Ja men, det är väl självklart ...

... att Socialdemokraterna i Årjäng måste ta ansvar för det kaos man har ställt till med i politiken genom att hux flux lämna samarbetet med Centern!  Det är väl det minsta man kan begära och det förväntar sig de egna väljarna men även vi andra. Tidigare var ju  C det majoritetsbärande partiet i kommunen med stöd från S när det gällde centrala frågor som budget och de stora skolsatsningarna. Den s.k. Nya Alliansen var inte alls med på det tåget.
 
Men nu valde S att lämna ingångna överenskommelser  med C, för att istället inleda samarbete med Nya Alliansen och besluta om  grundläggande förändringar i förvaltningsorganisationen.
 
Därmed föll C:s mandat att ha en rad ordförandeposter i de kommunala nämnderna och styrelserna, för de ska innehas av det / de majoritetsbärande partiet / partierna, vilket numera är S tillsammans med Nya Alliansen (de Töcksforsdominerade partierna i kommunen). Centerpartiet är numera i och med S;s partnerbyte ett  oppositionsparti.
 
De här  ordförandebytena var alltså inte alls oväntade utan egentligen  självklara redan när S gjorde sitt nya val av samarbetspartner, åtminstone om man tänkte till lite. Eller också gjorde man inte det???? Tänkte till innan menar jag!  Jag skymtar en viss förvåning hos S över det uppkomna läget  i debattartikeln i NWT igår.
 
Men C har inte lämnat politiken i Årjäng, absolut inte, och fortsätter att ta sitt ansvar för den fortsatta utvecklingen. De C-företrädare som  lämnat sina ordförandeposter sitter kvar i respektive nämnd / styrelse och för kraftfullt en borglig oppositionspolitik för hela kommunen. Centern  framstår nu för många som det självklara borgliga alternativet för dem som vill bort från bypolitik och som vill utveckla hela kommunen.  De senaste veckorna strömmar medlemmar och politiskt aktiva till  C från olika håll, mest  från höger (M och FP)  men också från vänster (S).   Glädjande!
 
Sen framställer  S sig i debattartikeln som ett parti i enighet,  utan inre stridigheter. Men det måste väl ändå vara en sanning med modifikation. Gunilla och ´Daniel tog (mest under ledig tid vid jul, vilket jag tycker är lite humor! ;-) ) politisk "time out" utan att meddela  S i Årjäng. Detta ledde till besvikelse inom partiet och S;s valberedning valde att prioritera andra kandidater på sin lista. Gunilla blev jättearg på  Facebook och sågade den egna  valberedningens förslag. Hon hade minsann inte avsagt sig och ville vara med!  Till slut efter en del manövrer så lyckades  Daniel och Gunilla få majoritet bakom sig i S i Årjäng, åtminstone på de avgörande mötena.
 
Då valde S-politikern Maurice Leroy att lämna partiet och sina uppdrag direkt och partiets ordförande Torgny Sjögren att ta ett steg tillbaka och säger sig inte ställa upp för omval.  I gårdagens debattartikeln i NWT betraktas Maurice avhopp  som en  trist bagatell och det refereras till att "en" person haft annan åsikt "i media". Men Maurice Leroy är inte vem -som- helst- medlem i S i Årjäng. Han har ett stort förtroende inom partiet bland medlemmarna i Årjängs Arbetarekommun. Han har representerat S i Årjängs Kommunstyrelse, i Kommunstyrelsens Arbetsutskott  (KS innersta krets!), i Kommunfullmäktige,  i Stöd- och omsorgsnämnden, i Årjängs Bostadsbolag, i Näringslivsrådet. (Hoppas jag fick med alla rätt nu!) Han är en erfaren och sansad politiker som tränat länge på att kompromissa och samtidigt vara lyhörd för möjligheterna till breda överenskommelser som kan hålla över tid. Han har verkat för beslut framtagna för  kommunens bästa, inte för att gynna enskilda personer. Det var en stor förlust för S att tappa honom nu när man ska ha en annan roll i kommunpolitiken.
 
Nej ,det ser inte ut som om S i Årjäng är någon ankdamm precis även om G och D just nu har greppat ledarrollen. Jag misstänker att det därute bland medlemmarna finns de som hellre sett att S fortsatt samarbetet med C för att  tillsammans få en stabil majoritet i de bärande frågorna den närmaste tiden. Många hade nog velat ha stabilitet istället för det kaos som S utlöste med sitt byte av samarbetspartner. . Jag tror att det kan bli vanskligt för S att komma överens med den Töcksforsinriktade Nya Alliansen när det gäller skolsatsningarna och budgetarbetet för nästa år som startar nu snart. Jag kan nog ärligt talat inte alls begripa hur det ska gå till, men tack o lov är det inte min huvudvärk.
 
Sanningar med stort S är svårt att hitta i politiska sammanhang men det är intressant att reflektera över de händelser som styr utvecklingen. Det tillåter jag mig att göra här på bloggen. Och jag upprepar gärna att jag inte har mandat att företräda något parti utan det jag skriver är egna tankar kring det som händer och sker.
 
Andra blogginlägg när det gäller kommunpolitiken den senaste tiden finns under följande länkar. När man kommer in på respektive inlägg så hamnar man på kommentarer och får scrolla opp lite för att se texten.
 
http://inga.blogg.se/2014/january/kommunalrad.html#comment
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback