Töcksfors - tillväxtmotor?
Flera unga frånÅrjäng som jobbar på köpcentrat bor kvar hemma hos sina föräldrar. Varför? Hur ser anställningsvilkoren o tryggheten ut för dem. Kanske vågar de inte sattsa på något eget eller så trivs de unga vuxna bra hemma. Yvonne Olofsson.
Själv arbetade jag en tid på flexit i Töcksfors.Där fanns många från Arvika,koppom mm vilket gör att de skattar i sina kommuner.De hade heller inga som helst planer på att flytta hit utan trivdes bra där de bodde.Vid samtal med svensk fastighetsf. så fick jag också svaret att den största efterfrågan på hus är i Årjäng.I Töcksfors är det ganska svårt att få sålt något då det ofta är som sagt yngre som arbetar på dessa köpcenter i väntan på annat jobb på sin hemort. Har jag själv också fått av en högst trovärdig källa så de är sanna.Beklagligt med den låga nivå vi kommit till i politiken men samtidigt visar alla sitt rätta ansikte.Helt klart bäst för alla om vi sett till kommunens bästa-invånarnas bästa och inte haft detta bråk,men man kan heller inte vända kappan efter vinden som en del gör.
Jobbade till på köpcentret i Töcksfors i 3 år. De unga som jobbade där då såg det som ett genomgångsyrke på väg mot andra yrkesmål. De äldre som jobbade där, många från andra kommuner, hade ju redan bostad i sin hemkommun och var inte villiga att flytta. Före jag jobbade där trodde jag också att vi skulle få inflyttning till kommunen men verkligheten sa något annat.
Vad gäller Töcksfors som tillväxtmotor kan vi nog konstatera att det är en tillväxtmotor inte bara för kommunen utan för många kommuner runt omkring. En tillväxtmotor för hela västvärmland. Dock är det väl snarast så att det har inneburit låg arbetslöshet snarare än befolkningstillväxt, fram för allt med tanke på den kraftiga lågkonjunkturen( i och för sig väldigt bra). En trebarnsmamma från Bengtsfors får möjlighet till försörjning... men varför skulle hon ta familjen med sig och flytta till Årjäng?
Men vad saknar då Årjäng? Varför flyttar inte folk hit i den utsträckning vi önskar? Här tror jag vi ska försöka se det hela från et utifrånperspektiv. Varför ska man välja Årjäng? Ofta motiverar vi detta med "Trevliga människor och naturskön miljö" som du också nämner. Jag kan skriva under på detta förstås men att detta skulle räcka som argument för att få folk hit räcker inte. Från forskarhåll har det kritiserats just det att kommuner ofta marknadsför sig med natursköna bilder. I stället borde man fokusera på möjligheter till försörjning. Och jobb finns det förstås men utbudet är begränsat. Det är väl ingen hemlighet att Årjäng är en låglönekommun med begränsade möjligheter till exempelvis karriär och god löneutveckling. Personligen har jag upplevt att det finns en kultur här (inte minst bland vuxna i föräldragenerationen)som gör gällande att man efter niondeklass bör söka sig till ett yrkesprogram på gymnasiet. Samhälls- och naturvetenskap ses mer som "flummiga program där man inte blir något". Det här är något jag anser är mycket bakåtsträvande och det ligger definitivt inte i tiden att resonera så. De som trots detta väljer studieförberedande gymnasieprogram och sedan går vidare till högskola/universitet har sen ett mycket begränsat utbud av arbete här i Årjäng.
Den låga utbildningsnivån i kommunen har ju debatterats förr. De få som väljer att utbilda sig kommer sannolikt inte tillbaka till kommunen efter högskoleexamen. Forskning ska visst tyda på att det verkar vara en trend att de ungdomar som flyttar ut ur kommunen inte kommer tillbaka till landsbygden när de vill rota sig och bilda familj.
Vidare är vi en kommun som jag kan tycka ligger lite avsides. Ska man åka in till "stan" med alla dess utbud får man planera en heldag. Då blir det svårt att konkurrera med de urbanisering som vi ser.
Ju mer man diskuterar landsbygdens framtid i allmänhet och Årjängs i synnerhet desto mer komplex blir frågan. Kanske borde vi för överlevnad i första han rikta in oss på hur vi ska behålla de ungdomar som bor här och se vilka möjligheter vi kan ge gällande studier och jobb utöver industri- hantverk och butiksjobb.
Ja, det var lite tankar från västsidan :)
Det har ju inte blivit en tillväxt av vare sig skatteintäkter eller befolkning som du skriver. Däremot tror jag att handeln både här och i Eda starkt har bidragit till att vi har låg arbetslöshet här i krokarna. Dvs vi har inte fått en kraftig ökning av skatteintäkter men vi har bromsat kraften i den svåra lågkonjunkturen. Vi har under omständigheterna klarat oss väl. Jag var nog lite otydlig i formuleringen här ovan.
Vi bör nog i första hand fokusera på hur vi ska bevara skatteintäkterna och befolkningen i första hand. För att få kommunen att kraftigt blomstra krävs bredare utbud av arbete som ev kan locka personer att flytta hit. Då kommer frågan: vad kan Årjäng erbjuda? Vad är våra konkurrensfördelar. Hur kan vi vara en kommun som hänger med i tiden? Där tror jag vi har en stor utmaning, tillsammans med många andra landsbygder.
Svårt att sia om det kan få kringeffekter. Personligen tror jag att de flesta som jobbar i handeln är ungdomar som ser det som ett tillfälligt arbete innan de går vidare och" hittar" något de vill satsa på (precis som tidigare kommentarer också menat). Sen är det ju också många som pendlar från andra kommuner. Ska vi få en inflyttning får vi nog satsa på mer än handel. Men vad, det är frågan. En högkonjunktur kan ju förändra läget och säkert bidra till ytterligare expansion av handeln men att det skulle leda till inflyttning är jag faktiskt tveksam till.
Ska man rota sig här tror jag få vill jobba i stora butikskedjor. Snarare kanske vi ska tänka lite på hur vi får hit personer med hög formell kompetens. Hur ska vi se till att framöver ha kompetent arbetskraft inom skola vård och omsorg exempelvis? Där tror jag vi har något att grubbla på. Det måste satsas på bred front. Inte bara handel och naturskön miljö. En attraktiv kommun erbjuder försörjning och möjlighet till utveckling. Det tror jag i alla fal
Tror inte heller att Eda har ökat nämnvärt i befolkning eller skatteintäkter. Men är inte säker. De har väl åtminstone haft besparingskrav som de flesta andra kommuner tror jag.
Ja det är nog så att handeln främst står för deltidsanställningar. Förvisso blir det ett bra sätt för ungdomar att snabbt komma in på arbetsmarknaden men knappast något som leder till att kommunen växer.Då bbehövs det mer vid sidan av så att säga. Det ska bli mycket intressant att se hur det utvecklar sig om nu högkonjunkturen kunde vara på intågande.
Men apropå kringeffekter, det finns ju lite faktorer som samspelar ändå. Tänker exempelvis på att sen vi fick en mycket fin restaurang i Töcksfors kan nu, utöver allmänt trivsamma luncher för lokalbefolkningen, högre tjänstemän vid exempelvis shoppingcentret ta med sig affärsbesökande på representation. Vilka fler samverkande faktorer vi kan få vid en högkonjunktur ska bli intressant att se.
I Årjäng har ju dessutom den gamla järnhandeln gjorts om till ett mycket uppskattat café. Sådana här "små" saker kan i stor utställning bidra till en positiv bild av kommunen. Vore kul om detta kunde sprida sig lite.
Sen var det detta med arbetskraften också. Hur kan vi locka hit välutbildad personal till skola vård och omsorg ? Att konkurrera med norska löner är ju förstås svårt. Men kan vi konkurrera med andra kommuners arbetsförhållanden och löner? Vad skulle få folk att välja Årjäng framför andra kommuner där samtliga är i skriande behov av samma kompetenser? Kanske det behövs en satsning på att stötta kommuninvånare som redan bor här när de vill studera på distans?
Frågan är komplex och det finns ingen enkel lösning. Men intressant att diskutera. Även om frågan tycks bli mer komplex ju mer man grubblar :-)
Jag har också erfarenhet av att gå till årskurs sex i en ort och sedan gå högstadiet i annan större ort (inte i Årjäng dock, så gammal är jag inte ;) och jag ser inget negativt i det. Men precis som dina bekanta så var min situation helt annorlunda jämfört med det som händer här. Dels var inte resvägen så lång men framför allt var det ingen skola som lades ner. Vi blev alltså inte drabbade utan gick i samma högstadium "som man alltid gjort".
När det gäller situationen i Årjäng måste man ha med sig att nedläggning av flera skolor innebär en stor omställning för en hel del människor. Sådana här beslut väcker många känslor och mycket oro. Det är oerhört viktigt att ha med det i beräkningarna. De senaste rubrikerna från Silbodalsskolan gör ju inte saken bättre.
På sikt kan detta säkert leda till en mer enad kommun, något som vi definitivt behöver. Men "båda sidor" behöver tänka lite bredare" i denna fråga tror jag. Å ena sidan kan vi inte bevara allt som det är. De flesta förstår att detta faller på sin egen orimlighet. Å andra sidan måste vi också förstå att resonemanget "vi stänger din skola för ditt eget bästa" inte tas emot med öppna armar. Tyvärr kan jag känna att positionerna här blivit mycket låsta.
När beslutet om nytt högstadium nu är klubbat kan jag, precis som du, hoppas på att det kan leda till en mer enad kommun. Drömmen vore förstås utifrån dessa omständigheter att mina barn får samma erfarenheter som jag; bittra fiender på fotbollsplanen men vänner i skolan.
Men det är långt dit. Att ett nytt högstadium skulle lösa motsättningarna över en natt... det tror nog ingen. Stora omorganiserar väcker stora känslor och det tar lång tid innan allt faller på plats. Det måste vi ha med oss
Jag måste också säga att det saknas en meningsfull fritid för en stor mängd ungdomar vilket hänger i hop med varför de väljer att flytta.Därefter skulle de gymnasielinjer som finns på ågy gymnasiet utvecklas,förnyas..urvalet är för litet.De ungdomar(och det är många)jag pratar med säger alla,vi har ingenstans att vara,inget att göra! Och är man över 15år och inte sportintresserad så finns heller ingen sysselsättning genom detta är det svårt att få familjer-ungdomar att stanna.Därtill saknas självklart arbeten.Det är mycket och få ordning på om vi ska få en levande kommun.Därtill måste hela skolorganisationen göras om och moderniseras mm för i dagsläget råder katastrof på högstadiet och detta orsakas av bla brister i ledarskap så en ny skola räcker inte.MEN är en enormt bra satsning och som skulle gjorts för många år sedan.