Disciplin ...

... är ett ord som varit snudd på skällsord i skolsammanhang. Men nu börjar det dyka upp igen som en del i framgångsrecept på skolor som vågar sticka ut.

- Tydliga ramar, regler och disciplin.

- Höga förväntningar på eleverna

- Möjlighet att utveckla sig under extralektioner, tutorials.

- Regelbunden måluppföljning

Detta är riktlinjerna för en skola som lyckats bra med sina elever, både när det gäller skolresultat och trivsel. Det kan vara en media-myt att svenska elever vill ha klassrum med mycket prat, för sena ankomster, mobiler på lektion och ett minimum av klassundervisning. Extralektioner för alla, inte bara för dem som behöver extrahjälp, låter intressant. Bra att det finns olika typer av skolor så föräldrar och barn kan välja, både skolor med disciplin + tydliga regler och skolor där det mesta är tillåtet.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/skolresan-disciplin-och-struktur-ger-resultat_3564878.svd

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/skolresan-mariefred-tog-finland-till-sverige_3570842.svd

 


Kommentarer
Postat av: Znogge

Våra elever återkommer ofta till att de uppskattar ordningen och arbetsron som gör att de kan jobba bra med sina olika uppgifter. Det är bara att fundera på hur vi själv vill ha det om vi behöver koncentrera oss när vi utför en arbetsuppgift. Då sitter i alla fall inte jag i personalrummet tillsammans med skrattande kollegor...

Svar: Ja, det låter rimligt. Sen måste man nog inse att ordning och arbetsro inte alltid med automatik infinner sig utan det måste finnas ett tydligt regelverk bakom. Annars blir det frestande och möjligt för utåtagerande elever att ta över kommandot.
Inga Magnusson


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback