Upproret i Egypten ...

... tycks sprida sig och världen håller andan lite förskräckt. 

Människor som lever i
andra diktaturer i arabvärlden har fått inspiration av det lyckade exemplet i Kairo. Nu finns det "upprorsungar" lite överallt. De styrande hanterar det olika. Några försöker lugna det hela med att lova mer av dialog så som Bahrain, några stänger desperat ner internettrafiken och fängslar människor så som Libyen.

Det är märkligt att internet kan användas till att förändra styrelseskick i ett land. Information är en viktig ingrediens i demokratin, egentligen den grundläggande förutsättningen och ett mycket starkt vapen. Den  som kan informera sig själv och andra snabbt och direkt, har makt. Om några miljoner invånare rent fysiskt  reser sig upp samtidigt och går mot en diktator så  utgör de ett reellt hot.

Undrar var det slutar?

Och kommer några "tyckargrupper" i västvärldens demokratier  att använda sig av samma "knep" för att göra sin röst hörd i något sammanhang, exempelvis i Italien där en kontroversiell ledare klamrar sig fast vid makten trots folkets missnöje? Berlusconis maktmissbruk, korruption, lyxliv, kvinnohunger har italienarna hackat i sig, men vid sexköp av minderårig gick en gräns, åtminstone för kvinnorna i landet. De har fått nog nu och kräver hans avgång. Fast han klarar sig väl som vanligt och den här gången genom att hans regering driver igenom rättslig immunitet för hans del.


Kommentarer
Postat av: Herta

Hela situationen är otroligt spännande.Skall demokratin segra och skall de olika folken kunna genomföra sin demokrati utifrån hur de vill ha det?

Postat av: Inger Maryissa

Jo, det är mycket som händer i denna del på vår jord just nu.

Och får hoppas att allt kommer att leda till det bättre för alla människor i dessa länder och även för tryggheten på vår jord.

Det finns ofta så mycket politiskt spel bakom kullissern....

Det är sorgligt att människor ska behöva kämpa så för demokrati och för att få det bättre

Och ja, det är otroligt hur internet kan ha det inflytande den har,

och det är väl det som diktaturer är rädda för...

Ja, man undrar hur allt kommer att sluta, men hoppas det bästa...

2011-02-19 @ 22:39:08
URL: http://ingermaryissa1.blogg.se/
Postat av: Selma

Det känns också symptomatiskt att man försöker stänga ner nätet från makten när man ser vad som pyser upp.

2011-02-20 @ 07:15:12
URL: http://frunatmaken.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback