100 årsjubileum på Liane och en gigantisk släkthistoria!
Roland dubbelkusin, Rolands farbror Nils, moster Doris, Roland.
Rolands dubbelkusin Inga-Lill och moder Maj.
Här är Liane.
Fast det boningshuset som fanns här 1909 låg strax till vänster om det nuvarande som byggdes 1949. Man kan se en sten i dagen där det gamla huset låg och min svärmor har en fin rabatt där med lökväxter.
Ladugården byggdes 1936 så den såg också annorlunda ut då 1909. Den gamla ladugården låg nog till höger om bostadshuset härifrån sett. Det kan ha varit flera hus varav något på andra sidan vägen nere i backen, bl.a. en lada som luffarna brukade övernatta i enligt muntlig tradition.
Lite snabbt :-)) om släkten då;
Olof Nilsson - Boberg var soldat till Västra Boda, vice korpral. Det soldattorpet låg i Västra Boda i gränsen mot Tegen. Han var gift med Maria Byttner kaptensdotter från Långserud. Båda var från Långserud. Hon var enligt sägen av vallonsläkt. De fick barnen
-Karl , Rolands anfader
-Olle på Skörve (anfader till vår goda vän nere i Näs, Marita som jag just har ´pratat med i telefon, gift med Rolf, de har dotter Cecilia och som väntar andra barnbarnet i dagarna),
- Edward emigrerade till US
- Anders,
- Gustaf,
- Vilhelm,
- Wilhelmina (Mina i Mineträdgården på Prästgården barnmorska i socknen),
- Kristina emigrerade och gift Björk
- Charlotta (Lotta som fick Linnea som emigrerade till Amerika och blev mormor till Karen Boucher som bor på Cape Cod gift med Bob och som har besökt oss och som vi har kontakt med. Lotta bodde också vid Prästgården och var dödgrävare, kyrkvaktmästare osv).
Olof Nilsson - Bobergs äldste son hette alltså Karl Boberg och via honom fortsätter släkten ner till Roland. Han gifte sig med Anna Kajsa Johannesdotter 1877. Karl arrenderade i Risviken, men kom till Liane
14:e mars 1909 = 100 år sedan. Karl: s och Kajsas barn var bl.a. Ester (ibland nämnd Estrid) som gifte sig med Gustav Kylén (son till Alfred Kylin, som kom från Blomskog och hans Emma. Alfred räknar släktskap med gräv-bröderna Aronsson i Blomskog bl.a.) och de tog över på gården Liane. Gustav var alltså Rolands farfar och Ester hans farmor.
(Nu går vi in på en annan släktgren tillfälligt; Gustav Kylén hade några syskon;
-Yngve,
-Gottfrid (till Dalbacka i Vårvik fick barnen Erik och Åke som var ogifta och som dog för något år sedan),
-David (som bodde på Döverud, gifte sig med Anna och de fick barnen Runa, Hanna och Gunvor vilka alla blev kvar i trakten, deras ättlingar är Kjell på Perekûel, Maj i Signebyn med barnen Jörgen och Malin, Östen i Signebyn med dottern Marie, Bengt på Döverud med sonen Sören ),
-Hanna (flyttade till Ölmheden och fick barnen Runa och Arne),
-Ester som var med på en dans vid dansbanan på träbron vid nuvarande Tjolitta när räcket brast, flera föll i älven och hon dog i lunginflammation efteråt). )
Tillbaka till Bobergssläkten;
Ester född Boberg, Rolands farmor, hade bl.a. syskonen
- Valfrid ogift
- Oskar ogift tog över brukningen tillsammans med sin mor Kajsa först och sedan med Gustav Rolands farfar, och senare med Tyko Rolands far. Om Oskar på Liane finns många historier att berätta. Han var Rolands "lekkamrat" under uppväxten. En kreativ och lite ovanlig person.
- Mári (Maria) på Blåsåsen, mor till Anna på Döverud som nämns ovan som gifte sig med David och de fick barnen Hanna, Gunvor och Runa osv. Mári var gift två gånger, den första gången med en Molin
- Emma som gifte sig med en Hellberg, anfäder till Anders Hellberg i Säffle som ofta jagar här numera.
- Anna i Sanda anmoder till Tore i Svensbyn
- Hilda i Svarttjärn, Dalsland gift med en Hassel.
Ester och Gustav Kylén ( Rolands farfar) bodde i alla fall kvar på gården och tog över brukningen. De fick barnen
- Svea (dog i blindtarmsinflammation när hon var ung),
- Tyko som tog över på gården, tillsammans med broder Nils (på bilden ovan!). Tyko gifte sig med Maj (på bilden ovan) och fick barnen Gun-Britt (med dotter Anneli som har barnen Matilda och Märta. Gunnar som fick barnen Jonas och Ann- Charlotte som har barnen Josefin och Joakim Kylén samt Simon och Natalie Myrén , och Roland ( som tog över på Liane 1982) sambo med mig och vi har barnen Malin, Markus och Mattias.
-Nils (bilden ovan) som bor kvar på Liane som gifte sig med Anna och fick Ingvor som tillsammans med Jonny fick Petra och Anna-Lena. Anna - Lena tillsammans med James fick Jimmy, William, Konrad och Douglas. Petras barn heter Sixten och ?. Petra gifte sig med en flygare och bor i Ronneby.
-Emma som gifte sig med Harry som fick Klas, Göte, Ulla, Ove, Inge, Sune och Mona alla med efternamnet Sellin åtminstone från början sedan gifte de sig och fick sammanlagt många barn varav en hel del finns kvar i Årjäng än och deras barn och barnbarn i sin tur. Träffar en hel del av dem dagligdags på mitt jobb på skolan i Årjäng.
- Helge som fick sonen Ragnar bosatt i Arvika, som har 4 barn om jag minns rätt.
- Lisa som gifte sig med Ernst och de fick Åke som flyttade härifrån och Laila (mor till Ulrika och Åsa, varav Ulrika bor kavr i Sillerud),
- Astrid som gifte sig med Gunnar och bosatte sig i Malsjö och de fick sonen Göran som tragiskt omkom i en trafikolycka 1973,
- Evert som gifte sig med Rolands moster Doris (bilden ovan) och de fick dottern Inga-Lill (bilden ovan) som alltså är Rolands dubbelkusin och hon har barnen Sara, Martin och Sofia. Sara har sonen Melker.
De av Ester och Gustavs barn som lever idag är bara Nils som bor kvar på Liane och fyller 91 i oktober och Lisa som bor i Svensbyn bredvid min mamma.
Gustav Kylén, Rolands farfar, alltså pappan till alla de här barnen ovan, dog i tbc när han var bara drygt 40 år. Den äldste sonen Tyko tog över brukningen tillsammans med morbroden Oskar och broder Nils. Då var Tyko, Rolands pappa endast 17 år gammal och tillsammans med morbrodern och sina äldsta syskon hade han en stor försörjningsbörda för sin mor och alla sina yngre syskon. Det yngsta syskonet Evert, var bara ett par, tre år gammal. Det var hårt skogsarbete vintertid som gällde och deras hustrur fick då sköta om ladugården och djuren under veckorna, också ett tufft jobb tillsammans med plikter i hemmet. Under "an-timmarna" alltså under de tider som det var jäktigt i jordbruket så hjälptes alla åt. Liane var för sin tid en stor gård och det gick åt mycket arbetskraft. Nu är brukningen utarrenderad till bröderna Jacobsson i Långserud.
För mig är detta en fascinerande släkthistoria eftersom jag för egen del har en knapp handfull kända släktingar i livet:-))
Ibland skissar vi på att bjuda in alla ättlingar till Karl och Kajsa på Liane till ett gigantiskt knyte här på Liane och berätta om släktens och gårdens historia för de som är intresserade. Det vore roligt!!
Så här såg kartan ut över Liane och bygden í slutet på artonhundratalet. Kyrkan var under byggnation. T betyder torp, G betyder gård och ST betyder soldattorp.
Det som är kyrkoherdeboställe och snett upp till vänster är Liane gård. Lihagen tror jag skulle vara Lihaget, sockenens sista utpóst för de allra fattigaste, Libråten är det vi kallar Döverud idag. Lindtjärn på kartan kallar vi Lintjärn idag, Litslerud kallar vi Lisslerud, Qvarnen kallar vi Kvarna. Kartan är från den tiden när den nya kyrkan byggdes, i slutet på 1800-talet.
Åh, så trevligt att få ta del av er släkthistoria. Jag noterar också att dina barn är M barn allihop ;-).
Min egen far kommer från en liten stad som heter Ärtrik (Ångermanland)där hans far var storbonde. Jag måste efter att ha tagit del av din släkthistoria kolla upp om vilken historia som ligger bakom min egen släkt. Jag vet i och för sig att gården som min far är uppvuxen på idag står och förfaller och det är visst någon släktings som fortfarande äger gården. Ja, jag måste som sagt kontrollera det där lite bättre...
En sådan fantastisk släktsaga runt en vacker gård! Det är bara lite årtal ur kyrkböckerna som saknas. Men det viktigaste att ta tillvara är ju de muntliga berättelserna som gått i släkten i ett helt sekel.
Självklart ska ni bilda Liane gårds släktförening och ha stort kalas varje sommar! Det är ju hur bra som helst för de yngre ofta historielösa generationerna att hitta sina egna rötter och människor som kan berätta.
Vilken makalös upplevelse!
Mycket trevligt att få ta del av er släktsaga.Jag brukar titta på tv när de har sådana program.Ha det gott kram Thalina
Marie: Jo, det blev M på allihop, lakanen var ju ändå broderade med M. :-)) (Det var de faktiskt men det berodde på att jag fick ärva en hel del från det jag var liten och M stod för Magnusson)
Jag tror ju att detta med släkten och dess historia betyder något för upplevelsen av att ha rötter i tillvaron.
LL: Det blir nog ingen släktförening på vårt initiativ. Det är redan rätt mycket föreningsåtaganden här. Men någon sammankomst i all enkelhet kanske vid något tillfälle. Det där med släktförening kan vara trevligt har jag förstått. Våra grannar är involverade i släktföreningen för Tingdals och de ordnar en hel del sammankomster.
Thalina: Ja, det kan ju bli nostalgitrippar att se tillbaka och försöka förstå.
Hej Inga...jag har också släkt i Liane...fina bilder, du är duktig...jag tränar ...ha det gott hälsa Elsie
Elsie: Hej Elsie! Roligt att Du tittar in hos mig! Nu måste Du berätta hur Du har släkt på Liane! Eller Du menar kanske att Du har släkt på något annat Liane. Det lär finnas åtminstone 4 platser med det namnet i Årjängs kommun.