Snömatte?

Jag vill ju veta om vårt tak och andra tak håller för snön och för hur mycket. Kan det vara så här, Ni som är mer mattekunniga än jag? (Jag behöver bara kunna till och med tvåans matte + lite bra mattepedagogik!) Och gymnasiekursen C - matte tog upp många underliga beräkningar i linjära system,  men inte den här med snö på taket. Lärarutbildningens matte sysslade mest med att ersätta 10-bassystemet med andra baser. Vad jag nu skulle ha för nytta av det som lärare i matte upp till 7:an?

Jag har tagit in en liter av vår normalsnö utan att packa den i litersmåttet. Den har smält och det blir då 2,5 dl vatten av den. Då måste väl en kubikmeter av nuvarande snö väga 250 kg ungefär, för en kubikmeter vatten väger väl 1000 kg / 1 ton?. Och 250 kg per kvadratmeter ska taken hålla här i mellansverige enligt byggnormen. ( I Norrland ska de hålla för bortåt 300 kg / kvadratmeter!). Alltså borde våra tak här hålla maximalt för en kubikmeter snö per kvadratmeter, snö av den densitet som vi har just nu. Eller tänker jag fel?

Sen kan man väl tycka  att det vore dumt att fresta genom att låta snötäcket komma i närheten av den här gränsen. Och om det nu väntas ytterligare någon decimeter snö här hos oss i Värmland så är det säkrast att skotta undan lite på de värsta ställena.

Om sedan den här snön tinar eller blir blöt påverkar i sig inte vikten om det inte blir väldigt mycket mer som faller ner.  Om det tinar så blir ju lagret mer kompakt men tunnare i gengäld.

Ja, eller nåt sånt!

(Sverige vann stafetten kommer gubben in och meddelar nu! Det var ju trevligt! Jag orkar inte engagera mig i OS, snömatte är roligare!.)


Kommentarer
Postat av: Suss

Jag blev alldeles matt - har inget med matte att göra, bara med min totala okunnighet i det ämnet. Jag kan "plussa, minska, gångra och dela", som vi sa när det begav sig. Sen kan jag lite till, men inte är det mycket.

Jag klarade inte ens av att läsa hela ditt inlägg, det bara snurrade - och jag har inte varit ute och knaprat på enen........hihi!

Postat av: Ailas

Äh, tror att vi struntar i snömatten. Det blir både mängd, taklutning och lite till att ta hänsyn till... Mer än jag klarar!

Jag föredrar att vara matte till Sotis och mattematte till dotters katter. Säger man mattematte när dottern är matte? Mor blir ju mormor... Blir matt bara jag tänker på allt detta!

2010-02-24 @ 22:28:39
URL: http://ailas.svenskablogg.se
Postat av: Marie

Hahaha, ja snömatte låter roligt! Det är skönt att höra att det inte bara är jag som har huvudbry över det både det ena och det andra..... Jag tror att jag ska låta mig inspireras och ägna mig en stund åt just snömatematik....det lät både trevligt och dessutom kan vi hoppas på att den tar bort min oro över att taken inte ska hålla som det ska...

2010-02-25 @ 19:02:19
URL: http://www.mariee.se
Postat av: Inga M

Alla: Ha ha! Gubben var på Byggnadsnämnd i vår kommun i kväll och drog mitt exempel. De trodde honom inte, utan menade att det måste vara cl istället för dl. De har fel, det var dl! Var så goda och gå ut och pröva själva! Det kan vara en hjälp att veta när taket ska skottas! Om det blir regn i den här snömängden så blir det inte roligt men man kan följa risken genom att smälta aktuell snö hemma i köket. Praktisk matte är en kul utmaning!

2010-02-25 @ 22:48:17

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback