"Från vaggan till deadline" biografi av Robert Gustafsson...
.. var ett av fynden på bokrean. För mig framstår han som en gåtfull person med flera motstående sidor. Ser fram emot spännande läsning!
Ordning
Björklund har förstått att det finns ett problem med brist på arbetsro i svenska skolor. Inte i alla klasser och inte överallt men tillräckligt mycket för att man måste ta det på allvar. Det blir tydligt i Pisa-rapporten där just dålig ordning och för sen ankomst till lektion skiljer ut Sverige från andra länder som har bättre skolresultat. När man i Sverige undersöker vad eleverna själva tycker om sin skola så är detta med oordning ett återkommande klagomål. För övrigt så verkar svenska elever gilla sin skola och sina lärare, fast det kan man inte tro när man läser i media.
Det är ett klokt beslut att ta reda på hur detta med dålig arbetsro har uppstått och vad man kan göra åt det. För det är ingen enkel problematik. Säkert behövs det flera olika lösningar för att komma tillrätta med det. Det handlar säkert om attityder både hos föräldrar och elever, men lärare och skola måste få rätt att dra gränser. För visst handlar en del av nonchalans mot ordningsregler om test av gränser. För det är inte brist på ordningsregler i dagens skola. De är många och mödosamt nedplitade, väl förankrade hos alla inblandade. Tyvärr så följer inte alla elever ordningsreglerna och då har skolan inget att sätta emot.
Till salu; sonens fina lägenhet på Söder
Nu säljer son Mattias sin lägenhet på Söder, tre rum o kök. Den ligger jättefint vid Mariatorget, helt lugnt på enkelriktad gata, några steg bara till tunnelbanan. Bad är helt nyrenoverat och resten av lägenheten är också iordninggjort. Därför tog det några månader efter flytten till USA innan den kom ut till försäljning. Men nu är den färdig och kommer alltså ut lagom till att räntorna verkar gå neråt.
Nu letar han o Risako hus i Seattle. Också spännande att följa för oss.
Uppdaterat: Det är bara att gratulera till det stora intresset för lägenheten. 10 telefonsamtal redan första dagen med förfrågningar och en extra visning! Vi håller tummarna!
Stallkafét på travbanan i Årjäng ...
...har blivit matställe i Lisbeths regi. Det riktiga namnet är omöjligt att stava så för mig blir det stallkafét i alla fall.
Väggarna målade Lisbeth o hennes mamma om. Bilden här har Lisbeth själv gjort, himla fin! Visste inte att hon hade såna talanger. Grundkonceptet är dagens, en hemlagad rätt och så matlådor i arbetarportioner, frysta att ta med. Många arbetspendlar till Norge och vill ta med för hela veckan. En nisch förstås. Sen vanlig catering och så Lisbeths specialitet; tårtorna.
Dekorationerna på väggarna är kul. En del kommer från Rune på Vall, åtminstone dombjällekransen nedan om jag minns rätt.
När den här bilden togs hade det stängt egentligen, därför så tomt. Men det är så där i genomsnitt 40- 50 gäster per dag här på plats och sen kommer matlådeförsäljningen till och catering. Man kör ut dagens till företag också.
Här ser man en annan gäst som också kom sent. Det var inte meningen att han skulle komma med men jag hoppas han ursäktar. Jag skulle egentligen ta en bild på det riktiga namnet på matstället, det står där uppe på väggen. Roligt att Årjäng nu har flera riktigt bra matställen för lunchäting!
Kristian Gidlund ....
... såg vi på Jills veranda på TV i kväll! Det var oerhört gripande, tårarna trillade. Ibland görs riktigt bra TV med ett värdefullt innehåll och vacker musik. Kristian delade generöst med sig av upplevelsen av att endast 29 år gammal närma sig sin död i cancer. En begåvad skribent och musiker som gick bort alldeles för tidigt.
Alice eller Eva ....
... gissar man att namnet blir på den nya prinsessan, eller Lilian kanske. Det enda som är säkert är att pappa Chris kan uttala namnet, för det har han sagt. Klockan 15.00 idag ska namnet avslöjas och det blir kungen som berättar i högtidlig konselj. Kul tradition som vi visst är ensamma om i världen.
Fin skylt Svensbyns skola!
Av tradition har skolor varit anonyma. Man har kanske kunnat se på skolgårdens utformning att det varit en skola. Men det har sällan funnits någon skylt med skolnamnet på, man har fått gissa. När man väl kommit fram till en skola så brukar det finnas ett antal olika ingångar men sällan någon anvisning på vad som är vilken klass, eventuell administrativ avdelning eller kök el. dy. Nya besökare har fått chansa och så fråga sig fram. Nu har Svensbyns skola lyft sig ur anonymitetens mörker, träder fram med namn och Årjängs kommuns symbol, tydligt och klart. Snyggt!
Skolan är fin också, ligger högt med utsikt över Svensbysjön på andra sidan. Från matsalen med det fina innertaket och de vackra lamporna är det stor glasvägg med panoramautsikt mot sjön. Den invigdes till och med av någon kunglighet tror jag, eller åtminstone besöktes av någon. Jag har jobbat i den här skolan från 1972 till 1982, den och Signebyn var mina första arbetsplatser i Årjängs kommun.
Fler flyttar till glesbygden!
Va kul! Trenden vänder lite åtminstone. Det är inflyttning från städer, men också invandring i form av s.k. "livsstilsflyktingar" som kommer från Tyskland och Nederländerna för att man vill ha fin natur och frisk luft. Sen finns förstås flyktingar i traditionell bemärkelse.
Att folkökningen ändå inte blir så stor kan bero på att befolkningen i de här kommunerna är äldre, fler dör än som föds. Årjäng är ändå en av de kommuner som ökar i folkmängd, 89 fler jämfört med förra året tror jag det var. Bra! Det finns alltså hopp om att fylla de tomma lägenheterna och få köpare på de iordningsställda men obebyggda tomterna som vi har i kommunen. Det går åt rätt håll.
SOLSKEN!
Man kan knappt tro att det är sant, men vi har verkligen solsken idag! Första dagen på månader tror jag!
Sportlov!
Om det hade varit som förra året så hade vi åkt skidor på sjön varje dag och lille Oskar hade varit med. Nu finns ingen is, ingen snö och ingen liten Oskar! Saknad är det, mest efter Oskar förstås. Vi spejar efter en ny taxvalp som vi hoppas kunna skaffa fram på våren. Tips på bra planerade parningar mottages! Vädret hjälper inte att speja efter. Det är fortsatt vårkallt och blåsigt och trist. Vårblommorna sticker upp, råttor och grävlingar vaknar.
Gubben o M har bytt en cirkulationspump, joxat nåt vid Tjärnshaget och nåt på Liane och nu tog han traktorn o kör han undan det sista efter gallringen på Önnebyn.
Under dagen har jag varit hemma-fru-präktig, städat det värsta, tvättat massor, plockat undan. Undrar hur det kan bli så mycket som bara står / ligger och dräller? Jag märker liksom inte när jag släpper grejer ifrån mig och de bara blir kvar! Det är nog någon mental defekt! ;-)
I kväll ska vi göra varma smörgåsar med lite extra på och plita lite med textöversättning med goda vänner.
Ge aldrig upp!
Nya fynd av dvärgbandmask!
Och den här gången i vattensork. Det är första gången i Sverige som man hittar den hos smågnagare. Platsen är nu vid Gnesta - Nyköping i Sörmland. 7 mil därifrån har man tidigare funnit dvärgbandmask i räv. Andra fynd av dvärgbandmask hos räv har gjorts i Uddevallatrakten och i Dalarna. Den är vanlig i södra Europa och kommer in i vårt land bland annat med dåligt kollade importerade hundar ("hundadoption") och sprids över längre sträckor inom Sverige med varg. Om den här parasiten är spridd i vår natur så är det ett hårt slag mot vårt traditionella sätt att umgås med naturen genom allemansrätten. Det blir i så fall till att plocka svamp och bär med eftertänksamhet och ha koll på var barnen sätter fingrarna. Parasiten är dödlig, alternativt svårt handikappande, inkubationstiden är 5- 15 år. .
Ukraina igen!
Nu går det snabbt undan. Den avsatte presidenten har försökt muta sig ut ur landet men stoppades av tullen. Nu vet ingen var han befinner sig. Hans regim har slängt mängder av dokument i en flod för att de ska förstöras, men oppositionen tar upp och torkar dem! Det kommer inte att bli lätt för Putin att ingripa i detta när OS är över.
Bubbel och dovhjort
En trevlig kväll med sex vänner, bubbel och dovhjort. Bubblet hade vi med för att fira Hejs första hare förstås. Och vi bjöds på en fantastisk stek av dovhjort, det var det bästa jag har ätit på länge, tillagad enligt klassiskt recept i det här huset. Jag ska inte upprepa det, det ligger redan här på bloggen under kategori "mat". Tiden är i alla fall 4 timmar i 150 grader. Desserten var flamberade hallon med grovmalen svartpeppar och vaniljglass.
Ukrainakrisen ett steg närmare lösning! Eller?
Parlamentet har avsatt presidenten och den förra opositionsledaren, en kvinna, har släppts och talat inför demonstranterna. Stämningen är segerviss på torget. Kanske har man en kort tidsfrist nu medan OS varar och Putin är bunden till händer och fötter. Han kan för skams skull inte göra ett militärt ingripande mitt under Olympiska Spel i hans land. Det vore för skämmigt. Gissar att det kommer sen, med motivet att skydda ryska intressen i Ukraina, som det brukar heta. Klok tanke från en god vän ikväll.
FÖRSTA HAREN FÖR HEJ!!!
Äntligen lyckades det! Roland ringde precis. Första haren fälld för lille Hej! Han har jagat otroligt bra säger Roland och Tomas fick fälla haren! Tog opp haren själv, jagar spårnoga tätt efter marken, barmark snöfläckar och regn var det, sökte inte upp husse på flera timmar. Nu blir det champagne i kväll med goda vänner.
Hej har gjort flera mycket goda jakter på hare den senaste tiden men det har inte lyckats att fälla någon för honom. Lille Hej är bara nio månader. Vi kan ha en bra jakthund länge. Därför var det extra roligt nu sista veckans harjakt att han äntligen får en belöning.
Dramatiskt i Ukraina!
Läser på nätet att talmannen avgått, presidenten lämnar Kiev, demonstranterna intagit regeringsbyggnaden. Det kanske ändå kan gå mot en snabb lösning. Om presidenten avgår kan nyval hållas i maj sägs det. Det var så hemskt att se bilder på hur obeväpnade demonstranter sköts ner av prickskyttar på torget tidigare under veckan. Så ondskefullt och utstuderat! En sån handling skulle kunna störta ett land in i ett inbördeskrig.
Jesus Christ Superstar fredag kväll i Karlstad!
Vi åt i Löfbergsarenans restaurang före föreställningen. Man har god mat numera! Förrätten var god och här är varmrätten, älgkött med god sås, potatisbulle (godare än den ser ut i muffinsform) och butternutpumpa.kräm. Väl balanserat och smarrigt var det.
Desserten var lakritsbrulé med sorbé och björnbär, jordgubbe och lakritsbitar.
Till hela menyn finns ett förslag på drycker som passar till och det var perfekt. Trevlig service fick vi också.
Snyggt på scen, raffiga effekter hela tiden, fantastisk sång speciellt av Jesus (Ola Salo), Judas och Maria Magdalena, rockig och fartig föreställning. Tiden gick så fort. Detta är en föreställning med mycket inlevelse, så mycket att det nästan gör ont i en. Jag blev i alla fall berörd av dramat, det var omöjligt att inte ryckas med av stämningen, att känna Maria Magdalenas vånda inför sin kärlek, Jesus ångest inför sitt val att gå mot döden och ibland tvivel och Judas frustration + ånger. Texterna gick fram bra och vi såg scenen bra där vi satt på kortsidan mitt emot. Det är oerhört skickligt att skapa ett drama där man kan fånga en så stor publik. Det är ju ändå ett stort avstånd mellan åskådare och aktörer. Tänkte efteråt på hur torftigt händelseförloppet beskrivs i Bibeln, där finns inga känslor med, inga personliga upplevelser. Man skulle önska att barn kunde få mer av de levande människorna med sig i sin kristendomsundervisning. Men just den här typen av föreställning är inget för barn, det är för många realistiska våldsscener, exempelvis när Jesus torteras och piskas.
Uppe under taket på en ramp satt de här gubbarna med lampor och kameror. Att de vågade, det är så högt.
Så här såg vi föreställningen, från översta balkongraden på mitten. Såg inga tomma platser så det var nog fullt och det är, tror jag, två föreställningar idag lördag också. Detta är när allt är över och folk går ut. En fin kväll var det, nog den bästa musical jag har sett och trevligt sällskap hade vi. Vi får göra om det här K. och M!
Humlor dör av svår sjukdom
Detta har man funnit ut i Storbritannien. Humlor drabbas av samma sjukdom som bin och de drabbas hårt av detta, tappar helt enkelt vingarna. Vi känner faktiskt en forskare på humlor, Stephan Wolf, med hustru Vera och son Vinnie. De bor och jobbar just nu i England, undrar om det är han som kommit på detta? Måste kolla!
Uppdaterat: Jo, Stephan jobbar hos den här forskaren, så det stämde.
Viktigt rädda svenskt jordbruk!
Nu är det kris, vi måste hjälpas åt att rädda svenskt jordbruk.
Jesus Christ Super Star med Ola Salo ...
... ska vi kolla på under helgen i Karlstad! Det har jag sett fram emot länge - äntligen är det dags! En fin inledning på sportlovet för min del.
Tack snälla vänner!
Tack snälla vänner för hjälp med risdragning! Nu är det mesta i högar och en del är bränt, även om inte allt gick att elda upp. Det var lite surt. Vi tar det vid ett senare tillfälle. Trevlig pratstund över soppa och halva semlor blev det. Struntade i semmel- locken eftersom jag räknade med att det skulle bli för mycket efter viltsoppa och bröd. Soppan räckte så gubben får lite rester till lunch imorgon.
Pisa-rapport och OECD
OECD har alltså utifrån Pisa - undersökningarna kommit med första rapporten om vad Sverige behöver förändra.
- Högre lärarlöner och karriärvägar för lärare, för man menar att skolans kvalitet står och faller med just läraren. Sverige måste göra läraryrket attraktivt för att få behöriga och duktiga lärare. (Idag fylls inte ens utbildningsplatserna för en del lärarutbildningar!)
- Mer av klassundervisning så att läraren leder kunskapsbefrämjande samtal med hela elevgruppen. Det skulle främja matematikämnet som halkat i bakvatten, men även förbättra läsförståelsen.
- Bättre ordning i klassrummen så att det blir studiero.
- Högre förväntningar på elevernas insatser och ambitioner. I Sverige så skyller ofta elever som har svårigheter i skolan på skolan/ lärarna eller nåt annat. I andra länder, även Finland, så menar både elever, skolan och andra att studieresultaten i första hand beror på elevens egen insats i skolan och hemma. Den som inte lyckas så bra i skolan ska först och främst jobba hårdare själv, inte först förvänta sig mer stöd i skolan. Pisaundersökningarna visar att Sverige klart avviker där. Vi tycks ha en allmän uppfattning att det alltid är skolans fel om en elev misslyckas i skolan och vi har ständigt en levande debatt huruvida föräldrar verkligen ska behöva hjälpa sina barn med läxorna.
OECD har alltså enkelt uttryckt pekat ut de områden där Sverige avviker från de länder som når bättre resultat.
Mer resurser borde egentligen inte behövas säger man, det man har måste användas klokare. För Sverige satsar redan mycket på skolan jämfört med andra länder.
Det finns i mina ögon ett visst mått av klarsyn i den här analysen. Vi behöver exempelvis inte stirra oss blinda på klasstorleken, vilken hävdas avgörande i mer populistiska sammanhang (Svenska folket tror enligt undersökningar att klasstorleken är avgörande för studieresultaten! Och politiska partiet kan frestas att försöka vinna val på det, helt på tvärs mot forskningen!) . Jag tror absolut på den forskning som säger att mindre klasser bland de yngsta barnen i grundskolan ger bättre resultat. Små barn behöver liten grupp på grund av sina brister i gruppmognad. Men äldre barn får lika bra resultat i större klasser enligt den forskning som gjorts, eventuellt kan större klasser med två lärare vara en idé. Och jag tror det stämmer bara vi får de redskap som behövs för att skapa studiero.
Spårsnö!
Det är spårsnö idag, antagligen sista chansen den här helgen att få fälla första haren för Hej-valpen. Harjakten är slut sista februari. Roland är ute förstås och har redan sett spår efter flera harar. Men vid 2-tiden kommer han att infinna sig vid Agnarshuset för risdragning. Då får vi tro att haren är skjuten! ;-). Jag ska ägna mig åt soppan.
Rapport från mitt kylskåp
Numera har jag osten i den gamla ostkupan, typ den jag hade som barn. Det funkar! Osten håller sig mjuk och fin och har direkt ett fat att stå på när man ställer fram den på bordet, behöver inte knövlas in och ut ur en påse.
Det här flytande smöret har vi slentrianmässigt köpt för att steka i. Trodde det innehöll endast smör och rapspolja. Nu slutar jag med det. Läste på innehållsförteckningen vad den består av. Det är ett antal konstiga ämnen, bl.a. smörarom! Och det blir extra sopor av plastförpackningen. I fortsättningen steker vi i riktigt vanligt smör. Kollade innehållsförteckningen där och det innehåller verkligen bara smör, inget annat. Önskar den fanns i ekologisk variant i vår lanthandel men det är väl inte underlag för att hålla den i sortimentet. Margarinprodukter är bannlysta förstås. Jag läste en gång i tiden om hur de framställs med hjälp av lösningsmedel. Isch!
Bregott ekologiskt köper jag med mig när jag är i någon större livsmedelsbutik, finns bara där. Det smakar bäst och är svenskt, står det i alla fall.
Waldorf
Fel rubrik är det. Waldorfskolorna har inte sänkts, inte än så länge i alla fall och jag hoppas de får vara kvar. Mina barnbarn i Umeå går i Waldorf och det är jag glad för. Dotter är förutom sin socionomexamen, utbildad inom Waldorf och har jobbat i deras verksamhet. Waldorf är en gammal god pedagogik med en helhetssyn på människan som var ovanlig då när Rudolf Steiner grundade den och som är det även idag. Kropp och själ betraktas som en odelbar helhet, där varje period i livet har sina optimala förutsättningar. Skapande, sagor, agerande, berättande, rörelse, musik är viktiga delar av undervisningen.
Risdragning vid Agnarshuset på Önnebyn ...
... blir det på imorgon torsdag 20 februari kl 14.00. Vänner o bekanta som känner för att byta ut dagens promenad mot lite risdragning är välkomna. Vi bjuder på soppa o bröd efteråt.
Uppdaterat; tre personer har anmält intresse redan i förväg, men det finns plats för drop in också! Välkomna! Soppgrytan är stor!
Hur lösa skolans problem?
Det var frågan som ställdes i en ny undersökning.
De flesta tror att mindre klasser är lösningen. Tyvärr ett feltänkt om man ser till skolan överlag. Forskning visar att det är endast bland de yngsta barnen i grundskolan som mindre klasser har en påtagligt god effekt på skolresultaten.
Vi som har jobbat länge minns ju med saknad att vi delade klass genom grupptimmar i stort sett hela skoldagen i årskurs ett och en stor del av dagen i årskurs två. Det var alltså en för- och en eftermiddagsgrupp. Det gav undervisningsgrupper på 10-12 elever eftersom klassernas delningstal var 25. Lagom för den första läsinlärningen och matteundervisningen. När det gällde socialt samspel och förmågan att lyssna till gruppinstruktion var det bra för 7-åringar att umgås i en grupp av den storleken. Det är skillnad i mognad på ett yngre barn och ett äldre, något som ofta kommit bort i debatten. Mindre klasser bland de yngsta barnen är alltså en vettig reform även om det inte är möjligt att gå tillbaka till för- och eftermiddagsgrupper.
Den forskning som finns talar för att man når bättre resultat längre upp i åldrarna genom att istället ha något större klasser och två lärare per klass. Detta kan till en del finansieras genom att man aldrig tar in vikarier vid lärares korttidsfrånvaro. Men nu ska ju inte skolans problem lösas genom något slags folkomröstning så man får hoppas på bättre klokskap av beslutsfattarna än hos svenska folket.
OECD har fått en fråga från Sverige vad de dåliga Pisa-resultaten beror på. Och fått ett snabbt svar där man konstaterar att svenska elever är bland de som är allra dyrast. Sverige satsar alltså mycket på skolan, men pengarna går till att göra små klasser (som alltså överlag inte har positiv effekt!), de går inte till lärarlöner eftersom man konstaterar att de är bland de lägsta i Pisa-länderna. Nu ska OECD göra en ordentlig undersökning av den svenska skolan efter förfrågan från Sverige. Kanske inte så dumt?
Just nu finns förstås en risk att man istället för långsiktiga förändringar för skolans väl, typ förstatligande, gör utspel med opinionsvänliga tillfälliga åtgärder som man tror ska vinna valet, kvartalspolitik. Stefan Fölster visar på risken med det i en artikel i DN
Det är något motvilligt jag länkar till en artikel av honom. Han utropar sig flott till chef för något han döpt till Reforminstitutet. Om inget radikalt har ändrats den senaste tiden, så består detta institut i stort sett av honom själv och hans skrivbord. Han har ibland vinklat / valt ut forskning för att kunna torgföra egna idéer på ett sätt som varit motbjudande. Men kanske har han en point här. Även en blind höna ......osv! ;-)
Desillusionerande läsning kostråd - läkemedelsindustri
Nedslående läsning om hur de som sysslar med forskning runt kost och kostråd har kopplingar till läkemedelsindustrin. Det är många som tjänar pengar på att vi är lite lagom sjuka. Eller åtminstone tror att vi är det.
Uppdaterat om Arne och Tyko ..
... har jag gjort här nedan.
De nya ordförande o vice ordförande i Årjängs kommun
kommunfullmäktige ordf. Kjell Arne Ottosson (-) Töcksfors, lite knepigt eftersom KA sitter på ett centermandat men har gått ur partiet och numera röstar med Nya Alliansen ( med Töcksforsdominans)
(1;e vice Gunilla Svantorp (S) sitter kvar behövde inte väljas om)
2;e vice Kent Norman (C) är normalt en oppositionsplats så det stämmer med nuvarande läge, Han var ordf. förut
Fullmäktigeberedning ordf. Björn Karlsson (S)
Kommunstyrelse ordf. Daniel Schützer (S)
Vice ordf. Lars Gustafsson (FP)
Barn- och utbildningsnämnden ordf. Ulla-Britt Svensson (S)
Stöd- och omsorgsnämnden ordf. Agneta Nilsson (KD)
Vice ordförande Kristina Kristiansson (S)
Kultur- och fritidsnämnden
vice ordf. Mårten Karlsson (S)
Valnämnden ordf. ?
Vice ordf. Nils - Erik Thorell (S)
Bygg- och miljönämnden
Vice ordf. Åke Nilsson (S)
Valberedningen ordf. Eia Liljegren- Palmaer (V)
Sen vet jag inte så mycket mer än att
Weine Johansson (M) och Ull-Britt Svensson (S) tog plats i Kommunstyrelsen och Robin Olsson som ersättare
Kvällens fullmäktigemöte var välbesökt med mycket publik och media. Kanske många väntade sig att få se verbal pajkastning, men valen var i stort sett klara innan. Precis som jag beskrev tidigare här på bloggen så är det i stort sett redan enligt praxis givet vilka poster som hör till det / de majoritetsbärande partierna, i det här fallet (S) + Nya Alliansen och vilka som hör till oppositionen (C) nu. . Det är inte kutym att någon reserverar sig mot förslag som ett annat parti har lagt. Och nu hade ju Valberedningen fått in namn som var förberedda. Så det blev en snabb och lugn tillställning. Alla hoppas att lugn ska infinna sig i politiken.
Kommunvalen i Årjäng är över
Alla valberedningens förslag gick igenom. Det innebär bl.a. Ulla-Britt Svensson som ordf. i BUN, Agneta Nilsson ordf i Socialnämnden, Daniel Schützer kommunstyrelsens ordförande, från M blir det Weine i KS och Robin O som ersättare. Sen kommer jag inte ihåg mer. Återkommer med fler namn när Roland kommit hem, vilket blir snart. Ett snabbt avklarat fullmäktige.
Arne o Tyko
De ser högtidligen uppklädda ut. Vet inte egentligen vilken Arne det är, vet Roland förstås. Och svårt att gissa åldern, men inte så gamla tror jag.
Jo, det är Arne på Mon från Ölmeheden, Tykos kusin. :Mamma till Arne, Hanna, var syster till Rolands farfar Gustav Kylén (och David på¨Döverud, Gottfrid i Vårvik Dalbacka, Yngve på Döverud, syster som ramlade i älven vid Tjolitta och dog efteråt, )
Spännande med gamla kort. Tyvärr så har vi slutat att göra papperskort. Borde vi förstås för de nya teknikerna för bild avlöser varandra. Om några decennier finns säkert inte längre några apparater att visa de bilder i som vi tar nu.
Henrik Gustafsson ...
... från Smolmark i Årjäng, idrottspsykolog, är på plats som mental coach för det svenska OS-laget. Han måste ha gjort en god insats, alla hyllar stämningen bland svenskarna. Himla roligt måste det vara att bli del av en sån framgång. Det är bara att gratulera både honom o stolta föräldrar!
Alltid roligt att illustrera blogginlägg med bilder. Kom på att jag nog hade nån bild på Henrik även om den inte var så ny. ;-)) Den här är från när han gick ur nian, hamnade på bild i vårt album eftersom han var klasskamrat med dotter Malin. Prydlig och trevlig pojk redan då.
Varma smörgåsar
Mode finns det i mat också, just nu är det visst Pulled Pork som är mest inne. Det känns lite omodernt med varma smörgåsar, men de smakar inte sämre för det. Sparar bilden så jag ska komma ihåg vad som fanns där i lager på lager. Under löken är det lite jox med senap och kryddor, sånt som finns för tillfället i kylskåpet. Bakplåtspapper under är inte fel, det blir enklare att göra rent efteråt. Mina är glutenfria förstås och kanterna bortskurna.
Folk struntar i WWF;s rödlistning av räkor!
Bra att folk struntar i WWF, hoppas många fortsätter med det. ´WWF är en privatägd stiftelse med total toppstyrning och det finns noll insyn i hur mycket pengar som seglar iväg till de egentliga ägarna. Den förtjänar inget förtroende alls.
Stillsammare dag än jag tänkt mig...
... blev det idag. Då kan man fundera över sånt som man inte hinner reflektera över annars, till exempel varför vissa Facebookvänner kommer fram oftare än andra när jag går in på startsidan? Men nu slutar jag tänka på det och greppar en god bok istället.
Ja men, det är väl självklart ...
... att Socialdemokraterna i Årjäng måste ta ansvar för det kaos man har ställt till med i politiken genom att hux flux lämna samarbetet med Centern! Det är väl det minsta man kan begära och det förväntar sig de egna väljarna men även vi andra. Tidigare var ju C det majoritetsbärande partiet i kommunen med stöd från S när det gällde centrala frågor som budget och de stora skolsatsningarna. Den s.k. Nya Alliansen var inte alls med på det tåget.
Men nu valde S att lämna ingångna överenskommelser med C, för att istället inleda samarbete med Nya Alliansen och besluta om grundläggande förändringar i förvaltningsorganisationen.
Därmed föll C:s mandat att ha en rad ordförandeposter i de kommunala nämnderna och styrelserna, för de ska innehas av det / de majoritetsbärande partiet / partierna, vilket numera är S tillsammans med Nya Alliansen (de Töcksforsdominerade partierna i kommunen). Centerpartiet är numera i och med S;s partnerbyte ett oppositionsparti.
De här ordförandebytena var alltså inte alls oväntade utan egentligen självklara redan när S gjorde sitt nya val av samarbetspartner, åtminstone om man tänkte till lite. Eller också gjorde man inte det???? Tänkte till innan menar jag! Jag skymtar en viss förvåning hos S över det uppkomna läget i debattartikeln i NWT igår.
Men C har inte lämnat politiken i Årjäng, absolut inte, och fortsätter att ta sitt ansvar för den fortsatta utvecklingen. De C-företrädare som lämnat sina ordförandeposter sitter kvar i respektive nämnd / styrelse och för kraftfullt en borglig oppositionspolitik för hela kommunen. Centern framstår nu för många som det självklara borgliga alternativet för dem som vill bort från bypolitik och som vill utveckla hela kommunen. De senaste veckorna strömmar medlemmar och politiskt aktiva till C från olika håll, mest från höger (M och FP) men också från vänster (S). Glädjande!
Sen framställer S sig i debattartikeln som ett parti i enighet, utan inre stridigheter. Men det måste väl ändå vara en sanning med modifikation. Gunilla och ´Daniel tog (mest under ledig tid vid jul, vilket jag tycker är lite humor! ;-) ) politisk "time out" utan att meddela S i Årjäng. Detta ledde till besvikelse inom partiet och S;s valberedning valde att prioritera andra kandidater på sin lista. Gunilla blev jättearg på Facebook och sågade den egna valberedningens förslag. Hon hade minsann inte avsagt sig och ville vara med! Till slut efter en del manövrer så lyckades Daniel och Gunilla få majoritet bakom sig i S i Årjäng, åtminstone på de avgörande mötena.
Då valde S-politikern Maurice Leroy att lämna partiet och sina uppdrag direkt och partiets ordförande Torgny Sjögren att ta ett steg tillbaka och säger sig inte ställa upp för omval. I gårdagens debattartikeln i NWT betraktas Maurice avhopp som en trist bagatell och det refereras till att "en" person haft annan åsikt "i media". Men Maurice Leroy är inte vem -som- helst- medlem i S i Årjäng. Han har ett stort förtroende inom partiet bland medlemmarna i Årjängs Arbetarekommun. Han har representerat S i Årjängs Kommunstyrelse, i Kommunstyrelsens Arbetsutskott (KS innersta krets!), i Kommunfullmäktige, i Stöd- och omsorgsnämnden, i Årjängs Bostadsbolag, i Näringslivsrådet. (Hoppas jag fick med alla rätt nu!) Han är en erfaren och sansad politiker som tränat länge på att kompromissa och samtidigt vara lyhörd för möjligheterna till breda överenskommelser som kan hålla över tid. Han har verkat för beslut framtagna för kommunens bästa, inte för att gynna enskilda personer. Det var en stor förlust för S att tappa honom nu när man ska ha en annan roll i kommunpolitiken.
Nej ,det ser inte ut som om S i Årjäng är någon ankdamm precis även om G och D just nu har greppat ledarrollen. Jag misstänker att det därute bland medlemmarna finns de som hellre sett att S fortsatt samarbetet med C för att tillsammans få en stabil majoritet i de bärande frågorna den närmaste tiden. Många hade nog velat ha stabilitet istället för det kaos som S utlöste med sitt byte av samarbetspartner. . Jag tror att det kan bli vanskligt för S att komma överens med den Töcksforsinriktade Nya Alliansen när det gäller skolsatsningarna och budgetarbetet för nästa år som startar nu snart. Jag kan nog ärligt talat inte alls begripa hur det ska gå till, men tack o lov är det inte min huvudvärk.
Sanningar med stort S är svårt att hitta i politiska sammanhang men det är intressant att reflektera över de händelser som styr utvecklingen. Det tillåter jag mig att göra här på bloggen. Och jag upprepar gärna att jag inte har mandat att företräda något parti utan det jag skriver är egna tankar kring det som händer och sker.
Andra blogginlägg när det gäller kommunpolitiken den senaste tiden finns under följande länkar. När man kommer in på respektive inlägg så hamnar man på kommentarer och får scrolla opp lite för att se texten.
Hur tråkigt får Mello bli???
Alltså, stackars programledare som ska dras med ett så dåligt manus! Nu har vi försökt att stå ut med att kolla, men det blev mycket telefonerande och sms:ande och facebookande mellan varven för att fördriva tiden. För det här är ett urtrist program, pinsamt med dåliga skämt och ointressanta underhållningsinslag. Vi har inte sett förut och är besvikna.
Gick inte!
Jazz fick inte upp alls idag på jaktprovet i Mysen Norge. Vädret var minst sagt dåligt, blåsigt, regn/ snöglopp, men han kämpade och försökte hela dagen så det får ändå bli godkänt.
Jazz andre ägare Bosse var med och hade ansvar för elden. Här värmer han bakdelen!
Jag har haft en dag hemma lugnt tempo, gjort en bas till gryta på dovhjort enligt Per Morbergs recept. Den ska fram vid ett senare tillfälle, fryser ner så länge. Lång rask promenad mitt på dagen i mesta ljuset, fast det småregnade och blåste. Men jag måste få lite ordning på flåset och då går det inte att bli sittande inne när vädret är dåligt. Hade tänkt köra skräp till soptippen i Furskog men valde bort det eftersom väglaget var tveksamt med krockar och avåkningar här och där.
Förstatliga skolan!
Här har man kostat på en gedigen utredning och den har genomförts av en ansedd forskare. Hans resultat säger enkelt uttryckt att kommunaliseringen av skolan var ett fiasko samt att den har stor skuld i den situation som skolan befinner sig i idag.
Ändå finns i princip ingen som vill ta konsekvenserna av detta och förorda ett förstatligande av skolan, utan här ska lagas och lappas på något som i grunden är helt fel. Man tar sig för pannan!
Men det är som vanligt, skolans bekymmer får bli en arena i valdebatten, med till intet förpliktigande utspel från höger och vänster.
Jazz har slag men ännu inget upptag!
Det är den kortfattade rapporten från jaktprovet i Norges Mysen nu vid 11-tiden. Vädret är förfärligt, hård vind blötsnö.
Lille Bill drar nu vagnen själv
Nu är tiden förbi när lille Bill fann sig i att sitta i den stora varukorgen. Han drar själv! Absolut!
Öknarna grönskar!
Det låter bra! Från att klimatet i jordens ökenområden varit torrt några decennier så har det övergått till "normalt" för att nu regna mer än "normalt". Det som tvärsäkert sades vara en av människan orsakad torka i de här områdena var alltså egentligen en normal klimatvariation över längre tid. Fast fördomarna om klimatförsörjd evig ökenspridning lever envist kvar, FN har till och med kvar ett organ som jobbar med just ökenspridning, som alltså inte längre finns.
Man får se upp med alarmismen! Och kanske ha i åtanke att den ibland har till syfte att försörja diverse insamlingsorganisationer mer än att göra goda gärningar.
Inte heller helt fel att DN skapat Framstegsbloggen som ska ta fram positiva nyheter. En slags motvikt mot de vanliga nyheterna som ofta är negativa till sin karaktär.
Skogsarbete
Roland har strävat på med detta den gångna veckan. Undrar hur vi ska kunna övertyga vänkretsen om att komma hit och hjälpa till att dra bort ris? ;-)
Jättetrevlig kväll...
... och fantastiskt god mat har vi blivit bjudna på i kväll! Det hade utan tvekan varit frestande att fortsätta ett par timmar till men Roland ska upp i morgon bitti för att åka på jaktprov till Norge, Mysen. Vi bröt alltså upp tidigt, vilket också var planerat. Roland och Jazz sticker iväg med Jazz`s EU-pass i högsta hugg samt veterinärintyg om vaccination. Hoppas vädret blir någorlunda hyfsat, det är ju varslat för regn / snö och blåst.
Jazz har fått EU-pass
"Jag vill inte vara med i det där vargkramar-EU"!
"Måste jag verkligen det Roland"???
Min dag ....
... den oplanerade blev bra. Låååång sovmorgon med mycket tidningsläsning och frukost i sängen. Det är en absolut höjdpunkt.
Sen bokläsning. ;-) Läsa kan man egentligen hur mycket som helst. Jag håller på med Jan Guillous "Mellan rött och svart". Gillar ju inte Jan G som person men han är en god berättare och jag tycker att kvinnosynen är bättre i den här boken. Kvinnorna beskrivs inte endast schablonartat utan träder fram som levande personer med egna karaktärer. Kanske har kritiken från tidigare böcker landat till slut.
Långt telefonsamtal blev det också på förmiddagen, minst en halvtimme.
Sen pratstund live med svägerska som tipsade om ett trevligt evenemang lördag kväll, får se om vi åker dit.
Handlade på ICA Sillerud i Svensbyn och träffade bästa Ingrid fortfarande snyggt solbränd efter utlandsresan. Vi babblade en stund om våra mirakulösa barnbarn förstås, vad annars! Vi är bl.a. helt överens om att små barn ska få äta mycket smör.;-)
Sen for jag direkt ut till Roland som sysslar med trädfällning på andra sidan sjön. Vi grillade korv ute till lunch,, fikade och pratade bort en stund. Solen kom nästan fram under tiden, men orkade inte igenom molnslöjorna. Fint var det i alla fall att se ut över sjön.
Tog en lång promenad på en dryg timme, i snabb takt för att få upp lite flås. Min kondition är bara skräp just nu. Passade på att göra i ordning ett hus som ska hyras ut över helgen.
Nu har Roland åkt till veterinär för att chippa och spruta Jazz inför jaktprov i Norge (bandmask tror jag det är för). Därefter har han kommunens valberedning - en ovanligt lång och spännande tillställning numera. Jag ser fram emot ett intressant referat när han kommer hem.
Jag ska snart ta itu med sällan-mat: Färdig glutenfri pizza. Den är ingen höjdare men fullt ätlig och jag kompenserar mig med att vi är bjudna på suveränt vildsvin imorgon kväll tillsammans med kollega o hennes man.
Ett par tvättmaskiner har jag lyckats med under dagen mellan varven.
En bra ledig dag har det blivit.! Jag gillar absolut såna här dagar, bara laja runt liksom, utan måsten. Arbetsdagar är också trevliga men jag blir trött numera, med ålderns rätt kanske. Orkar inte så mycket mer än att ta en power-nap och äta en bit mat när de är slut.
Himla kul o välgjord!
Länken kom från kusin Siv i Schweiz, tack!
Morgondagen är min ...
.... känns det som. En ledig dag utan planer. Kanske är det de bästa dagarna.
TV-hund
Alltså, vi har aldrig förr haft en hund som kollat på tv intresserat och uppmärksamt. Men Hej roas ibland av TV. Han tittar och lyssnar och vrider på huvudet, ser ut som om han försökte förstå! Undrar vad han tänker? (Mattan ser jag att han som vanligt har lekt ihop i en enda liten hög bakom sig!)
Spännande val i kommunpolitiken
S i Årjäng valde att lämna samarbetet med C i och med att S bröt en ingången överenskommelse och gjorde politik av en personfråga som normalt var ett tjänstemannaärende. S inledde därmed sitt samarbete med numera Töckforsdominerade Nya Alliansen.
S och C har ju annars under mandatperioden varit eniga i de stora avgörande frågorna i kommunen runt skolkvalitet och arbetet för hela kommunens bästa - bort från bypolitik. Där har väl samarbetspunkterna legat, annars har skiljelinjer funnits förstås. Det har inte varit helt lugnt men en oro som varit priset man har fått betala för att komma framåt just i de avgörande frågorna om en hållbar skolorganisation i kommunen.
Många kommunpolitiker från olika partier har i kölvattnet på det senaste politiska beslut om kommunchef - skolchef valt att avsäga sig sina uppdrag och nya ska alltså väljas på nästa fullmäktige, den 17:e februari.
Det är många som ska väljas till helt nytt uppdrag och det ska bli intressant att se vad Nya Alliansen och S kommit överens om för namn. Kommunstyrelsens ordförande = nytt kommunalråd Daniel Schützer från S är ju klar, Nya Alliansen gör inte anspråk på den positionen. Men vem ska bli BUN-ordförande till exempel? Och vilka blir ordförande och vice ordförande i andra nämnder? Det är ju en ny samarbetskonstellation med S som det stora partiet och töcksforscentrerade Nya Alliansen som hjälpgumma. Kan tänka mig att det är och har varit svettiga överläggningar den senaste tiden. Imorgon torsdag ska kommunens valberedning ha fått in förslag på namn och på måndag ska de alltså beslutas av kommunfullmäktige.
Gädda rödlistad ...
... utrotningshotad alltså på WWFs lista. Det måste vara ett skämt, helt sanslöst alltså. Gädda utrotningshotad i Sverige, vem tror på det???? WWF har varit svårt att ta på allvar eftersom man hävdar att ett av världens vanligaste däggdjur är utrotningshotat; vargen. Men efter gädda-missen är det helt adjöss med WWFs trovärdighet. Och så skickar man västkustfiskare i konkurs genom att rödlista räkfisket helt i onödan enligt svensk havsforskning och Naturskyddsföreningen. Räkbeståndet tål en beskattning enligt de kvoter man satt upp. Sen klagar WWF på att fiskare tar upp och slänger tillbaka småräkor. De flesta fiskare har satsat dyrt på nät som släpper igenom småräkor men nu straffar WWF alla för att några få är försumliga.
Hugger
Det här hör liksom till vinterarbetet på landet att fälla det som ska fällas och ta hem ved. På bilden överst så steker gubben fläskpannkaka på den nya pelletskaminen. Jag åkte dit med det till lunch.
Fler politikeravhopp i Årjäng
Följande politiker vill lämna sina politiska uppdrag på nästa fullmäktigemöte och de är alla från (M);
Lars Hugosson, Brita Nilsson och Margareta Bryntesson. Margareta B lämnar sitt parti (M) med omedelbar verkan men kommer att sitta kvar som ersättare i fullmäktige utan parti-bindning.
För några veckor sedan lämnade några andra (M) - politiker sina uppdrag Ulf Kullander, Rolf Gruvborg och Esbjörn Andersson, liksom Rolf Emanuelsson (FP). Roger Andersson (M) aviserade samtidigt att han i fullmäktige inte längre stödde (M) utan (C).
Trenden är allt mer tydlig. Den s.k. Nya Alliansen med (M), (FP), (KD) och (SD)? blir mer och mer ett rent Töcksforsalternativ. Partiföreträdare man tidigare haft från hela Årjäng lämnar nu i allt högre utsträckning Nya Alliansen efter senaste uppgörelsen med (S) ang. skolchef - kommunchef och kvar blir mest de som har Töcksforsanknytning. Det borgliga stödet från kommunen i sin helhet formeras runt Katarina J och (C) just nu och fler medlemmar kommer nu till från de andra partierna.
Det är tråkigt att Töcksfors ser ut att isolera sig i kommunpolitiken. Synd också att kloka och erfarna kommunpolitiker lämnar sina uppdrag. Oavsett parti så behövs de för att samla alla goda krafter för hela kommunens bästa.
Till slut är det väl bäst att jag är tydlig med att jag sympatiserar med C men att jag inte på något sätt har mandat att företräda partiet. Det jag skriver här på bloggen är mina egna åsikter och funderingar runt kommunpolitiken, ingen annans.
Skämtsko?
Jobbigt för lärare följa politikernas nycker
Det finns en viss skepsis inom skolan över det plötsliga politiska intresset inför valet. Ibland leder sånt till inspel som inte rimmar särskilt väl med skolans vardag. Vi som har varit med ett tag har ju upplevt ett och annat i den vägen. Ett tag skulle vi absolut räkna minuterna i varje ämne för det var superviktigt att alla elever fick exakt rätt mängd undervisning.
Sen blev det temaarbete över ämnesgränserna som skulle göras och då hade vi ingen aning om hur mycket tid varje elev fick i varje ämne. Periodvis har vi varit paria om vi har påkommits med att undervisa i helklass från någon plats nära kateder / tavla. Jättefult var det! Undervisningen skulle vara enskild eller i grupp eller inte alls. Vi skulle bara handleda försiktigt.
Åtgärdsprogram var jätteviktigt fast ingen begrep de första åren hur de skulle se ut, men det var inte fel på Skolverket som skrev anvisningar utan på oss lärare (!) som inte fattade nåt. Vi präntade och skrev, ofta blev det meningslösa dokument.
Det har förekommit tider när åldersblandat var bäst, för att sen snabbt bli allra sämst. Ibland har det hetat uppifrån att eleverna ska forska själva fram sin kunskap och leta, men nu är det inte så bra längre. Matten bestod av helt nya begrepp ett tag, det var element och mängder istället för vanliga tal.
Så visst skälver skolans lärare lite inför det nymornade intresset för vad vi håller på med inom skolans väggar. Det kan sluta med lite vad som helst som något parti finner på för ge intryck av handlingskraft i en het valfråga.
Ostkupa
Ostkupa känns hopplöst omodernt. Fast jag vet egentligen inte varför. Det borde vara praktiskt. Den här kom i min ägo och ser exakt ut som den vi hade i mitt föräldrahem på femtiotalet. Måste testa!
Lärare vill ha staten som huvudman för skolan!
Ingen överraskning direkt! Det är ju förutsättning för att få likvärdighet i skolan och få upp lärarlönerna.
Leif Lewins utredning om hur kommunaliseringen gick är nu klar och det är inte svårt att utläsa att den blev ett misslyckande, helt tidsmässigt sammanfallande med nedgången i skolresultat.
Det är ändå staten som ställer upp kriterierna för vad skolan ska uppnå och då borde det vara staten som har huvudansvaret för att uppdraget genomförs. Risken är annars att staten / regeringen fortsätter att försöka imponera på väljarna med att redovisa höga ambitioner för skolan men låter kommunerna betala och om det hela misslyckas så skyller man på att kommunerna inte satsat tillräckligt.
En eloge till generationen före oss ...
... för deras strävsamma sparsamhet, man slängde inget som möjligtvis kunde gå att använda igen och laga om det var trasigt. För oss är det på många sätt en annan värld och ett annat tänk. Men deras flit är värt en hyllning i vårt minne! En tung dag har det varit för oss. Men en del dagar måste väl bli så också.
Lilla näpna Tyra och hare
Inte samtidigt men i tur och ordning.
Först var vi i Årjäng och fick träffa lilla Tyra hos Andreas och Sofia! Hon var verkligen en näpet söt liten 4-månaderstjej! Kul att träffa henne och hennes föräldrar.
Först var vi i Årjäng och fick träffa lilla Tyra hos Andreas och Sofia! Hon var verkligen en näpet söt liten 4-månaderstjej! Kul att träffa henne och hennes föräldrar.
Sen igår kväll var det dags för oss att bli bjudna på hare. Urläckert var det och kvällen började ute runt vacker eldkorg med lite glögg. Och roligt hade vi, mycket bättre än OS!
Gillar mina Icebugs!
Arg....
... blir jag på svensk handel Här betalar man 9 kronor mer per kilo för svenskt kött när man köper in och så tar man ut 90 kronor per kilo mer av kund med motiveringen att det är svenskt, för man vet att kunden är benägen att betala mer för svenskproducerat kött. Sen bryter man kontrakt med svenska gårdar med motiveringen att svenskt kött är för dyrt, det går inte att sälja i butik!!!
Och i avsaknad av svenskt kött tvingas vi konsumenter köpa utländskt kött som producerats med betydligt sämre villkor både ur djurrättssynpunkt och miljösynpunkt. Vilken dubbelmoral! Skäms svensk handel!!!!
Du måste inte...
.... kritisera en utredning som inte ens är klar, Per-Arne Andersson, tjänsteman på SKL! Du kunde gott ha väntat tills Leif Lewins utredning var klar och vi alla hade haft möjlighet att värdera dina synpunkter. Detta luktar skvaller och det är ovanligt ohyfsat i de här sammanhangen! Du har också alldeles rätt i att du kan misstänkas vara partisk eftersom du företräder SKL. Utredningen tar med stor sannolikhet kommunerna i örat för de senaste decennierna av misslyckat skolhuvudmannaskap och förordar att skolan ska få komma tillbaka till staten. Du har också alldeles rätt i att det löser inte alla problem, men det skulle vara en god bit på väg, eller åtminstone öppna upp dörrarna för lösningar, bl.a. med likvärdigheten och lärarlönerna. Det tror i alla fall många av oss som jobbar i skolan och som har varit med om att lyda under både stat och kommun.
Trött ....
.... - jobbat varje dag denna veckan som gått för att hjälpa till med nationella prov på skolan. Inte van vid det så nu blir det en lugn helg. Idag på eftermiddagen ska vi besöka en bebis första gången, ska bli kul! Sen ikväll är vi bjudna på hare. Mellan varven blir det bara vila.
Eksjö förra helgen!
Här borde vi ha bott men det gjorde vi alltså inte. Bästa stället är det i Eksjö, vi har bott där några gånger förut i samband med jaktprov. Vackert är det både invändigt och utvändigt, bra service och bra mat, fantastisk frukost.
Nu blev det en god lunch där och en läcker kvällsmiddag för att fira Jazz förstapris. Kul att se ett stadshotell som är väldigt välbesökt en lördagkväll. Det var verkligen blandat med gäster, sällskap med pensionärer, barnfamiljer, bord med flera par som valt att gå ut istället för att träffas hemma. Vi funderade hur det kunde komma sig och trodde att det berodde på den smarta menyn med olika plankor för 130 kr och barnmeny för 59 kr, ett överkomligt pris för en vanlig familj. Det fanns fisk- kött och vegoplanka att välja på. Och så allt annat förstås a la carte.
Här bodde vi alltså istället för på stadshotellet för det rekommenderades av provarrangören. Men det skulle vi inte ha gjort. Det är möjligt att detta är prisvärt men vi lägger hellre till lite och bor bekvämt. Nu fick vi ett väldigt lyhört rum en slingrig trappa upp - ingen hiss - vi kånkade på all packning flera vändor. Det blir mycket med hund och skogskläder. Någon restaurang fanns verkligen inte på det här hotellet trots skylten, det var inte ens bemanning normalt efter 16.00 tror jag. Frukosten, som serverades i huset bredvid, var påver, inget varmt, bara bröd, pålägg, flingor, fil osv. På fredagkvällen serverades vi alla en middag här med fläskfile, potatis och sås. Fläskfilén var alldeles för rosa inuti för att vara aptitlig, fläskkött tycker jag ska vara genomstekt. Såsen var slut efter två tuggor. Det var inga färska grönsaker till. Jo, märkligt nog råa tärnade rotsaker. Man fick äta dem med kaffeskeden eftersom de inte lät sig spetsas på en gaffel. Pannacottan som var dessert var dock god, med riktiga svarta prickar i. Lördagmiddagen serverades en pytt-i-panna som ingick i priset men vi avstod alltså för säkerhets skull den och åt på stadshotellet istället. Här bor vi aldrig mer om det blir aktuellt att delta i något jaktprov.
Eksjö är otroligt vackert med en stor trästad. Husen är så fina och bebodda, en levande stadsdel.
Fnissade lite när jag såg att detta är folkdanslagets tillhåll. De ser ut att vara rädda för attacker utifrån. Men
Eksjö är ju en gammal militärstad så man får väl gissa att detta är ett gammalt vapenförråd
Flera parellellgator så här fina är det med butiker och bostäder. Just den här är alltså mest bostäder.
Hon satt så frusen i en driva utanför museet. Vet inte vem konstnären är, har letat en god stund på nätet men finner inget. Museet brukar vara värt ett besök, men nu var det stängt för någon renovering. En skuffelse.
Jag besökte ett galleri med keramik och bilder. Emma Larssons
Jag gillar björkarna där borta och ville ha en bild på dem. Skulle någon gång vilja inreda nåt rum med träd i.
Den här bilden ovan var jag lite förtjust i men tjänar för lite nu för att kunna köpa mer måleri
Första eftermiddagen besökte vi en restaurang av asiatiskt stuk. Hette nåt på Sunrise eller så. Det bästa med stället var den här lampan. Och så grönsakskonstverket på mattallriken nedan. För övrigt var det ett stolpskott. Jag beställde kycklingspett men köttet var segt som på en gammal höna. Det var ungefär som de där kokta hönsen med currysås som mamma tillagade när jag var liten, man tuggade buss på de sega kött-trådarna, det blev en klump som inte gick att svälja. Rolands fläskgryta var så kryddad så till och med han hade svårt att få ner den. Och servitrisen var näst intill omöjlig att förstå, hennes svenska var så dålig. Hon strävade på med att de inte hade "tollt vin" (torrt vin!) som jag frågade efter, men det hade man förstås när jag fick se menyn. Suck!
Soppan ovan är läcker i alla fall, räkor, sparris, paprika, broccoli, hårdkokt ägg. Den serveras på Lennarts café vid torget. Helt suveränt ställe och nästan alltid fullsatt på helgerna, nu också.
En av orsakerna till att jag gick med till Eksjö var den stora loppisen som finns där. Otur igen var det för man hade stängt för att packa och resa till Antikmässan i Älvsjö. Men när jag kom på söndagen så höll de på och packade och jag fick gå in och kika. Det är himla kul och de har fantastiska grejer. Nu gjorde jag mig inte tid att fota nåt, men skyltarna vid entrén är roliga. På en annan loppis hittade jag i alla fall fina gamla bruna papperspåsar, 20 st för 10 kr. Lagom. Mycket promenerande blev det i stan.
Det bästa med Eksjö är alla butiker som inte tillhör någon kedja. Det är alldeles eget sortiment ofta lokalt. Butiken ovan hade massor av ekologisk mat, eco-bomullskläder och t.o.m. Mini Rodini.
I en inredningsbutik fanns den här läckra hyllan, tyvärr för högt pris för min kassa.
Kul i skyltfönster.
Fler politiska avhopp i Årjäng
En tung socialdemokratisk politiker, Maurice Leroy, med ett antal uppdrag i kommunen, hoppar också av. Han skyller det politiska kaoset i kommunen på S-poltikerkollegorna Gunilla Svantorp och Daniel Schützer. Han hör till dem som ville ha samförståndslösningar mellan (S) och (C) istället för kaos med stora rubriker. Han kommer i fortsättningen av sitta kvar som ledamot av fullmäktige, stödja (C) och Katarina Johannesson som han anser behandlats illa som kommunalråd . Maurice funderar på om han ska söka utträde ur det socialdemokratiska partiet.
Larm om vilsegången ...
... jägare kom det vid 5-tiden, när vi satt och åt älgfärssoppan i godan ro, tillsammans med Daniel L. Det kom från Eskil S och det var Gösta G som saknades i samband med jakt i Tokil. Mörket var på väg och det är en bit till Tokil så Roland ringde Anders B som bor närmare. Han ryckte ut snabbt och fann både Eskil och den försvunne. Lite otäckt var det när mörkret var i snabbt antågande och mobilförbindelsen dålig. Men nu slutade det hela lyckligt och i grevens tid kanske. Det är inte lätt att övernatta i skogen nu när det är så kallt. Roland o Daniel tog den vägen på väg till Ängebäck för att kolla att allt var bra. E. och G. orkade köra själva hem till Karlstad. Göstas hund är välmeriterad, var med på SM, en duktig hund, den var också återfunnen.
Töcksfors - tillväxtmotor?
Tacksamma är nog de flesta av oss som bor i Årjäng över de stora köpcentra vid norska gränsen, i Töcksfors. De har fört mycket gott med sig till vår kommun. Många arbetstillfällen erbjuds, framför allt till ungdomar som annars skulle ha fått flytta från orten för att söka jobb. Visst är det också roligt att kunna ta en tur dit för nära shopping för oss som bor i Årjäng med omnejd. Det har förstås gett kringeffekter med mindre butiker och matställen och annan service som shoppande svenskar och norrmän behöver. Säkert har det stänkt över på centralorten Årjäng också med besök i affärer och systembolag.
Men frågan var alltså om Töcksfors är en stor tillväxtmotor i vår kommun? Så borde det rimligen vara. När man ser det hela utifrån, med de stora byggnaderna (affärscentra) och de människor som fyller dem (kunder o anställda), alla bilarna utanför, så utstrålar det hela liv och rörelse - tillväxt. Men nu är ju inte byggnader, besökare och bilar något självklart bra mått på tillväxt så man får kika på lite siffror över det som normalt sett är mätare på tillväxt, bl.a. skatteintäkter och förändringar i befolkningstal. Och när man gör det så blir man häpen. För i statistiken träder inte Töcksfors fram som någon stor tillväxtmotor i kommunen, möjligen en kommundel med stor potential att bli det. Men som sagt än så länge inte och jag fattar inte varför.
Siffror för skatteintäkter ser blygsamma ut för Töcksfors del.
2012 är senaste officiella sammanräkning och sammanlagt hade Årjäng c:a 300 miljoner in i skatt och fördelningen ser ut så här (avrundade tal):
Silbodal tar in 40 %
Töcksfors 17 %
Karlanda -Holmedal (räknas sammanslagna tydligen) 14 %
Sillerud 12 %
Blomskog 6%
Västra Fågelvik 4 %
Östervallskog 4 %
Trankil 3%
Skatteintäkterna är ju en viktig tillväxtmotor i samhället. Den kommun som via kommunalskatten får in mycket pengar från skattepliktiga privatpersoner kan också investera och öka tillväxten på olika sätt. (Företag däremot skattar statligt, inte kommunalt, alltså försvinner gränshandelsföretagens eventuella vinster någon annanstans än till Årjäng) Skatteintäkterna är rätt försynta för Töcksfors del och tyder i mina ögon på att många av dem som jobbar i Töcksfors, förmodligen inte är skrivna och skattar där. Någon annan rimlig förklaring ser jag inte, men det kanske finns.
Inflyttning är ju direkt och indirekt en tillväxtfaktor. De som flyttar in skattar förhoppningsvis där de bor, deras barn behöver skola och dagis där. Företag, serviceinrättningar, vårdcentraler får underlag för sin verksamhet osv. Jag minns att jag trodde att Töcksfors måste bli minst dubbelt så stort när köpcentra kom och plötsligt skulle anställa 400- 500 personer, nästan över en natt. Med deras familjer i släptåg så borde det bli en snabb folkökning på 500 - 1000 personer. Så tänkte vi då, för man talade om att den arbetskraften som Töcksfors behövde fanns inte i kommunen, det måste bli inflyttning. Vi pratade på skolan om att det måste också ge en skjuts åt de fina bygdeskolorna runt om, så de fick underlag för överlevnad. För inte bosätter sig väl alla i tätorten! Så gick tankarna och förhoppningarna då hos många av oss.
Men det "bidde en tumme" av folkökningen. Det finns en liten uppgång både i Silbodal och Töcksfors, något större i Töcksfors men den är förhållandevis blygsam om man betänker alla arbetstillfällen som plötsligt kom till kommunen.
Under tiden 2006 till 2012, alltså ´sammanlagt under sex års tid, så ökade Silbodal med 70 personer och Töcksfors med 125 personer. Eftersom det samtidigt finns en minskning i andra kommundelar så ligger befolkningen i hela kommunen rätt stilla över ett antal år.
Men den här lilla ökningen i Töcksfors befolkning har alltså inte åstadkommit någon kioskvältare i födelsetalen och inte heller i statistik över befintligt antal barn i förskola och skola. Och som jag skrev förut, heller inte något stort genomslag i skatteintäkter.
Jag vet inte om jag är för enkel och fördomsfull i mina slutsatser men kanske är en del av de personer som flyttat hit till vår kommun äldre norska medborgare som varken skattar här eller bidrar till att fylla våra skolor. För det byggs en del i Töcksfors (och för all del i hela kommunen), man har rejält med bygglovsansökningar, det ska inte förnekas, men det får alltså inget genomslag i befolkningsökning och skatteintäkter. Och därmed inget självklart genomslag i kommunens tillväxt.
Mina förhoppningar om en stor inflyttning till Töcksfors och Årjäng kom på skam ser det ut som och kanske är det fler som har blivit besvikna att den hittills har uteblivit, för det finns stora satsningar på just en befolkningsökning i Töcksfors.
Det gjordes i privat regi i ordning 52 tomter för villabyggnation. Enligt den senaste rapporten om läget så är endast tre sålda och bebyggda ( kan ju ha förändrats den senaste tiden). Det byggdes lägenheter också, ett tjugotal. Ett antal står tomma fortfarande, trots att de numera erbjuds både som bostadsrätter att köpa och lägenheter att hyra och hyran ligger i nivån med den för Årjängs bostadsbolag.
Kanske ska man som skattebetalare och invånare vara glad att inte kommunen också tog sig före att bygga en massa lägenheter i Töcksfors, lägenheter som i så fall till stor del skulle stå tomma och kosta skattemedel. C-politiker höll huvudet kallt, trots att det bedrevs en intensiv (förtals-)kampanj från västkanten på kommunen och från Nya Alliansen med syftet att få till det. Det sades länge att den uteblivna befolkningsökningen i Töcksfors berodde på att det inte fanns bostäder. Någon gapade väldigt högt om det, någon skrek med stora bokstäver på Facebook att det var skamligt att inte kommunen byggde.
Men kommuner ska inte konkurrera med privata byggare i onödan och får enligt nu gällande lagstiftning inte subventionera hyrorna eller byggandet på det sätt som var möjligt förr när man byggde billiga lägenheter i Bostadsbolagets regi. I Töcksfors fanns ingen anledning för kommunen att gå in eftersom privata byggare tagit initiativ. Enligt ryktet lär Thon planera att bygga ytterligare lägenheter i Töcksfors, så man får anta att det inte är "brist på holkar som hindrar fåglarna att flytta in" (klassiskt citat Sigge på Lônn tror jag). Det måste vara något annat och jag förstår inte vad. Var bor alla de som jobbar i de stora köpcentra och deras familjer? För mig är det en gåta.
Siffrorna i det här inlägget har jag fått från källor som jag bedömt som trovärdiga men har inte haft tid att dubbelkolla allt. Detta är en blogg och inte en tidning så jag har inte riktigt den skyldigheten. Det mesta bör i alla fall vara ungefär rätt, fast jag ändrar förstås gärna om någon ser något fel.
Jag är inte ute efter att förstärka motsättningar mellan Töcksfors och Årjäng. Men jag tror på att man ska försöka se de motsättningar som finns i vitögat, erkänna att de finns, kolla vad de beror på, för att i nästa steg bekämpa dem. Och då är det bra att vända på stenar, granska det som ser ut som självklarheter, försöka vidga det som betraktas som sanning, bekämpa fördomar. Det finns inga sanningar med stort S, det finns ett antal fakta som man får försöka begripa så gott man kan.
Utifrån detta jag redovisar ovan så ser det inte ut som om Töcksfors ska ha en gräddfil till kommunala investeringar av skälet "kommunens tillväxtmotor". Självklart ska kommunen fördela sina investeringar utifrån de faktiska behov som finns i olika kommundelar, oavsett geografi och (C) i Årjäng kämpar för det.
Vore det inte fantastiskt om man kunde lägga ner striden mellan Töcksfors och resten av kommunen och alla började sträva åt samma håll, för hela kommunens bästa. Att vi slipper bytänk med uppdelningen i Töcksforsdominerade partier ( Nya Alliansen) och partier för hela Årjäng (C och S).
Jag hoppas att det ska flytta in massor av folk till vår kommuns alla delar så att tätorter och landsbygd kan blomma, att många upptäcker det som jag upptäckte för länge sedan, den här kommunen är en fantastisk plats att bo på, med en exklusiv gästfrihet och vänlighet bland människor, med en underbar natur. Då finns det underlag för skolor, butiker och väghållning osv. Jag skulle önska att alla, både medborgare och kommunpolitiker kunde få lov att gemensamt sträva mot det målet.
Och jag hoppas, i den mån Töcksfors - Årjäng ska fortsätta diskuteras, att den diskussionen ska ske med sakliga argument. Vi har ju tyvärr bakom oss en historia där bytänk orsakat otäcka personangrepp, näthat och hot. Ibland har det fått ersätta faktagrundade yttranden och skrämt bort många kloka synpunkter. Vi får inte låta nätet bli en arena för stollarna! Nätet blir så bra (eller dåligt) som vi gör det till.
Andra inlägg om kommunpolitiken i Årjäng den senaste tiden finns under de här länkarna:
När man går in på dem så hamnar man på kommentarerna och får scrolla opp för att se inlägget.
5:2 ...
... har det varit ett par dagar nu, dvs jag har haft 2-dagarna på max 500 kalorier och egentligen dessutom halva dagen idag. Det är en speciell känsla när kroppen förbränner sitt fläsk. Jag som annars alltid fryser, blir varm, vaknar klockan fem på morgnarna och är superpigg utan grus i ögonen och får inga downperioder under dagen, ingen sovperiod på eftermiddagen. Den effekten handlar mest om att 5:2 innbär sockerfriheten förstås. Sockerfri borde man nog vara jämt, men det är ju så himla gott med praliner. Känner idag på tredje dagen lite molande huvudvärk som alltid efter några dagar utan socker. Den stackars kroppen avgiftar sig kanske.
Ikväll får jag nog en stund över så jag kan fila färdigt på inlägget om eventuell tillväxtmotor i Årjängs kommun. Det har fått ligga i träda eftersom jag har haft dåligt med tid. Men i kväll försvinner Roland o Daniel L. på nåt möte i Ängebäcks skola med Stövargillet och då borde jag få lite egentid.
Agenda
Jag jobbar varje dag den här veckan, ingen ledig dag. Vi har nationella prov med fasta dagar och får hjälpas åt. 5:2 kör jag och är nu inne på dag två. Det innebär att jag är socker-fri-pigg. Behöver gå ner ett par kilon som hänger i sen julhelgens frosserier.
Imorgon anländer en övernattningsgäst, Daniel L. Det var tänkt att det skulle bli jakt i dagarna två och en föreläsning på kvällen på Stövaregillet i Ängebäck. Föreläsningen blir av men jakten är tveksam eftersom det just nu är skare.
Till helgen blir vi tydligen bjudna på hare i gott sällskap. Ser vi fram emot.
Älgfärssoppa är en favvo!
Först fräser jag mycket lök och köttfärs i grytan till vänster. I grytan till höger kokar jag tärnade rotsaker i lätt saltat vatten, men bara till lagom tuggmotstånd.
När färsen och löken och vitlöken är färdigfräst så häller jag på lite vatten från grönsakskok och buljongtärning. Detta får koka en stund med smulat torkade trattkantareller i.
Färsen och grönsakerna får kallna åtskilda o stå över natten. Sen imorgon blandar jag ihop allt och värmer och får en soppa som är kraftig i smaken men som ändå har grönsaker som smakar fräscht.
Fisk i ugn
Enkelt recept, fick idag av kollega. Fryst fisk går bra, torsk ex i ugnsform. strö över citronpeppar. Häll över en blandning av creme fraiche o buljongtärning o mjölk. Låt stå i ugnen lika länge som potatisen kokar.
Enkelt.
Kommunpolitik Årjäng kort
Det där med huruvida Töcksfors är kommunens stora tillväxtmotor och därför bör ha en gräddfil till kommunala investeringar var intressant. Jag grubblar vidare och återkommer i ärendet med ett blogginlägg. ;-)
Andra inlägg här på bloggen om kommunpolitik den senaste tiden just nu finns på länkar nedan. När man går in på en länk så hamnar man på kommentarerna längst ner, man får scrolla opp för att läsa inlägget.
Roland o Tussi på Döverud
En söt bild och kanske den första med Roland och hund. Hundintresset har hängt med sen barnsben.
Kris för svenska grisbönder!
Det är naturligtvis rätt att man ska ha höga krav på djurhållning och miljö i Sverige, men om inte staten på något sätt kompenserar bönderna för att Sverige ska vara bäst i klassen, så blir konkurrenssituationen omöjlig, svenskt jordbruk slås ut och vi får importera istället.. Det finns ingen logik alls i det hela.
Svalt i sovrummet!
Det är behagligt med svalt i sovrummet, men igår kväll blev det kanske lite överdrift.
Jaktprov söndag
Kl 11.00 Jazz jagar men det är tungt idag, plusgrader, rinner från träden, vilket saboterar spåren.
Ett andrapris blev det idag, med 103 drevminuter och två upptag, och det räckte sammantaget till en elitetta. Roland är nöjd och Jazz ser också lite högfärdig ut! ;-)
Årjäng är fantastiskt!
Och jag menar hela Årjäng med alla delar av kommunen :-)
Ville bara påpeka det så inga missförstånd ska uppstå över mina delvis kritiska synpunkter på delar av det som hänt / händer i kommunpolitiken. Det negativa är en väldigt liten del av det stora hela.
Jag är ju inte född här men flyttade hit och valde att stanna för att det är en fantastisk bygd. Fortfarande känns det som en ynnest att få bo mitt i en så vacker natur, med sjöar, skogar och öppet landskap. Tänker på det varje dag! Från första dagen här har jag mötts av den vänlighet och gästfrihet som är typisk för folk i Årjängstrakten. Mitt jobb är en källa till glädje med goda kollegor, barn och föräldrar och på fritiden har vi mycket trevligt med goda vänner.
Jag är nöjd med det mesta och glad att jag valde att stanna här. Ville bara säga det för att få balans i det hela.
Förstapris för Jazz där nere i Eksjö!
Grattis Roland o Jazz! Hoppas på lika bra imorgon! Jag får väl en mer utförlig rapport när de kommit ur skogen. Ska visst vara lös i fem timmar och det gäller att samla poäng. Goda förhållanden med lagom snö o nysnö idag kan göra att många har goda resultat. Alltid roligt om det går bra första dagen på ett jaktprov, då är det spännande inför nästa dag också.
Roland o domaren o vägvisaren hittade inga spår alls i morse, konstigt tyckte alla för tyskhare brukar vara uppe även om det har snöat, som i natt. Men sen fick Jazz upp en själv, troligtvis en tysk och den gick trångt på fem hektar, det var inte lätt för Jazz att reda ut alla löpor aom gick om varandra. Bra poäng på lydnad och egenskaper tyckte domaren. Roland ropade / blåste in honom på 400 meter.
Jazz har enligt pejlen sprungit 42 kilometer idag i samband med jakten. 120 minuters jakt och två upptag blev de.
Ångkokt torskrygg
Den serveras inte längre på Riche. Nu måste jag träna på att göra den själv. Drömgod! Det är alltså ångkokt torskrygg, riven pepperrot, skirat smör, kokt potatis, hårdkokt ägg. Det är svårt att lyckas med fisken, att få den lagom kokt o lagom salt. När jag gör så vill den bli för lite saltad.