Om Milan Sevo av Nuri Kino

Han har kallats den svenske gudfadern, Milan Sevo, mannen som gått från att vara en fattig invandrarpojke i Vårby Gård till att bli en levande legend,  internationell affärsman med goda kontakter i det kriminella Sverige;
svärson till maffialedaren Ratko Djokic, god vän till krigsherren Arkan på Balkan osv.
 
I boken beskriver författaren Milans liv och Milan gör också sin egen beskrivning. Sen finns en genomgång av det berömda helikopterrånet och ett avsnitt om de beryktade s.k. kungabilderna.
 
Nuri  Kino som skrivit boken, har gjort en hel del undersökande journalistik; infiltrerat ett pedofilnätverk vilket resulterade i flera fällande domar, avslöjat ett irakiskt och iranskt spionnätverk för vilket han fick EU-pris och granskat svenska SÄPO bl.a. Syftet med boken är att avslöja hur de kriminella nätverken ser ut och varna för riskerna att ledande figurer inom den organiserade brottsligheten blir idoler för ungdomar, främst invandrarungdomar i förorterna. Kino pekar på att man måste se till att de har bättre alternativ och ser en annan framtid än en brottskarriär för att försörja sig.
 
Synd att boken börjar så trist. Det är en beskrivning av ett antal möten med Milan och mycket text ägnas åt vilka som var med och hur lokalen såg ut och helt ovidkommande prat om annat. Ett tag var jag beredd att lägga boken ifrån mig. Men det gjorde jag inte och det blir bra till slut. Innehållet är relevant och intressant.
 
Det som var lärorikt för min del var insikten om hur tajt det här nätverket av kriminella är. Jag har nog trott att maffialiknelserna varit överdrivna, men det verkar de inte vara. Det är noga med vilka som är vänner och vilka som är fiender och man hittar många sätt att binda de här banden, släktskap, vänskap sedan barndomen  och liknande, men också försvar mot hot. Det som kallas organiserad brottslighet kan ju i en vanliga svenska ögon ses som en organisation med demokratisk uppbyggnad, styrelse och årsmöte typ. Men detta är alltså långt ifrån den organisation som den s.k. svenska maffian bygger på. Det är inte ovanligt med skottsäkra västar till vardags, laddad pistol i fickan och under madrassen och så en ständig misstänksamhet mot alla och envar i omgivningen. Minst rykte om skvaller till polisen eller otrohet mot vänner kan utlösa ett beställningsmord.
 
Allt detta beskrivs i detalj och det är svårt att inte tro på den bilden. Den bekräftar ju också polisens teorier om att det är få personer i Sverige som ligger bakom merparten av de brott som begås.
 
Läsvärd bok med ett intressant innehåll. Den speglar en värld som finns mitt ibland oss men som ändå är helt främmande för de flesta av oss. Tack o lov!
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback