Desillusionerande läsning kostråd - läkemedelsindustri

http://newsvoice.se/2013/01/04/recension-av-forskningsfusket-sa-blir-du-lurad-av-kost-och-lakemedelsindustrin/
Nedslående läsning om hur de som sysslar med forskning runt kost och kostråd har kopplingar till läkemedelsindustrin. Det är många som tjänar pengar på att vi är lite lagom sjuka. Eller åtminstone tror att vi är det.

Kommentarer
Postat av: Freedomtravel

Jag sysslar med forskning kring mat och fysisk aktivitet på Karolinska Institutet. Visst förekommer forskningsfusk i forskningsvärlden (konkurrensen är hård och det finns alltid någon som faller för fel vägar att göra karriär). Motståndet mot industripengar är dock mycket hård i den värld jag känner till. Jag vet forskare som erbjudits pengar från industrin (godisföretag som vill finansiera forskning om fysisk aktivitet, antagligen för att ta fokus från socker). Jag känner dock ingen som ens skulle överväga att tacka ja till såna pengar. Fusk existerar tyvärr, men den stora andelen forskare är dedikerade personer som brinner för att göra bra forskning.

Svar: Bra att få en synpunkt tvärs emot artikeln! Det finns sällan sanningar med stort S i något sammanhang, inte här heller. Men det är alltid bra att fråga var pengar till forskning kommer ifrån.
Inga Magnusson

Postat av: Lennart Carlstedt

Hm - den här sajkten är inte seriös. Du kanske såg att där fanns artiklar om hur man botar prostatacancer med bikarbonat eller andra cancerformer med nötter. Det påstås att vi är på väg in i en ny istid och att kolesterol är ofarligt plus en massa annan felaktig och skadlig information.

Men visst är det värt att diskutera vad läemedelsbolagen satsar på. Ett exempel är t ex att nästan all forskning om ny antibiotika har lagts ner eftersom det inte anses lönsamt. Vilket kan vara mycket besvärligt framöver när alltfler bakterier blir resistenta. Eller att man vill sälja svindyra aids-läkemedel till fattiga länder och inte tillåter koipor. Nu ska EU satsa jag ror det var 50 miljoner till ett par Uppsalaforskare som om fem sex år ska tagit fram nya antibiotika.

Kanske måste samhället ta över viss forskning så att det inte bara är pengarna som styr?

Men det är ju som skrivs i inlägget ovan att forskningsfusk är mycket ovanligt. Ett av de värre exemplen av få är den forskare som påstod att mässlingvaccin ger autism. Det ledde till att måga föräldrar slutade vaccinera barnen och på vissa åll uppstod nästan epidemiier av mässling och ävendödsfall. Det viade sig att allt var fusk, att forskningen var helt värdelös och forskaren ställdes inför rätta. Men ovanligt är det.

2014-02-18 @ 23:31:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback