Tornfalkrapport från Liane

 
 
 
 
Vad de sysslar med när vi inte är i närheten vet jag inte. Men när vi är nere på Liane så visar de två typiska beteenden. Det ena är en uppvisning i flygbalett runt ladugården och ut över de närmaste åkrarna. De är verkligen flygkonstnärer, snabba tvära svängar är det. Länge nu så har de inte haft några ägg eller ungar så de har kunnat  lattja runt tillsammans och verkar inspirera varandra. Det ser ut som lek.
 
Det andra typiska beteendet är att de parkerar sig i varsin stor gran bredvid boningshuset. En av dem sätter sig gärna högst upp i toppen och kollar kaxigt runt omkring (i min fördomsfulla värld är detta hanen! ). Den andra sitter diskret inklämd mellan de yviga grenarna i sin gran och syns knappt. Men hörs!  (Honan?) Båda låter gärna och de för en ljudlig dialog med ett typiskt läte. Det är en lång darrande vissling som stiger i tonläge mot slutet. Ingen annan fågel låter så, det går inte att ta miste.  Så sitter de alltså i granarna och konverserar verkar det som.
 
Sen blir det en snabbrush in i boet i duvslaget. Det går så fort att man kunde svära på att de måste slå huvudet i ladugårdsgaveln och falla ner döda. Men inbromsningen från full fart till noll är supereffektiv och de landar med precision på brädan som sticker ut från Oskars duvslag. Att sitta på den är också en favoritposition och då sitter den andra falken ofta ovanför på takkanten. De verkar gilla varandra och är ofta tillsammans på något sätt. Undrar om de håller ihop hela livet, så där som svanar lär göra? Prästen sa i sitt vårtal att fåglar där hona och hane har lika fjäderdräkt håller ihop hela livet. Om den ena dör så lever den andra vidare ensam. Har aldrig hört detta med fjäderdräkten förut, intressant!
 Sedan några dagar ser vi bara en i taget, antar att det tyder på att de ha ägg här uppe i duvslaget och turas om att ruva.

Kommentarer
Postat av: Marie

Verkligen fina bilder du har lyckats med. Det där med fjäderdräkten lät intressant tycker jag. Måste googla lite på det, det lät spännande. Djurliv är verkligen spännande...

Svar: Ja, berätta vad du kommer fram till! Jag har aldrig hört det förut.
Inga Magnusson

Postat av: Lena

Fantastiskt fint att kunna studera dem så nära och på deras hemmaplan. Bättre än på TV!

Jo, detta med fjäderdräkten betyder mycket. Gäss och svanar håller ihop medan gräsands- och svartvit flugsnapparhanar är polygama. Fler exempel finns.

Svar: Är det inte flugsnapparen som är verkligt polygam och hanen håller sig med flera honor / bon?
Inga Magnusson

2014-05-03 @ 09:38:58
Postat av: Lena igen

http://www.fageln.se/art/tornfalk.aspx

http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=3275&grupp=6564&artikel=2593312

Svar: Jag har lagt ut länken om tornfalken på min facebook. Hans läte är verkligen speciellt
Inga Magnusson

2014-05-03 @ 09:48:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback