Examenskriget ...

...kan få nytt bränsle nu.

Vi har i Årjängs kommun haft en intensiv diskussion huruvida skolans examensfirande ska ske i kyrkan eller på annan plats.  Förra årets examen i centralorten firades till slut i sporthallen medan en del andra skolor i kommunen firade i  kyrkan  eftersom de skolorna inte hade några elever som kunde känna sig kränkta av det p.g.a. religion. Detta var i linje med beslut av rektorerna, de som har det yttersta avgörandet i frågan. Kommunpolitikerna, åtminstone en del av dem, stödde i princip ett examensfirande i kyrkan, men besluten låg alltså hos rektorerna på de enskilda skolorna. 

 Det blev en livlig debatt bland årjängsborna i den här frågan både ute på stan och i media, men till slut var de flesta hjärtligt trötta på det hela och menade att huvudsaken var att barnen fick en fin examen.

Sotenäs kommun valde istället att framhärda och fira examen i kyrkan. Man blev JO-anmäld för detta tilltag och nu har
JO kommit med sitt yttrande. JO friar kommunen och menar att det är fritt fram att fira examen i kyrkan så länge man inte har några religiösa inslag i firandet.

Undrar hur det går om någon anmäler till DO? Gamla DO var ju drivande när det gällde att försöka få skolorna att välja icke-kyrkliga lokaler för exemensfirandet . Men DO har ju en ny ledning nu sedan förra chefen fått sparken. Därför vet ingen  vad DO numera tycker i frågan.

Kommentarer
Postat av: Herta

Att bli Jo anmäld behöver inte vara något negativt alls. Tvärtom. Det blir människor som vågar fatta beslut.

Postat av: Ailas

Jag har skrivit det förut, men gör det igen. Jag kan verkligen inte förstå varför det skulle vara kränkande för någon att ha sin examensavslutning i en kyrka. Sporthallen? Vad säger då de som eventuellt inte idrottar? Är inte det kränkande? :)

2011-02-25 @ 16:48:41
URL: http://ailas.svenskablogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback