Utvecklingen i Libyen ...

... är skrämmande. Stora delar av  landet behärskas av oppositionen mot Ghadaffi och den stöds  av armèn.  Ghadaffis privatmilis är dock välutrustad och  består av 120.000 soldater, medan armén alltid av diktatorn setts som ett hot, är dåligt utrustad och består av endast c:a  50.000 soldater. Dessutom hyr G nu in legosoldater  och har tillgång till en stor säkerhetstjänst av KGB-modell. Legosoldaterna är inhyrda för att döda och för att våldta kvinnor. De kommer från de fattiga länderna runt Libyen, från öststaterna och det forna Jugoslavien. De avlönas väl, enligt uppgift 2000 EURO per dag, men pengar har diktatorn gott om.  Den senaste grymma taktiken är att gå in husen i Tripoli och döda kvinnor och barn medan de unga männen demonstrerar. Baktanken är att männen då ska stanna hemma istället för att gå ut på gatorna och visa sitt missnöje. Ghadaffi är både ond och galen.

Just nu fredag morgon 5.00 råder lugn i Tripoli. Ghadaffitrogna soldater har slagit en ring runt staden. De som vill passera måste släppa ifrån sig mobiltelefoner och visa grön flagga till tecken på att man stöder G. Bilar som närmar sig staden beskjuts. Enligt uppgift planerar de unga männen att inom kort gå ut i massiva demonstrationer mot Ghadaffi men riskerar alla att bli nedskjutna i blodig massaker. Det finns uppgifter om att det råder ett bedrägligt lugn just nu men  att nya stora demonstrationer planeras i Tripoli idag efter fredagsbönen, medan andra uppgifter gör gällande att det som händer inte är planerat, utan bara händer slumpartat. Ingen vet säkert eftersom säker rapportering i princip är  omöjlig.

Skrämmande är också att Al Qaida har blandat sig det hela och uttalat sitt stöd för oppositionen.  Det betyder att den organisationen i så fall kan komma att kräva ett inflytande när den nya / de nya staterna ska byggas upp igen. Och vad det kan innebära vet vi redan. Allt fler talar om risken för långvarigt kaos / anarki om ingen militärmakt snabbt kan återupprätta någon sorts ordning i avvaktan på en eventuell demokratisk process, eller vad som nu kan tänkas komma efter Khadaffi. Och frågan är vilken militärmakt som känner sig manad att ta den utmaningen när nu det egna landets armé är för svag.

Omvärlden i övrigt har ännu så länge varit militärt passiv men förbereder sig för att ta emot flyktingströmmar och försöker hitta Ghadaffis tillgångar för att frysa dem. Högsta prioritet för länder som Sverige och USA har varit att få ut de egna medborgarna. Deras säkerhet är hotad av det allmänna kaoset, men också av risken för gisslantagande.

Det faktum att flera länder, bl.a. Italien, är beroende av Libyens olja har också hållit tillbaka internationella inblandning i det som händer i Libyen nu. I kölvattnet på oroligheterna har oljepriset gått i höjden och hotar den ekonomiska återhämtningen i till exempel USA. Det är svårt att föreställa sig att det landet   vill ge sig in i ett nytt kostsamt krigsåtagande med tanke på de problem man redan har.

Om FN hade varit något att ha så hade det varit ett självklart uppdrag för den organisationen, men FN är ju en "lam anka", en gigantisk byråkrati genomsyrad av självändamål eller nåt i den stilen enligt  f.d. revisor Inga - Lilla Ahlenius. Så därifrån lär man inte få någon hjälp att stoppa blodbadet i Libyen.

http://www.expressen.se/nyheter/1.2342259/khadaffis-privatarme-ar-storre-an-landets
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/spant-lugn-infor-gaddafis-motdrag_5967567.svd

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/usa-forbereder-atgarder-mot-libyen_5964409.svd

http://www.svd.se/nyheter/utrikes/legosoldaterna-som-tjanar-gaddafi_5965951.svd

http://svt.se/2.22584/1.2338700/risk_for_blodiga_sammandrabbningar_i_dag&from=rss?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Svtse-Utrikesnyheter+%28svt.se+-+Utrikesnyheter%29

Här kan man följa dagens händelseutveckling:
http://svt.se/2.22584/1.2338677/folj_fredagens_handelser_i_libyen

Sen skulle jag vilja se Stina Dabrowskys intervju med Ghadaffi igen, där han bl.a. förklarar varför det inte finns någon opposition i landet.Kommentarer
Postat av: Selma

Ja, huga. Man håller tummarna för fred och frihet även för Libyerna.

Postat av: Inger Maryissa

Ja, det är så fruktansvärt det som händer i Libyen, och detta visar verkligen vem Ghadaffi verkligen är,

och han måste vara otroligt sjuk psykiskt, och maktgalen

då han kan skada och döda sitt eget folk för att få sitta kvar vid makten.

och dessutom hyr in soldater från länder omkring för att göra detta.När jag ser honom på TV ( CNN ) så tycker jag han ser ut att vara en mycket sjuk person...psykiskt...

Ja, han är både ond och galen och det är obehagligt att titta på honomMen många börjar mer och mer att vända honom ryggen, och jag tror att hans dagar är snart räknade.

Fast man vet inte vilka fler ohyggliga saker han kommer att orsaka befolkningen i landet innan dess.och hoppas verkligen att den stora demonstrationen idag inte slutar i blodbad...

man blir ju orolig.Vi trampar ju på samma jord, och det är svårt att se och höra hur andra människor lider.

Önskar också att FN vore starkare...det har förändrats en hel del under senaste åren.Kommer att följa dagens händelser..

2011-02-25 @ 14:21:33
URL: http://ingermaryissa1.blogg.se/
Postat av: May Flodström

Jag har boken här i Thailand. På Stinas fråga; Jag har hört att om det uppstår en opposition i Libyen så försvinner den eller dödas.

Dåren svarar: Det stämmer inte. Det finns ingen opposition i ett land med ett folkligt system. Opposition riktas mot en regering och Libyen har ingen regering.

2011-02-27 @ 05:16:48

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback