Centerpartiets vägval.

När Centern valde Maud Olofsson till partiledare så var det mycket hög stämning i partiet. Vi var där. Cuf-are gick omkring med tröjor som det stod; "Dom kallar oss Mauds" på ;-)). Torbjörn Fälldin gjorde ett mycket överraskande framträdande  och stöttade henne. Han hade umgåtts i hennes familj sedan hon var barn och kände henne väl. Ingen trodde annat än att Maud skulle fortsätta med traditionell centerpolitik som innebär fokus på landsbygdsfrågor, regionalpolitik, energipolitik, småföretagande, skogen och jorden och bra mat osv. Den politiken har en stabil bas av skogsägande och markägande väljare. Med den så blir partiet aldrig stort men kan rimligen ändå finnas kvar i riksdagen och företräda sina sympatisörer i politiska sammanhang.

Men Maud valde att ístället försöka fiska väljare i andra ( grumliga ? ) vatten för att få fler röster.  Det kom att utvecklas en falang inom centern som kallas Stureplanscentern. Och nu står partiet inför ett vägval, ska man fortsätta vara ett parti med främst landsbygdsfrågor på dagordningen eller ska man tvätta bort landsbygdsstämpeln och byta till något annat? Och vad i så fall?

 Den nya profil som man hittills presenterat har tydligen inte imponerat på några väljare eftersom opinionssiffrorna pekar rakt neråt. Och vad profilen innebär är svårt att veta. Det svamlas lite löst om "ett liberalt parti", vilket är en beteckning som förpliktigar till intet. Och om något parti redan har den profilen stabilt inbyggt i sitt varumärke så torde det vara Folkpartiet. Den blir svår att knycka. Sen har det också funnits med någon slags feminism i pratet. Det är också till intet förpliktigande och frågan är vem som kommer att rösta på centern för dess hållning i kvinnofrågor???? Till detta kan läggas ett diffust budskap om att invandrare ska kunna befolka landsbygden, fast jag har inte förstått vad det egentligen har handlat om. Vad ska invandrarna göra på landsbygden och vem ska tvinga dem att flytta ut på vischan? Hittills har de envist valt att befolka städerna. Centern som invandrarnas parti? Nej, det tror jag inte på.

Sammantaget ger det bilden av ett parti som saknar profil, som är väldigt löst i kanten och egentligen inte företräder någon samhällsgrupp utan bara försöker fiska upp väljare för dagen lite här och där, ett parti som är ett slags "Mädchen für alles". Det inger inget förtroende på sikt. Man kan liksom se framför sig hur partiets analytiker har suttit och grubblat ihop det här konceptet:
 "Kvinnorna har ingen företrdädare nu när FI misslyckades. Dem tar vi!"
"Invandrare har inget parti som jobbar med deras frågor. Deras röster blir lätta att fånga upp!"
 "Och så kan vi vara så där lite allmänt liberala så vi inte förväxlas med sossarna!"

Jag och många med mig hoppas förstås att Eskil Erlandsson ska bli ny partiledare för ett centerparti med traditionell landsbygdsinriktning. Det är en liten väljargrupp, men en rätt stabil och trogen sådan. Stureplanscentern får gärna gå ur centern och bilda ett eget nytt parti istället. Helt ok!

Lokalt, ute i kommunerna är centerpartiet ofta ett dominerande parti. Där handlar det inte så mycket om ideologier utan om om realpolitik, att få ihop budgeten, ha goda finanser, stötta det lokala näringslivet, se till att närservice som skola, vård och omstorg fungerar bra och där lyckas man ofta bra.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/madestam-ett-vagval-for-c-efter-olofsson_6253348.svd
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/ledare-maud-olofssons-avgang-vantad_6254916.svd

http://www.dn.se/nyheter/politik/mer-brak-vantar-inom-alliansen

http://www.dn.se/ledare/huvudledare/alliansens-karnreaktor

http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/ingvarpersson/article13189760.ab

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/centern-maste-gora-mer-an-att-byta-partiledare_6254996.svd


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback