Maria Byttner...

... har dom hållit på med ett tag nu Roland och M som var här i kväll, lördag. De har ju gemensamt ursprung på Bobergssidan och är tremänningar, fyrmänningar eller nåt sånt. En annan släkting till dem  är Karen som bor i Cape Cod och som besökte oss för ett par år sedan. Lite släkttrådar här

Jo, Maria Byttner var dotter till en kapten i Långserud och hon bodde här, på kaptensbostället.
Den väldiga stenfoten på huset kan härstamma från en kyrka som lär ha legat precis bredvid här.

Maria var alltså en flicka från lite bättre förhållanden kan man säga och vi spekulerade i hur det blev för henne att gifta sig med Olle Nilsson, och flytta med honom till Boda i Sillerud och få soldatnamnet Boberg.  (Släktlänk här!) De indelta soldaterna fick ju namn efter det ställe de bodde på. Hon var väl förälskad förstås och fick byta ett rätt bekvämt liv mot mycket enkla förhållanden.  Om jag nu minns rätt och inte har blandat ihop något så fick de bl.a. barnen Karl som är Rolands anfader och Olle på Skörve som är Ms anfader.  Och Karl fick Estrid som gifte sig med Gustav Kylén på Liane. Och de fick bl.a. Rolands pappa T som var äldst i syskonskaran.

Det intressanta just nu var alltså Maria Byttner och hennes liv och leverne. Vi måste ju åka och se på det här huset. M och R visste inte var det låg men vi kanske kan få tips av arrendatorerna som bor i krokarna. De borde veta var huset ligger och kanske något mer om dess historia.


Kommentarer
Postat av: Josephine

ah släkthistoria är jätteintressant! :-)

Jag har en anfader som på 1700-talet faktiskt var ägare till Kosta och Orrefors glasbruk.

En farbror till min morfar skrev en släkthistoria från det att en enkel skomakarson gick till sjöss (början på 1700-talet), kom hem och tog sig ett nytt namn, blev affärsman och gifte sig rikt.

Där finns många intressanta personer beskrivna!(men som du vet använder jag pseudonym så ngn Anderson har ingenting med detta att göra ;-)Postat av: Inga M

Josephine:Att släktforska blir fort ett gift. Man blir så involverad i anfädernas och anmödrarnas liv och leverne. Ofta går det opp och ner mellan generationerna. Flott att ha ägare till de här fina glasbruken i sin släkt.

2010-02-07 @ 11:31:02
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: lena heine

Hej ! Nu är jag nyfiken.Min mormor hette Byttner som flicka.Tror att hon föddes i Karlstad 1893.Undrar hur hon kan ha varit släkt med Maria.Så väldigt många med det namnet finns ju inte. Vänliga hälsningar Lena Heine

2011-02-07 @ 20:30:32
Postat av: Inga Magnusson

Lena: Gå in på länkarna i mitt inlägg. Där hittar Du en Carl Johan Byttner (tror han heter så). Han har massor om Byttner / Pyttners släkthistoria. Släkten är ursprungligen vallonsk och härstammar bl.a. från de Besche som är väl släktutforskad. De var byggmästare och arkitekter med två bröder som invandrade till Sverige.

2011-02-08 @ 06:39:30
URL: http://inga.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback