Eksjö förra helgen!

 
Här borde vi ha bott men det gjorde vi alltså inte. Bästa stället är det i Eksjö, vi har bott där några gånger förut i samband med jaktprov. Vackert är det både invändigt och utvändigt, bra service och bra mat, fantastisk frukost.
Nu blev det en god lunch där och en läcker kvällsmiddag för att fira Jazz förstapris. Kul att se ett stadshotell som är väldigt välbesökt en lördagkväll. Det var verkligen blandat med gäster, sällskap med pensionärer, barnfamiljer, bord med flera par som valt att gå ut istället för att träffas hemma. Vi funderade hur det kunde komma sig och trodde att det berodde på den smarta menyn med olika plankor för 130 kr och barnmeny för 59 kr, ett överkomligt pris för en vanlig familj. Det fanns fisk- kött och vegoplanka att välja på. Och så allt annat förstås a la carte.
 
 
Här bodde vi alltså istället för på stadshotellet för det rekommenderades av provarrangören. Men det skulle vi inte ha gjort. Det är möjligt att detta är prisvärt men vi lägger hellre till lite och bor bekvämt. Nu fick vi ett väldigt lyhört rum en slingrig trappa upp - ingen hiss - vi kånkade på all packning flera vändor. Det blir mycket med hund och skogskläder. Någon restaurang fanns verkligen inte på det här hotellet trots skylten, det var inte ens bemanning normalt efter 16.00 tror jag. Frukosten, som serverades i huset bredvid, var påver, inget varmt, bara bröd,  pålägg, flingor, fil osv. På fredagkvällen serverades vi alla en middag här  med fläskfile, potatis och sås. Fläskfilén var alldeles för rosa inuti för att vara aptitlig, fläskkött tycker jag ska vara genomstekt. Såsen var slut efter två tuggor. Det var inga färska grönsaker till. Jo, märkligt nog råa tärnade rotsaker. Man fick äta dem med kaffeskeden eftersom de inte lät sig spetsas på en gaffel. Pannacottan som var dessert var dock god, med riktiga svarta prickar i. Lördagmiddagen serverades en pytt-i-panna som ingick i priset men vi avstod alltså för säkerhets skull den och åt på stadshotellet istället.  Här bor vi aldrig mer om det blir aktuellt att delta i något jaktprov.
 
 
Eksjö är otroligt vackert med en stor trästad. Husen är så fina och bebodda, en levande stadsdel.
Fnissade lite när jag såg att detta är folkdanslagets tillhåll. De ser ut att vara rädda för attacker utifrån. Men
Eksjö är ju en gammal militärstad så man får väl gissa att detta är ett gammalt vapenförråd
Flera parellellgator så här fina är det med butiker och bostäder. Just den här är alltså mest bostäder.
 
 
Hon satt så frusen i en driva utanför museet. Vet inte vem konstnären är, har letat en god stund på nätet men finner inget. Museet brukar vara värt ett besök, men nu var det stängt för någon renovering. En skuffelse.
Jag besökte ett galleri med keramik och bilder. Emma Larssons
Jag gillar björkarna där borta och ville ha en bild på dem. Skulle någon gång vilja inreda nåt rum med träd i.
Den här bilden ovan var jag lite förtjust i men tjänar för lite nu för att kunna köpa mer måleri
Första eftermiddagen besökte vi en restaurang av asiatiskt stuk. Hette nåt på Sunrise eller så. Det bästa med stället var den här lampan. Och så grönsakskonstverket på mattallriken nedan. För övrigt var det ett stolpskott. Jag beställde kycklingspett men köttet var segt som på en gammal höna. Det var ungefär som de där kokta hönsen med currysås som mamma tillagade när jag var liten, man tuggade buss på de sega kött-trådarna, det blev en klump som inte gick att svälja. Rolands fläskgryta var så kryddad så till och med han hade svårt att få ner den. Och servitrisen var näst intill omöjlig att förstå, hennes svenska var så dålig. Hon strävade på med att de inte hade "tollt vin" (torrt vin!) som jag frågade efter, men det hade man förstås när jag fick se menyn. Suck!
Soppan ovan är läcker i alla fall, räkor, sparris, paprika, broccoli, hårdkokt ägg.  Den serveras på Lennarts café vid torget. Helt suveränt ställe och nästan alltid fullsatt på helgerna, nu också.
En av orsakerna till att jag gick med till Eksjö var den stora loppisen som finns där. Otur igen var det för man hade stängt för att packa och resa till Antikmässan i Älvsjö. Men när jag kom på söndagen så höll de på och packade och jag fick gå in och kika. Det är himla kul och de har fantastiska grejer. Nu gjorde jag mig inte tid att fota nåt, men skyltarna vid entrén är roliga. På en annan loppis hittade jag i alla fall fina gamla bruna papperspåsar, 20 st för 10 kr. Lagom.  Mycket promenerande blev det i stan.
 
 
Det bästa med Eksjö är alla butiker som inte tillhör någon kedja. Det är alldeles eget sortiment ofta lokalt. Butiken ovan hade massor av ekologisk mat, eco-bomullskläder och t.o.m. Mini Rodini.
I en inredningsbutik fanns den här läckra hyllan, tyvärr för högt pris för min kassa.
 
Kul i skyltfönster.

Kommentarer
Postat av: Lena

Kul att få en vinterrapport från Eksjö, en stad vi ofta passerar på väg till "vårt" Småland. Lennarts konditori lockar oss ofta att lämna genomfartsleden och köra in i sta´n. Bakverk och bröd köper vi där i massor och tar med oss. Fikar också, förstås! Torghandeln på sommaren är fin, fylld med lokalt odlade gröna godsaker och frukt framåt hösten.
Och så gillar jag Husaren på sin häst mitt på torget.

Svar: Roligt att Lennarts och husaren och hotellet och alla små butiker finns kvar. Jag är väldigt förtjust i Eksjö
Inga Magnusson

2014-02-08 @ 14:26:28
Postat av: Lennart Carlstedt

Har varit i Eksjö en gång. Väldigt fin gammal trästad - precis som Falkenberg. Här har vi också bevarat många av våra gamla trähus.

Höns med ris och currysås kan jag längta efter. Har inget minne av segt kött utan önskar det fanns höna att köpa idag!

Svar: Nja, hela hönan var inte seg, men delar av.
Inga Magnusson

2014-02-08 @ 23:51:01
Postat av: Ailas

Eksjö är ett favoritmål under sommaren, brukar åka dit minst en gång varje sommar. Trevligt att se staden vinterklädd genom din kamera.

Svar: Jag har alltid varit i Eksjö på¨vintern men vore kul med ett sommarbesök också.
Inga Magnusson

Postat av: Suss

NÄÄÄÄ, nu struntar jag in att kärestan inte vill åka till Eksjö. I sommar ska det bli av, så de´så!!!!!

Svar: Klart ni ska åka till Eksjö! Ni kommer inte att ångra er!
Inga Magnusson

2014-02-09 @ 19:48:09
URL: http://leontina.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback