EU-valet i Årjäng

Kan inte låta bli att valvaka lite på datorn när resultatet av EU-valet presenteras. Valdeltagandet i Årjäng är större än förra gången ser det ut som, ökning från 32%  till 38 % men rätt blygsamt ändå jämfört med vanliga valet. Skrällen är väl SD som blir näst största parti till EU från Årjängsborna som helhet. Och faktiskt det parti som får mest röster från Sillerudsborna, 26 procent. Partisympatierna  skiljer sig rätt rejält åt mellan de olika kommundelarna men genomgående har SD fått mycket mer än förra EU-valet. Det är väl den stora förändringen. Nu är detta val till EU, inte att förväxla med våra vanliga val till riksdag och kommun. C och S ligger rätt still i Årjäng jämfört med förra EU-valet. FP tappar genomgående liksom M.  KD  och MP går fram en del och som sagt SD har stor framgång. Nu verkar i stort sett allt vara räknat så resultatet är stabilt.
 
Jag är inte förvånad över SD:s framgångar i landet som helhet. Kritiken mot framför allt den svenska flyktingpolitiken har varit stark bland vanliga människor (tvärt emot media!). Den senaste tidens försök att tysta partiet har gett sympati,   hos allmänheten och faktiskt i media också. När det gäller valresultatet o SD:s framgångar i Årjäng så kan EU:s inblandning i rovdjurspolitiken haft betydelse för att man röstar på SD som är ett EU-kritiskt parti. Jakten och de vanliga viltstammarna av älg och rådjur är tveklöst hotade av EU;s dövhet för hur det är att leva i rovdjurstäta områden.
http://www.val.se/val/ep2014/valnatt/E/kommun/17/65/index.html

Kommentarer
Postat av: Annika

Jag tror oxå att SD har fått lite extra uppmärksamhet tack var att folk har genom FB m.m blivit uppmanade att vara med om en tyst demonstration där man ställer sig med ryggen emot Jimmy Åkesson då han håller tal. Det har väl aldrig varit så många människor nere på vårt torg för att lyssna på en politiker som då han besökte oss förra helgen. Självklart blir man då lite nyfiken och kanske tar till sig nåt som man inte riktigt visste att de står för. Det handlar ju inte bara om flyktingpolitik. Nu är jag verkligen inte så insatt men tycker att det är riktigt intressant nu då jag har börjat läsa på lite mer om vad de olika partierna har för åsikter om olika frågor som de kan påverka i EU.
Regn på oss idag. Hoppas solen skiner på dig.

Svar: Det här EU-valet har engagerat ovanligt många och sociala media har bidragit tror jag. Samtidigt så har det blivit lättare att rösta.
Inga Magnusson

Postat av: Hanneles bokparadis

spännande att det inte är statiskt

2014-05-26 @ 09:22:34
URL: http://hannelesbibliotek.blogspot.com/
Postat av: AnnaKK

Jag orkade aldrig riktigt ta tag i det här EU-valet och sätta mej ordentligt in i de olika partiernas åsikter och så där. Känns dessutom mer som ett personval än som ett partival...? Så det slutade med att jag avstod från att rösta... Den gången det var folkomröstning om att gå med i EU så röstade jag nej, och den åsikten står jag fast vid.

Svar: Jag röstade också nej och det har jag inte ångrat en sekund sedan dess. Har aldrig förlåtit Marit Paulsen och media som förledde svenska folket in i detta stora misstag. Kolla på Norge och Schweiz! De klarar sig utmärkt utan denna eländiga union.
Inga Magnusson

2014-05-26 @ 10:00:51
URL: http://annakk.blogg.se
Postat av: Veiken

Det är skrämmande med vissa vindar som drar genom Europa nu. Varför kan vi människor aldrig lära oss av historien?
I Sverige är det ett resultat av nonchalans av övriga partier och nu är det skördetid! Man kan nästan höra stöveltrampet - igen!
Min dotter skrev en kommentar på FB igår:
"Den som inte röstar förverkar sin rätt att "gnälla"/"klaga"/"tycka" enligt min åsikt. Samtidigt när man "skiter" i att nyttja sin demokratiska rätt att rösta ser man ner på/saknar respekt för dem som lever i en diktatur och kämpar för demokrati/mänskliga rättigheter."
Det är ord och inga visor, men jag är benägen att hålla med!

Svar: Det är bekymmersamt om rasismen och fascismen ökar nere i Europa. Det måste bekämpas på olika sätt. Jag är inte rasist och jag är helt övertygad om alla människors lika värde, jag tycker om att se barn från olika länder på vår skolgård. Men jag är mycket kritisk till den svenska flykting- och invandrarpolitiken. Den är i grunden helt fel och man måste göra om till ett vettigt och reglerat kvotmottagande genom FN och kolla upp identiteter på dem som kommer in, osv. Att som vi nu gör försörja kriminella ligor som smugglar människor är bara helt idiotiskt och ta emot alla för att sedan tvinga ut dem i kommunernas försorg blir fel. Många behöver tänka till. Sen kanske Bryssel behöver tänka till lite vad man måste besluta om och inte. Detaljstyrning ute i medlemsländerna är inte populärt, hela EU-bygget blir instabilt av protester från dem som körs över.
Inga Magnusson

2014-05-26 @ 11:51:41
URL: http://www.veiken.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback