1933.



Först efter rättegången återfanns listorna varav det framgick att audiensen ägde rum den 28 nov 1933 då Haijby tillsammans med ett femtiotal andra personer mottagits av kungen. Det visade sig att kungen under den aktuella tidpunkten redan flyttat ut till vinterboendet på Drottningholms slott den 7 nov 1933, alltså tre veckor innan audiensen och fram till 5e feb 1934 vid den årliga resan till Rivieran. Kungen återkom och upptog sin roll som statschef 20e april 1934. Det innebar att Haijby omöjligt kunde möta kungen de tider som han påstod.



Ebervall & Samuelson bok som utkom i aug 2008 utvecklad ”på ett annat sätt” än vad eljest brukligt är. Det ”andra sättet” innebär att författarna har hämtat text från ett antal böcker som handlar om Haijbyaffären, arbetat om texten, varefter påhittade (fiktiva) dialoger (pratbubblor) har lagts i munnen på reella och imaginära aktörer. Och vips har en ny ”historia” skapats. Enligt av vad Lena Ebervall uttryckte i TV bokhörna 2:a sept 2008, ”handlade det om en ny form att beskrivna historien, som hon ääälskade! Historien landar alltså vad som bäst gagnar författarnas omsättning.



Den oinvigde blir även vilseledd av skäl som att författarna ej förstått att ”dåtiden” måste skildras av historiskt kunniga, vilket paret Ebervall & Samuelson inte är. Resultatet är ett stort antal sakfel. Romaner, exemplifierad genom Ebervall & Samuelson, med ett hopkok fiktioner kanske ett fåtal genomskådar. Suddiga gränser mellan fakta och fiktion skördar nu beklagligt framgångar inom litteraturen. Föreslår i stället följande vederhäftiga bokverk som handlar om Haijby-affären:



1- ”Gustav V och andra världskriget”, - Erik Carlsson, Historiska Media 2006, ISBN 91-85057-88-6.



2- ”Rättsaffärerna Kejne och Haijby” - Maths Heuman, Norstedts Förlag 1978, ISBN 91-1-787202-2.



3 - ”Kriminalchefen berättar – del II”, - Alvar Zetterqvist, Medéns förlag 1960.



4 – ”Bakom den Gyllene fasaden – Gustav V och drottning Victoria – ett äktenskap och en epok”, - Gustav von Platen, Bonniers förlag 2002, ISBN 91-0-058048-1.

2012-01-22 @ 19:46:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback