Lågstadieläraren kommer tillbaka!

Tack Björklund! Du kommer att få en stjärna i himlen för det! ! I propositionen om ny lärarutbildning som presenteras snart, så återinförs en särskild lärarutbildning för de yngsta barnen i grundskolan och för detta är vi mycket tacksamma! Under värsta flumtiden i skolan så fanns en trend som sa att detta med att lära sig läsa var lika naturligt som att lära sig prata. Bara man la böcker framför barnen så skulle det ske med automatik, alltså behövdes ingen särskild lärarutbildning för detta.

Det stämmer på några barn, men inte på alla. Om man ska göra alla barn läskunniga och göra läsningen bra så krävs en hel del målmedvetet arbete. Det gäller också att använda den tid som står till buds effektivt, för en del barn är inte mogna att börja med läsinlärningen när de kommer till grundskolan. De behöver jobba med språket först; lyssna till språk och skapa språk och rytmisera språk.

Mycket bra förslag och jag hoppas att det går igenom ograverat fram till riksdagsbeslut. Lite synd att man inte gjorde en småskollärarexamen för att "skydda" de här tjänsterna mot att arbetsgivaren placerar  läsinlärnings-outbildade lärare på dem. Nu gäller las och facket kommer att tvinga arbetsgivaren att sätta in lärare även med annan utbildning att jobba som behöriga med de yngsta barnen.  Med tanke på att barnkullarna minskar blir många lärare  övertaliga och ska omplaceras inom sin kommun.  Samtidigt som detta sker går många gamla småskollärare i pension de närmsta åren framöver. Detta innebär att man riskerar att i skarven här få ett stort antal lärare som jobbar med de yngsta barnen fast de saknar utbildning för det. Man behöver alltså införa en kompletteringsutbildning för dem och avsätta statliga pengar för att bekosta fortbildningen för de här omplacerade lärarna, samt kräva genomgången fortbildning för att de här lärarna ska bli behöriga att undervisa barn i läsinlärning.

Bra att det blir en bred lågstadielärarutbildning, lärare som kan undervisa i alla ämnen så att barnen slipper ha flera lärare. Små barn har stort behov av den trygghet det ligger i att slippa byta ut de vuxna ledarna för ofta.

Kommentarer
Postat av: Mia

Du har säkert rätt i att det här är ett bra förslag.När jag hörde nyheten idag så var jag inte riktigt lika positiv utan de gick mer i stil med... Måste allt förändras i skolan hela tiden, både barn och lärare behöver säkert litet lugn o ro istället!Jag hoppas för allas skull att det ska komma något gott ur detta.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback