Nya fynd av dvärgbandmask!

Och den här gången i vattensork. Det är första gången i Sverige som man hittar den hos smågnagare. Platsen är nu vid Gnesta - Nyköping  i Sörmland.  7 mil därifrån har man tidigare funnit dvärgbandmask i räv. Andra fynd av dvärgbandmask hos räv har gjorts i Uddevallatrakten och i Dalarna. Den är vanlig i södra Europa och  kommer in i vårt land bland annat  med dåligt kollade importerade hundar ("hundadoption")  och  sprids över längre sträckor inom Sverige med varg. Om den här parasiten är spridd i vår natur så är det ett hårt slag mot vårt traditionella sätt att umgås med naturen genom allemansrätten. Det blir i så fall till att plocka svamp och bär med eftertänksamhet och ha koll på var barnen sätter fingrarna.   Parasiten är dödlig, alternativt svårt handikappande, inkubationstiden är 5- 15 år. .
http://www.slu.se/sv/om-slu/fristaende-sidor/aktuellt/alla-nyheter/2014/2/ravens-dvargbandmask-hittad-hos-vattensork-i-nytt-omrade/
 
http://www.jaktojagare.se/vargen-sprider-dvargbandmask-i-Finland
http://www.jaktojagare.se/vargens-spridning-av-dvargbandmask-fortigs
http://www.vargfakta.se/nyheter/vargforskare-bekraftar-chefsveterinarens-varningar/
http://www.vargfakta.se/nyheter/ansvarig-veterinar-varnar-for-bandmask-pa-varg/

Kommentarer
Postat av: Marie

Detta känns lite jobbigt tycker jag. Gnesta ligger ju inte alltför långt ifrån där vi bor. Känner spontant att det inte är lika roligt att ha hund när man hör sådant här. Det är bara att hoppas att det fortfarande inte är så utbrett och att det inte fortsätter vidare till våra områden. Jag känner en viss oro inför detta om jag ska vara ärlig.

Postat av: Lennart Carlstedt

Den sprids alltså även med vattensork förutom räv. Varg lär nog vara synnerligen ovanligt men räv och vattensork finns ju överallt. Dock är det mycket sällsynt att människor blir smittade - finns inte många fall där den finns nu i Europa. 50-60 ¨per år. I Alperna som är högriskområde smittas 1 på 400 000. Det är alltså mycket ovanligt att människor smittas. Man behöver knapast tänka på att inte plocka bär och svamp. Det finns inga säkra belägg för att man blir smittad genom vegetabilier.

Så jag tror inte vi behöver vara oroliga. Behandling finns även om den tar lång tid. Men det finns annat som finns att orora sig för.


Svar: Anledningen till att inte så många människor smittas i högriskområden är dels att man inte har vår allemansrätt, dels att människor tänker sig för när de vistas i naturen och har risken med i beräkning. Alltså ett förhållningssätt till naturen som vi inte är vana vid, bl.a. en viss skepsis till allt som växer i "rävbajshöjd".
Risken att varg sprider dvärgbandmask över större områden skulle kunna tolkas negativt för denna omhuldade art så i Sverige får man från myndighetshåll inte nämna det. Men i andra länder, exempelvis Finland, Ryssland och USA går det bra.

Inga Magnusson

2014-02-24 @ 00:16:12
Postat av: Marie

Jag hittade en bra länk med svar på ganska många av mina frågor: http://www.krisinformation.se/web/Pages/Faq/ShowFaqsByGroup____60614.aspx

2014-02-24 @ 12:24:00
URL: http://www.mariee.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback