Bra med böter mot nedskräpning!

Tokyo är en stad på drygt 30 miljoner invånare och där finns inte en fimp på gatan! Människor får inte ens röka var som helst utan vid särskilda platser med vindskydd, tak och stora behållare för fimpar. Det finns heller inte papperskorgar, människor är vana att ta med sig skräpet hem och gör det. Man har strikta regler för insamling och återvinning av skräp. Hur skulle det annars gå med en så stor befolkning på så liten yta?

Min teori är att i Japan / andra tättbefolkade platser i Asien har man sedan årtusenden levt trångt i städer och man har tvingats att faktiskt hantera sitt avfall på ett rationellt sätt. Alla växer upp med goda vanor därvidlag.

Här i Sverige har vi sedan urminnes tider bott glest ute på landet. Det har varit gott om plats och avfall av alla slag har vi kunnat lägga ut i skogen, där det har kunnat ligga tills naturen tagit hand om det. Så gjordes när jag var barn. Det fanns överallt i skogen såna här skräphögar som var halvt överväxta. Himla spännande lekplatser! (Men inte helt ofarliga förstås)

Nu funkar det inte längre med skräpkultur på bondevis. Dels slänger vi mycket mer nu än förr, både av kläder, möbler, mat och annat, dels tillverkas saker av material som inte låter sig förstöras av naturen, exempelvis plast.

Bra med böter på nedskräpning. Polisen behöver nog inte göra spaningsjobbet, jag tror att det blir som vanligt; vi kommer att ange varandra genom tips och filmning med mobilen.


Kommentarer
Postat av: knut andreasson

Rökare berörs inte av den nya lagen mot nedskräpning med dryga böter.

Vi kan lagligt kasta våra fimpar hur som helst omkring oss.

Jag röker varje dag 20 cigaretter.

Aldrig tänkt på att fimpar är så giftiga och farliga för små barn, djur och miljön.

Dessutom kostar rökares fimpar miljontals kr att städa bort.

Grannens lilla hundvalp på 8 veckor åt en fimp och dog.

Jag fick mig en tankeställare.

Hittade på internet en bärbar askkopp med tändare.

Liten smart pryl som jag alltid har med mig i fickan.

Och i den hamnar alla mina fimpar.

2011-06-26 @ 00:25:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback