Sveavägen tisdag vid halv 8-tiden på kvällen.


Bilden kom från äldste sonen, Markus, som bor nära. Jag antar att den här högen har växt under kvällen, kommer ihåg hur enorm den blev då den gången för 25 år sedan då Olof Palme hade skjutits till döds.

GDC i San Francisco ...

... är det som dataspelssonen Mattias är på, i sällskap med några till från sitt jobb på Dice. Mässan heter alltså Game Developers Conference.  Den här mässan är för spelutvecklare, medan den årliga stora mässan i Los Angeles är för distributörer, förläggare osv.

Mässan pågår hela veckan tror jag men drar igång på allvar på onsdag och i samband med det så har Dice en presentation av spelet Battlefield 3 som är på gång och som sonen jobbar med. Det är uppföljaren till Battlefield Bad Company 2, som han också jobbade med att rita på.

Hittills har Mattias  ätit fantastiska stekar, såna som man bara kan få i USA och varit på vinprovartur i Napa Valley. De fick besöka små traditionella vingårdar och smaka viner, medan deras ägare berättade om tillverkningen. Nu blir det lite shopping, det är förmånligt nu, dollarn står i bara 6 SEK någonting säger han i telefonsamtal idag. Sedan upptas resten av veckan mest av mässan och umgänge med vänner i branschen, vänner som är spridda över hela världen, men som ses i såna här sammanhang.

Träna nyfödda kalvar att dricka ...

... måste man, i alla fall förr i tiden. Det gick till så att man stoppade handen in i munnen på kalven att suga på samtidigt som man försökte få ner munnen i en liten hink med ljummen råmjölk. Kalvarna spjärnade alltid emot, deras instinkt var ju att suga uppåt på kons spenar. Just detta höll gubben på med i en kalvbox den här dagen för 25 år sedan när han fick reda på att Olof Palme hade mördats. Det var Rolands pappa som kom in i ladugården och berättade det  i samband med morgonmjölkningen. Vi drev jordbruket själva då och hade mjölkkor. Sen kom Roland in och berättade för mig. Det var verkligen en chock.

 Jag beundrade Olof Palme för hans hederlighet, talekonst, hängivenhet och för hans totala oegennytta. Det senare  har ju visat sig vara en ovanlig egenskap hos ledargestalter inom  olika sektorer. Jag minns också min kväljande motvilja mot det märkliga Palmehat som utvecklades åren innan. Det var verkligen vidrigt. Det var organiserat och underhölls av stora reklamkampanjer finansierade av privata donationer med bl.a. Alf Enerström och Gio Petré inblandade. Något liknande har vi tack o lov inte sett sedan dess.


Elefantkyrkogård ...

... kallas det fenomen som är mjuklandning för sparkade och arbetsuppgiftslösa  höjdare i politikens toppskikt; generaldirektörer och annat.  Nu har Katri Linna hamnat där med en rejäl  månadslön efter sitt avsked från DO, 89.000 per månad fram till 2014  Hon har alltså sparkats från jobbet för att hon inte klarade av det, men får behålla sin lön och sin titel och ett arbetsrum, samt sysselsätts med någon pseudoarbetsuppgift, långt mindre kvalificerad än den som motiverar lönen. Sammanlagt kostar elefantkyrkogården skattebetalarna 1,3 miljoner per månad.  Helsjukt!

Lix Mollyn ...

... låg tvåa nästan hela sitt lopp i Paris, men galopperade på slutet. Nu är ekipaget på väg hem. På grund av transportbestämmelserna (antar jag det är !) så körde de en bra bit upp i Europa igår för att övernatta så hästen fick stå i spilta / box och åker vidare hem idag måndag. Synd, men en trevlig tur och exklusiv upplevelse måste det ändå ha varit, både för hästskötare och ägare.

Fin cykel ...

... har KA Fritid i Årjäng fått hem. Himla läckra färger på den här ...



... och kolla sadeln med Cup cake recept!


Tavelhänginga ...

... (dialekt) har jag varit i sedan 7 i morse! Och nu är jag nästan galen, tar en liten paus med fika och bloggkoll! Jag har många fler tavlor än väggar och vill alltså byta ibland, men jag är så himla petig så det blir ett evigt springande hit och dit mellan rummen med tavlor, spikar och hammare!

Passar på att redan nu säga GRATTIS till Sara i Bäcken med familj och släktingar, en liten gosse till, Melkers lillebror alltså! Ska göra en grattisblomma och lägga ut här i kväll när jag har hängt färdigt.


Melodifestivalen ...

... försökte vi nu se för första gången den här säsongen, tillsammans med god mat. Men det var så tråkigt, bl.a. någon sorts tramsiga utfrågningar mellan låtarna. Sen tyckte jag synd om sångaren i dansbandsorkestern. Han har en sjukdom som gör att han darrar, tyvärr var deras låt inte så bra heller, passade inte i sammanhanget.  Så vi knäppte strax över till någon resekanal och såg en mc-åkares tripp på den amerikanska västkusten istället. Vi tänkte på våra barn som åkt där, sett Madonna Inn exempelvis  och på yngste sonen som är i San Fransisco just nu.

Vi lagade lite extra festlig mat eftersom det var lördag kväll:


Förrätt lite av varje med räkor och till det ett halvt glas Freixnet.


Varmrätten var stekta biffar av sista älgfilén med kantarellsås, sallad och kokt potatis till. Till det drack vi ett rött ekologiskt vin. Ok inte så lämpligt kanske med ett Rioja, men det gick bra. Tänkte testa om man kunde slippa huvudvärk om man drack ekologiskt, det drabbas vi annars av båda två, även om vi dricker något enda glas. Och det kändes helt ok, gott var vinet också även om det kanske inte är ett vin man i första hand tänker på när det gäller älgkött.

Sen blev desserten mangomousse med färska mangobitar på, men det glömde jag ta kort på.

Till slut instant-espressokaffe (duger!) och en pytteskvätt Xante.

Alltsammans ackompanjerat av hundsnossande! Här "anfaller" taxen Oskar Roland med att lägga huvudet mot halsen och bara gilla läget.



Idag söndag jagar gubben hare förstås i skinande vackert vinterväder med nysnö och minus 4 grader. Himla tur nu sista dagarna på jakten. Undrar hur det går för Lix Mollyn där nere i Paris förresten, det måste ha varit idag som loppet går? Vi kanske får någon rapport av Anders under dagen.

Jag ska olja in ekskivor på två byråar, vara lat, läsa en god bok, ta en långpromenad,  äta rester och ta det lugnt.

Agenda

Superlugn helg har vi framför oss! Bara stanna här hemma och inget särskilt på gång mer än lite motion / jakt sista dagarna haren är lovlig, vardagspyssel, matlagning och läsning. Det är inte så vanligt att vi är ensamma hemma en lördagkväll.

Vi har dock någon sorts planering framöver.

Dotter och hennes familj kommer hemöver några dagar istället för den resan vid jul som inte blev av. Bokat och klart är det säger hon. 

Äldste sonen med flickvän kommer också hem,  över en helg.

Vi har nu äntlligen bokat in oss för att resa till Stockholm några dagar framgent också. Jag vill gärna träffa nyfunna släktingar, se utställning på fotografiska, Liljewalchs senaste och en del annat. Vi ska också träffa äldste sonens svärföräldrar in spe första gången. Ska bli roligt!  Det har varit på gång förut men inte passat, nu kommer vi att ses på "Melanders fisk", vid Odenplan, vad nu det kan vara.  Och det finns en nostalgilunch inbokad på restaurang Riche. Den har en alldeles speciell betydelse i min släktforskning. Jag måste se den, bara måste!

Senare kommer inlägg här om boken "Efter floden" av Jersild

Centerpartiet ...

... får det lägsta stödet någonsin i senaste mätningen, under riksdagsspärren, med  3,6 % bara. Det är svaret på den valanalys som torgförts högljutt i media den senaste tiden med Annie J. i spetsen, Maud Olofssons plötsliga intresse för genusfrågor, borttvättningen av landsbygdsstämpeln, framhållandet av Stureplanscentern som framtida förebild, landsorten som nybyggarland för invandrare  osv. Den ena galenskapen på den andra har vi fått höra.

Nog har man lyckats tvätta bort landsbygdsstämpeln alltid, tyvärr försvann nog landsbygdsväljarna också i den tvätten. Den senste tidens olycksaliga rovdjurspolitik har också i hög grad bidragit till de låga opinionssiffrorna

http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=22620&a=2340242

"Landat, checkat in och duschat ...

... ska käka middag med Magnus Hollmo." Sms.et kom från son Mattias nu på morgonen vid 6-tiden. Flygresan till San Fr. var alltså överstånden och måste ha gått rätt snabbt.

Gösta Ekman - biografi.



Nu har jag äntligen läst färdigt den, Klas Gustafsons biografi om Gösta Ekman: "Farbrorn som inte vill và stor".
Boken har legat bredvid sängen sedan i slutet av november och jag har läst lite av och till. Varför har det tagit så lång tid?

Det finns flera skäl förstås:

-Boken är ovanligt tjock, bortåt 400 sidor.
-Den är gjord i ett bildvänligt format, dvs nästan så stor som ett A4 vilket gör att de många fotografierna kommer till sin rätt, men det betyder långa raderna och de är inte läsvänliga. Antagligen måste ögonen göra mer än två fixeringar per rad för att kunna avläsa och det blir mer långsam läsning än annars. Normalt har jag som är snabbläsare bara en till två fixpunkter per rad.
- Den är lite trist skriven, författaren använder inga cliffhangers eller andra dramatiserande tjuvknep, sånt som gör att man inte vill lägga ifrån sig en bok. 

Innehållet i boken är ett slags skelett med allt, säger precis allt, i Göstas yrkesliv. Här fínns beskrivet varenda produktion med förberedelser, kringpersonbeskrivningar, genomförande och eftermäle. På så sätt är det ett gediget verk och mycket intressant. För Gösta är inte bara en skådespelare, film- och teatermänniska, utan hans liv är också en bit av svenskt kulturliv under flera decennier. När man läser om hans släktingar och hans vänner så förstår man hur liten kärnan av skådespelare - författare - dramatiker - regissörer - producenter är. Och ibland är det slumpen som avgör vem som ska göra vad i en produktion. Eftersom Gösta har ett långt yrkesliv bakom sig så finns intressanta porträtt från en äldre generation,  exempelvis Ingmar Bergman, Victor Sjöström, Edvin Adolfsson och Mauritz Stiller.

Skelettet av yrkesliv är lite här och där kompletterat med korta avsnitt om hans privatliv. Särskilt hans uppväxt finns beskriven och hans ångestfyllda ungdomstid, dominerad av det sköra förhållandet till de berömda föräldrarna och farföräldrarna. Men i resten av boken så blir det väldigt få glimtar av Gösta i vardagen. Förhållandet till kvinnorna i hans liv Fatima, Pia och Marie-Louise, samt till de tre barnen förblir ganska anonymt, mer av pliktskyldig avrapportering. Det saknas på så sätt "kött och blod" i biografin, den blir mycket fyrkantig uppräkning av det professionella, för lite av det som kunnat ge en "hel" bild av Gösta som människa. Man blir ju så vansinnigt nyfiken på vem han egentligen är när man läser boken, för han är ju just udda, men boken snuddar inte ens vid svaret på den frågan.

Mängden av positiva superlativer över Gösta och hans yrkesmässiga prestationer kan bitvis upplevas som påfrestande. Ok, han har säkert gjort det mesta fantastiskt bra, men det blir lite mäktigt med ständigt återkommande beröm som är helt översvallande. Om Gösta istället hade valt att skriva en självbiografi tror jag att han hade beskrivit sig själv med mer kritisk självdistans och humor. Lite kan man ana att Klas Gustafson, specialisten på biografier, bäddar för kommande böcker om kändisar, genom att göra en genomgående positiv berättelse om sin huvudperson.

Sammantaget absolut en bok värd att läsa för  beskrivningen av Göstas yrkesliv och inblickarna i svenskt kulturliv under flera decennier, ett gediget hantverk i sin genre. Men ingen höjdarbok rent litterärt och som sagt den saknar lite av det "kött och blod" som kunde ha gett läsaren en mer hel bild av människan Gösta Ekman.

Lix Mollyn ...

... startar på söndag i Paris. Hästen har spår 8 och en fransman kör. Vi har precis pratat med Anders som är hästskötare. Vi framförde att Ingrid H gärna skulle ha velat vara med i Paris.

http://www.vf.se/sport/trav/lix-mollyn-femma-i-paris-%E2%80%93-finsk-skrallseger

Efter man har passerat travbanan ...

... på E18 så kan man se en ny väg upp i skogen till höger om man kör från Årjäng, riktning österut.  Jag undrade vad det betydde och fick besked att det är en ny grustäkt där uppe i berget. Man har fått tillstånd att ta grus där. Hoppas det inte sprätter iväg sten  på några travhästar nu då, eller att de hoppar ur skinnet när man spränger ;-)

"Sitter på planet till San Fransisco...

... det lyfter strax. Hoppas eran helg blir bra" = mess från yngste sonen nu. Jag trodde inte det var så snart han skulle åka! Han blir där i närmare ett par veckor för att hälsa på goda vänner från tiden han bodde där och jobba lite tror jag. Ha det gott om Du läser det här!

Fel om hästar ..

... hade jag förstås, jag har nog aldrig haft rätt om hästar. Gunnar påpekar i en kommentar i inlägget nedan från Grosbois att det var en svenskägd häst som blev tvåa i det aktuella loppet och inte nog med det, den var uppfödd hos Rune Arvidsson i Töcksfors. Det är bara att buga och tacka för rättelsen och gratulera Rune och Marita o co!

Examenskriget ...

...kan få nytt bränsle nu.

Vi har i Årjängs kommun haft en intensiv diskussion huruvida skolans examensfirande ska ske i kyrkan eller på annan plats.  Förra årets examen i centralorten firades till slut i sporthallen medan en del andra skolor i kommunen firade i  kyrkan  eftersom de skolorna inte hade några elever som kunde känna sig kränkta av det p.g.a. religion. Detta var i linje med beslut av rektorerna, de som har det yttersta avgörandet i frågan. Kommunpolitikerna, åtminstone en del av dem, stödde i princip ett examensfirande i kyrkan, men besluten låg alltså hos rektorerna på de enskilda skolorna. 

 Det blev en livlig debatt bland årjängsborna i den här frågan både ute på stan och i media, men till slut var de flesta hjärtligt trötta på det hela och menade att huvudsaken var att barnen fick en fin examen.

Sotenäs kommun valde istället att framhärda och fira examen i kyrkan. Man blev JO-anmäld för detta tilltag och nu har
JO kommit med sitt yttrande. JO friar kommunen och menar att det är fritt fram att fira examen i kyrkan så länge man inte har några religiösa inslag i firandet.

Undrar hur det går om någon anmäler till DO? Gamla DO var ju drivande när det gällde att försöka få skolorna att välja icke-kyrkliga lokaler för exemensfirandet . Men DO har ju en ny ledning nu sedan förra chefen fått sparken. Därför vet ingen  vad DO numera tycker i frågan.

Battlefield 3 ...

... jobbar yngste sonen, Mattias, med och här ger Dice ut ett första klipp på det spelet.  Aftonbladet har också kollat.

Samtidigt är dataspel på väg att bli konst. Just nu planeras en utställning   2012 på Smithsonian American Art Museum med dataspel från fyra decennier. De spel som kommer med på utställningen tas fram genom en tävling . Vem som helst kan gå in och rösta på sina favoriter i olika kategorier.  De 240 spelen som finns med i omröstningen har valts ut av en jury bestående av spelutvecklare och journalister bl.a. Avsikten med utställningen är att visa på hur spelen uttrycksmässigt har förändrats under den tid de har funnits och hur de tekniska förutsättningarna för detta har utvecklats över tid.

http://blog.svd.se/webbochteknik/2011/02/23/datorspel-upphojs-av-smithsonian/

Jag har skrivit om den förut; risken att de hantverksmässigt skickligaste bildmakarna i framtiden kanske inte kommer att måla i olja och akvarell utan tidigt söka sig in på  datorgrafiska yrken inom exempelvis reklam,  datorspel och webdesign. Där finns möjlligheterna att snabbt kunna försörja sig istället för att långsamt, och i relativ fattigdom,  försöka vinna rykte som vanlig bildkonstnär. Det är ju inte ovanligt att även duktiga konstnärer i klassiska genrer blir erkända först på ålderns höst eller efter sin död och det betyder att de som gör sig pengar på deras prestationer är arvingarna.

Utvecklingen i Libyen ...

... är skrämmande. Stora delar av  landet behärskas av oppositionen mot Ghadaffi och den stöds  av armèn.  Ghadaffis privatmilis är dock välutrustad och  består av 120.000 soldater, medan armén alltid av diktatorn setts som ett hot, är dåligt utrustad och består av endast c:a  50.000 soldater. Dessutom hyr G nu in legosoldater  och har tillgång till en stor säkerhetstjänst av KGB-modell. Legosoldaterna är inhyrda för att döda och för att våldta kvinnor. De kommer från de fattiga länderna runt Libyen, från öststaterna och det forna Jugoslavien. De avlönas väl, enligt uppgift 2000 EURO per dag, men pengar har diktatorn gott om.  Den senaste grymma taktiken är att gå in husen i Tripoli och döda kvinnor och barn medan de unga männen demonstrerar. Baktanken är att männen då ska stanna hemma istället för att gå ut på gatorna och visa sitt missnöje. Ghadaffi är både ond och galen.

Just nu fredag morgon 5.00 råder lugn i Tripoli. Ghadaffitrogna soldater har slagit en ring runt staden. De som vill passera måste släppa ifrån sig mobiltelefoner och visa grön flagga till tecken på att man stöder G. Bilar som närmar sig staden beskjuts. Enligt uppgift planerar de unga männen att inom kort gå ut i massiva demonstrationer mot Ghadaffi men riskerar alla att bli nedskjutna i blodig massaker. Det finns uppgifter om att det råder ett bedrägligt lugn just nu men  att nya stora demonstrationer planeras i Tripoli idag efter fredagsbönen, medan andra uppgifter gör gällande att det som händer inte är planerat, utan bara händer slumpartat. Ingen vet säkert eftersom säker rapportering i princip är  omöjlig.

Skrämmande är också att Al Qaida har blandat sig det hela och uttalat sitt stöd för oppositionen.  Det betyder att den organisationen i så fall kan komma att kräva ett inflytande när den nya / de nya staterna ska byggas upp igen. Och vad det kan innebära vet vi redan. Allt fler talar om risken för långvarigt kaos / anarki om ingen militärmakt snabbt kan återupprätta någon sorts ordning i avvaktan på en eventuell demokratisk process, eller vad som nu kan tänkas komma efter Khadaffi. Och frågan är vilken militärmakt som känner sig manad att ta den utmaningen när nu det egna landets armé är för svag.

Omvärlden i övrigt har ännu så länge varit militärt passiv men förbereder sig för att ta emot flyktingströmmar och försöker hitta Ghadaffis tillgångar för att frysa dem. Högsta prioritet för länder som Sverige och USA har varit att få ut de egna medborgarna. Deras säkerhet är hotad av det allmänna kaoset, men också av risken för gisslantagande.

Det faktum att flera länder, bl.a. Italien, är beroende av Libyens olja har också hållit tillbaka internationella inblandning i det som händer i Libyen nu. I kölvattnet på oroligheterna har oljepriset gått i höjden och hotar den ekonomiska återhämtningen i till exempel USA. Det är svårt att föreställa sig att det landet   vill ge sig in i ett nytt kostsamt krigsåtagande med tanke på de problem man redan har.

Om FN hade varit något att ha så hade det varit ett självklart uppdrag för den organisationen, men FN är ju en "lam anka", en gigantisk byråkrati genomsyrad av självändamål eller nåt i den stilen enligt  f.d. revisor Inga - Lilla Ahlenius. Så därifrån lär man inte få någon hjälp att stoppa blodbadet i Libyen.

http://www.expressen.se/nyheter/1.2342259/khadaffis-privatarme-ar-storre-an-landets
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/spant-lugn-infor-gaddafis-motdrag_5967567.svd

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/usa-forbereder-atgarder-mot-libyen_5964409.svd

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/legosoldaterna-som-tjanar-gaddafi_5965951.svd

http://svt.se/2.22584/1.2338700/risk_for_blodiga_sammandrabbningar_i_dag&from=rss?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Svtse-Utrikesnyheter+%28svt.se+-+Utrikesnyheter%29

Här kan man följa dagens händelseutveckling:
http://svt.se/2.22584/1.2338677/folj_fredagens_handelser_i_libyen

Sen skulle jag vilja se Stina Dabrowskys intervju med Ghadaffi igen, där han bl.a. förklarar varför det inte finns någon opposition i landet.



Anders i Paris

Anders i Svensbyn är hästskötare i Paris just nu på Grosbois. Det är en travbana och Anders sköter en häst som heter Lix Mollyn, ägare Åke Linder från Ekshärad / Hagfors.

Det finns inga hagar, alltså måste Anders köra med hästen två gånger varje dag för att hålla den igång. 

Samtidigt är det naturligtvis en upplevelse att få komma med som hästskötare till Grosbois.  Lix Mollyn blev femma idag torsdag med nytt personligt rekord, 1,24.  En finsk häst vann idag och en norsk var tvåa påstår Roland som pratade med Anders nyss. Han befann sig på hotellet inne på Grosbois och berättade att det fanns mycket vildsvin och fasaner inne på slottsområdet. Det är stort och mäktigt och historiskt från Napoleontiden, hans jaktslott.

Fram i helgen blir det ett nytt lopp, den här gången med fransk kusk. Det är kallblodslopp på Vincenne, fyra hästar från vardera länderna Sverige, Norge och Finland som är inbjudna.  



http://www.vf.se/sport/trav/lix-mollyn-star-infor-sitt-livs-lopp 




"Vägen" ...

... är den torftiga och lite menlösa titeln på en bok som är varken det ena eller det andra. Om man nu kan säga att en bok ställer en fråga så handlar Cormac McCarthys "Vägen" om frågan hur ondskefull människan kan bli och om hur viktig godhet är både  för den enskilda människan och för mänsklighetens överlevnad i stort.

 Det blir i boken tydligt att det är godheten som för människor samman i ett givande och tagande, godheten är kittet i gemenskaper, stora och små.  Det är hoppet om att möta de goda människorna som bär genom katastrofer, världsliga och personliga, och som gör att ondskan kan hanteras. Utan tron på godhet slocknar hoppet och drivkraften att leva vidare. Sen kan man kalla godheten för Gud eller bara godhet, det spelar nog inte så stor roll. Och ondskan för djävulen eller bara ondska.  För mig är det bara en lek med ord som inte är viktig.   

Det är inte juste att berätta för mycket om en bok om någon nu till äventyrs inte har läst den än och har tänkt göra det, men berättelsen i boken handlar om livet efter den stora katastrofen, den som utplånat allt i stort sett. Människor driver omkring och försöker desperat att hitta skydd och mat. Huvudpersonerna är en pappa och hans lille son som befinner sig på en vandring mot något bättre.  Utan att avslöja för mycket kan jag säga att om nu pappan är den som bär ansvaret för att skaffa mat och skydd, så bär pojken ansvaret för att  godheten finns med  hela vägen. 

 Först tänkte jag skriva att den ska nog inte läsas av nedstämda människor, men jag ändrar mig. Den kanske just ska läsas av nedstämda människor, eftersom den hela tiden beskriver hoppet som så mäktigt, det som till slut segrar. Rent litterärt är den absolut suverän, med märkliga korthuggna dialoger, så som de blir med barn. De ger en suggestiv stämning som mer än långa beskrivningar speglar huvudpersonernas inre värld och tankar. Utelämnandet av en hel del, är också en effektiv spänningshöjare, det lämnar utrymme för fantasin.
Så funkar en bra bok, ungefär som en paus i en god föreläsning, tid för tankarna att flyga runt några varv. 
 
Sen kan man tydligen se den här som film också. Kathrine, som jag lånat boken av, berättar att den ska vara sevärd, framför allt pga samspelet mellan pappan och pojken.  Temat i boken har givetvis paralleller med filmer som "Sagan om ringen" som också spelar på samma tema, även den utspelar sig i en värld som är främmande för oss.  



 Jag kommer att få mer lästid  framöver lovet som ligger framför oss snart och då ska jag läsa  en annan bok på framtidstema; Jersilds "Efter floden". Jersild är jag väldigt förtjust i och jag ser verkligen fram emot att läsa den. Jag trodde jag hade läst allt han skrivit men den här har jag missat och fick låna den av snäll kollega.

Sorgen ....

... och saknaden efter min mamma som gick bort i april förra året har jag inte skrivit om på länge. Men den finns fortfarande kvar och den är påtaglig. Jag tänker på henne varje dag, inte bara någon enstaka gång utan flera gånger. Och det finns mest sorg och ledsnad med i tänket, även om jag oftast sväljer undan tårarna.  Och dessemellan är jag förstås alldeles som vanligt, det går att trycka undan snabbt. Trodde att det ledsnaste skulle gå över och att det skulle gå att tänka på henne utan att bli så sorgsen. När jag passerar hennes köksfönster, där hon brukade sitta och vinka bakom gardinen när jag for förbi till eller från jobbet, så händer det fortfarande att jag glömmer bort mig och vinkar till ett fönster som nu är tomt. Sen när jag kommer på mig själv med det så blir jag lessen förstås, hon finns ju inte kvar där.  Undrar om det kommer att vara så här hela livet?

Stackars lilla talgoxen...

... som flög på köksfönstret och blev liggande på soplådan utanför! Den låg så här och den flämtade och det lilla hjärtat slog så jag såg det. Ena benet hade en konstig vinkel.  Men den fick ligga, jag tänkte att det går nog bra, den var bara lite groggy av smällen.


Så var det också. Efter ett par timmar, när jag kollade nästa gång så fanns bara en liten fågellort kvar. Den hade flugit iväg, fanns ingenstans i närheten. Tack o lov att det gick bra! Nu flyger den nog omkring som vanligt, fast med lite huvudvärk kanske.


Libyen - ett annat land ...

... med andra villkor än Egypten för en folklig revolution. Ghadaffi (ny stavning för mig, men tydligen den som används nu, han heter efter den klan som han tillhör). Diktaturen i Libyen har varit hårdare än i Egypten.  Inte så många människor bor i / nära städerna och kan samlas på torg, mindre befolkning och  klanstruktur präglar landet. Dessutom framträder Ghadaffi som, inte bara ondskefull och maktlysten, utan också korkad. Han motsägelsefulla tal med hot om att döda landets invånare om de protesterar imponerar inte på någon. Alla är överens om att han faller, men innan dess kan det bli fruktansvärda blodbad. Det finns heller ingen stark, färdigorganiserad opposition som kan ta över, därmot ett gammalt klansystem och i grunden tre riken som sammanfogades med våld till ett. Landet kan alltså hamna i anarki och sönderfall. Bra artikel här.

Lögn, förbannad lögn och statistik ...

... var väl uttrycket.  Nu har Årjäng återigen blivit offer för statistik: Tillsammans med Eda  sägs kommunen vara i farozonen när det gäller försörjning av sin gamla och behövande, dvs få  "försörjande" ska dra omsorg om många "försörjda". Men det är förstås inte sant.

Alla som gränspendlar till Norge för att jobba,  betraktas i statistiken felaktigt som i behov av att bli försörjda!  Årjäng  (och Eda) har nästan ingen arbetslöshet alls tack vare grannlandet. I praktiken är det många "försörjare" och få "försörjda".  Dessutom brukar barnen i Årjäng ömkas  i statistiken, eftersom det köps massor av alkohol i kommunen  och familjerna ser ut att ha väldigt små inkomster att leva av. Återigen effekter av Norge-närhet. Norrmän handlar billig alkohol i Årjäng och som sagt, jobbinkomster från Norge registreras inte i Sverige.

Statistik ska man se upp med.

Pjosktax...

... har vi. Här ligger han nu och väntar på husse i tre timmar! Han  lämnar inte platsen och stirrar på ytterdörren., småpiper då och då.  Tänk att ha hund och vara sååååå dyrkad! Så här gör Oskar jämt.   Jazz bara sover och bryr sig inte om husse är borta. De är helt olika personligheter våra hundar.

F.ö. så är han totalt igenväxt nu, ser likadan ut i bägge ändar, eller hur man ska uttrycka det. Men man kan inte trimma en tax när det är bortåt 30 minusgrader ute! Vi får vänta tills det blir mer vår.


Kalle har friat till Kajsa - äntligen!

Det är en stor dag för alla som följt Kalle Ankas öden och äventyr i decennier, man drar andan och undrar hur det ska gå. Och det är inte helt utan komplikationer förstås, men Kalle får i media beröm av relationsexperter.  En sådan analys är förstås självklar i dess "relationstider". Hur som helst, det aktuella numret lär gå åt som smör i solsken. Och någon skrattar hela vägen till banken!


Min favorit!

Detta är min favorit på den här bloggen med gamla skivomslag! Men det finns många många fler inlägg på bloggen som är sevärda. Nu har jag bläddrat och skrattat så tårarna trillar i ett par timmar och det är ingen överdrift, det är alldeles sant. Gå in och kolla på bloggen men starta inte från slutet utan från början, de första är bäst! Min favvobild kollar jag varje gång. Den är från 2007. Men det ska en speciell humor till för att uppskatta detta, mannen i huset ler bara artigt när han ser de olika inläggen medan jag vrider mig hjälplöst i skrattkramper! Varje gång!

"Ja, ni ser rätt. Det är döden själv som kommer för att hämta dig. Han kommer sakta gående över den karga myren, hans grymma leende och obehagliga blick förstärks av det dassiga vädret. Med öppen famn välkomnar han dig in i den eviga skärselden. Du önskar att det bara skall vara en ond dröm, att detta faktiskt bara är en läbbig gubbe som vill att du ska följa med in i skogen. Men sedan ser du det, och det får blodet att frysa fast i dina ådror. Han bär den ondes märke - en kvinnlig cameltoe i sin fulla prakt."

Bild och text är "Herr Drycks" från bloggen som jag länkar till ovan.

Regimen i Libyen ...

... är på väg att falla, diplomater, poliser, soldater ansluter sig nu till demonstranterna. Hundratusentals människor väntas delta i begravningstågen för de senaste dagarnas offer, man tror att minst 200 är döda och minst 900 skadade. EU förbereder stöd, som vi får hoppas endast är av humanitär / moralisk art. Den arabiska revolutionen rullar vidare. Övriga länders oppositionella kommer inte att ge upp nu när diktaturerna i både Egypten och Libyen ser ut att ha kapitulerat.
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/regimforetradare-overger-gaddafi_5954399.svd

Daniel Ligné - blogginlägg här.

 Daniel Ligné är alltså "gästbloggare" nedan  i det här inlägget. Daniel jobbar på Jägareförbundet och är  en av dem som hotades av militanta vargvänner under vargjakten. Bilder på hans barn lades ut på nätet med tillägg att något ska hända under vargjakten. Bilder på "blodiga" och "döda" jägare lades också ut på nätet av de här människorna. Men detta beivrades inte särskilt energiskt av rättsliga myndigheter trots att vargjakten var beslutad av Sveriges riksdag och genomfördes på ett mycket bra sätt.   

 Läsning av Daniels  blogg rekommenderas. Den är naturligtvis initierad när det gäller rovdjursfrågor och dessutom mycket välskriven.


"Kommer allt ont från Dalarna?Postat den
4 februari, 2011 av Daniel Ligné


Jag är född och uppvuxen i Hälsingland. Innan jag blev myndig åkte jag över gränsen till Dalarna 3 gånger, första gången slog jag halvt ihjäl mig i en vattenrutschbana i Leksands sommarland, andra gången fick jag stryk av bandyhulliganer från Falun och vid sista besöket kastade en raggare från Mora en träsko i huvudet på mig. Min bild av Dalarna och Dalmasarna är således kanske inte helt objektiv, men när journalister och medlemmar allt oftare frågar mig varför Dalmasarna är så reaktionära och radikala i rovdjursfrågorna har jag en förbannat bra förklaring, och den har inget med bandy, träskor eller vattenrutschbanor att göra. Det beror till stor del på Länsstyrelsens tjänstemän, även om det sällan är ens fel att två träter.


I DT idag har chefstjänstemannen på Dalarnas Länsstyrelse uttalat att ”Det är rimligt att tro att kvoten blir annorlunda, det vill säga mindre” inför nästa års vargjakt eftersom man i Dalarna spräckte två ”Alfapar”. Sedan passar vederbörande på att klaga på jägarna för att man sköt två vargar med gamla uttjänta sändare. Vi talar här om samma tjänsteman som beställde vakter till sig själv, där han satt i värmen inne på Länsstyrelsen inför vargjakten, medan han gladeligen lämnar ut namn och nummer på vargskyttarna till de som lägger ut bilder på dödade jägare och mina barn på nätet samt klart och tydligt deklarerar att ”någonting kommer att hända” under vargjakten. Denne tjänsteman har också deklarerat att han inte följer svensk lag, han följer EU´s lag, ett kanske något märkligt uttalande från en man som företräder den svenska staten på en svensk statlig myndighet? Det vill säga den stat som i god demokratisk ordning beslutat om den rådande rovdjurspolitiken. Jag skulle kunna göra en lång lista på denne mans snedsteg men det är främst två aspekter på detta agerande som jag vill belysa.


För det första är den TT-nyhet som föranledde detta uttalande väldigt intressant. Vargstammen ökade rätt rejält trots fjolårets jakt, i Värmland har den t ex fördubblats, då ”spräckte” vi 13 par. I år har vi ”spräckt” 9. Finns det någon mer därute förutom Mannen på Länsstyrelsen i Dalarna som tror att vi ska sänka nästa års tilldelning om vi ska uppfylla det av Riksdagen beslutade taket på 210 vargar? Nyheten i sig tolkar jag som att man har förtvivlat svårt att hitta något att klaga på i årets vargjakt och tjänstemannens uttalande som endera ett utslag av tillfällig förvirring eller uppenbar misskötsel av sitt uppdrag och jobb.


För det andra är det intressant att jämföra just Dalarna med  t ex Värmland. Värmland är idag i princip helt täckt av vargrevir, det är inte riktigt Dalarna. Givetvis är såväl jägare som landsbygdsbor inte helt förtjusta i situationen i något av länen men i Värmland jobbar man envetet tillsammans med Länsstyrelsen för att göra det bästa av situationen och det finns förtroende för såväl tjänstemän som rovdjurspolitiken. I Dalarna är det öken. Allt förtroende är förbrukat och det är ingen slump att desperationen alltid tar sin början och sina första uttryck i just Dalarna. Det finns nämligen inte en chans att man tror på att myndigheten ska göra det de är satta att göra och att de ska följa folkets vilja. Jag har full förståelse för Dalmasarna, inte minst efter dagens uttalanden. I Värmland tackade länsstyrelsen jägarna för väl genomförd jakt i år medan man i Dalarna snarast bedriver en hetskampanj med gamla SNF-argument mot jägarna.


Såväl jag som Göran Greider skrev inför årets vargjakt att ”de ”neutrala” tjänstemännen i länsstyrelserna har för mycket och för godtycklig makt”. Jag tror att vi båda tänkte på Dalarna. Samma Dalarna som Serena Cinque studerar i sin bok ”I vargens spår” där hon identifierar enskilda länsstyrelsetjänstemäns dolda och privata agendor som en av de största problemen med rovdjurspolitiken. Jag har skrivit om detta tidigare, i andra sammanhang, men det förtjänar att nämnas igen. Ska den nya rovdjurspolitiken bli framgångsrik måste man se över de som ska genomföra den och rensa bort reliker som inte har endera kunskap eller vilja att göra som man är tillsagd.


Idag finns gott om exempel på Länsstyrelser som sett över sina tjänstemän och ansikten utåt med utmärkt resultat. Lär av dem. Rovdjursfrågan är inte enkel att lösa eller hantera men den bygger ytterst på människor och förtroende samt respekt för såväl varandra som politiken. Då måste man se till att det finns människor i systemet som kan hantera detta.


Risken är väl uppenbar att jag får en träsko i huvudet eller en penna i ryggen, med länsstyrelsens emblem på, nästa gång jag besöker Dalarna, men det må väl vara hänt. Dels är jag såväl stryktålig som van vid maspisk och i det här fallet är det helt enkelt inte rättvist att lasta de ”revolutionära” Dalmasarna för allt ont…"


Slut citat Daniel Lignés blogg.


Lyckad harjakt ...

... blev det idag, söndag. Jag gick upp till Sönnare Murstenstjärn, pulsade dit upp i 30 cm snö. Kändes. Strävhårstaxen Oskar var med förstås - i koppel.





På hemvägen stannade vi här och pustade lite. Strax innan hade Jazz jagat en hare just här tvärs över vägen.  Och Roland stod på pass längst ner vid vägens slut.


Efter några minuter närmade sig drevet och Jazz kom tillbaka igen, drev haren i precis samma drevlöpa som förut.



Vi väntade en kort stund och då small två skott. Haren hade kommit ut i vägen till Roland och föll direkt.


Stolt husse och hund. En fin alldeles vit hare.


Här syns ekipaget vid Döverud.

Upproret ...

... i arabvärlden fortsätter med oförminskad styrka, inspirerat av framgångarna i Egypten. Det utnämns i en tidning till ungdomsuppror och  de upproriska kallas arabvärldens 11:or, jämfört med västvärldens 68:or. I Libyen, där internet är nedstängt av regimen, lär ett par hundra ha dödats av regeringsstyrkor i samband med begravning av tidigare offer.

Tänk att en enda människa som offrade sig själv genom att bränna sig till döds, kunde starta allt detta. Och man undrar var det slutar? Och när? Vi kan ju bara hålla tummarna att det verkligen ska bli mer demokratiskt i de här länderna och inte bara extremt religiöst styre med blodbad.

Strömsborg i Lennartsfors ...

... var vi på igår kväll, lördag. Det var möte och mat, god mat! Jättegod mat och mycket mat och dessutom i trevligt uppsluppet sällskap! Tack Sara Tell (Täll?) och co! Idag söndag är både jag och gubben fjättrade inomhus, det var -22 grader i morse.

Uppdaterat 12.30  Nej, nu slank han ut gubben med Jazz i högsta hugg! Han har vankat omkring här som en osalig ande och kollat på termometern sedan i morse och nu påstår han att det är bara - 8 grader på termometern.  Jag tror att den har stigit bara av att han stått där och andats så ofta nu under förmiddagen. Han vill inte vara inomhus längre, fixar liksom inte det mer än några timmar i sträck.

Vargen vid Tjolitta ...

... var ingen varg, det var en räv. En får tacke! Men den vid Kavelbron var en varg, av länsstyrelsen  kvalitetssäkrade spår.

Värdestegring ...

... finns det på skog och mark.

Det finns ett klassiskt uttryck som den äldste sonen brukar citera, han som kan allt om filmer och amerikanska teveserier:

- Buy land, they make no more!
(Ungefär så i alla fall. Jag tror att citatet är från Sopranos, när "han själv" pratar med sin son i en bil!)

Vi läser i tidningen ATL om värdeförändringen på åkermark.

I våra trakter i de värmländska urskogarna så var åkermark för 15 år sedan värderat till 3000 - 4000 SEK per hektar. Nu läser vi att åkermark idag  i Värmland är värd,  lågt räknat 40.000 SEK per hektar. Snittpriserna enligt LRF Konsult är 43.479 SEK per hektar i Värmland.  Vi tycker att skogen är högt värderad, men det är åkermarken som har haft en otrolig värdeökning de senaste åren.

I södra Sverige kan priserna på åkermark gå upp emot 300.000 SEK per hektar. Där har man en marknad delvis gemensam med Danmark och Holland och andra europeiska länder. Resten av Europas investerare  börjar få upp ögonen för skog och mark i Skandinavien, inte bara för att bruka, utan också för att komma undan den svajiga Euron.

Men inget går ända upp i himlen, inte ens markpriser. Det rör sig uppåt och neråt.



Gubbar i skogen!


Den här tiden på året så finns många gubbar i skogen för att skörda av skogens överskott; ved, timmer och pappersved. Ibland träffas de över en eld för att pratat bort en stund och äta nåt och ta en fika. Här är det på Sandtegen. Och min gubbe jagar nog mest.

Älgar ...

... är inte så blyga. När gubben höll på och avverkade fröställningar av tall, så fanns de här älgarna hela tiden i närheten och de var inte  ett dugg rädda. Det syns inte så bra, men det är en familj med tjur, ko och kalv.


Adoptioner ...

... läser jag mycket om just nu på förekommen anledning.

Vi tjafsade lite om det på jobbet häromdagen. Att små barn kan adopteras är helt klart, men hur är det med vuxna? Vi konstaterade att alla barn och föräldrar helt enkelt inte passar ihop, alldeles oavsett om biologin är "korrekt".  Självklart kan människor alltid med konster och knep undvika att träffas men rent juridiskt? Hur är det? 

Föräldrar kan ju göra sina barn arvslösa och barn kan frivilligt avstå från arv (kanske mindre vanligt ;-)). Det funkar ju.  Men barnen kanske skulle vilja ha några nya trevligare föräldrar att bli adopterade av. Och föräldrarna vilja ha bättre barn? Jag menar hela kittet.

Föräldrar kan ju vilja  slippa skriva på borgen för  odrägliga barns lån?

Barn kanske vill slippa sitta i oändliga vårdplaneringar för gamla skröpliga föräldrar som de aldrig gillat? Och inte behöva  ordna med begravning och bouppteckning och alla abonnemangsuppsägningar och allt annat arbete som följer en  förälders  dödsfall,  för förälder som de önskat dit pepparn växer så länge de kan minnas?

Om nu vuxenadoptioner vore möjliga så behövdes ju en sajt för det. Jag menar det finns säkert en marknad; trevlig förälder ledig - önskar adoptera omtänksamt vuxet barn - gärna med vårdutbildning alternativt disputerad i geriatrik.

Ja eller vuxna "föräldralösa barn"  som önskar bli adopterade av snälla och generösa barnlösa  föräldrar - gärna med byggbar strandtomt och hus i Thailand.

Eller nåt sånt. ;-))

Behövs ingen ny sajt förresten, det  räcker med en ny underavdelning på Blocket.

Klockren glad-blogg ....

... är detta. Helt ensam i sin kategori och oslagbar som humörhöjare. Det går inte att kolla på den och förbli sur, mungiporna går opp! Jag går in på den ibland och ser mina gamla favoriter.

Sen kommer jag att blogga om gubbar i skogen i Sandtegen, om årsmötet på Strömsborg, om värdestegring på skog och mark, om Daniel Lignés blogginlägg och så småningom om varför det formella kvalitetsarbetet på skolan blir en börda vid sidan om verkligheten istället för ett verktyg i jobbet. Ja, ungefär så ser inläggs-kön ut just nu. Det skockar sig ibland och just nu ligger ett femtontal inlägg / idéer och väntar på sin tur. ;-)

Intressant bekantskap ...

... ser det här ut att vara. Hittade henne på Börjes konstblogg, där man hittar mycket. Grattis Börje förresten till 6-årsjubileum på bloggen!

Upproret i Egypten ...

... tycks sprida sig och världen håller andan lite förskräckt. 

Människor som lever i
andra diktaturer i arabvärlden har fått inspiration av det lyckade exemplet i Kairo. Nu finns det "upprorsungar" lite överallt. De styrande hanterar det olika. Några försöker lugna det hela med att lova mer av dialog så som Bahrain, några stänger desperat ner internettrafiken och fängslar människor så som Libyen.

Det är märkligt att internet kan användas till att förändra styrelseskick i ett land. Information är en viktig ingrediens i demokratin, egentligen den grundläggande förutsättningen och ett mycket starkt vapen. Den  som kan informera sig själv och andra snabbt och direkt, har makt. Om några miljoner invånare rent fysiskt  reser sig upp samtidigt och går mot en diktator så  utgör de ett reellt hot.

Undrar var det slutar?

Och kommer några "tyckargrupper" i västvärldens demokratier  att använda sig av samma "knep" för att göra sin röst hörd i något sammanhang, exempelvis i Italien där en kontroversiell ledare klamrar sig fast vid makten trots folkets missnöje? Berlusconis maktmissbruk, korruption, lyxliv, kvinnohunger har italienarna hackat i sig, men vid sexköp av minderårig gick en gräns, åtminstone för kvinnorna i landet. De har fått nog nu och kräver hans avgång. Fast han klarar sig väl som vanligt och den här gången genom att hans regering driver igenom rättslig immunitet för hans del.


Ljuslyktorna ...

... brinner dygnet om sedan före jul, de här två och en ute vid vägen och en på altanen. Jag har upptäckt att jag uppskattar levande  ljus ute mer än inne. Biltema har stora billiga ljus, liksom Ikea. I Ikeas  lyktor blir det inte svart på glaset invändigt eftersom de är så stora.



Favvomattan ...

... fick jag av min nyupptäckta moster. Och den glädjer mig varje dag när jag går över den!


Friskvårdstimmepromenad torsdag ...


.... gick först till Spriklerud. Det fanns nästan ingan spår alls på vägen dit, men nästan framme hittade Oskar några och dök glatt ner med hela huvudet i snön. Ovan är bild på tax!


Längre bort såg vi en foderplats för viltet. Den utnyttjas mest av rådjur, många matar dem under vintern på olika sätt. De behöver stödutfodring. Här är hela skogen trampad av små klövar.

Sen lägger jag ut Daniel Lignés inlägg, typ gästbloggare får han bli. Och bortåt söndag blir det ett inlägg om Signebyns skola.

I morgon lördag ska vi till  ´Lennartsfors Strömsborg på årsmöte och mat.

I kväll fredag ska vi bara vara hemma och vara lata.

Lodjursjaktbeslutet - en katastrof!

Årets beslut om lodjursjakt är 30 lodjur i mellansvenska förvaltningsområdet, där jakt ska ske. Förra året var det ett 80- tal i hela landet. 

Vi  har för närvarande 265 familjegrupper säkerställda i landet genom inventeringar. Om man tar det talet gånger fem så får man ungeför antalet lodjur i Sverige  (alla finns inte i familjer men det är ett schablon). Målnivån är 250 familjegrupper i landet. Men Naturvårdsverket har låtit antalet segla iväg utan hänsyn till balansen med bytesdjuren.  Om man skulle ha ambitionen att lodjursstammen skulle hållas på målnivån så borde det ha beslutats om jakt på minst 75 lodjur i hela landet om jag nu lyckats räkna rätt. Men man har alltså inte fått hälften ens.

Förra året påstod Naturvårdsverket att det fanns 12 föryngringar i Värmland, men inventeringarna visade klart att det fanns 23 - 24 föryngringar. Fast  det valde man att bortse ifrån på verket.

Nu inventerades beståndet under frg helg och  man konstaterade 27 familjegrupper i Värmland som är kvalitetssäkrade i hela länet genom sammanställning av olika inventeringsmetoder. Det betyder att man enligt gängse forskningsmetoder för beräkning av individantal har ungefär 135 lodjur i länet. 

Och vi kanske får skjuta fem djur!! Länsstyrelsen har sagt att vi ska ha 18 familjegrupper i Värmland om vi ska klara bytesdjursbalansen men nu har vi alltså en halv gång mer. Om man skulle hålla målnivån i Värmland så borde man ha fått licens på 45 lodjur i länet i årets jakt. Och det blir kanske fem! 

Det håller inte. Hur man än vrider och vänder på det hela så håller det inte!! Någonstans på vägen mellan riksdagsbeslut och genomförande på verksnivå så har något konstigt hänt. Man struntar alltså i vad riksdagen beslutat och kör sitt eget race på verksnivå. Hur kan det vara möjligt???  Är det med regeringens goda minne eller inte? Det är en kärnfråga.  
För enligt den svenska konstitutionen är det regeringen som har i uppdrag att förverkliga riksdagens beslut. Därmed är det regeringen som ska ta Naturvårdsverket i örat om man på den nivån väljer att frångå de demokratiskt fattade riksdagsbesluten.

Det står dessutom i riksdagsbeslutet att besluten och genomförandet skulle ut på regional nivå. Men det har vi inte sett något av. I Värmland är till och med landshövdingen upprörd över detta faktum. Hur ska länsnivån, dvs länsstyrelsen, kunna genomföra sitt uppdrag, att förankra riksdagsbeslutet hos lokalbefolkningen, när riksdagens beslut sätts åt sidan och inte genomförs på regerings- och verksnivå???  Länsstyrelsen i Värmland har inte som uppdrag att genomföra Naturvårdsverkets beslut, man har som uppdrag att genomföra och förankra riksdagsbeslutet. Men tvingas ändå att förhålla sig till étt helt annat beslut, fattat på verksnivå!. Det är en orimlig situation för alla.  Rovdjurspolitiken står inför ett totalhaveri och  anarki. Enskilda tjänstemän kan utan vidare sätta sig över riksdagsbeslut, och detta utan konsekvenser!

Situationen när det gäller varg visar upp ett liknande mönster: Vi har riksdagsbeslut som inte följs. Riksdagen har beslutat om maxnivå på 210 djur, men Naturvårdsverket har på egen hand valt att betrakta det som ett beslut om miniminivå istället. Idag har vi säkerställt ungefär 350 vargar i landet utan reaktion från verket (eller regeringen!). Någon har missuppfattat ett demokratiskt fattat beslut i Sveriges riksdag, eller valt att bortse från det.  Enligt Naturvårdsverkets taleskvinna ska förvaltningen dessutom  vara adaptativ, dvs snabbt anpassningbar till nya förhållanden. Men ansökningar om större licens i vargjakten mot bakgrund av senaste säkrade inventeringar har mötts med avslag.

Det är svårt att förstå. Risk finns att det nu utbryter total anarki i Sverig i rovdjursfrågan. Vi kan få en situation liknande den i Finland. Dvs att när man minskade licensjakten på en växande vargstam så ökade tjuvjakten så till den grad att stammen minskade istället för att stadigt öka som tidigare.  Det går inte att förvalta de stora rovdjuren utan att ha lokalbefolkningen med på noterna. Detta är ett faktum som måste gå in i huvudet på beslutsfattare!! Man kan inte hänga en bevakare på varje varg och varje lodjur. Och när livskvaliteten i grunden är hotad så avskräcker inte straffsatser i närheten av dem som döms ut när någon misshandlat ihjäl sitt eget lilla barn. Det handlar inte om aktioner genomförda av  kriminella individer, utan om vanliga hederliga svenskar som tar saken i egna händer, eftersom den svenska rovdjurpolitiken har havererat och allt förtroende hos de berörda är förbrukat. Det går inte att försvara kriminella handlingar, men det går att förstå mot den bakgrund som för närvarande växer fram. Detta är redan belyst av forskare.

Nu är man ute på farliga vägar i Sverige.  Ett antal personer som varit tongivande i jägarkretsar har fram till nu ändå sagt sig stödja riksdagens rovdjurpolitik utifrån de beslut som fattats. Men eftersom man nu på central nivå i landet, inte bryr sig om att se till att de besluten omsätts i praktiken så är förtroendet raserat. Och det blir svårt för dessa personer att fortsätta att stödja det fortsatta genomförandet när det gäller resten av besluten; inplantering av nya gener i vargstammen.  Kanske är vi nu framme vid vägs ände i den svenska samförståndspolitik som fick beröm av EUs rovdjursexpertpanel.

http://www.jagareforbundet.se/blogg/index.php/2011/02/lojaktsbeslutet-spiken-i-kistan-for-rovdjurspolitiken/

http://www.jagareforbundet.se/blogg/index.php/2011/02/hur-naturvardsverket-hanterar-fakta/

http://www.jagareforbundet.se/blogg/index.php/2011/02/forsta-dagen-pa-en-ny-rovdjurspolitik-fran-min-sida/

Årjängstorget i kväll på Värmlands -TV.


Det fanns ett torg i Årjäng. Sen byggdes ett hyreshus på torget och det blev ett annat torg en liten bit därifrån, närmare E18. Om detta rådde politisk enhet och hela härligheten var utställd till allmänhetens beskådande ett bra tag innan -  ingen protesterade. Men slutresultatet blev inte så bra, det är nog alla överens om. Det saknades en öppen plats i centrum och det kom inga hyresgäster till den nya centrumgallerian eftersom lågkonjunkturen slog till i samma ögonblick.

 På andra sidan det nya hyreshuset har nu några äldre ihopbyggda hus rivits så att man ska kunna göra ett nytt centrumtorg av något slag mellan COOP och det nya huset.

Årjäng har bråkat mycket om det här och i kölvattnet på hela historien så har ett nytt parti bildats, ett parti som fått mandat i fullmäktigeförsamlingen. Den gamla borgliga majoriteten fick dock fortsatt förtroende om än med knapp marginal.  Torgeländet straffade sig.

Nu i efterhand kan man konstatera att
- det var dumt att bygga på det gamla torget
- det nya hyreshuset verkar vara uthyrt och de som bor där verkar nöjda med att bo där
- det nya torget uppe vid E18 är en bra plats för mässor och större evenemang som kräver scen ex och den nya parkeringen där verkar vara full jämt så den behövdes nog
- det var bra att de husen som revs blev rivna, för de visade sig vara väldigt dåliga när man började plocka isär dem.
- biblioteket, som behövde nya lokaler, kan nu flytta in en del av det som skulle ha varit butiker och det kan bli ändamålsenligt.
- sen inbjuds allmänheten att ge förslag på hur det nya centrumtorget ska utformas så man kan konstatera att det tagits lärdom.
- det nya torget kan bli riktigt bra tror jag



Och alltsammans lär stötas och blötas i någon Värmlandsteve i kväll.

Klass 9A...

... i årets upplaga tyckte jag först var lite mindre intressant är förra årets. Men det är nog ändå bra att lärarrollen sätts i fokus. Visst betyder läraren mycket för om klassen och enskilda elever lyckas eller misslyckas! Och det är otroligt bra om vi äntligen kan börja prata öppet om lärares ledarskap. Det har nästan varit skamligt under en lång tid. Mina frågor i ämnet í de lärarutbildningar jag har gått, åtminstone på senare år, har mötts med lätt förakt och  svaret:
 "Det är bara att gå in och vara sig själv".  

Men det är ju en smärtsam erfarenhet för de flesta av oss att det inte räcker. Lärare som ska hantera 20-30 elever samtidigt i grupp måste också vara professionella i sitt ledarskap.

Det är bra att avsaknaden av  ledarutbildning i lärarutbildningarna kommer i dagen så att man kan åtgärda det.  Men lösningen kan ju inte ligga i att avskeda alla de lärare som inte fick någon utbildning i ämnet och som upplever sig ha brister i detta avseende.  Istället måste man ge dem möjlighet att förbättra sin ledarkompetens.

 En del människor är födda ledare och de behöver inte bry sig, liksom Stavros tror jag. Vi andra försöker att lära oss på egen hand lite vart efter, av kloka kollegor. Men det skulle naturligtvis också behövas formella utbildningar  och andra insatser i ett brett perspektiv.

- Lärarutbildningarna skulle kunna erbjuda typ 5-poängskurser i ledarskap

- Coachutbildning för de lärare som är dokumenterat duktiga ledare och som den enskilda skolan vill satsa på som handledare för kollegor.

- Nedsättning i tjänstgöring + extra lönepåslag för lärare som kan tänka sig att coacha kollegor till stärkt ledarroll.

 
- Metoden med videofilming som hjälpmedel (minns inte vad den heter) för att utveckla praktisk lärarkompetens i ett arbetslag, borde lärare kunna utbildas till att använda sig av kontinuerligt så att det inte bara blir "projekt". Det är himla nyttigt, jag har testat. (Och skolforskaren Hattie rekommenderar den i sin gigantiska globala undersökning om vad som gör en skola bra. )

- Avsatt tid för lärare att lära av varandra, stötta varandra i arbetslag hela tiden i vardagsarbetet. Om inte den tiden finns riskerar lärarjobbet att återigen bli det ensamarbete det var förr, då var och en stängde sin dörr. All gemensam tid i det egna arbetslaget får inte ockuperas uppifrån av kvalitetsutvärderingsplaneeländet (som Sveriges alla lärare tycks hålla  på med), ett elände som ofta är utformat på ett sätt som gör det i stort sett oanvändbart som verktyg i det verkliga jobbet.   Kvalitetsarbetet som är på riktigt är viktigt men det sker liksom vid sidan om de officiella pappersluntorna.  

- Mentorskap för nya lärare och ett slags AT-år att börja med. Och det borde även följa med lärare som inte direkt kan gå in i en fast tjänst utan vikarierar. Vikarien om någon behöver mentor och de eleverna som har en vikarie behöver också få en bra undervisning.

Detta är bara några idéer, det finns säkert fler. Och nu när ledarskap kommer i ropet så kommer också ett antal fristående utbildningsföretag att tjäna kulor på att erbjuda sig  fixa alla problem i den här vägen på ett par studiedagar, mot en rundlig avgift. Men det får vi hoppas att kommunerna inte går på. Såna där snabbfix tenderar att bli utanpåverk som rinner ut i sanden. De tjänar mest som dimridå att lägga ut för godtrogna kommunala skolpolitiker.  


Dvärgbandmasken kan göra ...

... så att vi får ett helt annat förhållningssätt till naturen. Det blir på ett annat sätt att vistas ute skog och mark om bär och svamp måste behandlas som "riskprodukter". Det kanske vid första anblicken av problemet inte verkar så farligt. Nu blir det ju i Sverige som det är i resten av Europa där de här parasiterna funnits länge, det kan väl inte vara så dramatiskt. Man lär sig väl leva med det?

Men jag tror att i Sverige blir det här en radikal förändring. Den stora skillnaden mellan dem och oss heter Allemansrätt. Medan vi har historiskt haft tillgång till vår natur och kunnat till och med skörda dess överskott, så har den möjligheten inte funnits på samma sätt i andra länder. Där har man dessutom haft rabiessmittade djur ibland, vilket också förtagit en del av lusten att gå ut i naturen.

Jag väntar med spänning på rapporterna från SVA om någon av de fällda vargarna har dvärgbandmask.

Varg vid Tjolitta...

... i vägslänten söder om, såg barnen i skolbilen i måndags. Den var mycket större än en jämthund och gulaktig. Vill inte  ha dem så nära oss.

Skämmas borde jag ...

... som slängde två konservburkar kinesiska kantareller i komposthinken under diskbänken (bilden!)! Jag försökte rensa upp dem lite och använda i svampsås, men det gick inte. Det handlar inte om fördomar pga kinesiskt ursprung, men den bruna färgen och konsistensen var såååå motbjudande. Slibbigt och slipprigt!! Påminde om en maskkoloni.  Jag slängde dem och tog upp ett paket egenplockade alldeles gula kantareller istället. Men skämmas ska man när man slänger alldeles ny mat! Jag vet!  Och så får jag hoppas att jag därmed inte kränkt en hel nation.


Daniel Ligné ...

... är en suverän skribent och jag måste referera lite kring hans skrivande i morgon. Han lyckas alltid slå huvudet på spiken.

Dansbandslogen i Täfteå

Vansinnigt roligt program på ettan!  Vi började titta och är helt frälsta.

Dvärgbandmasken ...

... har nu kommit till Sverige och den kan innebära ytterligare en stor förändring i vårt förhållningssätt till naturen. Naturen har ju för oss svenskar nästan varit religion. Människor från andra länder brukar bli förvånade över hur mycket tid vi spenderar i skog och mark och hur mycket svenska barn kan om växter och djur.

Genom vargförekomst så har ju den naturkoppling som jakten innebär fått sig en törn. Ganska många jägare har lagt bössan på hyllan och avlivat sin sista jakthund. Det finns inga undersökningar på hur många det är men vi möter det allt oftare i bekantskapskretsen. Oron för att hunden ska stöta på varg under jakten har blivit  större än glädjen med att jaga.

Med dvärgbandmask (finns två olika sorter) så kommer nästa törn i vårt tajta förhållande till naturen.  Om den får den spridning man befarar med insmugglade ( och "adopterade"?) hundar, med varg och med räv så blir det fortfarande möjligt att plocka bär och svamp, men kanske inte lika roligt. Scenariot är möjligtvis att vi får ha
plasthandskar på och koka allt före förtäring. Det avskräcker  inte de största entusiasterna men en hel del andra. Framför allt vill man nog inte ha små barn med ute i skog och mark så som förr.

Det märkliga är att man inte tidigare har kollat de obducerade vargarna för dvärgbandmask före 2010. Vargar och insmugglade hundar är och har varit största risken att få in de här parasiterna i landet eftersom de färdas långväga. När smittan  väl är här sen, så är antagligen räven den vanligaste bäraren.

Sammantaget så kan det under några få decennier nu bli så att vi får ett radikalt annorlunda sätt att förhålla oss till naturen. Vi övergår till att på avstånd betrakta istället för att vara nära brukare. Betraktarperspektivet vinner terräng över brukarperspektivet.  Naturen blir något som inte är så intressant längre för det ger oss inte de där goda och avkopplande upplevelserna. Våra naturupplevelser kommer mest att handla om att se vackra bilder och naturfilmer.

Detta är bara lite lösa filosofier i kölvattnet på upptäckten av dvärgbandmask i sydvästra Sverige.

Hundens dvärgbandmask har tidigare påträffats i Sverige, bl.a. i Märsta utanför Stockholm på 90-talet. Den är   ett större hot mot den svenska älgstammen om jag minns rätt. Men jag är inte så kunnig i maskarnas livscykler.

http://www.sva.se/sv/navigera/Djurhalsa/Zoonoser/Ravens-dvargbandmask-Echinococcus-multilocularis/SVA-overvakar-forekomsten-av-dvargbandmask/


http://svt.se/2.22620/1.2327387/dvargbandmask_-_hur_farligt_ar_det&from=rss?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Svtse-Inrikesnyheter+%28svt.se+-+Inrikesnyheter%29

http://www.dn.se/nyheter/sverige/sva-pussa-inte-hunden

Undanbeder sig...

... födelsedagsfirande gör en del, läser jag i dagens NWT.  Shitt, jag som trodde det vankades stort kalas!  ;-))(Fast vem är jag att gorma över det?  Jag gjorde likadant! Och flydde dessutom fältet!)

Fläderblomsaft!

Hemgjord fläderblomsaft har jag fått! Och vilken gudanektar det är, speciellt om man blandar det med Ramlösa naturell istället för vanligt vatten!  Det blir inte så sött utan en riktigt god måltidsdryck. Tack snälla givare för den!


Omtänksamt ...

... var det att mötas av den här i morse på dörren till jobbet. Snälla kollegor har jag, vi tar hand om varandra så gott vi kan! Detta värmde. Speciellt som hela dagen har präglats av en dundrande huvudvärk som landat från ingenstans direkt i morse och hållit i sig hela dagen. Ett arbetslag bjöd på suveränt fika med flera sorter som jag kunde äta så det gick att överleva även denna dagen fast den var lång.   



Önnebyn ...

... gick jag till igår söndag och så här fantastiskt vackert väder var det hela tiden. Kallt i luften, men solen värmde. Oskar var med och fick en ordentlig promenad också, det måste ha blivit mer än en mil fram o tillbaka. Allra sista biten fick vi lift med gubben som hittat harspår när han var ute och lodjursspårspanade. Lodjursspår fanns ute vid Hästöna och där kunde han senare släppa Jazz för första gången på flera veckor.



Det är ett fint hus, Rolands mammas föräldrahem. Precis på andra sidan huset ligger sjön. Och jag är jätteglad att det är i goda händer.


Jag passade på att ta en liten paus här och parkerade mig på ladugårdstrappan i solskenet. Kan inte låta bli att fundera över fönstrens placering. Han måste ha tänkt mer på funktion än på estetik, eller hur man ska uttrycka det. Det blev lite hipp som happ. Ändå var han snickare morfar Agnar. Men det kanske var så redan innan han tog över.

Jag som inte är någon driven motionär märkte att det är vatten man ska ta med sig, inte godis. Här var jag rejält törstig och funderade på om jag skulle klättra upp för backen till Monika och tigga mej lite dryck. Men jag hade ju Oskar med och ville inte klampa in med en hund´också. Fast nästa gång blir jag bjuden på svartvinbärssaft har hon lovat nu när jag berättade på jobbet idag.

Nedan lite andra bilder från den här turen.


Den här platsen är fin, tycker minst en älg och jag. ;-)
På bilden nedan kan man se utsikten ut över sjön om man vänder sig om här.







Sjön syns där nere på båda bilderna här

Det var uppkört med skoter eller nåt så det hade nog gått att åka skidor på sjön  också om man hade velat.

P-G ...

... fortsätter att bevisa att han hör hemma i topp bland världens bästa rallyförare, han har varit 4:a, 9:a och 6:a bl.a tror jag  på söndagens specialsträckor och slutar på en hedrande 7:e plats sammanlagt i WRC.  Sen fattar vi alla att P-G är jättebesviken på att han haft otur i tävlingen och drabbats av punktering, servohaveri, och avåkning och en del annat.

Men att prestera så här bra i tävlingen trots allt detta är en prestation värd all beundran. Vi är jättestolta över P-G i Årjäng! En sån här rallyfest vill vi ha igen! Himla spännande!

Rovdjursobs i Årjängs ...

.. jaktvårdskrets = Årjängs kommun gav flera resultat när dagen inrapporterades.
Om nu gubben minns rätt så var det sju lodjursspårobs. i Sillerud, Lennartfors och Blomskog.
Dessutom nio vargspårobs., varav de allra flesta var i Åsebyfors, norr om Järnsjön. Glaskogsreviret går väl ner där antar jag.


Trevlig kväll...

... hade vi igår lördag. Det var alldeles nya gäster i vårt hus, en "tack-för-hjälpen-måltid" med Henry och Inger som hjälpt mig med släktforskning.  Båda har rötter i bygden och är intresserade av bygdehistoria så vi frossade i berättelser från förr. Det är så spännande och alldeles på riktigt - det har ju hänt!  Och ämnet är outtömligt, man vill liksom aldrig sluta.

Idag söndag ska jag bara fixa disken, tvätta, lata mig och mumsa på goda rester från gårdagen! Solen skiner så det blir en långtur med Oskar också. Gubben flänger som sagt runt med näsan i backen och kollar efter lodjursspår och det ska vi inte missunna honom.

Korvgrillartur ...

... gjorde vi igår lördag upp till kanten på det lilla skogsområde som just bytt ägare (inte till oss!), hädanefter kallat O-skogen. Det var roligt att se  hur det ser ut där, det syns inte direkt från vägen. Jag gick med Oskar vägen upp till Bråtarne (Brôtane) till fots, och så kom Roland med bilen. Någon (Å i Lisslerud) hade avverkat sitt skogsparti mellan vägen och O-skogen, därför gick det att ta sig upp.  Vi klättrade´upp över hygget mot  O-skogs-åsen.






Väl där uppe kunde vi blicka tillbaka ner mot Bråtarnevägen, på bilden nedan har vi O-skogen bakom ryggen, den syns inte. Där nere står vår bil och skogsmaskinen.


Här på bilden nedan, är vi uppe och O-skogen syns bakom Roland. Det ser fint ut med ungskog. Lite gallring finns längre bort. Mycket ved finns förstås.










Vi grillade korv och rastade en stund inför nedfärden. O-skogen är här nedan  till höger utom bild. Telefonen ringer förstås. Prat om eventuella vargspår vid Kavelbron och om söndagens inventering.


Oskar var som en liten snögubbe. Han gillade inte att gå i så djup snö och dessutom var det risigt på vägen opp




Så bar det neråt igen över hygget, ner mot vägen och bilen.






Sen stannade vi och tog en bild på O-åkern också med en lång strandlinje. Det är sjön som syns där nere längst bort och där var folk på isen





Spåra varg ...

.... kan man göra. En del har det som yrke, bl.a. Lasse Larsson anställd av länsstyrelsen, som syns här på bild tillsammans med Roland när de igår lördag kollade på spåren uppe vid Kavelbron.



 Det var inga spåravtryck som var så där hundra procent klockrent säkra så då blir det att gå över ett större område och kolla och grunna om det är från varg eller hund.
Så här filosoferade de ungefär:

- Har någon jagat här då kan det vara hund, då bör man se folkspår också någonstans och spår av drevlöpor? Ingen vi såg då, men idag vet vi att Totto jagat i området med en finnstövare.
- Hur är spårlängden och språnglängd? Språnglängden var lite kort i vägen ner mot Snarkil, men det fanns språnglängder längre bort som var alldeles för långa för att vara hund.
- Storleken på spårstämpeln ska vara rejäl, så där  omkring min handflatas storlek. Svårt att se något absolut rent spår just på plats här, men storleken på en del av spåren verkade ungefär så stora som varg
- Har man sett varg/ spår förut i området? Inte nu på länge men i somras såg en skogsmaskinförare en varg precis här
- Avföring brukar vara svartaktig lite kletig, lukta väldigt stark som surt bläck med amoniak eller nåt. Prov togs här och såg mer brunt i färgen.
- Det fanns flera urinmarkeringar på snöplogkanterna efter vägen. Det kan tyda på hanhund som alltid skvätter så eller varg som börjar markera revir. En varg som inte hävdar revir hukar sig vid urinering, gäller både hane och tik, en varg som markerar revir lyfter på benet, gäller också både hane och tik.
- Om man följer spåren bakåt / framåt så finns förr eller senare slaget vilt. Inte aktuellt här.

Tja, så där alldeles hundra säkra tror jag inte att man var, men jag vet inte hur man ska tolka det hela, en gissning är att det finns både varg och hund med i spåren i området och det är inte så lätt att reda ut vad som är vad.

Eventuellt kommer några att spåra vidare  inne i skogen idag söndag. Det finns elever vid någon viltlinje som hjälper till med sånt. Det är rätt tidsödande och mödosamt i det här snöväglaget då det finns nysnö och under den ett lager skare som ibland bär, ibland brister. Om någon vet något mer eller har iakttagelser så går det bra att ringa Lasse Larsson eller Roland. 

Annars så är det inventering av lodjur idag i södra Värmland,  jägare är överallt ute och letar efter spår, Roland också förstås. Det ingår liksom i viltvården och kollen på viltstammarna att hjälpa till med  den typen av kartläggning.





Back on tracks produkter ...

... finns att beställa här i lilla Årjäng hos Anne-Charlotte på Häst o hundshoppen. Bra! Jag vet inte men antar att där finns inte bara för häst och hund, utan också för människor då.

Vargspår vid Kavelbron ...

....  idag lördag såg Roland när han för första gången på flera veckor skulle släppa Jazz. Det har inte gått förut pga skaren och snön. Men han vågade alltså inte släppa där. Spåren måste vara färska eftersom det snöade igår.


Vi har varit med Lasse Larsson länsstyrelsens vargspårare, och kollat på vargspåren uppe vid Kavelbron och jag skriver en liten rapport om det senare idag. I morgon söndag är det lodjursinventering i södra Värmland där man inte haft rally. Så många som möjligt ska gå / åka efter vägarna / i skogen och kolla efter spår av varg och lo. Mest intressant är familjegrupper. Iakttagelser ska rapporteras till Lasse Larsson eller direkt på länsstyrelsens hemsida.

Ha ha...

.... det ante mig, jag ska då inte se den här!

Glädjespridare ...

... är vi glada och tacksamma att möta.  Det är ofta människor med hög social kompetens, men det behövs inte alltid en, vad vi i traditionell mening kallar, hög IQ = intellektuell  intelligens. Det blev tydligt idag när jag stod på ICA i Årjäng och plockade  ner varor i min kasse.

 Då kom en smal, lång man med stor entusiasm,  hejade på kassörskan och berättade glädjestrålande att han varit bjuden på korv och mos hos någon. Kassörskan  log glatt.  Och så gick han vidare till postavdelningen, klappade kassörskan där  på kinden. Jag hörde inte vad han sa, men  jag såg att även hon  sprack upp i ett stort leende.  Jag blev också varm inombords och glada miner spred sig runt oss. Vi gladdes med honom för att han var glad och beredvilligt delade med sig av sin glädje. Vi var glada  tillsammans med honom, skrattade  inte åt honom. Det är stor skillnad.  

I kväll såg jag ICAs nya tv-reklam och insåg att det börjar bli accepterat att de bästa glädjespridarna kan vara människor som har mer social än intellektuell kompetens.

 Äntligen!!

Jag har 15 år av mitt yrkesliv jobbat med förståndshandikappade barn. Och jag upptäckte ganska snart att de här människorna på många sätt väcker upp det goda hos omvärlden, både bland barn och vuxna. De har en direktkanal från hjärta till hjärta, utan omvägen via hjärnan, på samma sätt som musik, konst, litteratur och teater kan ha.  

 Jag hade då ett brevutbyte under en period med biskop Ingemar Ström om "styrkan i svaghet", den makt som ligger i att de svagaste i samhället har kraft att föda och göda det goda hos människan och det bästa, sett ur ett etiskt perspektiv. Och om bristen på etiskt fokus i vår tid, riskerna med en snabb teknisk / medicinsk utveckling utan motsvarande utveckling när det gäller moraliska ställningstaganden. Men det var länge sedan nu och den dialogen lär vara preskriberad, fast den finns kvar som spår i mina grundläggande värderingar: Olika är bäst. 

När vi, bland de första skolorna i Sverige integrerade de här s.k. handikappade  barnen i vanliga grundskoleklasser på Silbodalsskolan, så var det revolutionerande. Vi var en av de första skolorna i Sverige att få in i kommunens mål att integrering skulle vara det första alternativet, sen skulle det finnas en förlängd specialundervisning som kompletterade med det som kunde behövas av extra undervisning. Och vi startade ett lekotek på skolan som komplement. Det gjorde vi medan andra kommuner fortfarande "gömde" de här barnen i "särskilda skolor" långt från andra barn. Åren var 1980-talet, 30 år sedan alltså.

 Och jag kan i efterhand vara stolt över det och glad över att ha fått vara en del av det. Sen blev det ju praxis i hela landet och huvudansvaret för särskolebarnen övergick från landsting till kommun. Bra!

 Och nu hoppas jag att "särskoleinskrivning" på lite längre sikt inte ska behövas längre för att varje barn ska få den skola som de behöver.  Det är ju ändå kommunen som är huvudman för allas skola.

Rätt till inskrivning eller inte,  blir ibland ett hårklyveri, en fånig strid om påvens skägg, något som ger stora rubriker och underlag för larmrapporter: "Kommunerna skriver in fel barn i särskola!" Det ska inte spela någon roll vilken kassa  som betalar, huvudsaken är att alla barn får den skolgång som de har rätt till, en skolgång som utvecklar dem som människor. Låt alla elever få vara grundskolelever fast med olika behov!

GRATTIS !!


Det säger vi till två av våra godaste vänner till ett efterlängtat markförvärv som blev klart och skrivet idag fredag! Det har  varit en spännande vecka fram till ett avslut, spännande för oss alla. Vi ska till och med skåla i champagne via telefon lite senare  i kväll och hurra.

Just nu är gubben i Signeby-bastun tror jag. Där kanske det är lite magert eftersom ett gäng av kringboende är på båtmässa i Göteborg under ett par dagar. Nu fattar jag att en av dem såg jag i morse med bilfronten in i en snödriva här nerom Liane. Men han blev visst "räddad" av Roland strax efter. Det är ett lömskt ställe med en brant backe och kurva samtidigt. Där fastnar vi alla med jämna mellanrum.

Tyvärr får vi inget besök från Göteborg idag; det kom en kraftig förkylning med öroninflammation emellan, orsakat av barnbarnspassningssmitta. Men vi hoppas på en annan gång. Dock får vi andra gäster i morgon kväll.

P-G och svenska rallyt...

... fick en bra start i Svenska rallyt, vann första specialsträckan vid Färjestads travbana! Grattis! Vi håller tummarna.

Uppdaterat fredag  SSe 10.00 P-G fastnade i snödriva, missade en minut, 14:e plats nu.

Uppdaterat SS3 P-G vann sträckan, 7:e plats

Uppdaterat 11.40. PG punktering på ss 4, illa. Missnöjd med att det krånglade med däckbytet. 4 minuter efter ledare.

Uppdaterat SS 5 Vargåsen 2,  P-G vann sträckan hade bästa tid.

Uppdaterat 17.00 SS 6, P-G tredje bästa tiden.

Uppdaterat SS 7, den sista för dagen startar 17.10 P-G in på 6:e bästa tiden, ligger på 12:e plats sammanlagt efter första dagen drygt 4 minuter efter ledaren.

Synd att han drabbats av så mycket, men spännande har det varit att följa under dagen, aboslut värt insatsen! ;-)

Dan Andersson ...

... sjöngs det i Sockenstugan i Sillerud i kväll torsdag, av Rikard, Jerker och Alf Olsson. Helt suverän konsert var det och fullt i stora salen. Det röda ljuset mot scenen gav intryck av lägereldens sken och passade bra in i sammanhanget. 


Rikard berättade om Dan Anderssons liv och leverne. Fascinerande att tänka sig att hans föräldrar skickade honom till USA ensam  endast 14 år gammal för att undersöka om landet var något att ha. I så fall tänkte man sig att hela familjen skulle flytta dit. Men det var det inte tyckte Dan. Han kom hem igen och familjen stannade i Sverige. 

Dan kom att fortsätta sitt flackande liv som föredragshållare, Blå Bandist, kolare, skribent, författare och han producerade mängder av texter och dikter. Dikterna är skrivna på ett sånt sätt att de lämpar sig väl för att tonsättas och fortfarande kommer det tonsättningar till det han skrev. Som Rikard säger så verkar han alltid befinna sig på fel ställe, han längtar alltid hem när han reser och längtar ut när han är hemma. Det finns många mörka stråk i det han skriver.

Tyvärr dog han alldeles för ung, bara 32 år gammal om jag nu minns rätt. Och hans död var tragisk och onödig. Han kom till Stockholm för att söka anställning på en tidning, (vilket han förmodligen skulle få), han övernattade på Hellmans hotell. Där hade man bekämpat ohyra med något som jag tror heter cyanväte. Man hade vädrat rummen men glömt sängkläderna. Så Dan hittades vid lunchtid nästa dag död i sin säng, liksom flera andra personer på hotellet.  

Konserten var ett avgiftsfritt arrangemang av Silleruds församling, dessutom inkluderande kaffe och smörgås. Vi tackar!

BREAKING NEWS.....

....brukar ju de stora nyhetsfömedlarna lägga ut ibland. Nu får jag lov att lägga ut "Breaking news" på Sillerudsnivå, en trevlig nyhet dessutom:

ICA -SILLERUD BLIR FULLSTÄNDIGT POSTKONTOR FRÅN DEN 4:E APRIL!!!

Jaaaa, va bra!

Hårfrissa finns redan i huset, servicekontor, lite turisbyrå,  internet bredband, samlingslokal, fattas bara ett kafé nu när Gerd inte har nåt längre i Svensbyn och kanske lite annan försäljning av nåt.

Skolbyggnader ...

.... kan man funderar över, speciellt om man bor i Årjäng och den politiska majoriteten vill  satsa på om- eller nybyggnation. De sämsta skollokalerna är den gula låga lågstadiebyggnaden av trä i Årjäng. Bredvid  finns gamla mellanstadiebyggnaden som visserligen är gammal, men ändå byggd i en kvalitet som är fantastisk.  Med stengolv, metallräcken och tjocka väggar kan den stå i hundratals år med lite förnyelse då och då.

 Från Grums och Gunnar Rinstad kom den här bilden på hur man där lyckats få en riktigt bra skola som alla är nöjda med. Med lite fantasi kan man tänka sig något liknande i Årjäng. Det ser inte så illa ut heller faktiskt. En ombyggnad skulle kunna se ut så här eller på något annat sätt. Det vore en oerhörd kapitalförstöring att riva ner det gamla mellanstadiehuset. Undrar om det inte var realskola ett tag?

Man kan ju i alla fall hoppas att det inte blir ett nytt "torgelände", utan att man tar lärdom och låter planeringen  ta den tid som behövs. Det  ger möjlighet till ett brett inflytande. När problemen nu funnits så länge så kan det inte vara panik att få "spaden i backen".  


Bild Gunnar Rinstad (tack!)

Agenda

Efter flera dagars bortavaro i samband med helgen måste jag ta itu med tvätt, plock, mailläsning, räkningsbetalning och annat administrativt som blivit efter.

Gubben var på KS i Härland, kycklingtillredningsindustri i Norge igår. Idag har han varit på Viltförvaltningsdelegation på länsstyrelsen i K-st under ledning av landshövdingen och nu ikväll är det kretsårsmöte i Arvika så då gäller det att ha ordning på "pinnar" (kallas visst USB-minnen!) och apparater. Och i morgon är det nåt annat möte, kanske kretsårsmöte i Årjäng? Förr hade jag stenkoll på hans mötesagenda, men nu vet jag mest i efterhand när / om han berättar nåt. Tur att han har något annat att tänka på än jaktdagar som är förspillda pga väder och väglag (skare). Både han och hundarna har abstinens nu.

Jag har börjat tänka på menyn till helgens övningar; efterlängtad gäst på fredag kväll och kanske något litet på lördag kväll. Vi får se

"Vi såg Dig i tidningen igår!"

Jag har varit omgiven av glada tillrop från barnen på skolan idag! Himla mysigt är det!



Påminner om


Det här ser väldigt roligt ut. Tyvärr tror jag det krockar med 9A o Stavros i morgon, men jag får kolla tiderna lite bättre, kanske kan man hinna med båda eller så ta Stavros i repris. Den här musiken går ju bara en gång.


Sissel K...

... lyssnade vi på i Karlstads nya konferenscenter; CCC i lördags. Hon sjunger jättevackert, absolut klart och rent, dessutom har hon alltså en vacker röst. Och hon är himla snygg att se på på scen. Hennes norska dialekt är den samma som vår gamla prästfru Johanne Dahle hade säger Roland.






Den nya lokalen är vacker med de här ribbdekorationerna i trä. Flera olika dimensioner ger liv åt väggen.






Det var i stort sett fullsatt, 1600 personer innebär det. Lite obehagligt blev det när vi skulle ut ur lokalen. Det blev lång väntan uppe på vår våning. Rulltrapporna orkade inte svälja undan, trapporna var blockerad av människor som försökte gå den vägen och vid hissarna stod flera rullstolsburna på kö. Det är ingen trevlig känsla att befinna sig högt uppe i en byggnad och inte kunna ta sig ner snabbt om det skulle börja brinna eller så. Läskigt nog så började det lukta ordentligt bränt från rulltrappan när vi väl tagit oss ner och stod och väntade på att få ut kläderna. Hoppas man lyckas göra det här bättre, för så här får det nog inte fortsätta.

Åkerby









Vi var på två studiedagar förra veckan ¨på Åkerby herrgård i Nora. Det är vackert där på sommaren, det vet jag och det var fint nu också. Vi fick suverän uppassning i vacker miljö under vistelsen. Jag fick till och med gott fikabröd från Helens glutenfria i Örebro! Bara en sån sak!

Och ägarinnan, vdn Anna-Lena Persson, berättade entusiastiskt om framtiden för Åkerby. Nu är det en uppskattad konferensanläggning. Men hon ska satsa på toppklass äldreboende, både med omsorg och inte. Det är redan klart att börja bygga lägenheter för hyrning och köp tillsammans med SPA och relaxmöjligheter långt utöver det vanliga. Hon samarbetar med Nora kommun och med Carl-Jan bl.a.

Det blir flotta lägen med utsikt ut över sjön. Sen finns en skulpturpark runt Åkerby som hon ska rusta upp och en del annat också. Kanske något för ålderns höst att bo bekvämt på? Hon har fattat att ta vara på möjligheterna som ligger i att en äldre generation nu äger bostäder som är värda en del och som de inte orkar hålla i trim utan säljer med hyfsad förtjänst och många är villiga att satsa på bekvämlighet på gamla dagar.

Nya skollagen och läroplan 2011...

... har vi gått kurs på alltså på Åkerby. Det finns delar av den som jag gillar; allt är sammanhållet i lagtexterna som rör skolan och man behöver inte längre leta i olika lagområden. Bra! Det finns nu inte bara mål utan också avsnitt om vad varje område bör ha innehållit. Det liknar lite mer de gamla läroplanerna. Hoppas den röda tråden är så bra som man säger. Lagtexten lär ska vara modernt skriven så att den är lätt att tolka, det vore ju inte fel.

Om man ska vara kritisk också så är det i så fall mot två saker fast de ryms inom samma område: Man tar bort skyldigheten att den ekonomiskt ansvarige ska ha direkt ansvar för de åtgärdsprogram som skrivs för barn som inte når målen. Likaså tas skyldighet för den ekonomiskt ansvarige att  kalla till o delta i elevvårdskonferens. EVK, som vi kallar den i skolan, har varit en tydlig och bra institution. Vem som helst av förälder, elev, lärare, skolhälsovård eller rektor har kunnat initiera EVK vid behov, men rektor har kallat och varit skyldig att närvara. Det har inte varit delegeringsbart förr men blir det alltså nu. Och gissa om rektorerna i landet kommer att delegera detta till några andra, liksom ansvaret för åtgärdsprogrammen!

Undrar vilka vi lärare kan delegera våra arbetsuppgifter till när vi har alldeles för mycket att göra?

Kalas under helgen som gick!


Här kommer Rolands syster ridande på tårtan. Vi firade hennes födelsedag i Karlstad med att först bli bjudna på mat hemma hos henne och sedan gå på Sissels konsert. Jättetrevligt var det och vi stannade i Karlstad över natten på Scandic Winn istället för att köra hem den långa vägen på kvällen. Det är drygt 8 mil.


Fint dukat var det och god mat. Vi fick kalv och det är inte så ofta vi äter annars.


En av många i en liten ruta ...

... blev det alltså inte som jag trodde!! Det insåg jag när jag började få telefongratulationer redan tidigt i morse, långt innan jag själv sett tidningen.Jag hade tydligen lite skämtsamt blivit utnämnd till en av Värmlands bästa lärare på en halvsida.

Med hjärtat i halsgropen öppnade jag tidningen på jobbet för att kolla texten, rädd att något skulle ha blivit missförstått. Men det stämde rätt bra med vad vi pratade om, fast det var mycket mindre i texten, det mesta var bortvalt förstås.

Men visst är jag glad över den positiva uppmärksamheten över jobbet och att det skrivs något trevligt om min skola. Mediabilden av  skolan är ofta negativt och så är ju inte verkligheten. En eloge till NWT för det här initiativet, att lyfta fram det som är bra i värmländska skolor också, inte bara spegla ett gnällperspektiv.

Sen är det ett antal lärare på min skola som jobbar och sliter, dag efter dag, år efter år och levererar ett bra lärarjobb utan att få uppmärksamhet och de borde också vara med här.  Så är det verkligen. Så det var med lite skammens rodnad på kinderna som jag smög iväg ner i min källararbetsplats i morse och jag vågade mig inte upp den första halvan av arbetsdagen. Tänkte att  någon kollega kanske skulle tycka att det var orättfärdigt att jag hamnat i tidningen som någon sorts superlärare.

Men på min fantastiska arbetsplats funkar det inte så. De letade sig ner istället och hittade mig både här och där och gratulerade och jag såg att deras ögon var glada och uppriktiga i gratulationerna. Alla tyckte det var roligt att Silbodalsskolan omnämndes i ett det positiva sammanhang som skolan förtjänar. Vi har dåliga lokaler och ibland räcker inte resurserna till, men här finns lärare som verkligen ger järnet och försöker sitt allra, allra bästa för elevernas skull.
http://www.nwt.se/lasarnas/i_fokus/article848216.ece

http://www.nwt.se/lasarnas/i_fokus/article847828.ece

http://www.nwt.se/lasarnas/i_fokus/article847734.ece

Stavros ...

... o co har vi sett förstås, klass 9 A. Det är intressant och jag är lite fascinerad av den här vackre unge läraren som inte tycks fatta sin del i sina elevers misslyckanden. Han uppträder som en riktig teflonfigur och verkar skylla allt på eleverna. Jag skulle ha skämts ögonen ur mig om någon utomstående kommit på mig med att ha undervisat en klass med så dåligt resultat. 

 När Stavros hade varit hos lärare Malin så sa jag till Roland att det här kommer han inte att stå ut med, han kommer att ta över klassen! Och en minut senare så sa Stavros precis det; nu tar vi över! Ha ha...jag kunde känna hans frustration över situationen genom rutan! Det går inte att stå vanmäktig bredvid.

Bra program! Bra teve!

(Inläggen om Åkerby, skollagen och helgen i Karlstad är färdiga med bilder och allt, men jag lägger ut dem när det här är överståndet med NWTs artiklar)

Jens på NWT ...

... har jag fångat på bild! I och för sig var det med hans kamera men jag tog bilden så den är min!! I ärlighetens namn har Jens redigerat den för jag lyckades naturligtvis lägg skärpan på väggen bakom, inte på honom.

Här står alltså Jens och filosoferar över att han en gång i tiden funderade på att bli lärare men det blev inte så, han blev journalist istället. Och det jobbet gör han riktigt bra så vi kan vara nöjda med hans yrkesval här  i Årjäng.

 Jag överlevde hans bildtagning med lätt panik i blicken vilket kommer att synas i morgondagens tidning. Jag ville gärna gömma mig bakom bokhyllan där och det fick jag, antar att han också var tacksam för det förslaget, ha ha....! Det kan inte vara lätt att plåta motvilliga och skräckslagna offer.

Vi tycks ha det gemensamt; motviljan mot att finnas framför kameran och dessutom pratgladheten. Vi babblade om skolan en god stund.




Tidningen NWT ...

.. dvs vår lokaltidning har stort uppslaget  om skolan och Stavros Ls tankar om att det är lärarnas fel att det är problem i skolan.

Man skriver om olika människors synpunkter på hur en bra lärare är, samt uppmanar läsarna att ringa och berätta om någon lärare som gjort nåt bra. På något sätt hade jag tydligen blivit angiven där så  jag blev intervjuad av någon på tidningen per telefon idag och nu ska vår lokalreporter här i Årjäng komma hit och ta en bild på mig för morgondagens tidning.

Himla nervöst är det och jag ångrar redan att jag inte sa nej. Det får bli i skolmiljö utan elever då och med tillstånd ovanifrån i vår skolhierarki. Jag skulle tro att det blir en sån där liten ruta med ett par rader under som det brukar bli när man ska ha in många på en gång. Jag kommer nog nästan inte alls att synas (hoppas jag!). Bakom kameran är jag gärna men inte framför, usch så hemskt det är.

Jätteglad är jag förstås att bli uppmärksammad för något positivt på jobbet, jag blev riktigt rörd först när hon ringde, rörd över att någon tänkt på mig i de här sammanhangen. Sen är jag inte så inbilsk att jag tror att jag är någon perfekt lärare.  Det finns många här på min skola som gör ett kanonjobb och som borde bli uppmärksammade för det på olika sätt. Så detta kan kännas lite orättvist förstås.

Jag tror att jag ska be att få ta kort på reportern och lägga ut här på bloggen också! Det vore roligt att få "ge igen" ;-))

IceBugs och Back-on-tracks ...

... i rätt storlek / rätt plagg fanns inte i hela Karlstad! Så det blev inget med det! Fast jag bärgade två kassar av annat, helt oundgängligt (!) medan gubben endast lyckades erövra en dunk glykol på Biltema. Gubbar kan inte shoppa loss!

Rådjursget och tre killingar ...

... gick ner sig på isen här nere där älven rinner ut i sjön! I strömmande vatten blir isen tunn och den höll dem inte. Sorgligt är det. Vi är många  som har följt deras kamp för att överleva den här hårda vintern.

Vaknar ...

... på hotell i Karlstad gör vi. Lite koll på Bergvik, sen åker vi hem till vovvarna. Jag ska berätta mer om konserten med Sissel och det märkliga konserthuset i Karlstad senare.

Spikmatta ...

... pratade vi om sinsemellan på studiedagarna i Åkerby. Det är lärorikt med studiedagar, fast inte alltid på det sätt man tror. ;-) Jag har kollegor som rekommenderar spikmatta och som använder den dagligen för ökat välbefinnande. Det är trovärdigt folk. Kanske nåt att testa? Kan tänka mig att alla vassa stick man får triggar igång endorfinerna, som gör att man mår bra. Kroppens eget sätt att hjälpa oss härda ut med smärta. Funkar kanske bättre på kvinnor än män. Vi kvinnor lär ju ha en mer effektiv endorfinproduktion för att kunna härda ut med förlossningar.

Kanske nåt att prova på ändå, trots att jag hört en del rata mattorna efter en tids användning?  

Nyårsraket ...

... är det här en bild på, just när den flyger iväg! Jag hittade bilden i kameran och förstod inte vad det var först. Men sen såg jag, det är verkligen en nyårsraket i det ögonblicket den flyger iväg upp.


Lönehelg ...

... verkar det vara i Karlstad, massor av människor ute på gatorna och i butikerna. "Back on track" är slutsålt överallt i rimliga storlekar, går inte att köpa någonstans. Men spikmattor finns, undrar om jag ska investera i en? Och vilken sort i så fall? Dvs hur många spikar? Och hur tätt?

Nu ska vi snart sätt oss till bords på Kvarnberget.


"Back on track" ...

... heter plagg som värmer extra mycket. Jag fick lära mig om det nu på studiedagarna av framsynta kollegor som testat. Eftersom jag är frusen så spetsar jag alltid öronen extra mycket när det talas om värmande kläder.

Back on track-plaggen innehåller alltså en fiber som är keramisk på något sätt och som strålar tillbaka värme in i musklerna (om man nu har några!). De ska fungera som något i stil med microvågsugn fast väldigt svagt. Låter lite skrämmande men blodgenomströmningen ökar och därmed läkningsprocesser.

Täcken i det här materialet har används en tid på hästar och hundar för att mjuka upp och förebygga skador i samband med tävling / ansträngning. Men tydligen har effekten varit så påtaglig att man dopingklassat det för hundar. Hur man nu ska kunna kolla detta???

Nu finns plagg även för människoanvändning och säljs av bl.a. Life-kedjan tror jag.

Undrar om jag Frysmaja vågar testa? Liknelsen med micro låter läskig!



Världens bästa kollegor ...

.... har jag!! Utan deras  stimmande och benägna bistånd hade jag aldrig överlevt två dagars deportation till Västmanland, borta från gubbe och hundar! Jag är ett riktigt fjomp! Det hjälpte inte att Åkerby är fantastiskt och en del av studiedagarnas innehåll var intressant. Ska berätta mer om det senare.

Ice-bugs ...

... borde vi köpa idag i Karlstad till gubben som drattade omkull på isen här utanför igår och slog huvudet i ordentligt. Han verkar dock ha haft tur och ser ut och låter ungefär som vanligt. Men jag ringde hem stup i ett från Åkerby och kollade förstås så han inte somnat eller börjat sluddra!
Lotten har köpt och rekommenderar!
http://www.icebug.se/ProductList.aspx?m=6

Kate Moss var hos Dior ...

...på  party i Paris i förrgår för att fira sitt nya läppstiftkontrakt eller nåt och där var svärdotter med och festade om jag förstod saken rätt. Jag glömde bort att be om referat av det hela så jag har inget att berätta  här på bloggen. Det kunde ju ha varit smarrigt  med en insiderapport. Ha ha...! Men jag fick i alla fall till en överraskande inläggsrubrik här från bonnalannet.  

Lite dåligt samvete hade jag för att jag inte pratat med sönerna på länge, så jag ringde alltså upp dem igår när jag kom hem från Åkerby. Det blir oftare gubben som ringer upp eftersom han har deras telefonnummer inprogrammerade på sin telefon och jag kan inte sånt. 

 Tidningssonen och fästmö C satt och slappade eftersom C precis kommit hem från Paris och Kate Moss - fest hos Dior. Sånt kan man bli lite dagen-efter-kvällen -före-trött av. Jag kan ju bli fascinerad av de dyker ner i den där  glamourvärlden som är så långt från vår tillvaro här i de värmländska skogarna.  Sonen är nöjd med att hans tidning har haft en "all time high" med läsare av senaste numret tror jag det var.  De kommer hem hit om några veckor, hoppas att isen är kvar då så vi kan ta en sparktur på sjön med hundarna! Det blir inte lika glammigt som hos Dior,  eller på Stockholms modevecka, men minst lika kul. 

Yngste sonen, dataspelsritaren, ringde jag också. Han var i Göteborg på dataparty! Det var en ren nostalgitripp för hans del. Sånt här åkte han på i början av nittiotalet när han var så där 15 år. Det var i danska ´Herning exempelvis med så där 3000 spelande och tävlande ungdomar, vakna i flera dygn eller i Göteborg med 800 deltagare. Nu var de ett par hundra deltagare bara, men inga femtonåringar utan hans generation! Gamla bekanta och massor av nostalgi, några med de egna barnen och fruar! Men precis som förr så skulle det tävlas. M höll på och gjorde en bild som skulle upp till bedöming i dag lördag. Besök skulle han på plats få av Årjängsbördige, numera Göteborgsboende Kent P.

Senare under helgen eller i början på nästa vecka skriver jag om Åkerbyvistelsen och om nya läroplanen för grundskolan.  I dag lördag, ska vi till Karlstad på shopping, sedan på mat hos svägerska och därefter konsert i nya CCC med Sissel K.

Glada Hudik ...

.. är namnet på en teater med skådespelare som är utvecklingsstörda. Deras skapare Pär berättar om dem, hur han fick jobbet att hugga ved med dem och bara hoppades att träden i skogen skulle ta slut, hur en del av dem gått på skoknytarutbildning i 8 år utan att lära sig tills Pär tog med dem till en skoaffär och köpte skor med kardborre, hur en av dem frågade i New York -tullen om det var "turist" eller "terrorist" de skulle säga att de var (men alltsammans löste sig när de kramade tullarna!),  hur de kom till Brodway och gjorde succé osv. Intet öga var torrt och vi skrattade med dem ( inte åt!), jag har ju jobbat i den här branschen i minst 10 år och kan känna igen de pedagogiska ambitionerna.

Lennart Bryntesson, Ingegärd och familj...

... sitter på första parkett på Lets Dance i kväll fredag och ibland håller de upp en skylt med hejaramsa för Tina Törner från Åmål!

Agenda

I morgon lördag kommer jag att skriva om dataparty i Göteborg som datorritarsonen är på, svärdotters resa till Diors träff med Kate Moss, min vistelse i Åkerby i två dagar med nya skollagen och nya läroplanen + om dem,  om mina bästa kollegor, om Lennart med familj på Lets dance, Glada Hudik i Skavlan och morgondagens resa till Karlstad med Sissel K.  bl.a.

Men i kväll fredag ska jag bara bli bortskämd av umgänge med man och hundar som jag har längtat efter i två dagar!

Ved är det, blir det!


Nu växer högarna av ved både här och där utanför husen. Många eldar med ved och den ska tas hem på vintern när det är lätt att arbeta i skogen och köra. Sen ska den kapas o klyvas på våren, torka över sommaren och börja eldas med frampå hösten.


Massor av varg ...

... är det i Värmland enligt de senaste säkrade uppgifterna via länsstyrelsen. Förutom de här nedan kända så rör sig ett antal djur mellan reviren förstås, djur som inte registreras eller är kända. Enbart Värmland och Dalarna tillsammans har så många vargar som enligt riksdagsbeslut ska finnas maximalt  i hela landet. 210 vargar är ju vad som ska finnas som mest i Sverige tills vidare har riksdagen bestämt. Men Naturvårdsverket har tagit sig friheten att göra 210 vargar  till ett minimum tydligen. Vad säger riksdagen om det? Och hur prövar man sånt? Kan ett statligt verk gå emot ett beslut fattat av Sveriges riksdag?

Värmlands 21 kända vargrevir i januari 2011:

Juberget. 1 revirmarkerande hona (delas med Norge).
Varån. 2 djur (delas med Norge).
Höljes. 1 revirmarkerande hona (delas med Dalarna).
Rotna. Föryngring, ej bekräftad (delas med Norge).
Hästberget. 2 djur (delas med Dalarna).
Petsjö. Föryngring (delas med Dalarna).
Trång (Nyskoga). Föryngring, ej bekräftad.
Acksjö. Föryngring, ej bekräftad.
Aamäck. Föryngring (delas med Dalarna).
Gräsmark. Föryngring (en varg trafikdödad).
Skugghöjden. Föryngring.
Ängen. 2 revirmarkerande djur.
Jangen. Föryngring.
Gårdsjö. Revirmarkerande par.
Gåsborn. Föryngring, ej bekräftad (delas med Örebro län).
Sandsjön. Föryngring.
Loka. Föryngring (delas med Örebro län).
Glaskogen. Föryngring, ej bekräftad.
Lennartsfors. 2 revirmarkerande djur (delas med Norge och Västra Götaland).
Väse. 2 djur.
Hasselfors. (Delas med Örebro län).


Värmlands 21 vargrevir som är kända av länsstyrelsen i januari 2011. Högupplöst karta finns även att ladda hem längst ner på sidan. Källa: Länsstyrelsen i Värmland

Källa är länsstyrelsen


( C ) annekterat?


Valanalysen som C har gjort framhåller Stureplanscentern som förebilden framöver.

 Det kommer att bli som att tända på torrt krut hos de landsbygdsväljare och

landsbygdscenterpartister som finns kvar. I ett antal landsortskommuner har Centern

varit det dominerande partiet, inte bara under det senaste valet med decennier av klok

politik, närhet till väljarna och en god hushållning. Många tycker nog att typ Sunnecentern

borde fått bli förebilden istället.

Att nu formellt bli nonchalerade av Stureplanscentern  är  som att tända på torrt krut ute i

bygderna. Många centerpartister känner inte igen sig längre och undrar om C har upplåtit

sitt parti till ett gäng främmande storstadsfåglar som helt enkelt har annekterat partiet för
att få en billig politisk karriär.  Att infiltrera ett redan befintligt parti och långsamt ta över

det var enklare än att göra sig mödan att bilda ett nytt.  

Det finns en risk att detta straffar sig vid nästa stämma när det ska väljas ny (c ) -ledning.
Min gissning är att knivarna nu till sist i elfte timmen slipas för en förändring mot fokus

på jord, skog, vägar, järnvägar, energi, bra mat osv.  Och jag tror inte att Maud Olofsson

kommer att bli en del av den. Men den som lever får se.


Annie J hade nog innan detta ett brett stöd i partiet med sin karismatiska framtoning,  men
det kan vara som bortblåst nu med de senaste utspelen i media.

http://www.dn.se/debatt/elpriserna-maste-regleras-for-att-skydda-konsumenten


Ängkasa i Mölntegen ....


... har fått det ljusare óch luftigare runt huset, ett verkligt lyft. Och han som har gjort jobbet i skogen har gjort så fint. Det blir som en park.

P-G chatt ...

... finns här! Den gjordes igår tisdag på NWT tror jag. Och jag får läsa att hans favvoämne i skolan var syslöjd,  för att han kunde använda gaspedalen där (på symaskinen!) Ha ha...!  Att han gärna jagar visste jag ju redan eftersom han o Roland tar sig en jaktdag ibland ute på Egenäs, ibland tillsammans med pappa Morgan. Vi har förstås varit med och bidragit med en liten peng till hans rallystart, precis som många andra och det känns som att köpa biljett till en spännande upplevelse. Vi önskar verkligen lycka till!

Både med rallyt och bröllopet som enligt tidningen ska gå av stapeln den 19:e februari. (var det väl om jag minns rätt från läsningen nu)

Tips om Kerstin Segerbergs ...

... försvinnande lämnades av flera personer, men registrerades tydligen  inte hos polisen och följdes inte upp. Nu har framkommit att både det par som Kerstin skulle lämna blommor till ( Nils o Ellen) och boende i området ( Mikael och Sofie) lämnade upplysningar till polisen om den väg, som var den väg Kerstin  och hennes bil stod på i fem dygn i väntan på hjälp. Man tipsade om att det är en väg där folk ofta kör fel och att man borde söka där.

Samtidigt funderar allt fler över varför polisen inte kunde organisera hjälpinsatser från exempelvis ortsbefolkning med skotrar och traktorer med plogar, eller hemvärn eller jaktlag, eller andra som hade varit tillgängliga i spaningsarbetet istället för att lämna oplogade vägar ogenomsökta. 

För ett par år sedan fick just jaktvårdskretsen förfrågan om man kunde tänka sig att hjälpa till vid sökandet efter försvunna personer och kretsen  ställde sig positiv. Men ingen hörde av sig när Kerstin var saknad. Och i flera dygn kontaktades inte kommunens  räddningstjänst för att hjälpa till, endast för att låna ut bandvagn.  Det är lite svårt att förstå utan förklaringar.  Men de kanske finns fast de inte kommit fram i media.

Henry S...

... jag kan inte öppna mailbilagan med släktforskning. Och jag är vansinnigt nyfiken på vad den innehåller. Och inte heller kan jag maila, det kommer i retur. Går det att lösa tro? Om jag kan, så bidrar jag förstås.

Vem länkar ...

... nu då när statistiken över läsare rakar i höjden? Det brukar vara så att någon därute har lagt en länk som gör att ovanligt många läsare letar sig fram. Som vanligt lär jag aldrig få veta. Dilemmat och tjusningen med att ha en blogg.

Lärarjobbet!

Lite dagbok! (Långt inlägg blir det, om hur det kan vara att jobba som lärare. Läs det inte om Ni inte  är jätte-intresserade av skola och lärarjobb! Hoppa till nästa i så fall direkt!)

Jag tycker mycket om mitt jobb som lärare!

Jag är glad under arbetsdagen och njuter av jobbet med elever och kollegor. Det fyller mig med kraft och energi! 

 Ett sånt uttalande kan få stå som motvikt mot allt negativt som rapporteras om skolan i allmänhet i Sverige och kanske ibland om skolan i Årjäng i synnerhet. Vi är nog rätt många ändå som upplever undervisningsjobb i skolan som positivt, fast det inte syns och hörs så mycket från oss.

Att vara klasslärare när det fungerar bra är otroligt roligt. Det är oslagbart att finnas mitt i det kokande centrum som det innebär att hålla ihop 20 - 25  små människors dagliga  tillvaro och deras föräldrars. Men jag har börjat finna vägen tillbaka till rollen som speciallärare nu. Det är ett helt annat jobb.

Mitt jobb nu som speciallärare är ett detektivjobb som innebär en ständig utmaning. Jag träffar elever som har bekymmer med sin läsning och skrivning bl.a. Och jag fattar först inte alls varför det har hakat upp sig på vägen när jag möter en ny elev. Sen gäller det att starta spaningsarbetet;

- är det så att eleven i fråga har fastnat i en felaktig lästeknik och inte kommit vidare?

-eller handlar det om grundläggande svårigheter och i så fall mest auditiva eller visuella, dvs ligger de största problemen i att höra orden som ska läsas / ´skrivas eller handlar det om svårigheter att komma ihåg hur ordet ser ut rättstavat = bildseendet?

- eller har tempot i läsningen blivit för högt för förmågan så att det går för fort och förståelsen tar stryk, då märks det inte i enkla tester, men funkar inte längre fram  i skoltiden när faktatexter måste förstås. Träning på tempoväxling behövs, sakta när det är svårt och snabbare när det är lätt!

- eller är det så att eleven i fråga faktiskt har fuskat sig igenom läsningen, struntat i läsläxor och fått för lite träning på lektionstid. Bra läsning kan inte erövras utan mycket övning - gäller alla.

-eller är det så att läsmognad och lust att läsa inte har infunnit sig än, det finns ingen motivation att läsa och då är det svårt att komma vidare.

- eller finns det bekymmer med synfel som inte är åtgärdade(skolhälsovårdens  vanliga syntest mäter endast seendet på långt håll, inte på läsavstånd! Ibland träffar vi på elever som har svårt att läsa upp i mellanstadiet pga ganska enkla synfel! Det är märkligt, men sant!)

- eller finns det problem med hörsel, om man inte hör bra så är det svårt att läsa och särskilja olika bokstavsljud

- eller är det svårigheter att växla mellan ljudningsläsning ( som behövs för att läsa nya ord i detaljhjärnhalvan) och helordsläsning ( som används till kortare bekanta ord/ delar av ord i bildhjärnhalvan), den växlingen måste automatiseras i hjärnan och ska kunna ske snabbt i det som kallas Corpus Callosum (ungefär), bryggan mellan hjärnnhalvorna som har  begränsad kapacitet - kan störas av intill-liggande nervimpulsflöde, inifrån kroppen eller utifrån omvärlden eller av omognad .

- eller funkar inte sekvensläsning? Det innebär att när man kommer till långa ord så behöver man kunna läsa delar av ett ord på ett bra sätt, som helord, istället för att ljudningsläsa hela ordet.

- eller används inte förståelsen som en av strategierna i läsningen, dvs att man av sammanhanget och bilderna försöker lista ut vilka ord som kan förekomma i texten?
 
- eller är det ren oro som spökar, det är helt enkelt för svårt att sitta still tillräckligt länge koncentrerat för att läsa tillräckligt mycket.

Tja, det var ett axplock ur min katalog av förklaringar. De här och ett antal till,  måste finnas i bakhuvudet hela tiden när jag möter eleverna. Det är ständig spaning,  detektivarbete alltså. Jag märker att ju längre jag jobbat med detta och haft det som specialintresse i jobbet, desto mer går jag på en  slags känsla, en omedveten kunskap (tacit knowledge) som ligger i bakgrunden. Jag litar inte på den utan testar den ständigt men jag har allt oftare rätt redan första gången jag hör eleven läsa för mig. Och jag vet inte alltid varför. Men stödet till den enskilde elever ser olika ut, beroende vad som ligger bakom bekymren förstås. Därför måste jag ta reda på orsaken först innan jag börjar med aktivt stöd. 

 Och när väl orsakerna är funna så måste vi hitta ett stöd som kan accepteras av eleven också, ett  som väcker intresse. Det är ett letande i hyllor och bland tips från kollegor, frågande runt  i korridorerna när vi möts ( den vanliga gemensamma mötestiden är ju numera ockuperad uppifrån central skolnivå i landet, av kvalitetsutvärderingsplanehelvetet så den är inte längre särskilt användbar till att utbyta pedagogiska erfarenheter och kunskaper, vilket innebär att pedagogiska samtal förs i flygande fläng - på väg till och från ).

Tja, så där är det ungefär på mitt jobb och jag tycker om mina arbetsdagar! Kanske både "trots allt" och "tack vare"! Trots knappa resurser i form av tid, utrustning och lokaler ibland, men tack vare fantastiska kollegor och elever och föräldrar.  






Äntligen!

Nu får hon sparken! Borde ha skett för länge sedan!