Annie Lööf ...

... blir ny partiordförande i Centern. Partiet har genomfört en fantastisk valkampanj med en öppenhet som står i skarp kontrast till (S )`s  påveval-liknande dolska procedur. C har fått massor av positiv press på kuppen. Om man på riksnivå hade haft en politik att stoltsera med, så hade opinionssiffrorna legat skyhöga istället för på nesliga 3,8 %.

Nu har fiaskot med vimsandet runt  den "tvätta bort landsbygdsstämpeln" som Annie Lööf efterlyste i sin valanlys, istället blivit uppenbart för alla och envar. I ljuset av den senaste tidens mediabelysning av partiets politik så går det inte längre att dölja partiets svek mot landsbygden.

Och väljarnas dom över den här tvättprocessen är hård; partiet ligger under riksdagsspärren. Då räcker det inte med att göra partiledarvalet till en "skönhetstävling" som en ledande centerpartist uttryckte det. Det hade behövts en politik som satsat på kärnväljarna med intressen i jordbruk, skogsbruk,  jakt, fiske, långsiktig rovdjursförvaltning, infrastruktur med järnvägar och vägar, aktiv regionalpolitik som för tillbaka till landsbygden en del av det kapital som tas därifrån när man plockar ut järnmalmen och skogen. Stockholm må vara den administrativa motorn i Sverige, men utan de naturrikedomar som finns på landsbygden så står landet stilla. Och med Centerns kovändning till att bli ett av alla andra partier som vill värna "hela Sverige" så lämnas nu stora väljargrupper utan företrädare på riksnivå.

Det här flummiga flirtandet med invandrare, kvinnor, frihetliga (vilka de nu är ?), stadsbor osv har fått tummen ner. Frågorna är antingen redan tagna av andra partier eller så är C inte trovärdiga, det luktar för mycket väljarfjäsk med syfte att till varje pris sitta kvar i riksdagen. Att sätta Eskil Erlandsson som gisslan på en vice partiledarplats hjälper inte heller eftersom hans röst är tystad sedan länge. Som det ser ut nu så åker Maud och Carlgren ut från sina centrala positioner och det är väl logiskt. Mp vill säkert ha miljöministerposten mot att stödja diverse Alliansförslag.

Läge blir det för antingen nya partier som tar över hemlösa väljare till ett nytt parti med fokus på enbart de klassiska centerfrågorna  eller för redan befintliga missnöjespartier. Kanske vore det hederligare med en klyvning av Centern på riksnivå i ett Centerpartiet landsbygd och ett Centerpartiet Stureplan? Det som har skett nu liknar mest en ockupation av ett gammalt folkrörelsparti med djupa rötter i svenska landsbygd.

Ett parti är mer än det partiprogram som man för tillfället printat ut  och det tror jag att Annie Lööf och nuvarande Centerledning bittert kommer att få erfara.

http://www.dn.se/nyheter/politik/ny-c-ledare-presenteras
http://www.dn.se/nyheter/politik/hon-kommer-att-fa-det-valdigt-jobbigt
http://www.dn.se/nyheter/politik/spanningar-inom-alliansen-kan-oka-med-loof
http://www.dn.se/debatt/vi-ska-fa-manniskor-att-vaxa-och-bestamma-sjalva
http://www.dn.se/nyheter/politik/tunga-c-uppdrag-i-unga-ar-for-annie-johansson
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/det-viktigaste-ar-att-fa-genomslag-for-centerpolitiken_6430776.svd
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/darfor-valde-centern-annie-loof_6430226.svd
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/hatt-jag-vill-vara-kvar-som-minister_6430786.svd
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/anders-w-jonsson-glad-att-annie-loof-fick-starkt-stod_6430502.svd
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/annie-loof-foreslas-bli-ny-centerledare_6429930.svd
http://di.se/Artiklar/2011/8/31/243884/POLITIK-ANNIE-LOOF-FORESLAS-BLI-NY-LEDARE-FOR-CENTERN/
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/c-kannare-olofsson-och-carlgren-aker-ur-regeringen_6431002.svd
http://www.gp.se/nyheter/sverige/inrikespolitik/1.711404-loof-ska-sitta-i-regeringen-

http://www.gp.se/nyheter/sverige/inrikespolitik/1.711494--den-med-mest-hogerprofil-

http://www.gp.se/nyheter/sverige/inrikespolitik/1.711604--politiken-kan-oroa-valjare-
http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/om-nagon-ska-kunna-fa-fart-pa-c-ar-det-loof_6432000.svd
http://www.dn.se/ledare/huvudledare/uppdrag-overlevnad

Kommentarer
Postat av: Olle

Kanske denna valkampanj, med fokus på att Annie Lööf "gör sig så bra i bild" och har "bestämda åsikter", snarare förstärkt det faktum att C inte har någon gemensam partipolitik. Medan S:s ("dolska"?) process pekat mot att partiet är ett demokratiskt parti med tydlig gemensam politik och att det är en ordförande man väljer. Kanske detta uppskattas av väljarna... Hursomhelst ökar S kraftigt medan "enmanspartierna" C och KD är på väg ut ur riksdagen. Bådar gott för demokratin, det är inte ju presidentkandidater vi väljer.

2011-08-31 @ 11:18:51
Postat av: Zarah

Att c:s opinionssiffror ligger som de gör kan väl inte Annie Lööf lastas för!? Problemet är att det var sviktande siffor en längre tid och det du skriver om att partiet har svikit sina kärnväljare under lång tid är mer trovärdig i mina öron.

Postat av: Peter Wagenius

Hej Inga!

Jag ser att du som många andra, inte sällan centerpartister, påstår att Centern svikit landsbygden. Varken från dig eller någon annan får jag dock några exempel på hur. Exemplet skulle väl i så fall vara att partiet inte lyckats få igenom återbäring på vattenkraft. Det skulle vara ett dåligt exempel. Det är ju andra partier som håller emot. Eller menar du att vi ska ta bort kravet så slipper någon bli besviken på att vi inte lyckats?

Stureplanscentern tycker jag om. Äntligen är det några stockholmare som liksom vi bönder och skogsbrukare uppmärksammat Centerns företagspolitik och förstått att nya företag är det enda som kan skapa nya jobb och ge underlag till vårt välfärdssamhälle. Alla övriga partier vill ju bara att vi ska dela på det vi redan har. Alla Alliansens initiativ för nya företag och nya jobb har ju kommit från Centern! Dessa förutsättningar gäller för stad som landsbygd. Så någon klyvning av partiet ska vi inte ha!

2011-08-31 @ 15:10:50
Postat av: Inga Magnusson

Alla: Det finns goda exempel på att c sviker landsbygdsväljarna. Annie Lööfs uttryck i valanlysen är bara ett exempel som visar på den framtida inriktningen. Att Andreas Carlgren (c ) valde att bortse från riksdagsbeslutet i vargfrågan och köra över både Jägerförbundet och LRF är ett annat exempel.Det går inte att omyndigförklara alla oss som är besvikna på c och som inte längre stödjer rikspolitiken. Synd för centerpartister ute i kommunerna gör ett himla bra jobb.

2011-08-31 @ 15:41:07
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Ailas

En del tyder på att vi är på väg mot ett tvåpartisystem och lika bra vore väl det, för i praktiken är det där vi egentligen är redan. Mycket av det politiska arbetet har blivit "plastifierat" och ytligt och det känns också som om de mogna människorna inte längre kan/vill ta ansvar. I hemmen är det allt oftare barnen som bestämmer, liksom de bestämmer över lärarna i skolan... och nu ska de också ta över politiken. Det är fräscht och politiskt korrekt... Nej, jag kommer inte att rösta på dessa populistiska partier. Inte en chans!

2011-08-31 @ 15:46:51
URL: http://ailas.svenskablogg.se
Postat av: Inga Magnusson

Ailas: Det blir märkligt när alla partier försöker inrätta sig i mittfåran där de flesta väljarna finns, exempelvis nu Centern som sviker landsbygden och MP som inrättar sig högerut och V som nu ska skaffa sig en ny ledare och profil som jag antar också inrättar sig åt höger. Vilka valmöjligheter återstår för väljarna då om alla partier i princip tycker lika? Ska vi rösta på den som har snyggaste och trevligaste partiledaren, eller på något gammalt eller nytt extremparti typ SD?

2011-08-31 @ 15:54:25
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Nils Ivar Tenmann

Förlåt utrycket, Annie Lööf. Men jag antar att du liksom många av dina kollegor umgås med objektiveringar av din person typ "Annie Lööf"s "varumärke". "Varumärket"s intryck på mig är att C har identifierat sig med en mediaanpassad politisk broiler.Fenomenet är C inglunda ensamt om och jag tror Ailas slår huvudet på spiken som ser det som uttryck för att "de mogna människorna inte längre kan/vill ta ansvar". Ropen på starka ledare kan inte eka som om 30-talet var åter, därför detta gamla vin i nya käglar; dessa handböcker och kurser i "modernt", "mjukt", "platt" och "sött" ledarskap. Så vad göra om man som medborgare och mogen man vill ta ansvar, ifall man inte erbjuds rösta på annat än toppstyrda populistiska partier? Mitt preliminära förslag är att titta närmare på "sektor 3",en tankesmedja för det civila samhället. Kanske går det att ta ett demokratiskt politiskt ansvar på annat vis än som valboskap för det "moderna" ledarskapet. Demokrati är kanske en sak, men att vara demokratisk handlar om oss som personer och vår tillit till varandra.

2011-09-12 @ 15:51:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback