Ingen licensjakt på varg ...

... blir det i vinter enligt Naturvårdsverket. Våra ryggradslösa politiker har ju valt att lägga de här besvärliga och kontroversiella besluten på verksnivå, i knät på tjänstemän, istället för att visa mod och fatta politiska beslut med alla de avvägningar som borde ingå. För detta berör inte enbart Naturvårdsverket´beslutsområde med djurens väl och ve, det berör i högsta grad även människor. Både de mänskliga aspekterna och tamdjuren borde ha en plats med i avgörande beslut.
 
I en ledare i DN så hyllas EUs vargpolitik och jaktstoppet. Samtidigt så väljer man att beskriva den svenska majoriteten,  som vill ha ytterst begränsat med varg i landet, som en skränande minoritet jägare!!!  Hur kan man få hålla på och ljuga medvetet så här??? Faktum är att vargjakten och en kraftig begränsning av vargstammen har stöd av en klar majoritet av svenska folket, vilket visats i olika vetenskapliga undersökningar.  En av dem gjordes på uppdrag av en tidning i samband med första vargjakten. Det handlar inte om några skränande minoriteter så det framställs  i DNs ledare. Och det vet naturligvis politikerna med Lena Ek i spetsen, därför har de valt att ducka i frågan och lägga skulden för olika beslut på tjänstemän och "rätt-trogna" forskare.
 
Kanske är  medias oreserverade vargkärlek att finna i obalansen i politiska sympatier bland journalister: 56 % av kåren röstar MP eller V medan motsvarande siffra för svenska folket är 14 %. Skillnaden i värderingar blir ibland så här absurd som DNs ledare ger uttryck för. 
http://www.dn.se/nyheter/sverige/mest-mp-stod-bland-murvlar
 
Beslutet om att stoppa vargjakten är korkat. En anledning till att vargstammen för första gången inte ökar längre är ju den tilltagande olagliga avlivningen. Någon måste ju ta ansvaret för den begränsning som behövs lokalt nu när politikerna inte gör det. Situationen är ohållbar för dem som drabbas i sin vardag och i sin livskvalitet av att ha stora rovdjur in på livet. Det var precis samma sak med den svenska björnstammen, den minskade tills det blev legal jakt. Det var precis samma sak med vargstammen i Finland. Den har minskat efter jaktstoppet. Man väljer att byta ut den legala avlivningen (som kan styras till vissa djur) mot illegal avlivning som sker blint, även mot s.k. genetiskt värdefulla individer. Det är bara dumt! Ur alla aspekter.
http://www.dn.se/ledare/huvudledare/vargens-framgangssaga 

Kommentarer
Postat av: Lennart Carlstedt

Sivitt jag vet är inget beslut fattat ännu...

Svar: Nej, kanske inte, men signalerna från Naturvårdsverket är inte att ta miste på. Och allt annat vore väl tjänstefel från deras sida. De har ju bara skyldighet att se till vargarnas väl och ve på kort sikt, inte påverkan på tamdjur och människor. Tamdjurspåverkan lär ju ligga på Jordbruksverket och påverkan på människor faktiskt hos politikerna, som alltså duckar för frågan och fegt kryper bakom de enbart biologiska aspekterna. Himla dålig stil, inte underligt att (c) backer i opionionen, de hade faktiskt ett skutt oppåt i väljarstöd under den senaste vargjakten. En signal så god som någon var de har sina kärnväljare.
Inga Magnusson

2012-10-11 @ 22:25:12

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback