Med lille Bill i Stockholm.
I Livrustkammaren i slottet har man byggt upp ett par rum längst in med Lilla spöket Laban-tema. Barn kunde klä ut sig till Laban / Labolina, leka med skrämselgrejer, läsa böcker, rita och klä ut sig med andra kung-drottning-prins-prinsesskläder.
Bill tyckte att det var lite läskigt och ville inte släppa oss långt ifrån sig.
En eftermiddag tillbringade vi Vasaparken som ligger nära Bills hem och alldeles bredvid hans dagis. Det är en plats han känner väl till. Fotbollspark, basketmål och rutschkana är favvosaker, förutom sandlåda och studsmatta förstås. Vasaparken är en helt otrolig anläggning, jättestor.
Korv är gångbart just nu och Bill känner igen en korvkiosk på långt håll. Imorgon kommer bilderna från besöket på Skansen. Där var Bill frimodigare och dessutom tillsammans med Bobo, Lina o Robin.
Grattis Lina o Robin!
Hoppas ni får en riktigt fin dag idag! Vi ses snart och firar lite tillsammans i Sillerud också!
Jaktmässa Tullgarns slott
Tullgarns slott i Södertälje ägs av kungen o här är varje år en stor jaktmässa. Det måste vara Sveriges största med massor av utställare. Vi var där igår över dagen.
Troféer
Skjutbanor av alla de slag, för stora och små, för avancerade och nybörjare.
Populärt var möjligheten för besökare att testa den egna hundens vildsvinsintresse.
Olika former av jakt o eftersök visades upp, alla hundklubbarna var där med montrar, massor av försäljning av viltmat i olika varianter. Jaktkläder, vapen och tillbehör fanns i stor mängd med alla de stora försäljarna och även mindre kända. Många hade barn och hundar med sig, för barnen fanns en hel del ordnat. Alltsammans var utspritt över ett stort område så det gick att ta sig fram trots mycket folk. Ändå var vädret inte det bästa, rätt kallt och blåsigt och några regnstänk då och då. Annars hade vi nog tur med vädret som slapp skurarna när vi var där. Mässan pågår över helgen också tror jag.
Senare idag blir det inlägg och bilder från vårt besök i Stockholm hos lille Bill o hans familj
Inköp på jaktmässan!
Rolands nyttiga inköp; en ny ryggsäck till mässpris på Tullgarn. Den kändes stadig, grova rör och hög att sitta på 55 cm, dessutom utfällbart "bord". Och så fick han en hundförarväst på köpet.
Den gamla ryggsäcken var minst sagt bedagad, den åker ut nu. Klassisk oljerock letade vi efter men det fanns ingen.
Mitt fullständigt onödiga inköp; en jättewobbler att fiska gädda med. Ha ha.... jag fiskar ju nästan aldrig. några enstaka gånger per år. Tänkte att jag skulle prova någon gång, trolla hem en jättegädda!
Den fanns i andra färger också.
Jaktmässa ...
... har vi varit på. Råkade komma dit mellan regnskurarna så vi hade väl tur med vädret ändå fast det var rätt kallt och mulet. Roland köpte en nyttig och behövd sak och jag en galen, fullständigt onyttig sak! :-)
Berättar mer när vi kommit hem!
Tullgarn Jakt - o viltmässa ....
... kommer vi att besöka idag fredag. Hoppas på hyfsat väder. Det ser lite så där ut på yr.no.
SIFO - helt vansinnigt - 31 sidor!
Jag fick ett tjockt kuvert från SIFO med en enkätundersökning som jag ombads fylla i o som belöning skulle jag få en lott. Och man hade en ton i anvisningarna som om jag var utvald och att detta var en ynnest! För ingen ersättning i stort sett ombeds jag fylla i 31 tätskrivna sidor med frågor. Alltså flera timmars arbete eftersom frågorna inte är så lätta att svara på. Och som vanligt så är alla harmlösa frågor först sen kommer de mer personliga typ, om min politiska hemvist, hur jag ser mig själv osv. Det är alltid så, för när man lagt ner en massa tid på att svara på betydelselösa frågor så ska man av bara farten ta de jobbigare och de som man kanske tycker hör privatlivet till. Jag kommer självklart inte att svara en enda fråga. Men ibland kan jag få lust att fylla i rena galenskaperna.
Fågelunge på vägen!
Idag när jag kom från bilen så satt den här lille gynnaren mitt på vägen och han gjorde ingen ansats att flytta på sig. Jag fick gå ganska nära och vifta med händerna för att han skulle göra några flax mot gräsmattan. Jag motade honom en bit upp i trädgården så att han inte skulle bli överkörd. Jag hörde hans mamma pipa ängsligt i närheten. Gissar att det är en flugsnappareunge. Roland tror på talgoxe. Han brukar ha rätt.
Varg på Hästöna igår!
Igår tisdag var det en varg i trädgården hos Rolf o Mona på Hästöna. Den kom över gräsmattan när R. kom från jobbet o svängde in med bilen. Den stannade till på stenmuren vid kontoret och försvann så småningom ner mot bron men oklart om den gick över den eller blev kvar på Hästöna.
Rådjurskiden klarade sig!
Olle rapporterade igår tisdag att inget rådjurskid blivit dödat eller skadat i slåttern på Liane. Skönt att höra! Det är samma vånda varje år.
Grässkörden går vidare på Liane
Här kör arrendator Olle strängläggaren igår tisdag.
Under tiden balas och körs balar till hemgården, Guterud i Långserud. Gissar att det är Göte och så någon mer. Just här så är man tvärs över på Elgtån.
Vi är glada att marken på Liane, så där 60 hektar, brukas av duktiga och proffsiga bönder, bröderna Jakobsson och numera också deras söner och anställda. Olle kom in och fikade. Han berättade om studiebesök han nyligen gjort på engelska gårdar. Där fanns försök med att bara ge mjölkkorna det de kunde beta. (Extensivt jordbruk kanske det blir då?? Fast man gödslar väl betesmarken förstås) Det finns ju mycket och frodigt gräs i England. Man koncentrerar kalvningarna till tre månader. Då gissar jag att man sinar ner korna under den tiden när det inte finns så mycket gräs att beta, men det är bara min fundering. I alla fall så var detta sätt att bedriva mjölkproduktion mer lönsamt än att ge tillskott av kraftfoder, spannmål eller dy. Man får mindre mjölkmängd förstås, men har i gengäld lägre kostnader. Intressant när varje land gör det bästa av sina förutsättningar.
Sen var det intressant att höra att man i England, alltså till och med på gårdar som visades upp för utländska besökare, hade gödseln i en grop i marken som förstås växte till en stor hög. På fråga svarades att det naturligtvis inte var tillåtet men att ingen någonsin kontrollerade. I Sverige hade en miljöinspektör fått blodstörtning vid anblicken av något sådant. Gödselhanteringen är det noga med här, det ska byggas in och får inte läcka ut, får bara spridas på åkrarna under vissa förutsättningar osv. Det är ju precis den uppfattningen man får om orsakerna till att svenskt jordbruk har svårt att hävda sig i konkurrens med resten av EU. Kraven och kontrollerna är mycket hårdare här hos oss och därmed blir produktionen dyrare, men staten kompenserar inte för att man lagstiftar fram den orättvisan. Och det är svårt att ta ut kostnadstäckningen via konsumenten.
Boberg!
Ikväll vid 6-tiden stod han på Liane och kråmade sig i solskenet. Han ser ut som en riktig hemmansägare. Tog bilden från vägen.
Från fågelfronten i övrigt kan rapporteras att tornfalkarna har kläckt. Det verkar vara bara en unge, nu är de tre stycken som flyger omkring.
I morgon bitti blir det bilder från grässkörden på Liane idag.
EU val analyseras ....
.... överallt i media. Det slås på stora trumman och utropas kris o katastrof när man ser till hur valet utfallit i Europa som helhet: De små EU-kritiska partierna går framåt o de stora makthavarna backar. Men om jag har förstått saken rätt så innebär valet i praktiken ingen förändring av de majoritetsförhållanden som rått de senaste åren. Inget radikalt kommer att förändras, lite storm i en ankdamm kanske. Man kan väl tycka att det är mycket begärt att alla ska älska den här gigantstaten som ibland ser ut att vila på lerfötter. De stora partierna kommer att fortsätta styra o ställa. Självklart kommer EU-företrädare att i media säga att man tagit intryck av den kritik som valresultatet innebär och att man är beredd att förändra. Men historien lär oss att man inte bryr sig särskilt mycket.
Och det är synd. För jag tror att man skulle kunna bita huvudet av kritiken om man såg över exempelvis djurskydd o miljöfrågor. Som det ser ut idag så utrotas den svenske bonden för att Sverige har mycket hårdare krav och EU är alldeles för saktfärdigt att komma efter. EU skulle också ses mer positivt i flera länder om man slutade ställa orimliga krav på ländernas rovdjurspolitik. EUs hantering av migrationen har också kritiserats hårt, där behöver man vara mer uppdaterad utifrån de förhållanden som faktiskt råder.
Om jag får göra en ytterst okvalificerad gissning så är det de här tre frågorna som ligger till grund för den kritik som ligger i röstresultatet från Sverige; djurskyddet, klåfingrighet i rovdjurspoltiken och
hantering av invandring / flyktingmottagande
EU borde överlag lägga band på sin maktlystnad o ta ett steg tillbaka när det gäller överstatligt bestämmande. Ett antal länder upplever att det EU man en gång gick med i, en samarbetsunion med självständiga stater, har utvecklats allt mer mot en Europeisk stat där medlemsländerna o deras invånare får väldigt lite att säga till om. Det plottras för mycket med snus och gurkor och antalet vargar i federalismens namn.
Rakare väg ....
På något vis ska vägen här förbi Liane bli rakare och få bättre diken. Jag har inte förstått riktigt hur det ska bli men ett av de första momenten var tydligen att kolla var det finns kablar så man inte gräver av dem. Och då kan man gå så här med en maskin som piper där det finns en kabel i marken som elkunnige grannen Ö. gör här. Det här var ett tag sen nu, ska bli spännande att se hur det blir med nya vägsträckningen förbi här hos oss.
Rekordtidig första grässkörd på Liane!
Idag drog den igång i alla fall, årets första grässkörd på Liane. Det skärs mycket i varje vända. Rasmus tror jag det är. Roland var ute igår med sopsäck för avskräcka rådjur från att gå där maskinen kommer. Det är hemskt om rådjurskid blir skadade, de ligger ju gärna och trycker i gräset om mamman är borta.
EU-valet i Årjäng
Kan inte låta bli att valvaka lite på datorn när resultatet av EU-valet presenteras. Valdeltagandet i Årjäng är större än förra gången ser det ut som, ökning från 32% till 38 % men rätt blygsamt ändå jämfört med vanliga valet. Skrällen är väl SD som blir näst största parti till EU från Årjängsborna som helhet. Och faktiskt det parti som får mest röster från Sillerudsborna, 26 procent. Partisympatierna skiljer sig rätt rejält åt mellan de olika kommundelarna men genomgående har SD fått mycket mer än förra EU-valet. Det är väl den stora förändringen. Nu är detta val till EU, inte att förväxla med våra vanliga val till riksdag och kommun. C och S ligger rätt still i Årjäng jämfört med förra EU-valet. FP tappar genomgående liksom M. KD och MP går fram en del och som sagt SD har stor framgång. Nu verkar i stort sett allt vara räknat så resultatet är stabilt.
Jag är inte förvånad över SD:s framgångar i landet som helhet. Kritiken mot framför allt den svenska flyktingpolitiken har varit stark bland vanliga människor (tvärt emot media!). Den senaste tidens försök att tysta partiet har gett sympati, hos allmänheten och faktiskt i media också. När det gäller valresultatet o SD:s framgångar i Årjäng så kan EU:s inblandning i rovdjurspolitiken haft betydelse för att man röstar på SD som är ett EU-kritiskt parti. Jakten och de vanliga viltstammarna av älg och rådjur är tveklöst hotade av EU;s dövhet för hur det är att leva i rovdjurstäta områden.
Premiärgrillning - sjösättning!
Vi väntade otåligt under dagen på det utlovade fina vädret. Och till slut kom det. Då rafsade vi med oss lite grillning och båten kom i sjön. Trevligt och ganska varmt var det, inte så mycket mygg heller. Fin kväll.
En tur runt bland bloggkontakter ....
... har jag äntligen gjort! Försökte fiska upp alla nu igen. Det har varit mycket annat nu så bloggläsandet har blivit försummat. Synd för det känns inte som någon plikt, det är roligt att kolla upp läget hos alla. En del har jag ju hängt med ett antal år nu och det känns som om vi känner till varandra rätt väl, vet vad som rör sig i respektive hem, intressant att följa med och se hur andra väljer sina liv, liksom. Ja eller hur man nu ska förklara det. Eller också är det bara ren skär skamlig nyfikenhet! ;-)
Flugsnappare inne i huset!
Dom kom svischande in på altanen, tre stycken flugsnappare i vild lek. En hann väja för dörröppningen in till köket men två kom efter mig in! De landade i fönstret vid matbordet mot norr och försökte ta sig ut. Honan, närmast på bilden, domnade av och blev liggande på sidan på golvet och såg död ut. Jag tog på mig gummihandskar och tog henne varsamt med ut på altanen, vände opp henne på de små fötterna så hon kunde sitta. Hanen flaxade vildsint mellan blomkrukorna så honom gick inte att fånga in med händerna. Det var bara att plocka ur fönstret, öppna det och fösa ut honom. Sen kollade jag ut för att se hur det gick. Honan satt still, plirade och andades hastigt. Hanen hade flugit runt huset och satt nu bredvid henne! Och där satt han troget tills hon någon halvtimme senare repat sig och flög iväg!
Jag har ju trott att flugsnapparhanar är totalt promiskuösa och notoriskt otrogna typer, men ändrar mig härmed. Tycker han uppträdde riktigt ömsint som höll sin lilla dam sällskap så länge!
Vi har några par som häckar i fågelholkarna runt huset, det här är ett av dem. Skönt att det gick bra.
Grill på Liane ...
Snart slut på semester Bill o Bobo
Ovan gillar Bill ko -glass. Under så vill Bobo ha en kram
Boberg är kvar!
Fasanen som vi kallar Boberg, är kvar här på Liane. Han var borta ett par dagar och vi trodde räven tagit honom, men igår såg vi honom igen av och till under dagen. Antagligen tog han bara en tur härifrån för att kolla efter fruntimmer. Han kacklar och flaxar fortfarande. Vi har inte lyckats få ta på hönor till honom.
Vit färsk sparris!
Alltså det är så läckert med vit färsk sparris. Här serverat ovan som varmrätt kokt och stekt med hollandaise, färsk potatis och rökt skinka. Under som kall förrätt med parmesan och sallad. Detta blev vi bjudna på igår kväll.
Åskan är på väg!
Nu är åskan på väg. Vi stänger ner datorer och åker iväg för umgås irl istället.
Det gror på Liane!
Tänk, det är samma mirakel varje år att när frön kommer i jorden så bestämmer de sig allihop för att gro. Nu är det fart på växtligheten i den tropiska värme som vi har fått; 25 grader igår torsdag och just nu 26 grader fredag eftermiddag kl 17.25. Det står liksom still i luften och känns fuktigt, kanske åska på väg. Om jag minns rätt så växer det bättre i åska. Undrar om det var Rasmus eller Erik som sådde i år, kanske Erik.
Lille Bill på bollsemester!
Vilken bild! Det ser ut som om Bill upphäver tyngdlagen och svävar. Men det måste rimligen vara ett hopp i samma ögonblick som bilden tas.
Bill och Bobo älskar tydligen att spela boll på sin jättealtan vid semesterboendet! Och papporna får hänga på. Bara två bollar har gått över räcket! ;-). Tänk att så små barn har två föräldrar numera som engagerar sig i deras liv, inte bara mamma som det var förr.
Undrar om det finns någon fotbollsgen? Bills pappa var också bollfixerad när han var liten.
En varm dag på stranden med sandslott!
Efter ....
... är jag med allt känns det som nu! Så irriterande! Jag är ledig två vardagar i veckan och borde hinna med de mest elementära småtterierna, typ blomvattning, dammtorkning, strykning, fila fötterna, klippa tånaglarna, byta sängkläder osv osv. Men nu är allt eftersatt och bara akutåtgärder blir det. Undrar hur man hann förr med heltidsarbete och hemmaboende barn och präktigt bakande, syende och skjutsande? Antingen hade dygnet fler timmar eller också hade jag ett högre tempo!
Mattias hus i Seattle - nya bilder
Vi fick nya bilder på Mattias hus i Seattle. De andra var ju mäklarbilder. Här har han tagit själv och omgivningarna är ju gröna och fina nu. Huset ligger i sydöstra hörnet på det stora Bridle Trails state park-området. Sen någon kilometer österut så börjar Microsoft som breder ut sina lokaler över ett gigantiskt område. Tror att själva stadsdelen är Bellevue men jag är inte säker, i så fall i utkanten, mot Redmond. Det är bara på kartan på nätet jag kollat förstås, så jag vet egentligen inte vad jag pratar om. ;-)
Kollektivtrafiken i USA är inte så utbyggd så här blir det bil som gäller; ren elbil.
Lille Bill o familj på stranden
Onsdag på stranden i Portugal. Olika språk är inget problem. Här dansar Bill o Bobo med en liten tjej.
Sparrisfrosseri!
Jo men visst är det så. Vi har haft första sparrisleveransen för säsongen och vi har frossat i vit sparris i kväll med god rökt skinka, hollandaisesås, färsk potatis, Brieost, nygjorda Brötchen. Bättre än så blir det inte. Jag testkokade ett par sparrisar först för just sparris är lurig att koka, ibland går det 5 minuter, ibland 10. Vi satt ute med goda vänner och åt och det var fortfarande sommarvarmt, inga mygg heller. Sen blev det ostkaka till dessert med hjortronsylt, sist kaffe och slisk.
Solsidan
Ny restaurang i Åmål heter Solsidan, ligger vid älven. Populärt ställe, man måste beställa för att vara säker på bord. Ägaren hade tidigare Hamncompagniet.
Mer gamla kläder.
Skrynkligt är det men mer av barnkläder från den tid på 70- 80-talet när dotter Malin var liten. Det är de kläder jag nu packat upp och vädrat och ska tvätta för att skicka upp till nya barnbarnet Lovis. Mössa stickade min mamma och fodrade med bomullsflanell. Klänningen och förklädet blått och ljusblått hör ihop och köptes ihop. Längst till höger sydde jag till Malin, det är undertill försett med spets.
Ett Carl Larssonförkläde i Ida-stil med huckle till, sydde jag. Stickad dress gjorde min mamma. Malin hade en orange som minsta och fick den här sen.
Klänningen till vänster tror jag att Malins dagmamma virkade och likadana till Sissi och Lena också, de andra dagbarnstjejerna. Längst till höger är en stickad bolero också gjord av dagmamma tror jag.
q
Broderat på fröskalsbomull är Carl Larssonförkläde, och mössa. Gjorde jag. Underklänningen sydde jag i rosa tunn bomull.
Nu är det vädrat och så ska jag tvätta. Skriver om detta på bloggen så att jag ska ha sparat bilder och text någonstans, ungefär som med recept.
Agenda
I kväll är en efterlängtad kväll: årets färska vita sparrispremiär! Det blir äting tillsammans med ett par goda vänner
I morgon kanske möte med fiberföreningen, åtminstone för gubben
Fredag ska vi bort till vänner på äting.
Framöver ska vi försöka hitta någon dag att kolla på lilla taxvalpen innan vi hämtar den
Något besök i Stockholm blir det
Terminen / läsåret är snart slut känns det som, många lediga dagar nu framöver
En liten tjej blev det!
Det väntade barnbarnet i Umeå blev en liten tjej. Hon föddes i söndags kväll vid elva-tiden på kvällen. Skönt att det äntligen är över och att allt gick bra. För vår del är det fjärde barnbarnet, första flickan. Äntligen kan jag ta fram dotter Malins gamla barnkläder, vädra, tvätta och skicka iväg till lilla Lovis. Fnissar lite när jag ser dem, det är mycket nostalgi med det här. På den tiden var det en trend med gammaldags stuk i barnkläder, kanske i kölvattnet på Astrid Lindgrens böcker och filmer. Jag gillade att sy och brodera en period. De här barnkläderna sydde jag och broderade gammaldags korsstygn på i linne till Malin när hon var liten. Hon hade nog röd tröja och röda strumpbyxor till. Carl Larsson-förkläden var populärt. Vet inte om nåt är användbart numera. Men en nostalgitripp att ta fram ur gömmorna i alla fall.
Glädjas eller förbanna?
Allas liv innehåller ups and downs, ( tar jag mig friheten att anta, jag vet ju bara att det är så med mitt). Då finns två aktiva val att göra; antingen sätta sig ner och gråta ögonen ur sig över det som är elände och som inte fungerar. Eller så kan man se sig om efter det som är gudagåvor och som ger glädje. Det är faktiskt vars och ens aktiva val och man kan träna på det.
Lyssnar just nu på Gerry Rafferty och minns när jag hade klass, var yngre och jobbade mycket övertid på sena kvällar, lov och helger, så där 6 - 10 år sedan. Då satt jag ofta i klassrummet, planerade och lyssnade timme efter timme på Gerry R. Det är bra musik - fortfarande! En lisa för själen.
Snöat inne på kranen!
Jag har nog snöat inne på den här byggkranen vid högstadiebygget på min skola! Den är så otroligt pampig och stor, dessutom vacker i vissa vinklar. Kolla där i sparsam morgonsol när kyrkan är bakom! Tänk att någon vågar sitta där uppe och sköta den. Det är ju på väg till himlen! Jag skulle hellre dö än gå dit upp. Det ser ut som om det är en trappa hela vägen, inte hiss. Herregud! Jag står som ett fån och stirrar på den här varje morgon när jag går från parkeringen till skolan. Fast den som sköter kranen kan kanske stå på marken också och styra den.
Undrar om den historien är sann som säger att det var en pappa och en son som byggde med Meccano som hittade på den nutida byggkranen som är rak och där vingen balanserar med tyngder. Tidigare var byggkranar snedställda och stöttade i vinkel Jag måste ta reda på det.
Altanfotboll
Altanfotboll gör Bill och hans pappa på semestern. De har verkligen en fantastisk stor egen altan som hör till semesterboendet och det utnyttjas. Bild från igår måndag.
Disciplin ...
... är ett ord som varit snudd på skällsord i skolsammanhang. Men nu börjar det dyka upp igen som en del i framgångsrecept på skolor som vågar sticka ut.
Planterat ...
... lite kryddväxter i pallkragarna har jag gjort. Jag har satt plantor och så sått några små rader med sallad. Jag ska inte upprepa förra årets misstag med ringblommor o krasse, de vällde ut över hela pallkragen med en massa blad men nästan inga blommor. Gräslöken är flitigt utnyttjad, men även rosmarin o timjan. Jag ser att det nu finns tillsnyggade pallkragar att köpa i varuhus, såna som är målade, men jag är rätt förtjust i de här gamla slitna, byter inte.
5:2 diet...
... testade jag i höstas för att gå ner några förargliga grill-kilon som lagt sig på. Det gick snabbt neråt med något kilo i veckan och proceduren var över på tre veckor. Nu kör jag 6:1 för att hålla vikten och samtidigt frossa i det jag gillar de andra dagarna. Det är ett billigt pris att lida en dag för att sen kunna leva gott med såser och slisk. Jag känner en som har haft högre ambitioner och gått ner 10 kilo på någon månad drygt med 5:2. Det funkar på oss frossare tror jag, på oss som med åren blir allt mer förtjusta i god mat, på oss som inte vill avstå livets goda på heltid.
Lille Bill o Bobo på altanen
Så här stor är deras egen altan på semesterboendet. Härligt att springa på! Bilden från idag måndag, på morgonen!
Nya högstadiet - väggblocken!
Nu börjar man sätta upp väggblocken på högstadieskolabygget här i Årjäng. Det går fort nu när man väl kommit över mark.
Bobo och Bill i Portugal!
Vid poolen idag söndag! Jag antar att det är "bajssäkra" baddräkter och solsäkra mössor. De verkar ha roligt i vatten och utan så mycket kläder på sig.
Hej ...
... passar bra i blått också. ;-) Det blev ett blått band på utställningen idag. Det betyder "mycket god typ" men inte "excellent" som är de nya benämningarna. Kritiken är sånt som jag tror han växer ifrån, är ju inte ett år än. Men visst är det en besvikelse, basic är han välbyggd och har bra rörelser, så visst borde han ha fått ett rött band, tycker vi förstås. Men det kommer nya tillfällen när han väl fått jaktprovsmeriterna.
Anders ...
... träffade vi igår kväll, tillsammans med hans föräldrar som är våra gamla goda vänner. Anders har vi känt hela hans liv, liksom hans syster, vi har följt deras uppväxt. Anders utbildade sig till gymnasielärare men jobbar med annat och han reser mycket runt om i världen under längre perioder. Äventyrligt är väl bara förnamnet. Så här kan det se ut, han o kusin Tobias på bilden:
Det var en trevlig kväll, lite spontant arrangerad. Jag hade kokat på revbensspjäll med kryddor och rotsaker och sen grillat, det var bra. Jag hade också kokat med fjärilskotletter som experiment och grillat men det var bara torrt och hårt.
Bingo Rimér flickfotograf?
ér
Jag var i Åmål och hickade till över reklamen för utställningen på Åmåls konsthall: Bingo Rimér ställer ut foto tillsammans med namn som Lennart Nilsson! Och han hade tydligen varit i Åmål också och föreläst i kulturellt sammanhang i onsdags. Huruvida han skvallrade om kändisars liv eller berättade om sitt fotograferande vet jag alltså inte. Kanske en smart blandning av allt.
Bingos yrkesliv har vi följt på avstånd länge, eftersom han var fotograf på den första tidning som son Markus var anställd på i Stockholm (+ barnstjärna på TV genom rollen som "Blixten") . På den tiden var jag fortfarande orolig över sonens flytt till huvudstaden, han hade precis gått ut gymnasiet i just Åmål och mellanlandat på Stockholms universitet med engelskastudier. All världens skräckscenarier flög genom mitt huvud med vad som skulle kunna hända honom. Jag ringde väl inte varje dag till hans jobb, för att höra rösten, men nästan. Och inte så sällan svarade just Bingo. Då brukade han vråla - "Markus! MAMMAAAA!" Stackars son! Fast han klagade aldrig.
Lättklädda flickor var ju motivet på den tiden och Bingo var skicklig i sin bransch så vitt jag kan begripa. Han gick vidare i fotografkarriär i ett kändisliv som kanske ibland snurrade väl fort och blev ett begrepp - en institution.
Fotandet har med tiden kommit att omfatta även annat än kändisar. Och nu ser han alltså definitivt ut att ha högre ambitioner med bilderna. Jag gick upp på andra våningen i konsthallen för att kolla och utan större förväntningar får jag erkänna. Men det jag såg var inte alls fel i mina ögon. Nu är jag ingen expert men det var helt ok, kanske till och med lite mer. Med den tekniska skickligheten han besitter så kan det bli riktigt bra om han fortsätter att odla sina talanger att uttrycka något mer med bilderna än bara det omedelbart uppenbara. Det tar lite tid att landa i ett konstnärligt förhållningssätt, tid att sjunka in i djupare i det som man vill förmedla. Bingo har ju alltid verkat så rastlös men kanske låter han det här få den tid som krävs för att komma vidare. Vad vill han bild-berätta? Om kändisars ensamhet bakom fasaden? Om det destruktiva livet som ibland följer med? Om desperation och förnedring? Om stolthet och glädje? Om kändisars intressen bredvid jobbet? Om deras familjeliv som ofta tar stryk? Det finns många teman att välja på till djupare plan istället för att snabbt hoppa mellan olika.
Fnissar lite när jag tänker på den numera nedlagda tidningen Slitz. Där började dom med hårt slit och låg lön, många av killarna som sen gick vidare med tidningsgörandet, eller annat i media: Jens Stenberg, Markus Kylén, Magnus Carlson om jag minns rätt, Peter Smirnakos, Markus Hillborg, Mats Rydström, Stefan Malmqvist och ett antal andra . Först var det i en trång vindsvåning på Kåkbrinken i Gamla Stan, med lågt i tak och knöligt blankfernissat tegelgolv, sen blev det lite lyxigare adress med vattenutsikt.
Vi föräldrar kikade snabbt upp någon gång och skulle försöka undvika att träffa den excentriske chefredaktören / ägaren Mats Drougge. Mats var då ständigt i kamp med sitt ex, Unni Drougge som senare blev författare. De kom ju från Slitz föregångare; musiktidningarna Ritz och Schlager som sen blev Slitz. Jag har fortfarande kvar någon halv kubikmeter gamla Slitztidningar som kuriosa över en svunnen tid. ;-) , en svunnen tid både i vår familj (eftersom sonen bytte jobb) och en svunnen tid som tidsepok. Nakna tjejer på bild säljer inte längre tror jag. Mats lade ner Slitz för ett par år sedan men har nog hunnit tjäna en slant på tidningen fram till dess.
Lille Bill o Bobo ...
... på Arlanda tillsammans med deras morfar. Planet var lite försenat så det blev lek och spring på stora tomma ytor före avresa. Det är roligt.
Morokulien i Charlottenberg...
.... är vi på väg till, försovna o försenade! Vi ska ställa ut lille Hej första gången o träffa en del av hans kullsyskon som också kommer dit, mycket spännande!. Vi hade en mysig kväll igår, jag måste berätta mer om den sen. Billfamiljen hade lyckligen landat fick vi sms om igår kväll sent. Fin bild som kommer sen. Hann inte i morse, vi försov oss som sagt.
Till Portugal...
... bar det av idag med Bill-familjen, några dagars semester. Dotter i Umeå har inte fått någon bäbis än. Det var hela barn-rapporten!
Mattias hus i Seattle ...
Det blev det här huset till slut som son Mattias och hans fru köpte.Idag får de nyckeln och vi gratulerar. Bilderna är mäklarens så det blir förstås inte så här när de väl renoverat köket och flyttat in, vilket kan bli fram i sommar. Det är rymligt, ser fint ut och har lite ovanlig arkitektur. De har numera släkt och vänner över hela världen och vill kunna ta emot dem i sitt hem utan att det blir trångt.
Det är ingen tomt med gräsmatta utan skogsparti, i slutet på en gata ser det ut som. Området heter Bridle Trails, tror det stavs så. Och det är mycket hästar här, finns en bana nära och en park. Vet inte om det är galopp eller trav.
Ikväll lördag ...
... skriver jag lite och publicerar bilder på barnens göranden och låtanden tänkte jag.
GRATTIS NORGE 17:e maj!
Grattis Norge till nationaldagen den 17:e maj!
Idag firas det i hela vårt grannland, exakt 200 år sedan man fick sin grundlag. Många exilnorskar åker hem för att delta i festligheter, parader och familjesammankomster. (Och några flyr landet för att få ha det lite lugnare! ;-) ) Vi svenskar är nog ändå avundsjuka på det uppsluppna nationaldagsfirandet i grannlandet och strävar på med att få någon festprägel på vår egen nationaldag.
Här på bloggen firar vi med en äkta "Sillsallat", dvs unionsflaggan från den tiden vi "var ihop" med Norge. Jag antar att detta var den svenska varianten av Sillsallaten. Bilden ovan präglas inte så mycket av nationalism som av samförstånd mellan länder. De som håller flaggan är en fransyska och en kroatiska, båda bosatta i Norge och man står på svensk mark. Ägaren till flaggan är norsk med danskt namn och ursprung, men med en kosmopolitisk bakgrund. Jag som har tagit bilden är svensk bosatt i Sverige och jag skulle ärligt talat hellre leva i en union med Norge än med EU ;-)!
Två fina laxar ...
... här i Östra Silen fick våra gäster den här veckan, bl.a. Förrförra veckan blev det en gädda på 1.23 m! Och i sjön Stora Bör vid Camp Grinsby drog Åke upp fyra öringar. Bra fiske så långt den här säsongen.
Demokratiskt styrelseskick!
Dess innebörd uttrycks klart i regeringsformen och så här skriver Britta Svensson, Expressen:
"Det var en stor upplevelse. Det är inte så att jag läser den svenska regeringsformen var och varannan vecka. Men allt viktigt stod där, glasklart.
"Var och en är gentemot det allmänna tillförsäkrad
1. yttrandefrihet: frihet att i tal, skrift eller bild eller på annat sätt meddela upplysningar samt uttrycka tankar, åsikter och känslor,
2. informationsfrihet: frihet att inhämta och ta emot upplysningar samt att i övrigt ta del av andras yttranden,
3. mötesfrihet: frihet att anordna och delta i sammankomster för upplysning, meningsyttring eller annat liknande syfte eller för framförande av konstnärligt verk,
4. demonstrationsfrihet: frihet att anordna och delta i demonstrationer på allmän plats".
Hela klabbet börjar med den mening som kanske en del ändå har hört förr.
"All offentlig makt i Sverige utgår från folket"."
Så skriver alltså en känd kvällstidningskrönikör och hon har onekligen en poäng där med tanke på den senaste tidens debatt om vad som är demokrati och inte.
http://www.expressen.se/kronikorer/britta-svensson/jag-ar-en-tont-som-gillar-demokrati/
Waterside i Töcksfors
Vi var bjudna på mat på Waterside i Töcksfors i kväll. Trevligt och gott! Sen mellanlandade vi i Svensbyn på vägen hem hos A och A.
Grill Liane Gård
Roland o Axel dividerar om hur grillen här nere på Liane kan bli.
Demokratibegreppet ...
...har plötsligt blivit definierat på väldigt många olika sätt. Inte så få är känslomässiga och inte så sällan färgade av den egna politiska inställningen. Och det kan man naturligtvis välja att göra. Men om man ska ta reda på vad vårt demokratiska statsskick innebär, vilka rättigheter o skyldigheter, så är det grundlagen som gäller och inget annat. Intressant!
Största timmervältan!
Vi hade anledning att besöka en god vän i de västliga delarna av kommunen igår torsdag och han visade upp sin timmervälta. Det är den största vi har sett; 1000 kubikmeter!
Glass är gott!
Extrem vedtrave!
I morgon lägger jag ut en bild på en extrem vedtrave. Men det är inte ved, det är timmer! Tyvärr är den inte vår!
Saboterandet av SD:s möte i Karlstad ...
... igår var dåligt och antar jag organiserat av politiska partier med andra åsikter. Det verkar ha varit kringresande grupper med extrema vänstersympatier om jag tolkar NWTs rapportering rätt. Det handlade inte om Karlstadbor som spontant gått ut på torget för att skrika och väsnas och protestera mot SD. .
Alla politiska partier ska ha rätt att få finnas och verka om man inte kränker principen om alla människors lika värde eller bedriver kriminell verksamhet. Åsiktsfrihet och vårt system med fria val är demokratins grundpelare. Brevbärare som börjar ha politiska synpunkter på den post de hanterar och vägrar att dela ut SD:s eller något annat partis valsedlar, borde självklart avskedas.
Jag röstar inte på SD men det gör var tredje LO-medlem. SD:s systerparti i Norge sitter i regeringsställning. Inte kan alla dessa väljare plötsligt drabbas av kollektivt hjärnsläpp och lämnat de demokratiska värderingarna. Det går inte att i ett svep idiotförklara så många människor. Jag har varit inne o läst SD:s partiprogram och där finns inget som kan tolkas som rasism eller främlingsfientlighet. Tvärtom så står det uttryckligen att man är ett parti som omfattar våra grundläggande värderingar om alla människors lika värde oavsett ras, religion osv. Men man är, i likhet med många andra, skeptisk till regeringens invandrar- och flyktingpolitik och det är något helt annat. Om sen detta parti, i likhet med de flesta andra partier, drabbas av att någon medlem går ut och har helt fel åsikter så utgår jag från att man tar itu med det internt.
Turbulensen kring sabotagen av SD:s torgmöten utnyttjas naturligtvis av SD. Det ger rubriker i riksmedia med sympatier istället för några raders rapport i lokalpressen. Vilken genomslagskraft! Och gång på gång!
Sommarväder!
Termometern visar bara på + 4 grader just nu, men när jag kollar på yr.no så ser det ut att bli sommarväder framöver nu! 14 till 24 grader idag och den närmaste veckan! Man får tacka - värme är vi svultna på!
Idag ska jag plantera i diverse byttor och lådor ute har jag tänkt. Och så ska jag göra nåt jag aldrig gjort förut; koka revbensspjäll som sen ska kunna grillas. Måste testa det. Hallonsylten är slut också så det blir väl ett syltkok också. En fin ledig dag kan det bli.
"Du gamla, du fria" av Liza Marklund
Jag skulle ju inte läsa någon mer Marklundbok! Det var helt bestämt. Jag var trött på henne, tyckte att det fanns en falsk underton i böckerna, nåt som inte stämde. Det började dessutom bli upprepningar i huvudpersonens trassliga privatliv, ständigt styrt av tillfällig lust och olust. Man måste kanske känna sympati för en boks huvudperson om man ska gilla boken?
Men under några dagars ofrivillig stillsamhet så grep jag den, för den låg ju där inom räckhåll, inköpt o klar från någon rea för 39 kr. Fnissade lite när jag insåg att jag redan försökt läsa den men gett upp. Jag hade alltså läst början, men tröttnat och hoppat direkt till slutet! Fusk! Hela den tradiga kidnappningshistorien hade jag hoppat över, den blev långdragen och slutet var också fel. Borde inte ha varit så.
Men man kan inte ta ifrån Marklund att hennes böcker är ett slags läsgodis, lätta att hacka i sig, ungefär som Jan Guillous. Liza är en bra berättare. Nu har jag läst hela boken, visst är den läsbar, en typisk Marklund. Men jag är inte sugen på ytterligare en bok om Annika Bengtzon.
Elle Beauty Awards gala ...
... är det ikväll. Lille Bills mamma Carin H. ska hålla ihop det inför publik på flera hundra, lite pirrigt, men lille Bill är helt lugn, han har just nu har somnat. Vi har skypat.
Julia o Clara ritar till Bill!
Den här bilden ovan föreställer lille Bill med röda byxor och blå sockar.
Clara har gjort en fin mössa.
Julia o Clara var här för en stund sen och ritade bilder till lille Bill. Så här blev det. De väntar på att få träffa honom när han kommer i sommar. Bilderna tar vi med till Stockholm nästa gång vi åker dit. Vi försökte Skypa också men Bills familj var nog inte hemma. Får komma ihåg att ta bilder på tjejerna nästa gång.
Skolverket - felfinnarverket!
Skolverket är en central skolmyndighet i vårt land och det har tillsammans med Skolinspektionen makt och myndighet över svensk skola, så vad de gör har betydelse för vårt dagliga arbete.
Det här ska Skolverket göra:
"Skolverket är förvaltningsmyndighet för skolan, förskolan, vissa särskilda utbildningsformer och annan pedagogisk verksamhet. Myndigheten ska främja att alla barn och elever får tillgång till en utbildning och verksamhet som är likvärdig och av god kvalitet i en trygg miljö. Skolverket ska bidra till goda förutsättningar för barns utveckling och lärande samt förbättrade kunskapsresultat för elever."
Det är alltså den högsta pedagogiska instansen och därmed kan man förvänta sig att det finns kunskap i pedagogik där, det vill säga kunskap om hur man för lärandeprocesser framåt i goda spår. För det verkar ju ytterst ändå vara uppdraget enligt ovan. En hörnsten i allt lärande / i all pedagogik är positiva förväntningar och uppmuntran, det vet varje pedagog, oavsett lärarutbildning.
Om jag i mitt lärarliv någonsin hanterat en elevs eller en klass` lärandeprocess så som Skolverket hanterar svensk skola så hade jag hamnat i en total katastrof. Om jag systematiskt och oavbrutet letat fram fel, blåst upp dem, belyst dem, torgfört dem offentligt så mycket som möjligt, hängt ut syndabockar, klagat uppåt i systemet och neråt i systemet över elevernas prestationer osv. så hade jag misslyckats totalt med att få barnen att lära sig något. Situationen hade hela tiden blivit allt sämre, eleverna lärt sig allt mindre och tappat allt självförtroende, sett sig själva som misslyckade och dåliga. Det är en känd pedagogisk sanning, välkänd i forskning världen över, att om jag som lärare bara fäster vikt vid misslyckandena och struntar i det positiva så startat jag nedåtgående spiraler i lärandet. Det går helt enkelt back.
Man kan tycka att detta ska vara välkänt hos den högsta pedagogiska myndigheten också. Man kan alltså förvänta sig att Skolverket skulle ta reda på goda exempel från svensk skola, sprida dem, belysa dem, lyfta fram dem i media så att man åstadkommer positiva spiraler genom skolsystemet, att man aktivt bidrar till att uppfylla syftet med sin verksamhet "... bidra till goda förutsättningar för barns utveckling och lärande samt förbättrade kunskapsresultat för eleverna".
Hur man ska lyckas med detta övergripande uppdrag genom att gång på gång stampa fram elände ur den svenska skolan är en gåta för mig. Det ser inte ut att finnas nåt som är bra i Skolverkets ögon, värt att använda som inspiration för att göra skolan bättre för många elever och många skolor. Märkligt! För det finns massor av goda exempel på att bl.a. "Särskilda undervisningsgrupper" har fungerat positivt för både elever och skola. Om elever och föräldrar får välja, om man använder den individuella lönesättningen för att få duktiga lärare, om eleverna trivs med varandra och lokalen, om syftet är att få till så mycket tid som möjligt i den vanliga klassen, om verksamhet är anpassad till eleverna osv. Men i stort sett inte en stavelse i den här rapporten om något positivt.
Här i rapporten "Särskilda undervisningsgrupper, rapport 405, 2014", klagas på kommunerna ur olika aspekter, fast de flesta klagomål handlar om undantag och lösa antaganden om hur man tror att det skulle kunna vara. Hela rapporten andas okunskap om hur verkligheten ser ut. Jag får en känsla av att man ser framför sig 25 - 30 elever i klassen med en lärare och katederundervisning hela dagen. Och så ett antal elever som är "deporterade" till egna små grupper under protest. Det här är ju bara inte sant! Undervisningssituationen är mycket mer flexibel än så när det gäller lokaler och grupper.
När jag kom till ett klassrum på min skola efter att ha läst rapporten, så var den klassen delad i halvklass på svenskan, en elev med stora behov av stöd satt en stund själv i sin bänk och läste en bok som var välkänd, klassläraren läste med en elev som har svårt att byta personal medan jag som speciallärare gick runt och lyssnade på de andra elevernas läsning. Vi söker hela tiden lösningar som ska passa varje elev som har behov av extra hjälp och det handlar inte om att styras av ekonomi eller slentrian. Vilken ful förväntan! Och självklart ska alla vara så mycket tid som möjligt i sin egen klass, men det är ingen dramatik i att använda en annan lokal i en mindre grupp eller enskilt vid behov. Det rör sig hela tiden i en klass, med olika konstellationer av grupper och lärare.
Jag är övertygad om att Skolverket och Skolinspektionen har stor del i den svenska skolans bekymmer med sin fel-letar-vurm! Tänk om den här rapporten istället hade handlat om hur man på bästa sätt kan utnyttja möjligheten till att bilda grupper för stöd till elever som har stora bekymmer med koncentration och lärande. Istället för att undervisa en stimmig elev ensam utanför klassrummet, eller i en grupp med elever med liknande problem, kanske placering i en grupp av lugna elever i ett grupprum är en bättre lösning del av dagen. Såna goda exempel kunde ha lyft skolverksamheten och inspirerat till bättre undervisning, mer lärande och en bättre arbetsmiljö.
I Finland, som verkar ha mindre bekymmer med skolan än Sverige, tror jag inte att Skolverk och Skolinspektion existerar ens.
Dressyrkurs med Hej!
Här syns Roland o Hej på dressyrkursen i Säffle. Den går av stapeln varje tisdag kväll och det är många hundar med. Här kommer Kopovstövaren Barre och Anders i Svensbyn till höger. Momentet är att gå genom två led av hundar och hussar. Kul att se. Hej var duktig! Man har en bra ledare för kursen. Bredvid kursplatsen ligger en stor Second Hand, St Erikshjälpen. Dit ska jag åka någon gång när det är öppet., onsdagar och lördagar tror jag. det var.
Jag kollade på hunddressyrkursen eftersom jag var i Karlstad på shopping och tog svängen om Säffle på hemvägen. Ville egentligen köpa rullgardiner på Jysk i Åmål, men de var inte upppackade i dagens leverans. Jag får vänta tills imorgon. Karlstad var i samma dilemma. Man packar upp möblerna först och smårammel som gardiner sist. Bara att hacka i sig.
Bästa skorna!
Har ett par vid ytterdörren, perfekta att stoppa fötterna i när det är dags att hämta posten eller gå ut med sopor eller nåt sånt. Rusta 60 SEK tror jag från förra året. Lagom pris.
Idag tisdag är ledig dag. Det går att dra täcket över huvudet och bara somna om igen - om jag vill. Skön känsla är just valfriheten, även om jag rätt ofta går opp som vanligt vid 7-tiden.
Kanske läser lite mer på Skolverkets rapport 405, 2014, "Särskilda undervisningsgrupper". Läste det mesta av den på skolan igår och retade upp mig på den så den fick hänga med hem. Får se om jag har tid och lust att ägna mig åt den en ledig dag, mest för att kunna skriva av mig frustrationen över det här destruktiva "Fel-finnar-verkets" utsagor.
Uppdaterat onsdag Jo, det blev ett inlägg om skolverksrapporten. Det publiceras idag onsdag 14 maj här på bloggen med kategori skola.
Bill o heliumballong!
Heliumballong var jättekul leksak tyckte lille Bill. Här på besök hos Stina Samolov och hennes alldeles nya lilla Billie. Nästan namne!
Agnar o Torborg!
Så har de då liksom varit med oss de senaste veckorna, Agnar o Torborg, Rolands morföräldrar. Om några dagar, den 16:e maj skulle Torborg ha fyllt år om hon hade levat. Vi har pratat om vad de skulle ha sagt och gjort om de levt och varit med oss nu. Jag har funderat mycket på hur de tänkte den här dagen när de gifte sig. Bröllopskort väcker eftertanke. Vilka förväntningar hade de på livet framför sig tillsammans? Torborg ser trygg ut, hon hade ju också sin kristna tro. Hon kom från andra sidan sjön, Gällsnäs i Laxarby. Hon kom från en familj med flera syskon och god sammanhållning.
Agnar var ensambarn här från Önnebyn och verkar mer orolig på bilden, kanske över hur han ska klara av att försörja hustru och barn. Han var ibland lite bekymrad säger Roland och med 5 barn så blev det förstås så småningom till att hålla hårt i slantarna. De hade ett litet jordbruk med några kor och grisar och höns. Fiskade gjorde man förstås ofta, men inte för nöje, utan för att få mat på bordet. Agnar var snickare, jobbade tillsammans med Ragnar i Skåka och ibland Henning och Erik Jernberg. Han inspirerade kanske till Rolands yrkesval, Roland var ofta hos dem. Här, nära den plats där morföräldrarna levde och bodde, så känns de märkligt närvarande hela tiden. De bidrar till känslan av att vara en länk i en lång kedja över tid.
Agenda
Nytt litet barnbarn väntar vi vilken dag som helst hos dotter i Umeå. Det upptar det mesta av våra tankar just nu och allt annat förbleknar förstås.
Under veckan måste det bli en tur till Karlstad för inköp till renoveringen av lägenheterna i Rolands föräldrahem. Den tickar på.
På fredag ska vi äta på restaurang Waterside i Töcksfors, en efterhängande firing av Rolands födelsedag förra året. Det ska bli trevligt, alltid god mat, proffsigt.
På söndag ska lille Hej på sin första hundutställning, det blir i Charlottenberg, i det s.k. Morokulien. Lennart Hyland skapade ju ett eget litet rike där mitt emellan Sverige och Norge.
Eventuellt åker vi till Stockholm ett par dagar framöver och träffar Bill-familjen men det är inte klart än. Allt beror på.
Lite i taget drar ju säsongen igång med fiskegäster i våra stugor.
Rent!
Torkat ur alla skåp, lådor, garderober och förråd - gånger tre.
Dragit fram spis och tvättmaskin för att göra rent under och bakom. - gånger tre.
Skurat ur fettdrypande spisfläkt - gånger tre.
Gjort rent alla maskiner typ vattenkokare, kaffekokare, diskmaskin, tvättmaskin och kalkat av - gånger tre.
Torkat ur kylskåp och frys - gånger tre.
Putsat alla fönster utan o innan - gånger tre
Skurat utemöbler, kletiga grillar, bytt ut trasigt - gånger tre
Dammsugit och torkat alla golv överallt på stora ytor och bakom möbler - gånger tre.
Tvättat alla mattor, madrassöverdrag, kuddöverdrag, överkast och täcken - gånger tre
Bytt ut och gjort rent i dammsugare, kollat och fyllt på det som fattas av rengöringsmedel och städredskap - gånger tre
Och en del annat - gånger tre.
Nej, jag klagar inte, det är självvalt, ett projekt över några veckor av och till varje vår. Nu är det snart färdigt, i alla fall för det här året. Egen lort kan man leva med men inte andras känns det som. Så tänker jag för egen del och då tror jag att det gäller för andra också.
Östra Silen!
Östra Silen är en fin sjö. Ibland visar naturen upp skådespel som man inte tror är möjliga.
För övrigt så vann fel låt igår. Sanna var bäst.
Söta tvillingarna!
I finaste huset vid Östra Silen var vi, träffade stolta morföräldrar T och A-M och de små tvillingpojkarna William och Milton! Mys - mys......!
Vi väntar ett nytt litet barnbarn men ännu inga besked! Varje gång telefonen ringer hoppar vi högt.
Hej då favvohuset!
Hej då fina sjöutsikten, sköna altankvällar, fisket, morkullsträcken, lommen, bävern. Vi kommer tillbaka!
"Jag har aldrig stängt av min telefon"
Min mobil fungerade plötsligt inte alls. Efter ett par dagar med noll nätverk så ringde jag supporten. Hon kollade allting och sa att det verkar som om simkortet inte får kontakt med telefonen. Jag skulle stänga av telefonen och ta ut simkortet.
-Oj, sa jag då. Hur stänger man av telefonen? Det har jag nog aldrig gjort
Jag hörde hur hon blev tyst ett ögonblick för att hämta andan inför att hantera en kund på den låga nivån, en som aldrig stängt av sin telefon! ;-))
Men hon var nog härdad och fortsatte vänligt att tala om hur jag skulle göra och problemet var naturligtvis löst när simkortet blev utplockat och satt tillbaka igen.
Jo, jag har nog stängt av telefonen någon gång förut men jag minns inte när eller hur jag bar mig åt. Det har bara blivit att jag stängt ner skärmen och tagit bort ljudet ibland. Annars har den alltid varit påslagen. Men man ska alltså hålla inne avstängningsknappen, då stängs telefonen av och sen håller man inne den igen så slår den på.
Inte lätt för gamla kärringar att lära ny teknik och paniken ligger aldrig långt borta. Det får inte krångla!
(C) - för hela Årjängs kommun!
På väg till mitt jobb passerar jag det här bygget varje gång. Det är så roligt att se hur Årjängs kommun satsar på ett nytt fint högstadium för kommunens alla elever. Man vill verkligen bygga en ny fin skola istället för att fortsätta lappa och laga på det gamla. I en modern och välutrustad skola, byggd för dagens undervisning, har man förutsättningar att få en fin arbetsmiljö för både elever och lärare. Den kan locka behöriga lärare hit till Årjäng. Den nya skollagens krav är inte så lätta att uppfylla när det gäller lärarkompetens, kraven är höga. Jag är glad att (C) i Årjäng valde att ta strid för långsiktigt bra skolor i vår kommun, trots att (C)-företrädare fick ta mycket stryk för det. Våra barn förtjänar en fin och bra skola. Det är dags att satsa på det nu här i Årjäng.
Det är fascinerande att se hur en så stor byggnad växer fram. Det är synbarligen en enda stor röra men alla ser ut att veta vad de ska göra och maskinerna är jättestora.
Det här ser läskigt ut, att stå i betongen så.
Jag antar att det sitter någon där högst uppe i kranen, inte ett jobb för mig. Skulle inte ens våga åka upp o kolla. Det måste svaja.
Ormar invaderar Gran Canaria!
De är överallt, över jord och under jord! Och förökar sig i en farlig fart. Experter bekämpar men lyckas inte så bra. Tur att jag inte ska dit!
Vargpudlar inför valet!
Politiker frågas alltså ut inför valet om sina åsikter när det gäller varg i Sverige men de klumpar sig lite ibland. En del av dem kan nog inte de här frågorna och svarar lite på en höft istället för att passa frågan.
Först ut med vargpudel nr 1 var KD:s Adaktusson, som på direkt fråga svarade att EU, inte Sveriges riksdag, borde bestämma om de svenska vargarna. Han ångrade sig genast och menade att han svarat fel. Han tyckte förstås att det skulle beslutas i Sverige. Och det tyckte minsann hans parti också. Snygg och snabb pudel. Och bra jobbat av alla kloka människor som hörde av sig till Adaktusson för att få honom att ändra sig.
Vargpudel nr 2 står Marit Paulsen (FP) för. Hon svarade via mejl till en tidning att hon ansåg att EU skulle besluta om våra vargar. Marit är ju EU-parlamentariker för FP, dvs hon har inflytande över frågan, så det rev upp en storm av protester och frågetecken i sociala medier huruvida detta verkligen var hennes och partiets åsikt. Då ångrade hon sitt svar och så kom vargpudel nr 2. Hon hade nog inte riktigt tyckt så egentligen sa hon. Men om man kollar runt på nätet över vad Marit sagt i vargfrågan så är det gång på gång att licensjakt vill hon inte ha men skyddsjakt. Senast den 19:e april 2014 så uttalar Marit i radio klart emot licensjakt på varg:
" - Jag tycker vi ska ha djävla mycket vargar innan vi säger att vi ska ha licensjakt och springer ut i skogen och skjuter de första vi möter. Det är viktigare att vi har rätten att ta bort de vargar som är besvärliga, säger Marit Paulsen i Jakt & Jägares webbradio."
Detta alltså för endast ett par veckor sedan. Hon poängterar att det här är hennes personliga uppfattning.
Men Marit, det är ju licensjakten som reglerar stammen, inte skyddsjakt! Hon verkar blanda ihop de två begreppen och avslöjar tyvärr okunnighet i frågan. Det är märkligt att Marit som EU-politiker inte bemödat sig att läsa på den här kontroversiella frågan bättre.
Och nu läser jag alltså att Marit på sin Facebook har pudlat. Här och nu den 8:e maj, ett par veckor efter uttalandet mot licensjakt, så anser Marit tydligen att Sverige har fått tillräckligt "djävla mycket vargar". Det måste i hennes ögon ha hänt nåt radikalt med den svenska vargstammen de senaste två veckorna! Nu stödjer hon riksdagens beslut om varg och hon vill ha licensjakt också plötsligt, tvärs emot vad EU tycker. Nu ska inte längre EU bestämma hur stor den svenska vargstammen ska vara utan det ska den svenska riksdagen göra.
Det är bra att hon har ändrat sig, men kanske borde hon gå ut lite större med denna ändring i sitt ställningstagande, så att den syns utåt ordentligt och blir noterad även i Bryssel. Ett pressmeddelande kanske vore klädsamt, inte bara ett försynt facebookinlägg? Hur som helst, bra jobbat av alla dem som hörde av sig till Marit och fick henne att ändra officiell ståndpunkt, dvs göra en pudel, även om den satt lite långt inne och kanske inte riktigt verkar trovärdig. Det luktar omvändelse under opinionsgalgen och hon vill inte ens låtsas om att hon ändrat sig. Hon hinglar med tolkningar hit och dit, men för den som läser hennes uttalanden över tid är det ingen tvekan om att här har vi en klockren pudel om än lite blyg, vill inte synas och höras. ;-)
Bra att politiker kan ändra sig när de gjort fel eller gjort bort sig. De här pudlarna är riktigt klädsamma. Om jag vore en duktig tecknare så skulle jag rita karikatyrer av två vargpudlar med drag av de här politikerna. ;-)
Nu väntar vi bara att Åsa Romson ska stå för vargpudel nr 3 och ångra sitt uttalande att svenska vargforskare låtit sig styras av regeringen i sina forskningsrapporter. Men det är väl en fåfäng förhoppning.
Om Milan Sevo av Nuri Kino
Han har kallats den svenske gudfadern, Milan Sevo, mannen som gått från att vara en fattig invandrarpojke i Vårby Gård till att bli en levande legend, internationell affärsman med goda kontakter i det kriminella Sverige;
svärson till maffialedaren Ratko Djokic, god vän till krigsherren Arkan på Balkan osv.
I boken beskriver författaren Milans liv och Milan gör också sin egen beskrivning. Sen finns en genomgång av det berömda helikopterrånet och ett avsnitt om de beryktade s.k. kungabilderna.
Nuri Kino som skrivit boken, har gjort en hel del undersökande journalistik; infiltrerat ett pedofilnätverk vilket resulterade i flera fällande domar, avslöjat ett irakiskt och iranskt spionnätverk för vilket han fick EU-pris och granskat svenska SÄPO bl.a. Syftet med boken är att avslöja hur de kriminella nätverken ser ut och varna för riskerna att ledande figurer inom den organiserade brottsligheten blir idoler för ungdomar, främst invandrarungdomar i förorterna. Kino pekar på att man måste se till att de har bättre alternativ och ser en annan framtid än en brottskarriär för att försörja sig.
Synd att boken börjar så trist. Det är en beskrivning av ett antal möten med Milan och mycket text ägnas åt vilka som var med och hur lokalen såg ut och helt ovidkommande prat om annat. Ett tag var jag beredd att lägga boken ifrån mig. Men det gjorde jag inte och det blir bra till slut. Innehållet är relevant och intressant.
Det som var lärorikt för min del var insikten om hur tajt det här nätverket av kriminella är. Jag har nog trott att maffialiknelserna varit överdrivna, men det verkar de inte vara. Det är noga med vilka som är vänner och vilka som är fiender och man hittar många sätt att binda de här banden, släktskap, vänskap sedan barndomen och liknande, men också försvar mot hot. Det som kallas organiserad brottslighet kan ju i en vanliga svenska ögon ses som en organisation med demokratisk uppbyggnad, styrelse och årsmöte typ. Men detta är alltså långt ifrån den organisation som den s.k. svenska maffian bygger på. Det är inte ovanligt med skottsäkra västar till vardags, laddad pistol i fickan och under madrassen och så en ständig misstänksamhet mot alla och envar i omgivningen. Minst rykte om skvaller till polisen eller otrohet mot vänner kan utlösa ett beställningsmord.
Allt detta beskrivs i detalj och det är svårt att inte tro på den bilden. Den bekräftar ju också polisens teorier om att det är få personer i Sverige som ligger bakom merparten av de brott som begås.
Läsvärd bok med ett intressant innehåll. Den speglar en värld som finns mitt ibland oss men som ändå är helt främmande för de flesta av oss. Tack o lov!
Boberg är tillbaka!
Som om han hade känt min oro så visade hans sig för säkerhets skull direkt här i trädgården i morse! Först gick han fram o tillbaka på åkern mellan oss och Liane. Sen spankulerade han med bestämda steg in på asfalten framför huset!
Det gick sakta och tryggt.
Här uppe vid komposten stannade han en god stund och la en liten kabel. Sen kackelflaxade han några gånger. Vet inte om det är något sorts spel. Han sträcker i alla fall på halsen och kacklar högljutt och direkt efter det så flaxar han med vingarna och försöker se stor ut, men han står kvar på samma ställe, flyger ingenstans.
Till slut promenerade han värdigt iväg bakom komposten och försvann. Duvhöken har i alla fall inte tagit honom. Jag tror att han har fullt sjå med duvorna som nu kommer i en liten flock på de nysådda fälten. Det är havre och ärtor sådda så det kan bli mycket duvor där och massor av mat för duvhöken. Jag gissar att han kallas så för att han äter duvor. Eller också är det för att något i hans fjäderdräkt liknar duvor. Men jag vet inte vad det skulle vara. Får väl tänka att duvhöken gör något nyttigt om han kan hålla nere antalet duvor och rädda en del av ärtsådden. Förra året var det enormt många duvor här som mumsade i sig sådden. Nu är det bara en liten flock.
CHUCK BERRY FÅR POLARPRISET!
ÄNTLIGEN!!!!! Som vi har tjatat om det och önskat det här i huset! Klart att Chuck Berry ska få Polarpriset! Han skulle ha fått det för länge sedan. Han var ju en nyskapare av musik när han började och han har fortsatt i samma stil ett långt liv, en bra bit över 80 år och fortfarande speleman!
Slopa nästa Pisa?
En internationell forskargrupp kräver nu att man ställer in nästa Pisa-undersökning eftersom Pisa inte mäter allt. Den tar inte med sammanhanget som skolan finns i. Det kan vara så i något land att elever tillbringar 60 timmar per vecka i studier. Och att just Pisa -rapporten kan bidra till att man inte ser helheten.
Jag vet inte hur man någonsin ska kunna forska på skolresultat och ha ambitionen att få med alla kringaspekter. Kanske måste man bara klargöra vad man forskat på och vad man inte forskat på och låta resultatet få den betydelse det förtjänar, varken mer eller mindre.
Det är nog ändå inte så dumt att få internationella jämförelser på vad eleverna faktiskt kan och hur de olika länderna satsar på utbildning, även om resultatet svider ibland.
Åsa Romson ...
... har fått en del kritik de senaste dagarna. Det handlar dels om hennes drogande på jobbet, dels om uttalandet att vargforskare har låtit sig tvingas till att lägga fram vissa resultat. Nu har ju forskning konstaterat att miljöpartiet och partiets politik inte granskas i media och även nu så är tongångarna nedtonade. Det skrivs lite i kanten men inga stora rubriker. Som bekant sympatiserar ju drygt hälften (57 %) av dem som förmedlar våra nyheter antingen med (MP) eller (V) vilket tydligen kan ge slagsida i rapporteringen, speciellt ett valår.
Att hon var drogpåverkad på jobbet är naturligtvis dåligt. Det är dåligt för alla som väljer att använda droger när man jobbar. Jag antar att det skulle vara grund för avsked / tvångsbehandling om en lärare drumlar in berusad på skolan. När det gäller Åsa så får väl hennes eget parti ta itu med det. Förtroendet för henne och partiets politik undermineras. Mer tragiskt för hennes familj om det bakom detta ligger ett missbruk. Så kan det ofta vara om någon uppträder påverkad på arbetstid för där finns en rätt tydlig gräns om vad som är tillåtet och inte. Om det gällt ett annat parti så kan man anta att uppföljningen i media gjorts i stora rubriker, nu lägrar sig tystnaden över händelsen.
Sen har hon sagt att forskare som håller på med vargforskning har utformat rapporter på order uppifrån. Det är ett starkt uttalande av en partiledare (är hon väl?). Detta behöver hon ta tillbaka eller närmare precisera: Vilka forskare menar hon? Vilka rapporter avser hon? Vem skulle ha beordrat forskarna att skriva dem? Är det Naturvårdsverket? Eller regeringen? Och i vilket syfte?
Just nu hänger anklagelsen och dinglar över alla och envar i sammanhanget. Klart omdömeslöst att slänga ur sig ett sånt uttalande mer eller mindre i en bisats.
Favvoleksak
Det här målet hade vi med till lille Bill för en tid sedan. Det är väl använt. En favvo nu och förhoppningsvis några år framöver. Att sparka bollar och spela är kul.
Har inte sett Boberg eller duvhöken idag. Hoppas duvhöken flyttat och Boberg kommer tillbaka
Marit Paulsson ...
.... vill att EU ska bestämma om de svenska rovdjuren. Bra att veta inför EU-valet.
Sist - men inte minst - 7 älgar!
När jag var nästan hemma, precis vid lagårn på Liane, så kollade jag söder om vägen. Idag var det 7 älgar som gick där. Och de har gått där hela dagen. Igår var de 6. Jag försökte få en vinkel där alla 7 var med men lyckades inte, det blev bara 5 samtidigt. Men det står alltså två till en bit bort. Det är lite som att bo i ett zoo här just nu. Vilda djur överallt, särskilt på kvällarna. Den här synen med 7 älgar samtidigt är mäktig. Men vi får passa på att njuta av den nu, för den är redan ovanlig i stora delar av Värmland och den kommer att bli allt ovanligare i takt med att ökningen av vargstammen skenar och rovdjurspolitiken fortsätter att haverera. Skräcken för oss är ju att vi får en röd-grön regering där Miljöpartiet får ett stor inflytande. Och att Marit Paulson får vara med och bestämma i EU. Då kan vi glömma älgen, både att se och att jaga.
Trana nästa!
Nästa djur i kväll på Lianevägen var en av de två tranorna som bor här just nu. Den är lite lustig. Ofta finns den ganska nära vägen när jag kommer med bilen och oavsett vilken sida det är så ska den prompt springa över till den andra. Ofta nöjer den sig med en språngmarsch o stannar en bit bort. Men idag stannade jag med bilen och då blev det till att ta en flygtur.
Liane zoo?
Första djuret in på Lianevägen idag när jag kom från Brogärdet, var egentligen inte Boberg, utan en duvhök som satt i det nysådda strax efter vägen, men den flög innan jag hann få opp kameran. Boberg var god tvåa i alla fall och han går tydligen helst efter vägkanten och mumsar på nåt, hela dagen idag.
Loppis på Tjolitta i Sillerud!
Dit ska jag absolut! Har gjort fina fynd där förut!
Och loppis i Svanskog är det:
Tjäderhöna
Jag ser henne ofta på väg till Agnars, men inte varje dag. Hon är i samma område nästan på samma plats och befinner sig ofta coolt nära vägen. Antagligen har hon lagt ägg i närheten säger Roland och hon kliver upp på vägbanan för att peta i sig småsten som behövs för matsmältningen. Det är inte hemma hos oss annars kanske Boberg -fasanen skulle gilla henne, men hon har väl någon stilig tjädertupp i närheten. Jag vet för lite om tjädrars familjeliv för att ha koll på om handjuren deltar i ruvningsjobb och barnuppfostran eller om de bara går omkring och stilar. Tuppar o hönor har i alla fall inte lika fjäderdräkt och ska alltså enligt en teori inte leva samman hela livet så som svanar.
För att reda ut fågellivet runt Liane så går Boberg-fasan just nu nere på de nysådda åkrarna och plockar i sig frön (antar jag, nåt plockar han i sig i alla fall). Jag åkte precis förbi honom vid vägkanten.
Taxvalpar!
Någon av dem ska vi hämta så småningom! Undrar vem det blir? Söta är de i alla fall, önskar vi kunde åka och kolla snart.
Mattvätt
Årets arrangemang för tvätt av mattor fungerade bra. Det är en hundgårdssektion som blivit över och två byggbockar, allt placerat nära vattenslangen. Lätt att skura och skölja av. De flesta av våra trasmattorna går att tvätta i maskin men några är för otympliga. Nu är mattvätten klar för i år, den fina torkperioden är över för den här gången. Imorgon ska det börja regna o hålla på så en vecka. I natt var det två minusgrader och nu på morgonen är det mulet.
6 älgar!
Sex älgar har gått på fältet söder om oss idag. Det börjar grönska på vallarna och smakar väl gott. Bilden tagen från vårt hundhus, söderut. Den visar tre av dem. De andra tre var längre åt öst.
Grilla i Stockholm
Lille Bill o kusin Bobo har varit på Järvafältet och grillat korv!
Födelsedagsyra!
Jag brukar inte ta upp födelsedagar här för det blir så orättvist när man inte håller ordning. Och det gör vi inte. Men idag har det varit ovanligt mycket i den vägen. Jens fyllde 40, honom grattade vi på Facebook o hoppas att firandet gick bra trots brännskadan. Svägerska Sylvia ringde vi och grattade. Ramona kom hit med man Harry o Inga-Lill och Göran. Vi skålade i champagne för hennes födelsedag. Det blev lite improviserat sammanslaget grillande, en trevlig kväll.
Fasanen Boberg är kvar!
Kacklar och flyger, kacklar och flyger gör han. Men inte långt, han är nog ingen skicklig flygare. Han finns runt Liane hela tiden, hörs då och då o ch ibland ser vi honom. Boberg heter han, uppkallad efter Karl Boberg, Kalle på Liane. Måste ha varit pappa till Ester, eller bror. Jag är osäker.
Fiske
Fina fiskar igår fredag! Den största abborren var precis 40 cm lång.
Centerpartiet i Årjäng ....
... finns med representanter på Broms kafé imorgon lördag kl 11.00. Alla är välkomna att slå sig ner med en fika och prata om hur vi ska ha det i Årjäng framöver och vad som är viktigt.
Uppdaterat: Många kom till Broms den utsatta tiden och det blev intressanta diskussioner om politik men annat också.
Grundmålat balkong och veranda på Liane!
Efter en del gruving så tog vi oss samman och målade balkong och veranda på Liane. Skönt att få det gjort nu tidigt på säsongen när det är som torrast. Så här borde nog Liane alltid varit målat. Men tidigare så var räcket nertill rödfärgat istället. Ser fram emot att få placera några / någon balkonglåda där uppe. Renoveringen tickar på.
Liane i Holmedal!
Kolla de vackra gamla träden.
Liane i Holmedal passerade vi på vägen till Gårdtveten och MP maskin. Det annonserades "Kuriosa" och öppet så vi klev in. Det var väldigt fint och fräscht uppställt. Jag föll förstås för spegeln ovan så den fick följa med hem. Kul att få se Liane i Holmedal. Vi bor ju på Liane i Sillerud och så finns det ett Liane till i kommunen, i Karlanda. Ibland åker folk fel på GPS:en. Detta Liane har varit bostad för brukspatron en gång i tiden och senare för skogvaktare. En av boende här hette Edvinsson som senare startade kökinredeförsäljning utanför Årjäng och det fick namn härifrån. Nu är det sålt till en norsk familj som har inrett hela huset helt fantastiskt. Vi blev inbjudna att se och det var en upplevelse.
MP maskin Holmedal
Här har jag aldrig varit förut. Här säljs och servas Polaris och en del annat tror jag. Det stod en fin maskin ute när vi kom, till vedhämtning kanske. Vi skulle egentligen bara hämta en kartong som Kent varit snäll att ta med från Stockholm från son Mattias lägenhet i vintras men som vi glömt bort. Kul att komma på tur.
Utflykt!
Idag första maj har vi varit på en utflykt med överraskningar. Kul att se nya platser som Perssons Gränd, MP maskin, Liane i Holmedal-huset med fynd på kuriosa och sånt. Vilket fantastiskt hus! Mer om det o bilder senare, ikväll eller imorgon beroende på hur lång tid bilderna tar på sig att komma fram. Vilken rolig dag det blev, fast rätt improviserad. Ursprungsplanen var att åka till Töcksfors köpcentrum o bara strosa runt lite på Rusta och Sportringen och Gant och så, men det blev lite hitte på.
Om son Markus jobb-byte
Valborg i Svensbyn!
Duktiga kören sjöng in våren i Svensbyn. Det är vackert och valborgsfirandet här har anor sedan 1946 tyckte jag Rikard sa när han inledde. Kören kom lite frusna från Årjäng där de hade sjungit utomhus i snö. Prästen höll ett trivsamt vårtal. Sen var det brasa nere hos Gerd men den fick jag inte med på bild tyvärr. Såg fint ut mot sjön. Vi startade firande, också traditionsenligt, med kaffe o tårta hos Anders och Annelie bredvid hembygdsgården. Där flockades vi en större skara av familj och närstående. Nu är det vår på riktigt!
Tornfalkrapport från Liane
Vad de sysslar med när vi inte är i närheten vet jag inte. Men när vi är nere på Liane så visar de två typiska beteenden. Det ena är en uppvisning i flygbalett runt ladugården och ut över de närmaste åkrarna. De är verkligen flygkonstnärer, snabba tvära svängar är det. Länge nu så har de inte haft några ägg eller ungar så de har kunnat lattja runt tillsammans och verkar inspirera varandra. Det ser ut som lek.
Det andra typiska beteendet är att de parkerar sig i varsin stor gran bredvid boningshuset. En av dem sätter sig gärna högst upp i toppen och kollar kaxigt runt omkring (i min fördomsfulla värld är detta hanen! ). Den andra sitter diskret inklämd mellan de yviga grenarna i sin gran och syns knappt. Men hörs! (Honan?) Båda låter gärna och de för en ljudlig dialog med ett typiskt läte. Det är en lång darrande vissling som stiger i tonläge mot slutet. Ingen annan fågel låter så, det går inte att ta miste. Så sitter de alltså i granarna och konverserar verkar det som.
Sen blir det en snabbrush in i boet i duvslaget. Det går så fort att man kunde svära på att de måste slå huvudet i ladugårdsgaveln och falla ner döda. Men inbromsningen från full fart till noll är supereffektiv och de landar med precision på brädan som sticker ut från Oskars duvslag. Att sitta på den är också en favoritposition och då sitter den andra falken ofta ovanför på takkanten. De verkar gilla varandra och är ofta tillsammans på något sätt. Undrar om de håller ihop hela livet, så där som svanar lär göra? Prästen sa i sitt vårtal att fåglar där hona och hane har lika fjäderdräkt håller ihop hela livet. Om den ena dör så lever den andra vidare ensam. Har aldrig hört detta med fjäderdräkten förut, intressant!
Sedan några dagar ser vi bara en i taget, antar att det tyder på att de ha ägg här uppe i duvslaget och turas om att ruva.