Nya tallrikar ...

... ska det bli till vardags, nya djupa. Jag kan inte bestämma mig för vilka det ska bli, så nu har jag köpt ett par för att testäta ett tag. Den till vänster heter Arabia Arctica. Den till höger står det bara M design Mariehult under. Inget jag känner till men den är fin. Fast det är nåt speciellt med Arabia, tyngden, glasyren, rundningen, färgen som är off white eller nåt. Vilken ska jag ta?


Kommentarer
Postat av: Selma

För mig hade det blivit de med mönster om jag fått välja av ett enda och irrationellt skäl. Man fick Arctica på köpet när jag köpte mikro. De känns "på köpet".Skulle jag lyckas bortse från den känslan som nog bara finns hos mig tog jag dem. Klassiska, snygga och hållbara.

Postat av: Marie

Jag gillar egentligen den till höger men Arabia är nog bättre om man ska duka lite flottare. En helvit servis ger ju otaliga möjligheter när man dukar.

2011-08-01 @ 10:13:47
URL: http://www.mariee.se
Postat av: Inga Magnusson

Selma: Numera är Arabia Arctica långt ifrån med på köpet; 156SEK / styck medan den andra tallriken kostar drygt 60´. Men eftersom det är något som vi dagligen kommer att använda resten av våra liv, antar jag, så är priset just i det här fallet av underordnad betydelse.Marie: Arabia känns onekligen lite mer kvalitet och mer gediget. Mina gamla tallrikar är gamla Rörstrands Sommar men de finns inte ens någonstans på nätet längre.

2011-08-01 @ 15:56:11
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Herta

Jag har också fått Arabia med på köpet. De andra är sommarfina(!) men de vita är mest kombinerbara i längden, tyvärr.

2011-08-01 @ 17:52:44
URL: http://www.hertabloggen.blogg.se.
Postat av: Gunvor

Mina vardagstallrikar är gamla vita med olika blå mönster. En del fanns i huset före mig, andra är köpta på loppis.Vet inget vackrare porslin än blåvitt, målat med färg gjord av kobolt från Blaafarveverket i Norge.

2011-08-01 @ 17:57:14
URL: http://svenska.iedior.se/#home
Postat av: anne

Svårt, men vitt är onekligen lättare än mönstrat skulle jag tro. Kanske mindre risk för kantstötning med Arabia än ett "enklare" material?

2011-08-01 @ 21:58:41
URL: http://annnne.blogg.se/
Postat av: Anonym

Herta: Du också? Varför missade jag detta tillfälle?

Gunvor: Jag letade efter det blå norska porslineet p´å nätet men lyckades inte hitta något porslin, bara en gruva med turistambitioner.Anne: Det har Du rätt i. Jag har muggar och kaffekoppar i AA, de är gamla men lika fina och inte en enda är kantstött.

2011-08-01 @ 22:08:39
Postat av: Inga Magnusson

Det var jag som skrev ovan förstås.

2011-08-01 @ 22:09:42
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Gunvor

Jag vandrade runt i gruvgångarna där en gång - fascinerande, kan rekommenderas. Men de gjorde inte porslin, bara blå färg som exporterades till porslinsfabriker ända bort till Kina. Och jag hade nog fel när jag trodde mina svenska tallrikar från sekelskiftet och ett par årtionden framåt fått färgen därifrån: På deras hemsida ( http://www.blaa.no/Artikkel/Museene/Historie/10003574.php ) kan man läsa att efter det att den syntetiska färgen ultramarin uppfunnits på 1840-talet så rasade priset på koboltblått och fabriken stänges 1898.Men den som målar akvarell har nog både koboltblått och ultramarin i färglådan.Jag skulle nog valt de vita tallrikarna - de ser eleganta ut.

2011-08-01 @ 23:39:16
URL: http://svenska.iedior.se/#home
Postat av: Inga Magnusson

Gunvor: Hmmm... här lider vi båda av lätt klaustrofobi eller hur man ska säga när man inte vill gå i gruvgångar, så det blir nog inget besök där. Men det lutar nog för tillfället år Arabia Arctica som vardagsporslin med djupa tallrikar. Antagligen köper jag 10 eller 12 av dem och kanske 4 av de andra, bara för att de är så söta. Men jag har inte bestämt mig än. Detta med kvalitet är viktigt på vardagsporslin, så det inte snabbt blir kantstött.

2011-08-02 @ 00:14:14
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Inga Magnusson

Gunvor: Ok, då förstår jag. Det är en vacker blå färg på den här tallrikens mönster. Det är små rosor i en krans runt kanten. Jag gillar ju inte när det är mönster nere i själva maten så att säga.

2011-08-02 @ 00:22:35
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Gunvor

Den där blomsterkransen och den vågiga kanten ger mig lite 1980-talskänsla, så jag skulle nog ta de vita. Men jösses! Världen är ju full av tallrikar. Hur kommer det sig att du har två att välja mellan?Den här underjordiska vandringen gick fint. Är annars ganska klaustrofobisk själv. Har flera gånger väntat vid gruvhål i Bergslagen medan en geologinörd vandrar omkring där nere. (En stor fördel är om det finns en servering i närheten).

2011-08-02 @ 13:38:30
URL: http://svenska.iedior.se/#home
Postat av: Inga Magnusson

Gunvor: De här två är helt enkelt de två jag gillar bäst utifrån att ha spejat ett tag. Vill som sagt inte ha mönster nere i tallriken, bara på kanten, om det ska vara nåt mönster alls.Servering är bra, - alltid.

2011-08-02 @ 14:20:39
URL: http://inga.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback