Lärare behöver inte tåla att få stryk av elever!

Det har nu hovrätten slagit fast i en dom.
http://www.svt.se/nyheter/sverige/hovratten-larare-ska-inte-tala-lite-vald?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Svtse-Inrikesnyheter+%28svt.se+-+Inrikesnyheter%29
 http://www.svd.se/nyheter/inrikes/misshandlad-larare-far-skadestand_7545284.svd
http://www.dn.se/nyheter/sverige/misshandlad-larare-far-skadestand
 
Det hela startade med att en lärare blev slagen av en bråkig elev och att tingsrätten i sin dom menade att lärare med tillsynsansvar var att jämnställa med poliser och väktare; det ingår våld i jobbet så att säga, så läraren kunde inte få rätt till skadestånd från eleven.
http://www.svt.se/nyheter/sverige/domstol-larare-ska-tala-lite-vald
 
Men domen överklagades och nu ger hovrätten läraren rätt, lärare behöver inte tåla våld på jobbet och dömer eleven att betala ett (mycket blygsamt) skadestånd.
 
Det var ju tacksamt, för vi är  utbildade, anställda och utrustade för att undervisa, inte hantera våldsamheter.

Kommentarer
Postat av: Suss

När jag fick en rak höger av en elev för ett par år sedan och glasögonen blev kaputt, fick jag nya brillor, men fick stå för självrisken. Den tog inte skolan något ansvar för. Jag drev ärendet ganska långt, men inte hjälpte det. Minns inte om det var 500 eller 250 kronor, men shit the same, om det så varit bara 100 skulle inte jag behövt betala.

Postat av: Inga M

Du har helt rätt. Det har utvecklats någon sorts tolerans gentemor elevers våld mot lärare, en tolerans som inte gynnar någon, vare sig elever eller lärare. Det borde självklart vara ett totalt förbud mot våld i skolan.

2012-10-02 @ 00:14:49
URL: http://inga.blogg.se
Postat av: Inger Maryissa

Tycker att det är en självklarhet attt läraren ska inte behöva tåla våld på jobbet.
och bra att eleven fick betala ett skadestånd...som blev en markering att så får man inte göra

2012-10-02 @ 22:05:56
URL: http://ingermaryissa1.blogg.se/
Postat av: Mia

Ingen skulle behöva tåla att få stryk eller okvädesord i sina befattningar. Tyvärr, är det inte alltför ovanligt både här och där. Det har nog blivit allt mer omfattande i vårt nutida samhälle än tidigare.

Att lära ska slippa det, ja, det tycker jag är självklart. Svårare blir det när det gäller sjukvården, demensvården och psykiatrin, ja, där får vi nog anse det som oundvikligt ibland, men i de flesta fall är bemötande av de sjuka avgörande. Men ibland smäller det utan att man förstår vad som utlöste det. Poliser och socialarbetare är andra grupper som får räkna med sådan behandling ibland.

Vad göra!? Ja, inte vet jag.

Svar: Ja att helt förebygga våld på jobbet är svårt i vissa yrkeskategorier, såsom både din och min, men huvudsaken tycker jag är att lagstiftaren visar att det inte är ok.
Inga Magnusson

2012-10-05 @ 15:31:46
URL: http://miatankar.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback