Skotrarna framme i Borgafjäll.
Jo, om man googlar på orten så kan man se att det är södra Lappland, där vägen tar slut och vildmarken tar vid, i Borgafjäll bor 75 personer fast, men det är också en turistort med olika naturupplevelser, hotell och stugor, fiske, jakt, skidåkning osv.
Hotellet på orten är berömt och ritat av Erskine, bara att få studera arkitekturen måste göra den långa skoterturen värd mödan. Det finns dessutom bar, spa med behandlingar, god mat och komfort. Hmmm! Det blir väl åtminstone en dusch efter den långa turen.
Det kom bild till Roland per telefon från Hasse, ok att publicera bilden på bloggen. Det ser mäktigt och vackert ut.
Här på Liane har vi haft en stilla dag idag söndag, sovmorgon, städ + tvätt, lite snöröjning, långpromenad med hundarna, A och U i Hol här på eftermiddagskaffe, vi var en sväng hos modren, tänkte åka till benbruten släkting i Årjäng men han hade fullt med besök idag, vi sparar det. Får se hur väglaget är i morgon, vi ska ju få snöstorm eller nåt liknande, men yr.no spår uppehållsväder.
I morgon blir det spekulationer här om Battlefield och om dress code, kanske nåt om helgon också.
Återvinning av vinboxar...
Munkfors moppeåkning...
Prins Carl Philip kommer ...
43 vargpar finns det nu...
Skoterfärden med Hasse i Leverhögen ...
Mer om våldet på skolan i Munkfors
http://www.nwt.se/munkfors/article666916.ece
Så här står det bl.a. i artikeln ovan:
"Vid 13-tiden på dagen blev en pappa till ett barn på skolan attackerad av en pojke i 14-15-årsåldern då dom hamnade i diskussion. Väktarna var i närheten och tog tag i killen och förde bort honom till hans rum. Plötsligt kom hans syster och rusad emot vakterna med sparkar och slag. Hon tog tag över ena vaktens näsa och rev honom i ansiktet och slog hans glasögon i bitar. När den andra vakten skulle hjälpa sin kollega bet flickan honom hårt i armen.
Ena väktaren har bitskador i höger arm, klösmärken under vänster öga, klösmärke på bröstkorgen, smärta höger insida lår och smärta i ena käkbenet. Den andra vakten har rivmärken och en hand som smärtar. Flickan är misstänkt för brott och polisutredning pågår."
I artikeln finns också uppgifter om film på Youtube som visar hur eleverna kör moped inne korridoren på skolan.
Mamman till den pojken som har uppträtt mest provocerande anser att skolan inte gett honom rätt hjälp
Agenda
Nu laddar jag för sportlovsveckan som ligger framför mig! Hoppas på bra väder, fint vinterväder att vara ute i, inte slask och plask. En dag blir nog Karlstadsresa annars en blank almanacka. Vecka 10, veckan efter lovet, kommer förhoppningsvis dotter och barnbarn hit några dagar. De har sitt lov då.
I kväll lördag ska vi traditionsenligt på Dreverklubbens länsstämma här i Årjäng på hotellet. Gubben ska först sitta ordförande tror jag och under den tiden kanske jag åker till Töcksfors köpcenter en tur. Sen är det äting på hotellet. Det är till och med dans till Selex fram på kvällskröken, men jag tror inte att vi blir så sena. Vi åker nog hem för att mata hundar och röja undan värsta snö, det lär ju ska komma en hel del av den varan under dagen.
Benbruten släkting flyttad till rehab. avd. i Årjäng nu. Allt piggare och vi glädjer oss.
Niklas Strömstedt...
.
Sen kommer Packmopedsturnén en månad senare till Svensbyn. De drog dit c:a 1000 åskådare förra året på sommarens enda solskensdag. Då var Dregen där också, han hade nyligen gift sig med en av deltagarna och hängde med på köpet.
Rickard, vår lanthandlare, är en suverän arrangör! Tack och tack!
Det blir trångt att få in Fogerty i det här. Hans konserter i Skandinavium ligger samtidigt. Kanske Oslo-föreställningen funkar, annars blir Gröna Lund den 2:a juli svårt att kombinera med detta.
Tulpaner måste man ha.
I de här snöyrorna måste man ha tulpaner. De är liksom färgmotvikt i allt det vita runt omkring. Idag lördag blir det mycket snö här enligt yr.no
Våldet i skolan i Munkfors...
http://www.nwt.se/munkfors/article666121.ece
http://www.nwt.se/munkfors/article666491.ece
Felet med skolan...
För det är naturligtvis en illusion att tro sig "upptäcka felet med skolan". Om det vore så enkelt så vore alla bekymmer med den svenska skolan redan lösta för länge sedan. En vanlig sketen lärare, som jag, är ju amatör på området, lerig lortbestänkt gräsrot i sammanhanget och inte så mycket att räkna med. Mitt perspektiv som lärare är ju nedifrån, utan de luftiga, vidgade vyerna som beslutsfattare har. Jag har ju verkligheten in på bara skinnet, varje dag sedan 40 år tillbaka, i härdande barnarbete och det är inte värt så mycket i såna här sammanhang. Det är alldeles för snävt för att räknas. Jag saknar ju överblick!
Men ändå! Tänka får man! Och bloggen är ett bra tankeutrymme. Man får hela tiden nyttiga "medhugg" och "mothugg"! Gamla infallsvinklar bekräftade och nya infallsvinklar, som ställer de gamla på huvudet.
Kan det vara så att det där uppe sitter en massa människor som i all välvilja försöker göra en bättre skola utifrån fel perspektiv? Jag har lärt mig att välviljan som sådan alltid bör granskas och inte sväljas hel och hållen. Under slutet av 60-talet rekommenderades föräldrar fortfarande av välvilliga kuratorer och läkare att placera sina förståndshandikappade barn på institution. I praktiken till en tillvaro med institutionsskador och spännbälten och tvångsmatning och ofta en total sysslolöshet. Jag vet för jag jobbade där! Så mycket var experternas välvilja värd ur den drabbades perspektiv! Men det var en parentes om välviljan och dess begränsningar. Tillbaka till ämnet!
Annaa M (på min blogglista!) brukar säga att jag ska inte uttala mig om hur det är på "skolor i Sverige" för det finns inga "skolor i Sverige". Det finns i Sverige, enligt Annaa, ett antal klasser som sinsemellan ser helt olika ut beroende på vilka barn som finns i klassen för tillfället, vilka föräldrar som finns där, vilken lärare som finns där ( och det i sin tur beror på vilken utbildning den läraren har och vilken erfarenhet). Men man kan inte säga att en skola har någon homogenitet i det här sammanhanget utan vad man får se av undervisning och resultat beror på vilken dörr man råkar rycka upp i den enskilda skolans korridor. Det kan se helt olika ut från klass till klass på samma skola. Bara några meter isär!
Beslutsfattare utgår dock ifrån att skolor är homogena enheter där alla klasser presterar lika bra eller lika dåligt. Alltså, menar de, kan man arbeta på skolnivå med kraven på utvärdering, kvalitet och planer. Och det ska gudarna veta att vi gör! Många långa timmar jobbar vi på skolnivå med kvalitets-utvärderings-plane-helvetet.
Men om de har fel och det är helt olika i varje klassrum, om Annaa har rätt, så blir överhetens krav bara ett spel för gallerierna. Det enda man mäter och arbetar med är ett slags meningslös medeltemperatur i att ha den ena foten på isbit och den andra på glödande kol. Det blir inte ett förändringsarbete / ett förbättringsarbete på rätt nivå = klassnivå i så fall. Om medeltemperaturen för skolan ändrar sig, betyder inte så mycket för elever och lärare och föräldrar i varje enskild klass. Den del av arbetet som man har gemensamt på en stor skola är försumbart, kanske 5 % av allt arbete man gör. Men minst 95 % av allt utvärdering- plane- kvalitetssarbete görs på den nivån, skolnivån. Fel nivå i så fall! Det mesta borde göras på klassnivå i så fall för det är där potentialen för förändring finns. Både på kort sikt över läsåret och på lång sikt.
Varje klass tvingas hålla på med egna utvärderingar och egna förbättringar och egna planer parallellt med överhetens krav ( skolnivån), för att försöka åstadkomma verkliga förbättringar, inte bara nya hyllmetrar med illusioner. Kanske skulle utvärderingsarbetet, förändringsarbetet, kvalitetsarbetet och planearbetet, utgå från klassnivå och inte från skolnivå?
Kanske är det så enkelt?
Jag vet inte, men jag kan inte avhålla mig från att spekulera. Och det vore samtidigt himla irriterande om Annaa har rätt! ;-))
Äppledadlar
3 Desserten var "Katarinas äpplen" alltså fyllda med hackade dadlar och hackade valnötter, men det går säkert bra med mandel eller andra nötter. Jag vet att man kan kärna ur äpplena med en sån där urkärnare, men jag blir galen om det finns kärnhus kvar och så vill jag ha mer urgröpt för fyllningen. Alltså skalar jag först äpplena, sedan delar dem mitt itu och gröper ur noga. Hålet fyller jag med tjockt av hackad valnöt och hackade dadlar. Sen sätter jag ihop äppelhalvorna igen, lägger i en form, penslar ordentligt runt varje äpple med flytande smör så det inte ska bli brunt medan vi äter de första rätterna. Så in i ugnen i 20 minuter på 225 grader. Lagom att sätta in när man börjar äta varmrätten, då hinner de bli färdiga och svalna av lite till ätdags. Serveras med vaniljglass / vispad grädde.
Till slut var det en mjuk fruktkaka med vispgrädde (onödigt mäktigt kanske efter en så kraftig varmrätt) till kaffet och Eckes Edelkirsch eller Calvados tror jag.
Skolans fortbildning...
Det är bra att lagstiftningen är strikt när det gäller kränkningar i skolan. Elever ska inte kunna kränkas av andra elever eller av personal. Skolan har och ska ha ett tydligt ansvar för barnens trygghet. Vi fick oss föredragna en del rättsfall som var rätt klara. Bra! De väcker tankar. Självklart får man inte som lärare sätta tejp för munnen på en elev. Självklart att barn inte får binda fast varandra och kasta kottar.
Kanske skulle det också varit intressant att höra om de svårare gränsdragningarna, fall där man varit tveksam och fall där man friat istället för att fälla. Jag kan ju fundera på om man ändå inte måste kunna få lov att lyfta på en trilskande 3-åring på dagis. Barn i den åldern låter sig ju inte alltid övertalas till sånt som kan vara nödvändigt att genomföra. Det verbala språket som kommunikationsinstrument utvecklas först så småningom. Hanteringen av små barn måste bli mer fysisk liksom både i hemmet och på dagis.
Skolan är dokumenterat en arbetsplats med mycket våld och hot, både för elever och personal. Det är bra att eleverna har ett starkt skydd, men kanske måste personalen också få ett förstärkt skydd (krav på snabb utredning, skadestånd, Lex Maria - anmälningsskyldighet om våld osv) om man ska kunna sända rätt signaler nerigenom i skolans värld? För om lärare lämnas skyddslösa till att regelmässigt komma hem med blåmärken eller till att slås ner av elever och sparkas på i liggande ställning utan att det kostar kommunen något så kan det vara så att man förlorar på gungorna det man vinner på karusellerna. Våldet sammantaget kan accelerera istället för att minska trots ett stärkt elevskydd, våldet kan minska mot elever men öka mot personal.
Sen kan jag ju fundera över vitsen med kravet på att göra nya antikränkningssplaner varje år. Det borde rimligen räcka med att revidera planer från tidigare år kompletterat med nya sökningar efter obehagliga områden i skolan. Vi måste hinna göra annat på vår planeringstid än planer / utvärderingar / kvalitetsredovisningar som beordrats uppifrån. Vi uppmanades åter att dokumentera och dokumentera, även där vi inte är skyldiga att dokumentera. Och det känns som om vi dokumenterar för det vilda, frågan är om vi behövde göra dokumentationen mer rationell och effektiv så att den inte stjäl för mycket tid från planeringen av kärnan i jobbet; det pedagogiska arbetet. För lektioner som vi inte hunnit planera på ett bra sätt kan snabbt bli forum för oro och nya kränkningar. Då har vi bitit oss själva i svansen.
Snömatte?
Jag har tagit in en liter av vår normalsnö utan att packa den i litersmåttet. Den har smält och det blir då 2,5 dl vatten av den. Då måste väl en kubikmeter av nuvarande snö väga 250 kg ungefär, för en kubikmeter vatten väger väl 1000 kg / 1 ton?. Och 250 kg per kvadratmeter ska taken hålla här i mellansverige enligt byggnormen. ( I Norrland ska de hålla för bortåt 300 kg / kvadratmeter!). Alltså borde våra tak här hålla maximalt för en kubikmeter snö per kvadratmeter, snö av den densitet som vi har just nu. Eller tänker jag fel?
Sen kan man väl tycka att det vore dumt att fresta genom att låta snötäcket komma i närheten av den här gränsen. Och om det nu väntas ytterligare någon decimeter snö här hos oss i Värmland så är det säkrast att skotta undan lite på de värsta ställena.
Om sedan den här snön tinar eller blir blöt påverkar i sig inte vikten om det inte blir väldigt mycket mer som faller ner. Om det tinar så blir ju lagret mer kompakt men tunnare i gengäld.
Ja, eller nåt sånt!
(Sverige vann stafetten kommer gubben in och meddelar nu! Det var ju trevligt! Jag orkar inte engagera mig i OS, snömatte är roligare!.)
Snöhögar överallt.
Snödrivan ovanpå mjölkkammaren vid ladugården är fin. Den skulpterar sig.
Så här ser det ut mot Liane. Stora snöhögar blir det.
Älg-en!
Det är något speciellt med förhållandet älg -enbuskar. Älgar kan fullständigt ignorera minst hundra enbuskar för att plötsligt kasta sig över en särskild. Ingen kan se att just den enbusken skiljer sig från andra enbuskar men alla älgar i området äter av den och ingen annan. Så här ser den stackars enbusken ut efter ett tag. Den här står nere vid sjön, nedanför Signebyn. Det går en tjur och en ko i området, minst. Kanske fler också. Men det var de som vi såg när vi åkte skidor här förra helgen. Obegripigt vasst borde det vara att äta barr av en.
John Fogerty spelar i Borlänge...
Jo, han spelar på Gröna Lund också2/7 och i Oslo 29 /6 förstås i samma veva. Dessutom i Helsingborg, Sofiero den 5 /7. Det blir till att kasta sig över biljetterna när de släpps.
Skottning av skoltak...
Ovanpå slöjden och musikskolan kördes det med slunga. Såg himla roligt ut!
Jag antar att man kollat väderrapporterna och sett att det ska komma ytterligare 30 cm snö här och då kan det bli väl mycket av det goda. Snöhögarna blir roliga lekplatser för barnen om de får ligga kvar.
16 älgar per hektar ;-))
Ibland är media så långt ifrån den praktiska verkligheten att man baxnar. Och dessutom DN! Finns det ingen som har ett enda hum om rimliga tal när det gäller djur och natur? Ingen som korrekturläser längre? 16 älgar per hektar är nästan mer än vad som går att knöva in i en djurpark.
Det ska rimligen vara 16 älgar per 1000 hektar och det är mycket nog. Ungefär som vi hade det på 70-talet i Värmland.
Flyttad till Arvika...
Idag tisdag har hela skolan friluftsdag. Eleverna kan vara på Tingevi idrottsplats med pulkaåkning, skridskor och längdskidor eller i Huken med slalom. Det är inte avskräckande kallt, minus 10 grader nu på morgonen och med förväntat solsken så kan det bli varmare frampå dagen. Det kan bli riktigt bra. Jag ska vara på Tingevi.
Undrar om Blogg.se -statistiken liksom SJ, har frusit fast i växlarna. Den finns inte redovisad för gårdagen i alla fall.
Telefonenkätgisslet
Ilskeutbrott...
Då framgick att hon ringde på uppdrag av ett undersökningsföretag som tidigare hetat Temo. Det handlade om ett uppdrag från "forskare på Stockholms universitet", som hon sa, att kartlägga alkoholvanor och rökvanor hos svenska folket.
Jag frågade vilket forskningsprojekt det handlade om och vilka forskarna var. Det kunde hon inte svara på, bara att svaren skulle hanteras konfidentiellt.
Hon är ju inte klok, eller i så fall hennes uppdragsgivare, om nu detta var seriöst och inte rena humbugen!
Mina alkoholvanor är rätt försynta och rökvanor existerar inte så jag har inget att skämmas för, men jag tycker att de här upplysningarna hör till privatlivet och inget jag har lust att beskriva per telefon till en person som jag inte har några som helst garantier för. Hon kan i princip vara precis vem som helst med ett dolt telefonnummer.
Jag talade om vad jag tyckte om den här typen av "telefontrakasserier" och avslutade samtalet. Grinig lät jag. Annars brukar jag avsluta försäljningssamtal lite snällare genom att bara säga att jag inte är intresserad och tacka för påringningen, eftersom jag tror att det är fattiga studenter som försöker få inkomster på detta med telefonförsäljning. Men det här var bara för dåligt och oproffsigt! Det finns gränser för tålamodet.
Oskar på sorkjakt
Jag gick ett par timmar med Oskar igår söndag i det fina vädret. Plöstligt började han gräva intensivt i snökanten.
Då spratt det upp en lite brun boll framför nosen på honom och försökte gömma sig bakom en isbit. Det var en sork.
Här pinnar han iväg på nya äventyr. Jag antar att sorkar lever under snön för att få skydd mot vädret och kommer upp för att äta frön ibland. Tjock päls hade den i alla fall.
Nu, måndag morgon, ska jag åka till jobbet. Det har varit -20 grader i natt men nu är det varmare och känns som snö i luften.
Vi var i Karlstad i går och hälsade på benbruten släkting. Han mådde efter omständigheterna bra, kan gå upp en del, har inte ont.
Kaninräddning pågår...
Man bär ut de här stackarna ur rasmassorna, de är som små nallar.
Bild från Hertas blogg Foughstedt
Mer snö...
Idag, söndag, har vi haft Rolands mamma här på förmiddagskaffe. Roland snöröjer med traktorn överallt här och vid uthyrningstugorna. Jag ska ta en långpromenad med Oskar och sen kanske vi åker till Karlstad för att kolla på skidor till Roland och titta till släktingen som ligger där för benbrott, numera bytt höftled istället. Men allt hänger på hur vi hinner och hur vädret utvecklar sig. Just nu är det strålande solsken från en klarblå himmel, men -12 grader och lite blåst.
Bonnie Nilsson från Blomskog...
Kaninräddare - hjälte!
Heaven or hell...
Åsajerven vann...
Kaninerna gjorde susen ...
Sen när snön väl hamnat på altanen så måste den skottas bort igen. Jag föreslog att lägga en presenning under för att dra bort men det var inget bra sa gubben. Så han skottade en gång till och det är ju inget att missunna någon.
Snön på altanen liknar ett minimalistiskt konstverk
800 kaniner räddade...
Vägar avstängda runt oss.
Jag har bara städat idag. Äntligen städat ur tvättstugan efter rörbyten. Snäll Morgan var här och fixade så att det inte ska bli stopp i duschen mer. Rörkrökarna var för tvära förut eftersom vi har betonggolv inte träbjälklag. Först dammsög jag och så på med nya våtmoppen. Funkade jättebra, jag gillar den. Tack Ingrid! Sen har jag gjort annan trist undanplocksstädning. Jag tror att alla andra också håller på med det, Värmland kommer att vara välstädat i morgon. Fast Roland tror att fantasin hos värmlänningarna är bättre än så och att det kommer att avspegla sig i födelsestatistiken om nio månader. Gubbar tänker ju på sitt sätt, inte på städning om man säger så. Vi får kolla statistiken om nio månader!
Orsaker till takras.
Det har rasat så där en 10 - 12 tak nu i Sverige, det handlar om industrilokaler, stallar, arenor. Orsaken är alltså till 50 % felkonstruktion och 25 % byggfel och en liten andel beror på för mycket snö. Och Skandinavium görs nu rent från snö på taket inför Melodifestivalen.
Fiskegästerna körde i diket...
Hus rasar ner...
Båda rasen skedde nu natt till lördag så tack o lov skadades ingen människa.
Osannolikt mycket snö...
... har vi fått och mer är på väg; så där bortåt 40 cm till ovanpå den dryga halvmeter som redan ligger. Och nu blir det inte endast ett stilla snöfall de närmaste dagarna utan blåst och ymnigt snöfall. Rekommendationerna är att stanna hemma och inomhus så vi är lydiga och har inget annat planerat mer än att försöka ta emot tyska fiskegäster som kommer i morgon lördag! Hur de nu ska ta sig fram hit genom ett snöstormande Sverige om de inte har dubbdäck, vilket är förbjudet i Tyskland. Vi hade tänkt besöka benbruten släkting annars lördag och inhandla skidutrustning åt oss bägge två, men vi är lydiga mot alla varningar och avstår.
Så här såg det ut på E18 mot Årjäng i morse, lätt snöfall och svag vind.
Himla synd att inte bilden blev bättre här ovan. Det är också från idag på morgonen på väg till jobbet. På Järnsjön har man lagt ut rishögar på ett par ställen på isen. Meningen är att de ska sjunka ner på sjöbotten sen för att bli fiskevasar (dialektuttryck kanske för rishögar som på sjöbotten utgör populärt tillhåll för fisk! Kanske har något svenskt uttryck som jag inte känner till!)
Det syns inte på bilden för den är så suddig, men här ute på isen står alltså 3 (!) älgar och äter av riset! De har helt missuppfattat syftet! Det är inte tänkt som älgmat utan som fiskgömma frampå vårkanten när isen smälter.
Så här ser det ut på skolan just nu. Otacksamt jobb har de stackars is-knackarna haft under en längre tid. Nu är det likadant igen. Läcker det ut värme (pengar!) ? Den här prakt-istappen, ett par meter lång, hänger precis över den in- och utgång som högstadieeleverna använder! Hoppas ingen får den i huvudet när den dråsar ner!
Bredvid ligger den här stora snöhögen! Barnen har väldigt mycket roligt med snön. Den är användbar till allt; åka på i backarna runt skolan, bygga kojor med, rulla i, kasta osv. Vi har haft en fantastisk vinter ur barnsynpunkt. Jag försökte ta kort på vaktmästarna idag när de körde snöslungan på taket ovanpå aulan, men jag lyckades inte, de var alltid på fel sida. Det såg kul ut i alla fall. Och jag har inte gett upp försöken att få gubben med på lite snöskottning på vårt hus. Jag har lovat att bidra, för vad det nu kan vara värt! ;-)
Sen hör vi häpnadsväckande uppgifter om att man i Dalarna saknar snö till Vasaloppet! Flytta det till Årjäng! Här finns det snö!
Söner och släkting
LA - sonen vill försöka se Bonny spela i Midsommarkransen, han hade fått inbjudan. Bonny är en avlägsen släkting bördig från Blomskog, konstnär och musiker, boende i Stockholm numera.
Fnissar gemensamt åt en norsk god vän som försökt ringa Telia men fastnat i knapptryckningscirkusen och gett upp. Försöker nu lösa dilemmat på egen hand.
Gubben har varit på bastu tillsammans med andra gubbar från byn i Signebyns skola. Där är det bastubad varje fredag kväll sedan urminnes tider. Jag sov middag under tiden (före middagen!) Vi har ätit en älggryta sedan, jättegod. Fredagsmys med Lets dance och lite bloggande. Jag gillar Stefan Sauk och Roland gillar hans danspartners klänning, ja eller det som klänningen inte döljer! ;-) Smällar man får ta när man själv kämpar med gumfläsket! Nu ska vi snart se Villy och vi kommer att skratta oss fördärvade som vanligt. Han är så rolig. Tänk att kunna bjuda på sig själv så till den grad! Han är bara idol. Han påminner i humöret om en av dem som Roland har anställda! Jag säger inte vem!
Fortsättning våld på skolan i Munkfors
Men en person utifrån, en ung man i 20-årsåldern, f.d. elev på skolan har hotat rektorn på skolan och bombhotat skolan. Hoten har samband med att det skrivits om skolan i tidningen och den unge mannen upplever att vänner till honom har pekats ut. Det finns en tendens till att skolan i allas ögon uppfattas som en plats där våld och hot är tillåtet. Bra att krim utreder.
Släkting...
... som bröt benet ligger kvar i Karlstad, men är allt piggare och vid gott mod.
Om etiska dilemman i vardagslivet
"Jag tror att Du och Din arbetsplats behöver det som min arbetsplats sysslat med ett par timmar varje vecka i ett par års tid: Kvalitetsutvärderingsplanehelvetet!
Där går vi till botten med etiken! Bokstavligen! Vi sjunker långsamt ner i något slags tänk-om-att-ifall-träsk och vi har hela värdegrunden med oss som en kvarnsten runt halsen. Det finns inte ett enda tänkbart etiskt dilemma som vi inte noggrannt har utrett och skapat en handlingsplan för, skrivit ner, skickat till Skolverket och placerat i de hyllmetrar som i teorin ska leda oss in i det framtida arbetet.
Alltså i teorin! I praktiken kommer vi givetvis att fortsätta vara de ruttna pragmatiker som vi alltid varit eftersom barn sällan faller in i förutsägbara etiska ramar. De envisas med att ständigt hitta på nya etiska dilemman, såna som vi inte förutsett och som vi inte har handlingsplan för! Vi måste dagligen och stundligen ta ställning, här och nu, ansikte mot ansikte!
Häpp! And good luck!"
Kunde inte låta bli att lufta min frustration här också!
Christer Nerfont på Tjolitta...
Showens start var lite tveksam och det kan väl ha varit premiärnerver och TV-inspelning som gjorde det lite stelt, men det lossnade snart och det blev en berättelse om Frank Sinatra, humoristiskt framförd tillsammans med låtar. En del av sångerna var välkända förstås; Night and Day, I did it may way och så, men många mindre kända också.
Tjolitta var i stort sett fullsatt. Det serverades kaffe och semla i pausen och såldes lotter förstås. Efter föreställningen stående ovationer och extranummer.
Han inte bara låter bra, det är en prydlig pôjk att se på med lite Sinatrastuk över frisyren. Efter föreställningen konfererade han med Carina kantor om nya evenemang.
Det här är bara bäst. Det hela har ordnats av Festkommittén på Tjolitta.
Stort tack till Er för att Ni ordnar så mycket bra grejer på Tjolitta! Och nu ser vi fram mot kvinnomässan som är i mars tror jag om jag minns rätt. Då kommer vi tillbaka.
Bilden är från t-shirtarna som alla medlemmar i kommittén bar. Bilden lär ha ritats av Monikas mamma, vilken talang!
Såna här tillställningar är inte bara underhållning utan också en chans att träffa folk så här i glesbygden och att utbyta nyheter. Bl.a. berättade H i Leverhögen att han och 4 till ska åka skoter från Värmland till Norrland, 30 mil per dag räknar man med att avverka. Vilken fantastisk resa! Vilket äventyr! Men så är han väl en äventyrare också.
Nerfont sjöng Sinatra...
Vakter patrullerar bland elever...
Det är bra tycker jag att kommunen tar ansvar för situationen och vidtar åtgärder för att sätta en bortre gräns. Barn och ungdomar ska inte tvingas vistas i en bråkig miljö med otrygghet.
Sen kan jag väl fundera över vitsen med att hålla på och informera elever i högstadiet om vilket uppträdande som är lämpligt och inte. Ingen kan ha gått igenom 10 - 12 år i dagis - förskoleklass - grundskola utan att ha fått gedigen information om vilka umgängesregler som gäller mellan människor. Dessutom så pratar föräldrar mycket om det här hemma i sin vanliga fostran.
De regler vi har i skolan är uppsatta i demokratisk ordning med elever, föräldrar, personal, skolledning och de är välkända av alla. De elever som väljer att bryta mot den demokratiska regelramen, gör det medvetet och med öppna ögon. Det är inget som bara händer dem, regnar ner från ovan utan alltså ett medvetet val. Alltså går det knappast att informera bort, vilket många skolor satsar stora resurser på, men naturligtvis oftast helt förgäves eftersom okunskap inte är problemet.
Vad är då problemet? Varför väljer elever att bråka och trakassera andra elever? Det kan vara ett uttryck för maktlystnad. Det är helt enkelt njutbart att utöva makt. Det räcker att se sig om i samhället bland vuxna människor så kan man se vilka uppoffringar en del är beredda till för att få makt.
Det kan också vara ett rop på hjälp, att den som håller på mår dåligt och bråkandet har en självdestruktiv grund eller en hämndgrund = om jag mår dåligt så ska alla andra också göra det.
Inget av de här två alternativen är godkända för att bråket ska få fortsätta. Allvarligt bråk är inte godtagbart oavsett orsaken. Det måste dras en gräns från kommunen sida, så som Munkfors gjort i det här fallet. Sen måste man gå in och analysera situationen och de elever som är inblandade. Är det ett rop på hjälp så ska sociala myndigheter inkopplas. Om inte så räcker det med gränsdragningen.
Vi lärare kan varken vara socialarbetare eller väktare. Vi är utbildade och anställda för att undervisa och ska inte ut och kvacka i andra branscher. Vi kan inte heller använda all vår undervisningsfria tid till vaktsysslor. Det måste finnas luft i vårt arbetsschema för att planera undervisningsmoment som ligger framför oss. En del vaktande är helt ok, men att hålla på och utöka den tiden löser inget, det skapar nya problem. Dåligt förberedda lektioner riskerar att skapa tillfällen till ännu mer bråk.
(Hos Norah pågår en intressant debatt i ämnet)
Vad tycker Ni? Är det ok med anställda väktare på skolor?
Nerfont sjunger Sinatra...
Mobilblogga kan man
Jag hatar det orange kuvertet!
Det symboliserar för mig allt ont i den nya tiden! Jag ville inte spela hasard med min pension och jag gillar inte alls att jag nu tvingas göra det. Det är emot allt vad min gammaldags fostran sa, Du ska spara till Din pension och vara rädd om pengarna! Men jag får det här kuvertet en gång varje år och jag blir galen varenda gång!
Varje år så försäkrar någon att den här blanketten har blivit förenklad. Jag antar att det är de här grisarna som ska göra det hela enklare i år.
Grisen överst, där pengarna trillar in symboliserar att jag har fått in pengar under året från arbetsgivaren. Om jag nu inte skulle begripa uttrycket inbetalning så kan jag alltid stödja mig mot den rättvända grisen. (kanske fått in pengar, för en del har gått ut också, det finns minus framför en del av det som diskret kallas värdeförändring). För säkerhets skull så redovisas inte hur det gått under frg år utan hur det gått sedan start. Och sedan dess har ju ett antal människor dött undan ur systemet och därmed bidragit till något slags plus i alla fall. De som är döda kräver ju ingen pension och i bästa fall inte deras efterlevande heller.
Grisen där inget annat händer symboliserar det som kallas sparande. Och det förstår jag om folk tycker är ett konstigt begrepp. För mig så är sparande att jag frivilligt lägger undan pengar till ett särskilt syfte. Men det här är knappast frivilligt. Det är i högsta grad tvångsmässigt. Och då kallar jag det inte för sparande utan för avgift, eller pensionskonto. Det skulle jag begripa bättre. Men den knubbiga grisen ska väl hjälpa till där.
Sen finns det en gris där pengarna trillar ut. Och det symboliserar inte som man kan tro, den värdelösa förvaltningen som mina pensionspengar drabbats av, alltså röda siffror, minus, för året, utan att jag någon gång ska få ut pengar härifrån i något slags pension. Kanske! Om det finns något kvar. När alla minusår har passerat revy i det här förhatliga kuvertet.
För mig som hatar det här och som i ren trots vägrat att göra något val, så har hittills något som kallas Premiepensionsmyndigheten förvaltat de valbara pengarna åt mig. Man antagligen har de gjort det alldeles för bra, (minus, men inte värsta minus!) för nu ska den här sysslan tas över av något helt fantastiskt; (håll i er nu!)
Statens årskullsförvaltningsalternativ! Såfa!
Och den är inte betrodd till ett eget självständigt liv utan ska i sin tur förvaltas av något som heter Sjunde AP-fonden.
Alltsammans förkortas till det enkla AP7Såfa. Det ser ut som en kemisk formel för ett nytt grundämne. Men riktigt så stabilt är det inte av allt att döma. Jag frestas ju genast att gå in och googla på Sjunde APfonden för att se vem som nu givits förtroendet att ta hand mina pensionspengar.
Och vad finner man då tro?
Jo, att Sjunde AP-fonden delar ut ett årligt journalistpris för den som bidrar till att förklara ekonomiska sammanhang begripligt. Vågar man gissa att det kan bidra till god press mycket billigare än att anställa en pressansvarig? Mina surt förvärvade pensionspengar ska alltså prisa någon journalist. Varför?
AP7Såfa ska mest syssla med passiv förvaltning för det är billigare än aktiv förvaltning, alltså noll ambitioner att öka värdet på fonden. Det var väl det jag misstänkte, den förra har gått alldeles för bra. Slår nog många valda fonder och det var ju inte meningen. Alla skulle tvingas hålla på och spela om sina pensionspengar.
Hur har det då brukat gå för de här pensionsfonderna?
Jo, om man tittar på föregångaren, den sjätte AP-fonden så var det inte så bra. Den hade en ledande person som var ihop med bossen för Xeratech som var en stort investeringsobjekt för fonden och sedemera också konkursobjekt med tvivelaktiga affärer. Så det slutade i stor förlust och anmälan till ekobrottsmyndigheten och annat tråkigt. En del av detta betraktas som hemligt, fast det har häcklats i pressen en hel del. Jag förstår nu ännu bättre den sjunde AP-fondens idé med att dela ut ett årligt journalistpris. Skulle jag också göra om jag ville slippa granskning.
Den femte AP-fonden försvann i tomma intet. Var den för bra? Eller för dålig? Eller bara skum? När det gäller statens pensionsförvaltning kan vilket skäl som helst duga.
Hur det går med 7:e AP-fonden får vi se, vi som har våra pengar där. Enligt några artiklar som jag läser så används fonden för att döva samhällets miljösamvete, den ska investera i miljöteknik för att förse den industrin med kapital. Behjärtansvärt ok! Lönsamt ? =osäkert. Det handlar ofta om ny oprövad teknik som kan fungera, men som lika gärna kan vara ekonomiskt fiasko.
De verkligt intressanta frågornaär ju, till exempel hur mycket tjänar de där proffsen som administrerar min pension? De ska ju inte vara särskilt aktiva så kanske är de billiga? Men det framgår inte av infon.
Vilka kopplingar har fondens ledning till de människor som fonden kommer att investera hos? Sambo, särbo, släkt, vänner? Blir det här också en korrupt fond?
I söndags
Söndag var en långpromenad-dag. Jag gav upp skidorna med de klibbiga pjäxorna och gick istället till fots. >Och det gjorde många andra också. Rapporten om detta kommer inte förrän nu eftersom Blogg.se har varit nere ett dygn. Jo, många andra gick också i söndags i strålande sol och vackert vinterväder; först mötte jag Laila, sedan Anneli i Signebyn och Hjördis och så Rune och Margareta med spark. De andra gick med stavar. Gubben kom med spark och två hundar, jag hade Oskar med förstås. Jag var nog ute ett par, tre timmar på gående fot.
Han hade äntligen bestämt sig för att skotta ett tak, det blev på Tjärnshaget. Sen kom han alltså med sparken.
Vi gick till Göre lite drygt och vände där hemåt.
Över vägen gick spår av mård sa gubben och det var nog så. Den hade gått upp i en gran bredvid vägen men satt inte kvar när vi kom.
Och Moebraga såg vi på Prästgården på hemvägen och hon var lika vacker som vanligt! Kolla bara in bläsen! Och de vackra ögonen! Mamman bevakar henne noga. Nu har Gunnar börjat tömköra henne.
Izzys roliga kommentar hos Ailas!
"Izzy sade:
14 Februari , 2010 klockan 1:01
Polisen meddelar att man gripit några av Usama bin ladens släktingar.
De personer som nu sitter i säkert förvar är Usamas mor, Marme laden och de två bröderna, Choko laden och Remou laden.
I lördags kväll tillfångatogs även hans syster, Pina co laden. Nu spanar man efter hans kusin Sal laden och hans senile farfar, Var-fan-var-det-jag-laden"
Jag fnissar när jag läser det här förstås. Här är länken dit, vi diskuterar religion och kvinnoförtryck hos Ailas just nu.
Släkting ...
Alla hjärtans dagshälsning...
Släkting...
Farsan av Fares...
Efter bion var vi på Fontana di Trevi och åt god mat och fick en uppsluppen pratstund. Även R och Å-Bs son Anders anslöt. Han bor i Karlstad och går gymnasielärarutbildning, med ämnet idrott och något mer. Himla roligt att även en yngre generation vill häcka med föräldrar + sällskap en lördagkväll, vi uppskattar i alla fall sällskapet mycket. Det är glimten i ögat, precis som hos föräldrarna.
Titta så snyggt det kan bli med en cirkel av soja! Lax igen då, pressad potatis och tillbehör. Gott! Till det ett litet glas husets Jacobs Creek vitt.
Före bion var vi på shopping på Bergvik. Jag hade med en skidpjäxa för att försöka hitta nya av samma modell. Vi var inne på Intersport. Försäljaren tittade glatt på min medhavda smuliga och klibbiga skidpjäxa med en stålbåge fram och sa diskret att man nog inte får tag på såna i moderna skidbutiker numera. Han sa det alltså inte uttryckligen men jag förstod att han indirekt hänvisade mig till Myrorna typ!
Fast egentligen ska man inte handla så där. Nu för tiden så köper man skidor först, sedan pjäxor och därefter bindningar som skruvas på skidorna. Så han erbjöd sig snällt att sälja nya pjäxor till mig och byta till bindningar som passar.
Jag sa att jag ska tänka på det lite för jag fattar lite trögt med sport och så. Då sa han att jag nog inte skulle tänka för länge för grejerna håller på att ta slut och det är redan glest i sortimentet. Sporthandeln måste ha haft ett gyllene år med vinter i hela Sverige och så länge. Men jag tror kanske att jag behåller de klibbiga pjäxorna någon mer vinter. Det kan dröja 10 år tills nästa gång jag behöver dem. Och då är det nya bindningar igen.
Valla tänkte jag också köpa, men jag kollade lite på den uppsjö som fanns och orkade inte ta tag i det projektet också. Nästa gång jag köper skidor så får det bli vallningsfria. Jag kan alldeles för lite av det här för att ta mig fram och jag får lätt panik när jag inträder i en sportbutik. Det är de och så banker som får mig att svettas, annars kan jag shoppa var som helst.
Skidor lördag
Vi är knappast några skidåkare och den här skidåkardagen liknade på många sätt "Sällskapsresan" med dråpliga inslag.
Först tog det nog en dryg timme innnan vi hittade all utrustning och den var inte i toppskick. Mina gamla pjäxor hade bitvis ändrat konsistens till något smuligt och klibbigt. De gick hjälpligt att snöra fast i alla fall. Skidorna var ett par gamla Fischer sedan barnen bodde hemma. Jag såg hela tiden det komiska i situationen och skrattade hjälplöst så tårarna trillade :-)).
Roland hittade inte pjäxor till sina skidor och fick ta de gamla militärskidorna, tunga trälaggar med stålkanter och kabelbindningar + kängor. Dem köpte han på ÖB för länge sedan för att ha till terrängåkning i skogen. De kostade 35 kr då.
Vi startade ambitiöst med det fina spåret som är lagt på golfbanan i Sillerud. Det börjar på baksidan vid skolan i Svensbyn. Helt kanonfint spår som går till hål 9 tror jag. Men tyvärr så var spåret smalare än Rolands skidor och stålkanterna var rostiga, så det gick inte alls. Jag tog en liten tur men höll på att försmäkta av värmeslag, jag hade byltat på mig alldeles för mycket kläder. Roland gjorde en rejäl vurpa på tillbakavägen, i den långa backen.
Vi packade ihop och for istället till Signebyn och sjön Östra Silen. Där började vi med att skrämma upp två älgar, ko och tjur som håller till här, de stod alldeles intill oss fast vi inte såg dem, sedan gick de en bit upp mot kyrkogården. Syns på bilden upp till vänster om man tittar noga.
Det gick bättre, förutom
-att jag gjorde en rejäl kullerbytta direkt i starten och skrattade så jag höll på att inte ta mig upp alls,
-att jag inte själv orkade spänna på mig skidorna utan Roland måste hjälpa mig varje gång med pust och stånk ackompanjerat till mitt skratt,
- att jag åkte i en bit med vatten och det frös under skidorna så att Roland fick skrapa loss.
Antagligen behöver vi varsin personlig assistent när vi ska åka skidor! ;-) Vi är hopplöst hjälplösa och ouppdaterade, åtminstone jag!.
Bengt på Döverud har plogat med fyrhjulingen ut förbi Harnäs mot Strutsholmen, så det finns mycket att åka på. Det gick fint, helt perfekt spår! Nu åkte vi inte så långt utan stannade tidigare och tog en fika bara i en solig snöslänt. In emot land är det fullt med issjok att klättra i. När isen lade sig var det högt vattenstånd, men när det sjönk undan så sjönk isen också och gick sönder nära land. Men den är tjock så man kan utan risk åka både skidor och andra fordon. Vi hörde hela tiden hur man körde bil på Bysjön.
Himla dålig bild, men det var nästan varmt i solen mitt på dagen.
Vi gjorde ett skidspår från bryggan så nu kan man starta där istället för borta vid Signebyn. Det är en liten bit med vatten i spåret men om man går bredvid på snön snabbt där så går det bra och inget fastnar under.
P-G
Foto Anders Ekström nwt
Vägar och nätkommunikation...
Bild Jens Magnusson nwt
Varg i Stockholm blir det.
Agenda- uppdaterad
Uppdaterat: Nu är dagen fylld; skidor först och så shopping i Karlstad och så bio, Farsan med R o Å-B och så äting någonstans om det finns plats för rallyt, kanske Fontana di Trevi
Världens bästa jobb...
Vid höstterminens början ska jag lämna över den här klassen till nästa lärare och då passar jag på att gå tillbaka till specialundervisning, för samtidigt som det här är väldigt roligt, så är det periodvis slitigt att ha ansvar för en hel klass, 21 barn. Allra jobbigast är förstås det som jag inte hinner med, alla lapparna på bordet framför mig med sånt som jag ska göra när jag får tid. Drygt fyrtio personer lånar varje dag ut det dyrbaraste de har till mig, sina barn, och det är mitt ansvar att förvalta det här förtroendet på bästa sätt. Först och främst har föräldrarna rätt att kräva att deras barn mår bra under tiden de vistas på skolan, att de känner sig omtyckta och uppskattade, både av mig och av varandra. Sen har de också rätt att få utvecklas kunskapsmässigt och livserfarenhetsmässigt. Jag har haft turen att få jobba med den här utmaningen i kretsen av bra kollegor. Guld värt!
Budskap i text och bild.
Det här med hur budskap kan förmedlas i text och bild är intressant. Vi pratar ofta om det i familjen bl.a. för att sönerna är yrkesmässigt i bild - text- branschen.
Jag kan inte låta bli att reflektera över hur man kan göra bra reklam och dålig reklam. Här medan finns exempel på båda delarna och det blev tydligt eftersom de damp ner i lådan samtidigt och beskriver samma evenemang, julmarknaden på torget i Årjäng före jul.
Det till vänster är bra gjort tycker jag. Ändå är det gjort av en amatör som gör detta utan ersättning, L i Fölsbyn. Det är tilltalande i färg, mest bilder, lite text men enkel text och stor text. Man ser direkt de viktigaste sakerna; när, var, hur och vilka. Det är inbjudande med välkommen att bjuda på bocken. Den som har gjort bladet finns inte omnämnd alls, tar inte upp någon dyrbar yta på pappret.
Det till höger är dåligt gjort tycker jag. Det är gjort av ett proffs i branschen, en som har betalt för sitt uppdrag. Det är plottrigt med alldeles för mycket text. Man får vara väldigt intresserad för att ta sig igenom den, ändå är baksidan också full med information. Och det handlar om ett enda evenemang, en kväll på torget i Årjäng. Den enda bilden som finns med, är på den som har gjort bladet! Och den långa pratiga informationen om evenemanget är utformat som ett brev från henne till läsaren.
Hon lyckas alltså göra rejäl reklam för sig själv men hon fyller ingen funktion annars vid det här tillfället. Vilken dag det handlar om står väldigt suddigt i lackbilden längst upp till vänster och jag fick leta länge innan jag hittade det. Mitt intryck av den här lappen är att reklambladsförfattaren är väldigt intresserad av att göra reklam för sig själv men egentligen helt ointresserad av själva evenemanget och sitt uppdrag. Jag hoppas förstås att jag har fel, för det är tydligen hon som ska få Årjängs centrum på fötter igen.
Mitt favvokäk...
Men jag menar bara att om jag skulle laga mat åt mig själv bara varje dag så skulle det bli nåt sånt här, fast laxen utbytt mot en liten fiskbit eller skaldjur eller något bra kött.
Klimatfiasko...
- Det var nog inte så farligt, vi har räknat fel lite grand och vi fick visst inte med alla faktorer, vi visste inte så noga.
FNs trovärdighet har tagit stryk och hela det globala miljöarbetet har tagit stryk. Säkert behöver vi göra en hel del av de åtgärder som följt på klimatlarmen, men det får bara inte vara så slarvigt grundat. Frågorna om den globala miljön är allvarliga och det blir politiskt omöjligt att göra något vettigt om forskningen inte är ärlig från början, dvs erkänner resultatens begränsningar.
Jonas Gardell ....
Han är en totalupplevelse som involverar både känsla och intellekt. Jag bara älskar att få åka med i den här mentala berg-och dalbanan med komik, tragedi, poesi, filosofi, religion, stand up comedy, nostalgi osv. Och så är han som scenmänniska perfektionist på ett sätt som jag tar till mitt hjärta. Han lämnar inget åt slumpen, varenda ord, gest, tonfall, min, tonläge och paus har finslipats intill fulländning.
När han beordrar att en öppen dörr ska stängas, så vet jag vad han eftersträvar. Han behöver ett slutet rum för att fånga sin publik. Det är inte säkert att publiken behöver ha den där dörren stängd men han måste ha det. Och jag vet precis vad han menar, jag kan inte undervisa med en dörr öppen någonstans. Men jag kan inte förklara varför. Det handlar nog om att kunna rikta fokus utan att splittra uppmärksamheten. Det händer något i det slutna rummet. Jag tror inte att hans föreställning funkar i en större lokal heller. Han behöver kunna svepa med sig publiken, alla måste se hans kroppsspråk och han vill ha en tråd ut till var och en.
Det är mest skratt så tårarna trillar men när han berättar om sin mamma sittande på flyttlådan med den röda pricken och säger de förlösande orden som någon borde ha sagt till henne;
-Kom, ketchup så går vi!
Då är det en höjdpunkt och alla är rörda till tårar.
Så är det hela tiden, en resa mellan skratt och gråt, en resa över grunda gölar och stora djup.
Missa inte Gardell, vad Ni än gör! Jag har sett varje upplaga av Gardell show och läst alla hans böcker tror jag, men den senaste är alltid bäst, den här också. Jag fattar inte hur han bär sig åt för att hela tiden bli bättre och förnya sig.
Hur riktiga män blåser snö!!
Det är inte min gubbe! Vill bara säga det först som sist så inga missförstånd uppstår. Hos oss plogas snö med traktor och jag har aldrig sett annat än att gubben har varit väl påpälsad vid de tillfällena.
Men den här bilden flyger omkring på nätet lite här och där och jag tycker den är så söt. Hittade den nu senast hos CL, Retstickans blogg. Bilden apropå att det kom lite mer snö igår igen.
Älgbesök vid Tjärnshaget
Här har blivit ett riktigt älgtillhåll, mycket sly att äta och nära ofruset vatten i älven.
Takras på Systemstall i Årjäng
Numera går årjängsborna med näsan i vädret. Men det beror inte på högfärd utan på att vi kollar taken. Tak rasar överallt i Sverige och till och med i lilla Årjäng. Systemstalls tak har rasat ner under trycket från snömassorna. Man undrar vad det beror på att tak rasar, för att det kommer snö ibland kan inte vara någon överraskning. Är det konstruktionsfel, underhållsfel eller bara olyckshändelser? Vem ska vi skylla på? För visst vill man skylla på någon.
Jag kollar lite nervöst på skolans tak i Årjäng och undrar om det här senaste tillbygget kommer att hålla. Jag tänker på den delen som byggdes till som fritis för så där 10 år sedan med vinklar och vrår. Än så länge ser det ok ut, hoppas det håller!.
Jag försöker lirka med gubben att skotta lite på taket här på vårt hus, runt verandan och altanen och så. Men han är omutbar. Det håller säger han. Och jagar hare istället, det är spårsnö var och varannan dag.
Välgörenhet = Big business!
Hittills har jag hoppats och trott, lite krampaktigt kanske, att såna exempel som UFFs klädinsamlingar, WWFs omsorgsfullt dolda ekonomi, fejkade telefoninsamlingar, Röda Kors-chefens svindel skulle vara undantag. Undantag som bekräftade regeln att det här ändå oftast är hederligt.
Men Bengt Westerbergs och Röda Korsets agerande nu senast blir spiken i kistan när det gäller mitt förtroende för välgörenhet i allmänhet. Man ska som regel misstänka skumraskaffärer och egennytta, inget annat. Sen kommer det att finnas lysande undantag förstås och jag kommer att tacksamt ta emot tips på sådana, men resten kammar i fortsättningen noll när det gäller bidrag från mig. Jag kommer notoriskt att bojkotta de där insamlingsbössorna som placeras ut för att ta hand om mina växelpengar exempelvis. ¨
Jag tyckte väl först att Bengt Westerbergs arvode på 70.000 SEK i månaden var högt men tänkte att ok, om han nu gör ett bra jobb, verkligen lägger ner sig, släpar och sliter från morgon till kväll, vardag som helgdag, då må det vara hänt. MEN VET NI HUR HAN SKÖTER RÖDA KORSET - UPPDRAGET! Jo, lite vid sidan om, på helger och kvällar säger han!!! För resten av hans tid, dagtiden, går åt till andra lönsamma uppdrag i olika styrelser. Han har alltså Röda Korset som ett slags lukurativ hobbyverksamhet på fritiden! För 820.000 per år!
Det är motbjudande, kväljande och bara vidrigt! I USA (ok käre stockholmsson, det är ibland "Världens bästa land" som Du brukar säga) betraktas den här typen av insatser som hedersuppdrag och ingen skulle drömma om att ta emot någon ersättning för det. Men Bengt Westerberg skäms inte, han lägger upp ett brett Jokerflin TV-rutan (och hela vägen till banken antar jag!) och säger att han har inga planer på att avgå.
Fantastisk dag!
Så här ögonbedövande vackert var det alltså vid middagstid när jag gick ut för att ta en lång promenad idag söndag! Allting bara badade i ett gnistrande ljus, inte ett moln på himlen och precis lagom kallt, så där minus 5- 10 grader.
Jag gick förbi Gropekuêl, varggropen, där gubben har plogat fram mat åt rådjuren och älgarna och fällt sly till mat. Det var massor av spår mellan den här platsen och älven.
Jag hoppas att det var en synvilla att det ser ut som en svacka på det här taket. Alla funderar på snön på taken nu. Ska det egna taket hålla eller inte? Och gubben säger att såna här vintrar fattar man varför de har plåttak överallt i Norrland. Här fanns också matplats för rådjuren och c:a 10 stycken håller till här. Det var ensilage och havre och sly. Dessutom plogat på åkern bredvid. Snödjupet här var 58 cm när Lars-Inge och Bengt plogade. Här nere börjar den plogade vägen ute på isen.
Här är i alla fall en som inte chansar utan skottar ner värsta drivan. R och M i huset bredvid skottade balkongen. Jag har försökt uppmuntra gubben att skotta vårt tak, men han föredrog att jaga hare idag, jag fattar inte varför ;-).
Tack Bengt för den fina vägen ute på isen på sjön. En friskvårdsinsats för bygden!. Den gör att det går att gå ute på isen, annars är det nästan en halvmeter djup snö, lite för mycket för att pulsa långt i. Jag gick till Kroksnäs, tror jag det var. Sen blev det fullt med vatten på isen och lite geggigt att ta sig fram. Sjövägen går egentligen från Signebyn ända ut till Harnäs. Jag mötte ett antal vandrare på vägen och på sjön; Laila, Rune och Margareta, fru Holby, Hjördis på skidor, Daniel i traktorn, Anneli på väg ut på skidor. Det var ju uppfordrande vackert väder, man måste ha en god ursäkt för att inte gå ut och gå långt en sån här dag. Taxen på bilden är förstås Oskar.
Till slut kom gubben också efter att nästan ha skjutit haren (som vanligt!) Det går bra att jaga hare i skogen, där är inte så mycket snö. Vi åkte ut till Önnebyn och grillade korv, där var det strålande solsken sent på eftermiddagen och vi avslutade med att kalasa på kaffe och Naturpraliner från Sysslebäck som gubben fick igår när han var på kretsårsmöte där. De är sååååå läckra så man tror inte det är sant och den här pralintillverkningen är en succé. Kvalitetsgodis med naturligt innehåll från värmländska skogarna, blåbär, hallon o sånt. Men annat godis också. Älgen på framsidan säljer bra. Tror inte att det hade funkat lika bra med en varg. ;-)
Googla på sitt eget namn...
Maria Byttner...
... har dom hållit på med ett tag nu Roland och M som var här i kväll, lördag. De har ju gemensamt ursprung på Bobergssidan och är tremänningar, fyrmänningar eller nåt sånt. En annan släkting till dem är Karen som bor i Cape Cod och som besökte oss för ett par år sedan. Lite släkttrådar här
Jo, Maria Byttner var dotter till en kapten i Långserud och hon bodde här, på kaptensbostället.
Den väldiga stenfoten på huset kan härstamma från en kyrka som lär ha legat precis bredvid här.
Maria var alltså en flicka från lite bättre förhållanden kan man säga och vi spekulerade i hur det blev för henne att gifta sig med Olle Nilsson, och flytta med honom till Boda i Sillerud och få soldatnamnet Boberg. (Släktlänk här!) De indelta soldaterna fick ju namn efter det ställe de bodde på. Hon var väl förälskad förstås och fick byta ett rätt bekvämt liv mot mycket enkla förhållanden. Om jag nu minns rätt och inte har blandat ihop något så fick de bl.a. barnen Karl som är Rolands anfader och Olle på Skörve som är Ms anfader. Och Karl fick Estrid som gifte sig med Gustav Kylén på Liane. Och de fick bl.a. Rolands pappa T som var äldst i syskonskaran.
Det intressanta just nu var alltså Maria Byttner och hennes liv och leverne. Vi måste ju åka och se på det här huset. M och R visste inte var det låg men vi kanske kan få tips av arrendatorerna som bor i krokarna. De borde veta var huset ligger och kanske något mer om dess historia.
Agenda
Det var goda vänner som vi inte träffat på ett tag; R och M i Näs. Jag gjorde Arlas citronkyckling med oliver och rosmarin med ris till. Den blev för salt, det måste ha varit något fel på receptet för jag gjorde exakt som det stod. Kanske var oliverna ovanligt salta. Förrätten var salladsblad med rostade pinjenötter, avocadoskivor med senapsdressing och så stekta skivor av kokta potatisklössen. De blir lite som frasiga potatischips, skulle kunna vara raggmunk också (kanske?). Desserten var en ny uppfinning för dagen; skivade äpplen med hackade dadlar och sockrade vinbär i ett tunt lager ovanpå, sedan ett täcke av havregryn stekta med mjölkfritt smör och sötade med vaniljsocker, i ugnen en stund men inte så länge att tuggmotståndet försvinner från äpplena. Till det vaniljglass. Och så maräng-citrontårta till kaffet. Trevlig pratstund har vi haft och mätta är vi.
I morgon är en alldeles tom dag, inga planer så vitt jag vet. Men jag vill ut och gå, hann inte idag och så blir det en tur till modren.
Snöplogar och snöplogar...
Tre älgar...
(Eftersom jag nu är i argumentation med någon nät-organisation som säger sig ha medlemmar som är ömt "djurvårdande" och "naturvårdande" så kan jag inte låta bli att fundera över var de håller hus när klövviltet behöver en period av understöd med mat och vatten för att överleva vintern. Det är istället tusentals jägare och bönder i det här landet som plogar upp matställen på vallarna och sätter upp saltsten när de märker att det är dags! Och det sker med automatik, utan större åthävor, för man har alltid självklart ställt upp med den här hjälpen.)
C-förslag; it som hushållsnära tjänst!
Lågstadieläraren kommer tillbaka!
Det stämmer på några barn, men inte på alla. Om man ska göra alla barn läskunniga och göra läsningen bra så krävs en hel del målmedvetet arbete. Det gäller också att använda den tid som står till buds effektivt, för en del barn är inte mogna att börja med läsinlärningen när de kommer till grundskolan. De behöver jobba med språket först; lyssna till språk och skapa språk och rytmisera språk.
Mycket bra förslag och jag hoppas att det går igenom ograverat fram till riksdagsbeslut. Lite synd att man inte gjorde en småskollärarexamen för att "skydda" de här tjänsterna mot att arbetsgivaren placerar läsinlärnings-outbildade lärare på dem. Nu gäller las och facket kommer att tvinga arbetsgivaren att sätta in lärare även med annan utbildning att jobba som behöriga med de yngsta barnen. Med tanke på att barnkullarna minskar blir många lärare övertaliga och ska omplaceras inom sin kommun. Samtidigt som detta sker går många gamla småskollärare i pension de närmsta åren framöver. Detta innebär att man riskerar att i skarven här få ett stort antal lärare som jobbar med de yngsta barnen fast de saknar utbildning för det. Man behöver alltså införa en kompletteringsutbildning för dem och avsätta statliga pengar för att bekosta fortbildningen för de här omplacerade lärarna, samt kräva genomgången fortbildning för att de här lärarna ska bli behöriga att undervisa barn i läsinlärning.
Bra att det blir en bred lågstadielärarutbildning, lärare som kan undervisa i alla ämnen så att barnen slipper ha flera lärare. Små barn har stort behov av den trygghet det ligger i att slippa byta ut de vuxna ledarna för ofta.
Inramning igen
Jag gillar den, det är en enkel inramning som lyfter fram bilden och den lilla gröngrå randen på innersidan av passsepartouten betyder mycket. Det är också glas som är reflexfritt men som släpper igenom all färg. Rekommenderas!
På baksidan av den här bilden blev det också en glasskiva för att kunna se de små texter som vi roade oss med att göra den kvällen vi åt middag här hos oss; det var våra namn skrivna på japanska. Roligt att bevara som minne på baksidan. Det var på förslag av Irene på ramaffären.
Korkat om Elin o Tiger!
Det beskrivs i en artikel som att deras problem började när det hela avslöjades. Herregud, problemen måste väl ändå ha börjat när han startade sitt vidlyftiga umgänge med andra damer! Tiger lär också vara besluten att återvända till ett normalt liv igen. Jag förstår att hans avsikt är att återvända till det som var men jag tycker inte att det det liv han förde var särskilt normalt.
Han vill också återvända till golfen sägs det. Det låter som alldeles sant, det enda som verkar trovärdigt i det som skrivs här. Frågan är hur han tas emot av sponsorer efter detta. Och vad ska han göra reklam för i fortsättningen. Jag avstår från att raljera om det.
Min argumentation mot Ulf Stridsberg, Rovdjursföreningen
Nedan först, mitt blogginlägg, sedan Uffes kommentar och till sist mina kommentarer:
"Fiasko - manifestation mot vargjakt...
När de vargdrabbade ordnade en rikstäckande manifestation i Dalarna för ett par år sedan, mot de röd-grönas brist på vargpolitik, så deltog flera tusen. 200 personer är ju vad som normalt kan samlas på en liten ort i Värmland om man har ett möte med information om varg och vargjakt. Det kanske skvallrar om att mediabilden av de våldsamma protesterna mot vargjakten är fel. Vargjaktsprotesterna verkar finnas just hos en mycket begränsad men medialt högljudd skara och har inte så stark förankring i verkligheten.
På debatt i DN försvarar de svenska vargforskarna vargjakten och regeringens vargpolitik och man menar att vi kan lära av andra länder att nyckeln till framgång med rovdjurspolitik är att få till ett samarbete med de berörda."
Postat av: Uffe Stridsberg
Vid den demonstration i Falun som Inga Magnusson skriver om deltog 2500-300 personer. Det var inga som helst problem att komma in i den stora lokalen på Lugnet och det fanns många tomma sittplatser. Jag var där, så jag vet. Rätt ska vara rätt! En demonstration som annonserades stort i tidningar och organiserades av penningstinna organisationer som Jägareförbundet och LRF med flera. Dessa chartrade bussar som från stora delar av landet gratis skjutsade deltagarna till faludemonstrationen. Det är en viss skillnad för de organisatörer som försöker samla sympatisörer utan ekonomisk möjlighet att på annat sätt än genom enkla affischer få ut sitt budskap om ett stundande protestmöte, än mindre bjuda på skjuts dit.
Det kunde Inga Magnusson också berätta, om hon hade ambitionen att informera objektivt
Postat av: Inga M
Uffe Stridsberg: 2500 - 3000 deltagare i manifestationen mot de rödgrönas brist på vargpolitik är för mig flera tusen. Och det var fullsatt. Gubben var där och han försäkrar att alla fick inte sittplats utan man satt på golvet och stod upp. Rätt ska vara rätt! Manifestationen i Falun var verkligen välbesökt. För en del av deltagarna så bekostades färden dit via medlemsavgiften till någon organisation (de är rätt höga!), men för de flesta innebar den långa resan att man måste ta ledigt från jobbet utan ersättning för förlorad arbetsförtjänst så deltagandet lär ändå ha kostat de flesta en rejäl slant i praktiken. Men man tyckte att man måste ändå visa sitt stöd för en god sak och då var man villig till den uppoffringen.
Nu Uffe i ärlighetens namn var väl ändå Din organisations s.k. manifestation mot vargjakten väldigt väl annonserad via media och via nätet. Hur mycket av den reklamen Ni har betalat för vet jag ju inte, men jag stötte på uppgiften om tid och plats på många ställen. Ingen som har det minsta intresse i rovdjursfrågor kan ha undgått att bli informerad. Och enligt Dig så ska det ju finnas massor av människor som var emot vargjakten så de borde verkligen ha haft chansen att få veta i god tid.
Enligt de undersökningar som gjorts så är ju stödet för vargjakt starkt men minst starkt i Stockholm. Stockholmarna har ju promenadavstånd / t-baneavstånd till Mynttorget så reskostnaden kan inte ha varit orsaken till fiaskot där.
Nej Uffe, Du får nog krypa till korset och erkänna att Ni misstog Er på engagemanget i motståndet mot vargjakten. Du får acceptera att svenska folket faktiskt stödjer nuvarande regeringens vargpolitik och riksdagens och jägareförbundets och LRFs och Kennelklubbens och några till. Ni är en liten men högljudd minoritet som tyvärr får orimlig uppmärksamhet tack vare att journalistkårens sammansättning har ordentlig slagsida åt MP och V.
Postat av: Inga M
Uffe igen: Nu har jag läst runt lite mer om den s.k. manifestationen i Örebro. Enligt trovärdiga källor så var siffran 200 deltagare en grov överskattning. Sanning var att det var c:a 75 personer närvarande! Detta med manifestationsfiaskona missgynnar Din organisations trovärdighet eftersom Ni lämnar ut info till pressesn att Ni förväntar Ër deltagande av tusentals människorö. Men samtidigt så illustrerar detta väldigt väl hur svenska folket i verkligheten förhåller sig till vargjakten. De flesta stödjer den men några få väldigt högljudda är emot och de tror på något märkligt sätt att de är många, De verkar vara döva och blinda för fakta, för opinionsmätningar och undersökningar.
Uffe: Jag glömde: Var har Du fått det ifrån att jag försöker vara objektiv? Jag är inte alls objektiv, jag stödjer den linje när det gäller vargpolitik som regeringen driver nu. Men däremot så strävar jag efter att vara saklig och inte komma med svepande kritik. Jag försöker att inte bygga min argumentation på känslosamhet utan på de fakta som finns att hämta i sammanhanget. Ibland kan det vara svårt när vänner och bekanta hittar sina husdjur uppslitna med inälvorna hängande utanför kroppen. Men jag tror ändå att hela vargfrågan vinner mest på att vi alla håller oss till det vi verkligen vet och försöker förstå varandras argument istället för att blint stirra åt ett håll.
Skinnjack-kavaj...
Den är av märket SAKI, men var den är gjord står skrivet i stjärnorna, i alla fall inte på etiketten. Nu har jag kollat på nätet, den är svensk. Kvaliteten är superbra, mjuk och välsydd. Den är som min gamla utslitna jacka, fast ny och bättre skinn. Jag borde köpa två nu när jag äntligen fått tag på rätt modell. Det gör jag ibland med plagg som jag äntligen hittar rätt sort av. Modet är så enkelriktat att det kan vara svårt att hitta bra klassiker för oss som inte hänger med i svängarna liksom, så det gäller att passa på.
(Ha ha...jag har stora händer med långa "pianofingrar" och de blir absurt stora när man håller dem så här en bit framför kroppen)
Fiasko - manifestation mot vargjakt...
När de vargdrabbade ordnade en rikstäckande manifestation i Dalarna för ett par år sedan, mot de röd-grönas brist på vargpolitik, så deltog flera tusen. 200 personer är ju vad som normalt kan samlas på en liten ort i Värmland om man har ett möte med information om varg och vargjakt. Det kanske skvallrar om att mediabilden av de våldsamma protesterna mot vargjakten är fel. Vargjaktsprotesterna verkar finnas just hos en mycket begränsad men medialt högljudd skara och har inte så stark förankring i verkligheten.
På debatt i DN försvarar de svenska vargforskarna vargjakten och regeringens vargpolitik och man menar att vi kan lära av andra länder att nyckeln till framgång med rovdjurspolitik är att få till ett samarbete med de berörda.
Utländska långtradare...
Kommentarer...
Glasgondol på Globen...
Inramningar...
Det här var ett vågat försök men det blev klockrent tycker jag. Ramen är svart, lite gammalt stuk med guld i och så en svart passepartout. Runt bilden i sig finns en smal guldkant. Bilden är det vackra tackkortet som vi fick av sonen och hans japanska fru efter bröllopet. Det är skrivet av en släkting till sonhustrun och han är duktig på att skriva japanska tecken vackert, kalligrafi. Glaset är ett helt nytt glas som tar bort reflexer men som ändå släpper igenom all färg i motivet. Det är lite dyrare men gör stor skillnad.
Vi bad att få en del av det som kom med tackkortet med på baksidan också. Det gick bra bakom ett glas där. Så här ser det ut.
Gubben lagar favvokäk - fläsk...
Snöläget idag onsdag eftermiddag.
Hörde om ett baltiska långtradare som blivit stående i morse på 172:an och chaufförer som lade på kedjor iklädda t-shirt. I eftermiddag kom rapporter om att 172:an var ofarbar. Hoppas kollegan kom hem säkert.
Gubben har röjt snö med traktorn större delen av dagen och skottat. Jag, som slipper det, kan kosta på mig att gilla det här vädret med kyla och snö.
Carpe diem
Den här bilden av Niklas Eriksson hänger på dass på mitt jobb och det har den gjort länge. Jag är hjälplöst förtjust i den!
Texten är
"Nu ha ja vare ute me hunn!"
Och han som säger det sitter vid öppet fönster med en megafon.
I det andra huset säger man
"Han har inte internet men bloggar ändå"
Tänk om vi blir så där vid ett längre strömavbrott och blogg-abstinensen sätter in !? Ha ha ha.....!
Sibirisk dvärghamster var det!
. Det lilla charmtrollet hos Rolands systerdotters dotter.
"Återvinsten" hittade jag till!
Nu har lilla Årjäng plötsligt tre second hand butiker! Återvinsten, Pingstkyrkan på Storgatan och Röda korset vid Trollhallen. Det är tydligen extremt lönsamt och populärt. När jag var i Stockholm i somras så var det konstant trångt i den typen av affärer oavsett vilken veckodag och vilken tidpunkt jag valde för shopping.
Bra tycker jag som i princip gillar återvinning. 2009 lär ha varit den första julen då det var ok att köpa second hand och ge bort i juklapp. Jättebra tycker jag! Jag skulle bli minst lika glad för en återvunnen julklapp som en ny. Det är en god känsla att ta till vara istället för att slänga bort. Sånt skulle in i hemkunskapen i skolan. Den här affären, Återvinsten, ligger i industriområdet som jag tror vi kalla Högerud. Det är skyltat från gamla Bugano i alla fall och fredag var det öppet till halv fem.
Sparktur igår söndag.
Nere i Prästeparken precis vid vägkanten var det en älglega. En älg hade alltså valt att förmodligen övernatta här nästan ute på vägen.
Lite längre bort gick vi förbi Rolands brors hästar som var ute för att få lite frisk luft så här mitt på dagen.
Här nedan är Munter Tor. Han är uppkallad efter en av de legendariska hästarna som Rolands far ägde. Han hade ett stort hästintresse, födde upp och tävlade med nordsvenska hästar. De användes först i skogsarbete och sedan även i trav. Travet var först på isarna vintertid men fortsatte så småningom in på travbanorna. Rolands pappa var med och byggde travbanan i Årjäng på sin tid.
Här nedan är Syrak som Rolands bror har tävlat med i travsammanhang.
Och här nere syns mamma Lillbraga och fölet Moebraga. Moebraga är sååå fin. Jag tror hon var med här på bloggen i somras när hon var riktigt liten.
Grannen, D på Prästgården, har några traktorer. Här är de prydligt parkerade. Den lille sonen har också parkerat sin traktor på rätt ställe. Kolla där längst ner till höger! Och John Deere ska det va förstås, oavsett storlek!